Nyt teen tavanomaista pidemmän sääraportin, koska ensinnäkin edellisen ennusteeni jälkeen on kulunut viivästyksen takia aikaa ja toisekseen sää on ollut ja on vielä tuleva olemaan jopa poikkeuksellisen nopeasti ja rajusti vaihtelevaa eli hyvin paljon on ehtinyt tapahtumaan pelkästään näinä tämän vuoden 9 ensimmäisenä päivänä.
Viime ennustepäivityksessä jäin siihen, kuinka viime viikon 1/2015 lopulla leuto länsi-lounaisvirtaus olisi ollut kääntymässä tilapäiseksi kylmenemiseksi - Näin tapahtuikin ja katsotaanpa sitä sekä sen jälkeisiä tapahtumia tähän päivään (pe 9.1.) saakka aluksi Euroopan mittakaavassa suursäätilallisesti.
Suursäätilallinen analyysi jo tapahtuneen sään osalta viikoille 1 ja 2 /2015:
Viikon 1/2015 lopulla Fennoskandian yli itään siirtyi pe 2.2. Etelä-Skandinaviassa syntynyt voimakas ja jopa myrskytuulinen matalapaine, jonka eteläpuolitse pääsi aluksi erittäin leutoa ilmaa Britteinsaarilta kohti Etelä-Suomea rankkojen vesisateiden kera. Matalapaineen jälkipuolella pääsi su aikana etenkin Suomeen koillisesta kylmää pakkasilmamassaa, jonka alkuperä oli osaksi Uralille jääneessä ankarassa pakkasaallossa (Siellä paikoin jopa -40 astetta kylmempää). Samalla manner-Euroopassa länsivirtauksessa leudontunut sää jatkui vielä ja leudompaa oli alkanut ulottua lännestä myös Mustanmeren pohjoispuolelle suojasäänä.
Tällä viikolla 2/2015 tilanteet ovat kehittyneet seuraavasti: Ma-ti aikana tuo matalapaine siirtyi pyryineen Venäjällä lähemmäksi Uralin eteläosia ja se alkoi päästää hyvin kylmää pakkasilmamassaa länsipuolellaan Venäjällä etelään kohti Itä-Eurooppaa ja Mustaamerta; samalla Fennoskandiassa etenkin Suomessa pakkanen kiristyi etelä-pohjoisuuntaisen korkeapaineen selänteen muodostuessa. Toisaalta Uralin itäpuolelle kiertyi tilapäisesti leudompaa pakkasta. Manner-Euroopassa oli tilapäisesti vähän kylmempää korkeapainesäätä, mutta Välimeren itäosissa voimistui matalapainetta. Pohjois-Atlantilla muhi taas voimakas ja laaja matalapaine, joka vaikutti Britteinsaarten säähän leudosti ja sateisesti.
Sitten ke-to aikana korkeapainetta keskittyi pakkasten kera Itä-Eurooppaan ja sen itä-koillispuolella Venäjän länsiosissa laajeni ankara pakkasaalto, missä pohjoisessa mitattiin paikoin -40 astetta kylmempää ja tavanomaista ankarampaa pakkasta alkoi tulvia Mustallemerelle ja Turkkiin ja siinä ilmeni sankkoja lumipyryjä epätavanomaisesti esim. Istanbulissa. Myös Välimeren itäosat kylmenivät rajusti matalapainesäässä. Sen sijaan Pohjois-Atlantin voimakas matalapaine pysyi keskukseltaan Islannin tienoilla ja se alkoi syöttää Britteinsaarten kautta Fennoskandiaan taas uuden annoksen paljon leudompaa säätä lumi-vesisateiden kera. Manner-Euroopan länsiosissa oli rauhallisempaa, mutta leudontuvaa säätä.
Viimeisimpinä kahtena päivänä (To-pe) puolestaan Pohjois-Atlantin laaja matalapaine on alkanut hajoamaan osakeskuksiksi, joista osasta on alkanut muodostua rajuja ja myrskyisiä - erityisen raju myrskyosakeskus on ylittänyt to-pe vaihteessa Skotlantia itään! Suomea eilen ylittäneessä okluusiorintamassa Keski-Suomeen on muodostunut osakeskus, jonka eteläpuolella suojasäätä on päässyt lännestä to-pe ajaksi, mutta Lappiin on alkanut työntymään Venäjän ankaran pakkasen alueelta uutta kylmää. Länsi-Venäjällä on siis yhä jatkunut hyvinkin ankara pakkanen laajalla alueella; yhä yleisemmin jopa -40 astetta kylmempää pohjoisessa. Sen sijaan tuo lännen matalapainetoiminta on työntänyt Itä-Eurooppaan leudompaa länsivirtausta suojasäänä ja hieman pakkaset ovat olleet heikkenemässä myös Mustanmeren pohjoispuolella. Välimeren itäosat ovat alkaneet leudontua takaisin normaaliksi.
Etelä-Suomen tarkastelualueella noina vuoden 9 ensimmäisenä päivänä sää kehittyi tarkemmin seuraavasti:
Uudenvuoden aattoa sävytti edellispäivästä jatkunut erittäin leuto länsivirtaus Föhnilmiön lämmittämänä ja lähes sama jatkui myös torstaina 1.1.: Länsituuli oli aluksi heikkoa-kohtalaista, mutta alkoi voimistua illalla ja kääntyä lounaaseen. Aluksi vallitsivat Föhn-tilanteen vaihtelevat ylä- ja keskipilvilautat, mutta illaksi tiivis sumupilvikansi sulki taivaan ja utu lisääntyi. Samalla saatiin vesikuuroja ja tihkuja. Lämpötilat olivat 0 ja +5 asteen välillä; leudointa etelärannikolla - lounaassa.
Perjantaina 2.1. Etelä-Skandinaviassa muodostunut matalapaine siirtyi nopeasti voimistuvana Etelä- ja Keski-Suomeen; sen myötä etelän ja lännen välinen tuuli voimistui ajoittain kovaksi jo aamuksi. Samalla aamulla - iltapäivällä matalapaineen okludoituva rintamasysteemi toi runsaita vesisateita, joista osa oli lähes ukkosmaisen rankkoja kuuroja. Rintaman jälkeen kovapuuskainen - myrskyinen tuuli kääntyi luoteeseen ja sateiden lakattua ilma kuulaantui ja alapilvikansi aukkoili paljastaen vielä jääneet harso-verhopilvet; kauempana sisämaassa alkoi esiintyä myöhään illalla räntäsateita matalapaineen keskuksen jälkipuolelta kiertyneenä. Lämpötilat kohosivat aluksi etelärannikolla - lounaassa entisestään ylittäen +5 astetta ja pysyivät sisämaassa +1 ja +4 asteen välillä. Illalla sisämaasta alkaen lämpötila laski parisen astetta.
Lauantaina 3.1. matalapaine jäi siirtymään hitaasti Etelä- ja Keski-Suomen päältä Venäjälle, jolloin aluksi vallitsivat lännen ja pohjoisen väliset ajoittain navakat-kovat tuulet; alkuyöllä oli vielä myrskyisiä puuskia. Sää pysyi vielä lievästi suojaisena pilvisyyden runsastuttua uudestaan ja aamusta alkaen saatiin yleisesti vesi- ja räntäkuuroja. Iltapäivästä alkaen matalapaineen jälkipuolelta alkoi pohjoiseen-koilliseen kääntyvän vähän heikenneen tuulen mukana tulla pakkasilmaa ja vähän runsaampiakin lumisateita etenkin osassa länsiosia. Lämpötilat olivat aluksi 0 ja +3 asteen välillä; leudointa etelärannikolla - lounaassa. Illalla lounaiskolkkaa lukuun ottamatta koko alueella pakastui; itäosan sisämaassa jo -5 asteen kylmemmälle puolelle.
Sunnuntaina 4.1. matalapaine etääntyi vähitellen heikkenevänä Suomen itäpuolella päästäen alueelle koko ajan kylmempää pakkasilmaa kohtalaisessa - ajoittain navakassa pohjois-koillistuulessa. Pilvisyys oli vielä enimmäkseen runsasta, mutta rakoili ajoittain etenkin idässä. Lännessä jäi kulkemaan hajanaisia lumisateita pohjoisesta etelään. Myöhään illalla alkoi poutaantumaan ja vähän selkenemään. Lämpötila laski vähitellen päivän mittaan - Aluksi lounaiskolkassa oli vielä nollakeliä ja muutoin lämpötila oli -1 ja -5 asteen välillä ja idän sisämaassa -5 ja - 10 asteen välillä. Illalla oli n. 5 astetta kylmempää.
Maanantaina 5.1. Matalapaine jäi vellomaan kauemmaksi Venäjälle ja Skandinaviaan muodostui etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne, joka alkoi siirtyä Suomeen. Pohjois-koillistuuli oli aluksi kohtalaista, mutta illalla lännestä alkaen tyyntyi. Pilvisyys väheni nopeasti yön aikana, mutta vielä sen jälkeen iltapäivään saakka esiintyi hajanaisia untuva-harsopilvilauttoja - Loppupäivä oli selkeä. Lämpötila laski koko päivän ajan ja illalla lämpötilat päätyivät sisämaassa -15 asteen vaiheille ja vähän kylmemmäksikin paikoin sekä etelärannikolla -10 asteen vaiheille. Lounaissaaristossa lämpötila laski -5 ja -10 asteen välille.
Tiistaina 6.1. korkeapaineen selänne siirtyi etelä-pohjoissuuntaisena tarkastelualueen yllä itään huipentaen kylmyyden (Talven 2014 - 2015 kylmin yö - Osa 3). Illalla Pohjois-Atlantin ison matalapaineen tuottama lounaisvirtaus pääsi jo länsiosiin. Aluksi koko alueella oli kokonaan selkeää ja suuren osan alkupäivää myös tyyntä; idässä oli aluksi pohjoisviimaa. Illalla lännessä lounaistuuli voimistui nopeasti kohtalaiseksi - navakaksi ja ala- sekä keskipilvilauttoja alkoi tulla tuulen mukana vaihtelevasti ja kauniin rakenteellisesti. Lämpötila oli lännessä alimmillaan aamulla ja idässä myös ja etenkin illalla - Sisämaassa minimilämpötilat olivat -20 asteen vaiheilla sekä idässä illalla paikoin n. -25 astetta. Iltapäivällä lämpötila nousi auringonpaisteessa -15 asteen vaiheille. Etelärannikolla minimilämpötilat olivat -15 asteen vaiheilla ja päivälämpötilat -10 asteen vaiheilla. Lounaissaaristo pysyi -5 ja -10 asteen välillä. Illalla lännessä lauhtui nopeasti 0 ja -5 asteen välille ja lounaissaaristossa jo suojaksi.
Keskiviikkona 7.1. lounaisvirtaus ja runsaspilvinen sää valtasi jo aamuun mennessä myös itäosat tarkastelualueesta ja tuulet olivat ajoittain navakoita. Skandinaviasta lähestyi vanha ja mutkitteleva okluusiorintama, joka tuotti tarkastelualueelle päivän aikana lounaasta koilliseen ulottuvalle vyöhykkeelle lumisateita, jotka muodostuivat itäosissa sisämaassa runsaiksi - Uusimaa-kaakkoisosat pysyivätkin poutaisina ja sillä alueella pilvipeite oli yllättävän monirakenteista ja ajoittain vähän rakoilevaa; pilvinä oli vaihtelevasti ja ajoittain erittäin aaltomaisesti kauniina rakenteina lähinnä ylä- ja keskipilvikantta. Illalla sumupilvikansi yleistyi. Lämpötilat kohosivat aamuun mennessä myös itäosissa nopeasti ja pysyivät sitten laajasti -1 ja -5 asteen välillä; itäkolkassa viipyi vielä paikoin -5 astetta kylmempiä lukemia. Länsirannikon tuntumassa ja lounaiskolkassa oli jo koko päivän suojaa 0 ja +2 asteen välillä.
Torstaina 8.1. lounaisvirtaus alkoi entisestään leudontua, kun Pohjois-Atlantin matalapaine syötti lännestä edellisen vanhan okluusiorintaman perään uuden ja voimakkaamman okluusiorintaman. Etelä-lounaistuuli oli ennen toista rintamaa navakkaa - ajoittain kovaa ja rintaman jälkeen tuuli kääntyi länteen alkaen heiketä. Pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja ilman utu lisääntyi. Yöllä - aamulla edellisen rintaman rippeistä Uusimaa-kaakkoisosa -vyöhyke sai viimein vähän lumisateita. Sitten aamun-iltapäivän aikana tuo toinen rintama toi vesi-lumisateita; sateen olomuoto muuttui päivän mittaan yhä vetisemmäksi myös sisämaassa itäosia lukuun ottamatta. Illalla poutaantui, utu vähän hälveni ja alapilvikansi alkoi ajoittain rakoilla. Lämpötila oli länsirannikon ja lounaisosan suojasäätä lukuun ottamatta vielä aamuun saakka 0 ja -4 asteen välillä, mutta pian lähes koko alueella lauhtui +1 ja +4 asteen välille; idässä pysyi nollakeli ja lounaassa lämpötila nousi +5 asteen vaiheille.
Tänään perjantaina 9.1. tuon toisen okluusiorintaman kohdalle Keski-Suomeen on muodostunut pieni matalapaine; sen eteläpuolella länsivirtaus heikkeni yön aikana selvästi, mikä mahdollisti runsaspilvisen sään palautumisen ja lumipeitteiden takia myös monin paikoin sumujen ja tihkusateiden muodostumisen. Iltapäivästä alkaen tuo pieni matalapaine on kierrättänyt heikon luoteistuulen kera kuivempaa ja vähän kylmempää ilmaa, jolloin sumut ovat hälvenneet paikoin lumikuurojen kera ja jäljelle on jäänyt vähän rakoileva alapilvikansi. Lämpötila oli iltapäivään saakka enimmäkseen 0 ja +4 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Nyt illalla on alkanut lievästi pakastumaan koko alueella lounaissaaristoa lukuun ottamatta.
Sääennustetta viikon 2 lopulle ja viikolle 3 aluksi suursäätilallisena analyysinä Euroopan mittakaavassa >>
Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta jatkuu useita päiviä eteen päin ainakin ensi keskiviikon tienoille saakka erittäin voimakkaana ja laajana tuottaen myrskyisiä matalapaineen osakeskuksia ja ulottaen vaikutuksensa rajusti ja vaihtelevasti myös Fennoskandiaan; tämän matalapainesysteemin eteläpuolelle Britteinsaarten yli manner-Eurooppaan, Etelä-Skandinaviaan ja lopulta Mustanmeren pohjoispuolelle saakka muodostuu pitkäksi aikaa erittäin leuto länsivirtaus ajoittaisine vesisateineen, josta Suomen eteläosat saavat ajoittain osansa. Sen sijaan Lappi kylmenee ja sinne jää hyvinkin kireää pakkasta ns. jumiin ja tämä tarkoittaa erittäin jyrkkää lämpötilaeroa ja vaihtelevaa säätä Suomessa. Länsi-Venäjän laaja ankaran pakkasen alue sen sijaan alkaa antamaan periksi vähitellen, kun tuo manner-Euroopan leuto virtaus alkaa pureutumaan syvemmälle Venäjälle; lopulta laajalla alueella olisi vain pikkupakkasta ja Uralillakin ns. leutoa. Välimerellä jatkuu rauhallinen ja lämpeneväkin sää.
Matalapaineiden liikkeistä: Tuo em. Skotlannin myrsky on jo siirtynyt heikentyneenä Etelä-Skandinaviaan, mutta huomenna lauantaina Etelä-Skandinaviaan tulee samaa reittiä jo toinen raju myrskymatalapaine. Se siirtyy sunnuntaiksi heikkenevänä Etelä-Suomeen. Ensi viikon alussa maanantaina matalapaine jää edelleen heikkenevänä Suomen kaakkoispuolelle ja kierrättää tilapäisesti taas Etelä-Suomeenkin pakkasilmamassaa. Kuitenkin jo heti ma-ti välisenä yönä lännen laajasta matalapaineesta irtoava osakeskus siirtyy Skandinaviasta Keski-Suomeen ja palauttaa leudon länsi-lounaisvirtauksen eteläisimpään Suomeen. Näyttää siltä, että tämä leuto virtaus pitää pintansa ti-ke ajan, vaikka Lapissa muhii samalla ankaraa pakkasta.
Muutoksen merkkejä olisi sitten ensi viikon 3 lopussa se, että tuon Pohjois-Atlantin matalapaineen painopiste alkaisi siirtymään voimakkaana ja laajana Fennoskandian ylle. Se toisi yhtäältä runsaampia sateita lounaasta (sekä vettä että lunta) ja toisaalta myöhemmässä vaiheessa se kierrättäisi länsikauttaan Britteinsaarille ja Fennoskandiaan kylmempää ilmaa ja talvisempi vaihe olisi siksi taas käsillä Etelä-Suomessakin. Toisaalta tuo matalapaine lauhduttaisi ensin Lapin ankarat pakkaset pois ja jatkaisi itäpuolellaan yllättävänkin leutoa lounaisvirtausta Länsi-Venäjällä!...
Tarkemmin Etelä-Suomeen voidaan odotella seuraavanlaista säätä lähipäiviksi >>
Huomenna lauantaina 10.1. sää on aluksi heikkotuulista - tyyntä, mutta runsaspilvistä; lounaassa pilvipeite voi rakoilla. Toisaalta yöllä - aamulla on tulossa pohjoisesta lumikuuroja itäosapainotteisesti sisämaassa. Iltapäivästä alkaen lännen myrskymatalapaine alkaa nopeasti voimistaa etelän ja idän välisiä tuulia ja illalla on odotettavissa kovaa - ajoittain myrskyistä tuulta. Samalla lännestä lounaisosia alkaa kattaa yhä enemmän voimakas lumipyryalue - Tiedossa on siis ihka oikeaa lumimyrskyä. Lämpötila pysyy lähes samana koko päivän ollen sisämaassa -2 ja -5 asteen välillä sekä etelärannikolla - saaristossa 0 ja -2 asteen välillä / hetken lievästi suojalla. Keski-Suomeen muodostuu hyvin jyrkkää lämpötilaeroa Lapin kiristyvään pakkaseen nähden.
Sunnuntaina 11.1. matalapaineen keskuksen saapuminen kääntää tuulet itään ja aluksi ne voivat olla yhä kovia - paikoin myrskyisiä. Päivän mittaan tuulet kuitenkin heikkenevät vähitellen ja voi olla, että matalapaineen keskus tyynnyttää osassa aluetta tuulet hetkeksi kokonaankin; Illalla pohjoistuulet voimistuvat uudestaan lännestä alkaen. Pilvisyys on runsasta ja lumisateita tulee koko päivän; aluksi lumimyrskyisesti pyryttämällä, mutta vähitellen sateet heikkenevät ja harvenevat. Lämpötilan jyrkkä alueellinen ero alkaa tulla Keski-Suomesta etelämmäksi; etelärannikolla - kaakossa pysyy lähes nollakeli pisimpään, mutta länsiosien sisämaasta alkaen pakkanen kiristyy viimeistään illalla nopeasti jo -10 asteen kylmemmällekin puolelle.
Maanantaina 12.1. tapahtuu säässä poikkeuksellisen paljon ja nopeasti! >> Aluksi yöllä - aamulla kaakkoon väistyvä matalapaine kääntää tuulet koilliseen; aluksi ne voimistuvat em. matalapaineen keskuksen mahdollisen tyynen vaiheen jälkeen uudestaan navakka-kovapuuskaisiksi ja tuovat nopeasti koko alueelle hyytävää pakkasilmaa. Heikkoja lumisateita on vielä aluksi yöllä etenkin idässä, mutta sitten aamu - iltapäivä on heikossa korkeapaineen selänteessä poutainen, tyyni ja pilvipeite voi rakoilla. Illalla lännestä saapuu jo nopeasti länsiosiin uuden matalapaineen runsaat rintamasateet ja lauhtuva sää; etelä-lounaistuuli voimistuu samalla nopeasti kovaksi ja lumipyry valtaa alaa ja pian perään sataa jo vettäkin. Idässä on kuitenkin vielä hetken poutaa, tyyntä ja kiristyvää pakkasta. Lämpötilat vaihtelevat päivän aikana suuresti ja nopeasti edestakaisin - Aluksi koko alueella kylmenee nopeasti; sisämaassa -15 ja -20 asteen välille ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille. Illalla länsiosissa lauhtuu yhtäkkiä nollaan ja suojasääksikin, kun samalla itäkolkassa pakkanen voi vielä kiristyä hetkeksi -20 asteen kylmemmälle puolelle.
Sitten ti-to välinen aika on melko samanlaista koko ajan >> Aluksi tuo edellisen päivän lauhduttava lumipyry leviää tiistain yönä nopeasti tarkastelualueen itäosiinkin. Sen jälkeen vallitsee melko voimakas länsi-lounaisvirtaus eteläisimmässä osassa, jossa sää on runsaspilvistä, kosteaa, leutoa - ajoittain erittäinkin leutoa ja länsilounaasta voi tulla sadealueita peräjälkeen jonossa. Välillä voi tosin olla poutaisempaakin hetkittäin etenkin sisämaassa. Lämpötilat ovat erikoisessa tilassa - Keski-Suomessa kummittelee hyvin jyrkkä lämpötilaeron alue, jonka takia tarkastelualueen sisämaassa voi olla ajoittain selvästi kylmempää 0 ja -10 asteen välillä kuin etelärannikon lähes jatkuvassa +1 ja +5 asteen välisessä leutoudessa; ajoittain leuto virtaus saattaa tuoda etelärannikolle-lounaaseen +5 asteen ylityksiäkin ja sisämaassa on ainakin ajoittain suojaa. Sateiden olomuoto vaihtelee sisämaassa vedestä lumeen, mutta etelärannikolla-lounaassa satanee lähes pelkästään vettä...
Sitten tuo mahdollinen muutos ensi viikon 3 lopussa toisi aluksi yhä lisää hyvin leutoa ilmaa lounaasta ja myös runsaita sateita vetenä ja sisämaassa osaksi / ajoittain räntänä-lumena. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat ajoittain hyvin voimakkaita. Myöhemmin asteittainen kylmeneminen muuttaisi sateita taas koko alueella lumeksi...
Luontohavaintoja Etelä-Suomesta viikoilta 1 ja 2 /2015 ja ennusteena viikolle 3 >> Viimeisten kahden viikon aikana tarkastelualueen lumipeitetilanteet ovat vaihdelleet erittäin paljon ja moneen otteeseen em. erittäin nopeasti ja jyrkästi vaihdelleista säistä johtuen - Aluksi viikon 1/2015 lopulla oli menossa jouluviikolla saatujen runsaiden lumipeitteiden nopea sulaminen, missä etelärannikko-lounaisosat menettivät yllättäen lähes kaiken lumen. Sisämaassakin lumipeite suli suunnilleen linjan Vaasa-Saimaa etelä-lounaispuolella vain laikuttaiseksi. Linjan koillispuolella sen sijaan säilyi yhtenäistä lumipeitettä vaihdellen syvyydeltään 5 ja 20 cm:n välillä.
Sitten tuo sunnuntaina tapahtunut kylmeneminen toi lumisateiden myötä uudestaan ainakin n. sentin verran lunta etelärannikollekin ja lännen sisämaassa paikoin useita senttejäkin. Idässä vanhan lumipeitteen päälle ei tullut mainittavampaa uuden lumen määrää. Ma-ti poutaisen pakkashuipentuman jälkeen uudet lumisateet tuottivat ke aikana sisämaassa muutamia senttejä lisää uutta lunta lännessä ja idässä jopa 10 - 20 cm suunnilleen Päijänteen oltua siinä rajaava alue. Samalla länsirannikolla-lounaiskolkassa alkoi jo uusi sulamisvaihe. Seuraavana päivänä torstaina lisää lunta saatiin sisämaassa taas parisen senttiä, ennen kuin koko alueella alkoi itäkolkkaa lukuun ottamatta melko nopea sulaminen. Tähän perjantaihin mennessä sulaminen on ollut kiivainta etelärannikolla - lounaassa, missä jälleen lähes kaikki lumi on poissa lukuun ottamatta tietenkin aurattuja kasoja, kinostuma-alueita ja metsiä. Sisämaassa on sen sijaan tällä hetkellä paljon enemmän lunta viime päivien lumisateiden ansiosta ja sulamisesta huolimatta - Noin Pori-Hyvinkää-Kymenlaakso -vyöhykkeeltä pohjoiseen lumipeite on säilynyt yhtenäisenä ja yli 5 cm paksuna. Lisäksi Porin ja Vaasan puoliväli-Tampere-Lahti-kaakonkulma -vyöhykkeen pohjois- ja varsinkin Päijänteen itäpuolella lumipeite on jo yleisesti 10 - 25 cm tuon viime keskiviikkoisen lumisateen jäljiltä.
Jatkossa käy niin, että ennen tuota huomista lumipyryä nuo vanhat lumet sisämaassa jäätyvät kovaksi ja sitten niiden päälle sataa la-su ainakin muutamia senttejä pakkaslunta. Runsain uusi lumipeite näyttää satavan juuri tuolla eteläisimmän-lounaisosan nyt lumettomimmalla alueella; mahdollisesti n. 15 - 20 cm! Aivan etelärannikon tuntumassa tuo lumisade voi olla osaksi / osan aikaa tarttuvaa suojalunta, mikä koristaa puustoja kuorrutteilla voimakkaasta tuulesta huolimatta; tuulensuojapaikat, kuten metsien sisäosat. Sisämaassa lumi on pakkasmuotoista, jolloin se kinostuu ja pöllyää rajussa tuulessa eli lumipeite tulee epätasaiseksi. Su-ma aikainen tuulinen pakastuminen voi sitten varistaa etelärannikonkin puustolumikuorrutteita jonkin verran.
Ma-ti aikana tulee vielä uusi annos lumipeitettä lauhtumisen yhteydessä, missä etenkin sisämaassa voi kertyä taas useita senttejä uutta lunta - Tiistaista viikon lopulle saakka vallitsee kuitenkin aikaisempaa voimakkaampi ja pidempi sulamisvaihe etenkin etelärannikolla-lounaassa, missä em. uudet lumipeitteet uhkaavat taas sulaa lähes kokonaankin. Sisämaassa etenkin tuon linjan Porin ja Vaasan puoliväli-Tampere-Lahti-kaakonkulma koillispuolella säilynee yhtenäinen lumipeite, vaikka sulamista voisi tapahtua ajoittain reilustikin, koska siellä lumipeite koostuu jo silloin niin paljon hitaasti sulavasta vanhasta ja kovasta lumesta - Toisaalta uutta luntakin voi ainakin itäosissa tulla sulamisen ohella lisää pitkin ensi viikkoakin. Sisämaassakin silti tuon linjan eteläpuolella on vaaraa lumipeitteen taas vain laikuille sulamiselle ensi viikon loppuun mennessä...
Puustolumet ovat olleet viime päivinä puheenaiheena monin paikoin Keski-Suomessa (ylen juttu), kun sillä alueella em. matalapaineet ovat tuoneet sopivan tarttuvia suojalumipyryjä ja sitten kovat pakkaset ovat kovettaneet kuorrutuksista tykkyjä. Tarkastelualueella puustolumia on ollut vain lyhyitä aikoja, kun nopeasti tulleet suojasäät ovat niitä kerta toisensa jälkeen sulatelleet pois - Ennen tätä viimeisintä suojasäätä sisämaassa ehti kertymään melko paljonkin puustolumia ja niistä onkin nyt jäänyt monille suojaisille paikoille rippeitä puustoon. Jatkossa tuo huominen lumipyry on siis sellainen, että sisämaassa pakkaslumipyry ei juurikaan tartu puustoon, mutta etelärannikolla voi olla hetken suojasäistä ja tarttuvaa lunta. Sitten ma-ti aikaan voi tulla jonkin verran puustokuorrutuksia, mutta sitä seuraava pidempi leuto sää puhdistanee puustot laajasti sisämaassakin lumista ehkä itäkolkkaa lukuun ottamatta.
Maan routaantuminen on edennyt varsin hitaan epätasaisesti em. erittäin vaihtelevien säiden ja lumipeitevaihteluiden takia - Vuodenvaihdetta edeltänyt toiseksi edellinen kireän pakkasen vaihe ei ehtinyt jäädyttää maata kovin montaa senttiä, kun jouluviikolta saakka oli silloin olemassa runsaasti suojaavaa pakkaslumipeitettä. Sitten tuo toiseksi edellinen suojasäävaihe heti vuodenvaihteesta alkaen sulatti etenkin etelärannikolla-lounaassa myös ohutta routaa lähes kokonaan pois. Useita senttejä uutta routaa palautui kuitenkin sille alueelle tuon viime ma-ti kireän pakkasen aikana, koska suojaavaa lunta ei sillä kertaa enää juuri ollutkaan. Routaa on tällä hetkellä vähän 10 cm:n molemmin puolin ja paikoin idässä 15 - 20 cm eli normaalia vähemmän.
Huominen-sunnuntainen lumipyry tuo taas tarkastelualueelle suojaavaa lunta sen verran, että tuleva su-ma lyhyt pakkanen ei kerkeä lisäämään routaa mainittavasti. Tuon Porin ja Vaasan puoliväli-Tampere-Lahti-kaakonkulma -linjan koillispuolella vanha lumipeite on vähän heikompi suojaava kerros, muttei sielläkään routa ehdi lisääntyä paria senttiä enempää. Ensi tiistaista alkava pidempi suojasää alkanee sulattaa taas routaakin enemmän ja varsinkin etelärannikolla-lounaassa lumettomaksi muuttuvilla alueilla se voi sulaa paikoin lähes kokonaankin.
Vesistöjäiden vaihtelukin on ollut reipasta näissä poukkoilevissa säissä - Järvissä on tapahtunut edestakaista jäätymistä ja sulamista siten, että vuodenvaihteen suojasää sulatti jäiden päälle jouluviikolla kertyneen lumipeitteen loskaksi - Tässä vaiheessa järvijäiden paksuudet olivat enimmäkseen 1 - 10 cm välillä. Sitten tuli tuon viimeisimmän pakkasvaiheen alkajaisiksi taas uutta lunta jäiden ja jäätyneen loskan päälle vaihtelevia määriä alueista riippuen - Tuon viime ma-ti pakkashuipentuman myötä etenkin etelärannikon tuntuman vähälle uudelle lumelle jääneillä järvillä jäät paksuuntuivat nopeasti lisää, mutta myös sisämaassa muutamia senttejä, jolloin tämän viimeisimmän suojasään aluksi jäiden paksuudet olivat jo enimmäkseen 10 - 20 cm:n välillä. Ajankohdan normaalia ohuempina jäät ovat kuitenkin tulevalla viikolla 3 taas sulamisen armoilla niin, että virtapaikoilla tapahtuu aukkoilua jäistä vapaaksi ja erilaisia loskavaiheita tulee jäiden päälle. Lisäksi em. edestakaiset pakkas-sulamisvaiheet lumisateiden kera ovat muodostaneet jo epämääräistä kohvajäätä varsin paljon.
Joissa oli muodostunut yhtenäistä jääpeitettä vuodenvaihdetta edeltäneen toiseksi viimeisimmän pakkasvaiheen aikana, mutta vuodenvaihteen toiseksi viimeisin suojasäävaihe oli erityisen sulattava, koska em. viime perjantain runsas vesisade nosti lumien sulamisvesien lisäksi jokivirtaamia tulvien partaalle ja se hajotti ja ajoi jokijäitä varsin paljon pois. Uutta yhtenäistä jäätä syntyi kuitenkin viime ma-ti pakkasvaiheen aikana ja tämä viimeisin suojasäävaihe on jaksanut sulattaa jokijäitä edellistä suojasäävaihetta vähemmän. Ensi viikolla 3 tuon pienen pakkasvaiheen jälkeen alkava pidempi suojasäävaihe sulattanee jokijäitä reilummin ja virtaamien nousua voi olla taas reilumminkin tulossa sekä vesisateiden että sulavien lumien takia.
Merellä eli Suomenlahdella jäätilanteet ovat jääneet normaalista jälkeen järvijäitä paljon enemmän, koska niin laajaan vesialueeseen nuo lyhytaikaiset pakkasvaiheet eivät ole pystyneet vaikuttamaan yhtä paljon - Niinpä tilanteena on säilynyt koko tähänastisen tammikuun ajan se, että jäätä on ollut vain sisälahdissa ja paikoin aivan rantaviivan tuntumassa. Lisäksi jäät ovat pysyneet ohuina ja lähinnä vain itäosissa sisälahtijäät ovat saavuttaneet n. 10 cm:n vahvuuksia. Nämä jäät ovat silti läpikäyneet varsin samankaltaisia muutosvaihteita parin viime viikon aikana kuin em. järvijäätkin. Lisäksi ajoittaiset voimakkaat tuulet ovat hajotelleet ja kasanneet merijäitä vaihtelevasti. Ulappa on siis yleisesti kokonaan jäätön ja pintavesilämpötiloiltaan pysynyt +2 ja +5 asteen välillä. Jatkossa merkittävää muutosta ei merellä ole tulossa, vaan ohuet jäät pysyvät vain sisälahtien ja paikoin aivan rantaviivan tuntuman asioina. Lounaissaaristo pysyy edelleen jäättömänä ja Selkämerenkin tilanne on Suomenlahden kanssa vastaava.
Lopuksi mainitsen vielä siitä, kuinka tämä suojasäistä pakkasiin edestakaisin hurjasti poukkoillut sää on aiheuttanut puutarhaviljelyssä ja maanviljelyssä aroille kasveille (kuten pelloilla syksyllä oraantuneet ruis ja syysvehnä, eteläisten puiden pienet taimet ja arat perennat) ongelmia jääkenttien eli ahavan / kaljaman muodostumisena - Runsaat vesisateet ja sulamisvedet ovat pitäneet maata erittäin märkänä ja jo syntyneiden routakerrosten päällä sulat vedet ovat entisestäänkin lisääntyneet, ja sitten suojasäiden välisissä pakkasvaiheissa jäätä on tullut yhä lisää. Samoin loskaiseksi muuttuneet vanhat lumet ovat myös osallistuneet jääkenttien muodostumiseen - Siinä on monin paikoin tullut kevyenliikenteen väylillekin paksuja ja tamppaantuneita jääkerroksia aiheuttamaan liukkausongelmia ns. kaljamana. Tämä ahavaongelma ei ole katoamassa ensi viikollakaan, vaan voi etenkin sisämaassa pahentua entisestään.
Sääennustepäivitys maanantaina 12.1.2015 klo. 23:55: Uudet säämallit ovat tarkentaneet alkaneen viikon 3 tulevaa säätä, joten teen tässä vaiheessa ennustepäivityksen - Pääpiirteissään ma-su välinen sää tapahtuu kuitenkin em. tapaan, mutta etenkin ti-ke aikainen tilanne vaatii tarkennusta.
Lisäksi mainitsemisen arvoista on nyt se, kuinka ensinnäkin tälle maanantaille ennustettu pakkasjakso jäi sen verran vaisuksi, ettei tarvetta tämän talven uudelle pakkasseurantaosalle tullut - Minimilämpötilat olivat tänään sisämaassa -15 ja -20 asteen välillä ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välillä. Eli edellisten kahden pakkasvaiheen lukemista jäätiin n. 2 - 5 astetta leudompiin lukemiin. Sen sijaan Lapissa on korostunut hyvinkin ankara pakkanen, koska eilen ja toissapäivänä siellä on ollut jopa lähes -40 asteen kylmyyttä - Kylmintä oli Utsjoen Kevolla, missä mitattiin jopa -39,7 astetta (ylen juttu), ja se on nyt toistaiseksi koko Suomen kylmin lukema tänä talvena.
Parhaillaan Etelä-Suomessa on siis alkanut raju uudestaan lauhtuminen voimakkaan lumipyryalueen kera, joka tällä hetkellä juuri ennen puoltayötä on levinnyt lännestä jo linjalle Lahti-Vaasa. Lisäksi lounaissaaristossa on leuto pöllähdys länsilounaasta kohottanut lämpötilan jopa lähelle +5 astetta.
Kyseessä on lännen laajasta matalapaineesta irronnut pieni ja pippurinen matalapaine, joka siirtyy huomisen tiistain aikana Etelä-Suomen yli itään ja jakaa lämpötilat jyrkästi kahtia. Samalla pyryalueen myötä voimakaspuuskaiset tuulet kääntyvät etelän ja idän väliltä länteen aamuun mennessä - Tulevana yönä ja aamulla hyvin leuto suojasää ulottuu täpärästi ja hetkeksi linjan Pori-Hämeenlinna-Kotka lounaispuolelle ja etelärannikollakin voidaan käväistä heti lumipyryn jälkeen hetkeksi jopa lähellä +5 astetta. Sen sijaan sisämaahan jää pakkasilmamassaa ja Keski-Suomeen jopa -10 ja -15 asteen välisiä lukemia; pian tiistaina iltapäivällä pilvipoutaisessa säässä (itään voi jäädä pidempään satelemaan lunta) tämä pakkasilma pyrkii takaisin etelämmäksi ja varsinkin sisämaassa lämpötila voi laskea nollan läheltä takaisin lähemmäksi -10 astetta; etelärannikollakin vetinen suojasää vaihtuu lieväksi pakkaseksi. Kuitenkin illalla lounaasta alkaa pyrkiä taas uusi leuto annos uuden sadealueen myötä; aluksi tuulet tyyntyvät hetkeksi ja sitten etelän ja lännen väliset tuulet voimistuvat.
Keskiviikkona tuo uusi leuto annos näyttää pääsevän edellispäivää paremmin perille, jolloin laajemmin sisämaassakin tulee suojasäätä pilvisessä ja ajoittain vesi-räntä-lumisateisessa säässä. Tuo leudontumisen tuova uusi sadealue näyttää kuitenkin edellistä heikommalta ja etekin etelärannikolla-lounaassa myös vetisemmältä.
To-la välisenä aikana aikaisemman ennusteen tapaan tulee lännestä voimakas ja laaja matalapaine lähemmäs Fennoskandiaa ja se voimistaa erittäin leudot lounaistuulet koko Suomessa ja tässä vaiheessa onkin odotettavissa suojasään laajin vaihe - Oulun tasaa myöten voidaan päästä plusasteille ja Etelä-Suomessa saattaa olla koko tuon ajan suojaa. Tämän leudon vaiheen tuo to-pe aikana lounaasta voimakas sadealue, joka on vielä varsinkin idän sisämaassa lumipyryinen. Sitten la saakka sateet ovat valtaosaltaan vettä laajasti sisämaassakin ja päivittäin voi sataa ainakin tihkua-kuuroja sään pysyessä runsaspilvisenä; aurinkoakin voi tosin välillä pilkahdella.
Sitten su-ma aikana matalapaine näyttää siirtyvän Suomen pohjoispuolelle ja sen myötä luoteesta-pohjoisesta pääsee taas kylmempää pakkasilmamassaa Fennoskandiaan ja tarkastelualueellekin - Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, kuinka kauan se pakkasvaihe kestäisi ja kuinka ankaraksi se muodostuisi; jatkuisiko lämpötilojen laaja edestakaisin poukkoilu vielä jatkossakin... Palaan asiaan uudessa ennusteraportissa.
Lopuksi tässä uusia arvioita Etelä-Suomen lumipeitekehityksestä - Tämä nyt satava uusi pyry voi tuoda yli 10 cm uutta lunta alueelle, mikä varsinkin sisämaassa varmistaa jo varsin hyvin pysyvää lumipeitettä, kun siellä uutta lunta tulee myös noista seuraavista ti-ke ja to-pe vaihteen sadealueista. Etelärannikon-lounaan ja sisämaan välinen lumipeitesyvyyden ero tulee täten kasvamaan pe mennessä; sisämaassa aletaan etenkin idässä saavuttaa 50 cm:n rajaa!... Toisaalta varsin paljon sulamista tulee tapahtumaan juuri pe-la aikana myös sisämaassa, mutta etelärannikolla-lounaassa toki enemmän, vaikka tuo tämän yön-aamun suojakeli ehtii lähinnä vain tiivistämään ja vetistämään lumipeitettä. Kuitenkin uudet tiedot kertovat, että viikon 3 loppuun mennessä vain Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rannikkoseudut voivat sulaa lumipeitteeltään laikkuiseksi / yli puoleksi maaltaan paljaaksi.
PS.: Lisäksi tämä on huomattava erikoisuus tänä yönä! >> Ilmatieteenlaitos varoittaa: Merivesi tulvii yöllä - kovin nousu Turun luvassa seudulla!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment