Sunday, November 10, 2019

Sääkatsaus ja -ennuste marraskuun 2019 viikolla 45 (4. - 10.11.2019) - osa 2: Lämpötilaerojen ennätys Lapin ja Etelä-Suomen välillä; ensi viikolla koko maassa erittäin leutoa

Palataanpa sääasioihin taas - nyt on tänä la-su välisenä yönä tapahtumassa ilmeisesti yksi harvinaisista poikkeuksellisen suurista lämpötilaeroista Lapin ja Etelä-Suomen välillä: paikoin Lapissa lämpötilat ovat laskemassa jopa -30 asteen paikkeille korkeapaineen selänteessä, kun samalla etelästä tullut vesisateinen ja leuto ilma pitää etelärannikon tuntumassa lämpötilat jopa yli +5 asteessa, eli lämpötilaeroa siinä voi ehkä tulla melkein 40 astetta!
Lapissahan on jo vähän ennen lokakuun puoltaväliä alkanut muodostumaan tavanomaista selvästi aikaisempi ja ankarampi talvi, missä myös lumipeite on tasaisesti vahvistunut laajalla alueella jatkuvasti: paikoin siellä on jo yli 30 cm hankia.
Lisäksi parin viime viikon aikana siellä on pakkaset kiristyneet siihen malliin sopivien heikkojen tuulienkin kera, että Kelikameroista olen havainnut siellä nyt äärimmäisen upeaa puustokuuraa ja tykkylunta - käykääpä katsomassa (linkki alla - Huomio: en lisääkään linkkiä tähän blogijulkaisuun, koska ko. Kelikamerakuvat eivät arkistoidu näkyville), kun ilmeisesti vielä huomenna valoisan aikaan se on upeasti nähtävissä.
Etelä-Suomesta tämä leuto sää ei näytä siis vielä juurikaan etenevän Lappiin parina lähipäivänä, mutta näiden ilmamassojen rajalla Keski-Suomen paikkeilla voidaan saada runsaastikin uutta lunta.

Ensi viikon puolella on toisaalta alkanut ennustemalleissa olemaan käännettä siihen suuntaan, että Lappikin saisi etelä-lounaistuulilla selvästi leudompaa säätä, mutta myös yhä lisää uutta lunta. Samalla näyttää siis siltä, että Etelä-Suomessa jäisikin vahvimmin vaikuttamaan pitkäksi aikaa harmaa ja leuto "äärimarraskuinen" sää. Eli kunnollista talvista käännettä ei taida olla vielä tulossa mm. tänne Espooseenkaan...


Linkki ko. Fb-julkaisuuni (Materiaalisiirto blogiin 5.11.2022).

No comments: