Sunday, January 01, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 1 (2. - 8.1.2023) - Talvi tekee tähän mennessä ankarimman paluunsa koko Suomeen; tiistaina etelässä lumipyry ja loppuviikolla yleisesti ankaraa pakkasta

Uusimmat sääennustemallit ovat nyt kauttaaltaan yksimielisiä valitettavasta käänteestä toiseen ääripäähän alkavalla vuoden 2023 ensimmäisellä viikolla Fennoskandian ja Suomen alueille viime päivinä vallinneeseen erittäin leutoon säähän nähden: Talvi tekee erittäin ankarana paluun kovine pakkasineen ja osittain lumipyryineen!

Näinkin äkkiä sää voi tehdä radikaalisti käänteen täysin toisenlaiseen suursäätilaan, ja tässä tapauksessa pääsyytä ei vielä silti löydy stratosfäärin polaaripyörteestä: se nimittäin on vielä vahva napa-alueen yllä, mutta toisaaltalkavalla viikolla se on venymässä ja heilahtamassa, ja stratosfäärissä on samalla näkyvissä SSW-tilanteen poikasta Tyynen valtameren pohjoisosien tienoiltalkaen...

Täällä Euroopassa suursäätila siis muuttuu alkavalla viikolla 1 siten, että tällä päättyvällä viikolla ennätysleudot ilmamassat manner-Eurooppaan vuodenvaihteeksi antanut länsi-lounaisvirtaus heikkenee ja osittain päättyy.

Muutos sille alkaa Jäämereltä pakkaskorkeapaineen työntymisenä ko. alkavan viikon alussa Skandinaviaan, ja sen myötä matalapaineiden reitti lännestä itään muuttuu aluksi eteläisemmälle reitille Etelä-Skandinavian yli ja Suomen eteläpuolitse Venäjälle.

Tämä mahdollistaaluksi Jäämereltä ja Uralilta käsin arktisten ilmamassojen uudestaan muodostumisen ja etelään leviämisen, ja ensimmäisenä tämän tuoman ankaran pakkasaallon kouriin joutuu kokonaisuudessaan Suomi, ja myös Venäjällä ankaran pakkasen alue laajenee.

Tilannetta edeltää lumipyryisen pienen matalapaineen liike Suomenlahtea pitkin itään tiistaina ja sitten ke-to toinen matalapaine siirtyy eteläisempää reittiä itään tuoden ensin Etelä-Norjaan ja Etelä-Ruotsiin sekä Baltiaan runsaita lumipyryjä.

Tuon toisen eteläisemmän matalapaineen jälkeen arktinen ilmamassa pääsee voimalla ensin koko Suomeen ja sitten ankaran pakkasen leviäminen siitä yhä laajemmalle Eurooppaan riippuu mm. tuon Jäämereltä työntyvän korkeapaineen käyttäytymisestä.

Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että alkavan viikon 1 loppupuolella korkeapaine valtaa Fennoskandian ja liikkuu sitten venyvänä vähitellen Itä-Eurooppaankin: tämän myötä ankarat talvi-ilmamassat pääsisivät siinä yhteydessä yhä laajemmin Venäjälle ja Itä-Eurooppaankin, ja sen takia Ukrainassa ja sotatoimialueellaan viime päivinä myös vallinnut erittäin leuto sää päättyisi viimeistään ko. viikon lopussa ankaraan talven paluuseen...

Manner-Euroopan suhteen länsiosissa pyrkii kuitenkin jatkumaan leudot virtaukset Pohjois-Atlantin matalapaineiden ansiosta lähes keskeytyksettä, ja siten noiden ankarien talvi-ilmojen pääsyä voisi tapahtualkavan viikon loppuun mennessä ehkä korkeintaan Saksan tasalle länteen, mutta idempänä lopulta talven paluuta saattaa tulla Mustaamerta ja Turkkia myöten...

Nuo Pohjois-Atlantin matalapaineet vaikuttavat sitten seuraavassa viikonvaihteessa sen verran voimakkailta, että niiden pyrkyä idemmäksi Fennoskandiaan ja Itä-Eurooppaan odotellaan sitten, ja siinä jännätään miten ne pystyisivät syrjäyttämään tuota uuttankaran pakkasen aaltoa tieltään takaisin idemmäksi-pohjoisemmaksi?...

Tuleeko siinä viimeistään seuraavan viikon 2 alkuun mm. Suomeen ensin lumimyrskyolosuhteet, ja lauhtuuko sää tilapäisesti vai pidemmäksi aikaa? - tarkastellaan päivityksissä sitä(kin) tilannetta lisää...

Tarkemmin Suomen tilanteista seuraavaksi:

Talvi on siis ensin melko hillittyä täällä Suomessalkavan viikon 1 alussa, jossa huomenna maanantaina on aluksi koko maassa enimmäkseen poutaa vaihtelevassa pilvisyydessä: lämpötilat vaihtelevat etelän -5 asteen vaiheilta (leudointa etelärannikolla-lounaassa) Lapin -10 ja -20 asteen välille.

Maanantain illalla Etelä-Suomeen siis saapuu sen ensimmäisen eteläisemmän matalapaineen lumisadealue, ja sen luonnetta on ollut hankalaa määritellä: kuinka pohjoiseen saakka se ulottuu ja voiko etelärannikolle tulla hyvinkin runsas pyry?...

Nyt näyttää siltä, että matalapaine voisi voimistua Pohjois-Itämeren yllä tullessaan sen verran, että eteläisimpään Suomeen voisi tullakin ma illasta ti iltapäivään olevalla välillä runsaitakin lumisateita ja lumikertymät voisivat olla siten ti iltaan mennessä selvästi yli 10 cm. Muutoin Etelä-Suomessa lumikertymät olisivat 5 - 10 cm:n välillä, ja lumisateen pohjoisreuna on epämääräinen / hajanainen ulottuen ajoittain myös Keski-Suomen puolelle.

Etelä-Suomeen tulee tuon pyryn mukana tiistainalkupäivällä leudompaa ilmaa, ja hetken aikaa siksi etelärannikon tuntumaan lievää suojaa taas, mutta märän lumisateen säestyksellä. Lapissa voimistuu jo tuossa vaiheessa tuon ankaran pakkasaallon tulo, kun pakkaset kiristyvät vähäpilvisessä säässä jo -20 asteen kylmemmälle puolelle.

Ensimmäinen annos kylmää ilmaa Etelä-Suomea myöten tuleekin sitten keskiviikkona Lapista tuon ensimmäisen matalapaineen jälkeen: sää poutaantuu vähitellen etelärannikollakin, ja lämpötilat laskevat yhä enemmän pakkaselle niin, että sisämaassa jo tavoitellaan -10 asteen rajaa, ja Keski-Suomessa mennään selvästi sen kylmemmällekin puolelle jo.

Torstaina tuo em. toinen eteläisempi matalapaine siirtyy nopeasti Suomen eteläpuolitse itään, jossa yhteydessä alkupäivällä itätuuli voimistuu etelässä ja loppupäivällä koko maassa voimistuu yhä kylmempi koillistuuli korkeapaineen vahvistuessa Skandinaviassa. Pilvisyys vaihtelee ja voi ollaluksi runsaampaa etelässä, mutta loppupäivällä kuivan jankaran pakkasilmamassan selkeä sää valtaalaa. Lämpötilat laskevat entisestään päivän mittaan, missä Lapissa päädytään yhä yleisemmin -20 ja -30 asteen välille ja etelärannikolla viimeistään illalla -10 asteen rajalta päädytään kylmempiin lukemiin. Keski-Suomessa etenee -20 asteen raja.

Viikon kylmin vaihe on sitten odotettavissa ko. viikon lopun aikana pe-su välillä, jolloin vähäpilvisessä säässä ja lopulta idän ja pohjoisen välisten tuulten heiketessä (ko. korkeapaineen Suomenkin alueelle vahvistuessa) pakkaset todellankaroituvat talven tähän mennessä kylmimpiin lukemiin: lämpötilat voivat laskea etelärannikolla ja lounaassa -15 asteen vaiheille, sisämaassa -20 asteen kylmemmälle puolelle, Keski-Suomessa yleisemmin -20 ja -30 asteen välille sekä Lapissa -30 ja -40 asteen välille...

Tarkastellaan päivityksissä lisää näiden kylmimpien hetkien luonteita ja lämpötiloja, koska tässä tilanteessa piilee sekä talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset koko Suomeen että energiakriisin katsannossa vakavin tilanne tähän mennessä! - Tuleeko jo ylittämätön vaara sähkökatkoille??...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Viime päivien leudot plussakelit siis sulattivat etenkin Etelä-Suomessa paljon lumia pois, jolloin tällä hetkellä ennen tuottiistaista uutta lumisadetilannetta lumipeitteiden tilanteet ovat Suomessa seuraavat:

Lumettoman / osaksi lumettoman (maainakin pälvillä) maan alue löytyy melko laajoinakin alueina Varsinais-Suomesta sekä osaksi Satakunnasta ja Vaasan eteläpuolelta. Osaksi lumettoman alueen vyöhykettä on kapeasti myös Uudellamaalla etelärannikon länsiosissa, ja tämä osittainen lumettomuus näkyy pääkaupunkiseudulla Helsingin keskustan (Kaisaniemen) piirissä.

Sitten noin 10 cm:n lumipeiteraja menee hyvin mutkittelevasti suunnilleen linjalla Vaasasta kielekkeenä Poriin koukaten ja siitä Tampereen ja Hämeenlinnan selvästi länsipuolitse Uudenmaan keskivaiheiden kautta ja mutkitellen Kymenlaakson ja kaakonkulman vaiheilla; tämä näkyy pääkaupunkiseudulla siten, että yli 10 cm:n lumipeitteitä löytyy Espoon pohjoisosista mm. Nuuksiosta.

Lumipeitteissä yli 20 cm:n paksuuksissa ollaan suunnilleen linjan: Oulun eteläpuolelta Jyväskylän koilliskulman kautta Saimaan pohjoisosiin, ja Lapissa ollaan jo yleisesti 25 - 50 cm:n nietosten parissa, ja itse asiassa osassa Pohjois-Lappia on viime päivien pyryjen ansiosta ylitetty jo 50 cm:n rajakin.

Etelä-Suomessa tänään pakastuneen sään takia sulaneitten lumipeitteiden rippeet ovat tietenkin muuttuneet hyvin jäisiksi ja koviksi: tämä tiivis ja jäinen kovuus näillä lumilla onkin sitten jo jatkossa hyvin kestävää lopputalven mahdollisille isoille suojasäille ja vesisateille; esim. yli 10 cm jäistä ja kovaa hankea ei enää niin vain sula, ja niinpä etenkin yli tuon rajan paksuiset hanget sulavatkin kokonaan vasta ensi kevään kunnollisessa lämpöaallossa.

Puustolumien suhteen tuo tiistainen lumisadetilanne on mielenkiintoinen: nimittäin osan lumesta tullessa suojasäässä etelärannikolla on mahdollista näyttävien lumikuorrutteiden muodostuminen puustoon etenkin ko. alueella; runsaiden kertymien myötä siis uusi merkittävä tykkylumitilanne voi mahdollistua...

Nähtäväksi sitten jää, kuinka paljon uuden lumen lisäystä tulee tuosta ylihuomisen tiistain lumisadetilanteesta Etelä-Suomeen; hyvä tietenkin olisi ainakin yli 10 cm:n uuden lumen lisäys etenkin juuri eniten lumettomaksi päässeille etelärannikon ja lounaan alueille, koska se olisi hyvää suojaaroille kasveille ja eläimille tuotalkavan viikon lopun ankaraa pakkasta vastaan.

Tulossa olevat ankarat pakkaset tietenkin palauttavat vesistöalueiden jäätymisen uudestaan käyntiin myös Etelä-Suomen alueella; nythän jäät esim. järvissä pääsivät pinnoiltaan hyvin vetisiksi ja loskaisiksi viime päivien plussakeleissä, mutta tänään jo jäiden pinnat ovat jäätyneet loskasta muodostuvaksi kohvajääksi.

Jäätymisen eteneminen jatkossa riippuu järvissä ja merialueilla jo olemassa olevissa jäätilanteissa siitä, miten paljon tuota tiistaista uutta lunta ehtii tulla; yli 10 cm uutta lunta voi eristää tuotankarankin pakkasen vaikutustaika hyvin, mutta vähälumisilla jääpeitteillä jäiden paksuus alkaa sitten loppuviikolla kasvaa nopeastikin.

Merialueilla mm. Suomenlahdella ja Selkämerellä jäätä on ollut vasta vähän sisälahdissa ja hajanaisesti rantaviivan tuntumassa, mutta tietenkin tuossa tulevassloppuviikon ankarassa pakkasaallossalkaa viimein myös näillä eteläisillä merialueilla jäätymisen eteneminen melko nopeasti kohti ulapoitaan; ulapan kokonaan jäätymistä umpeen saatetaan ensimmäisenä odotella jo Perämerellä alkavan viikon lopussa...

Etelässä viime päivien plussakelit saivat myös ojat, purot ja joet hieman tulvimaan, mutta tulevien pakkasten myötä virtaamat laskevat nopeasti, ja sitten myös joetkin alkavat jäätymään kunnolla noissa tulevissankarissa pakkasissa.

Maan routaantuminen etenee sitten myös riippuen tuosta tiistaisesta uuden lumen määrästä, ja joka tapauksessa runsaasta sulamisesta on jo pakastuneessa säässä syntynyt alaville notkopaikoille maan pinnoille sulavesilammikkojen takia jääkenttiä ja siten mm. rukiin ja syysvehnän oraille maaseudulla sekä puistoissa ja puutarhoissa nurmikoille jääpoltteen riskiä...

--- Viimeiseksi teen tässä huomautuksen vielä siitä, että lisäsin tuossalla olevaan lähdeluetteloon ulkomaiden (Yhdysvaltojen) säätietojen lähteeksi tämän "POW Ponder on Weather" Youtube-kanavan, koska olen tykästynyt sen antiin viime aikoina; siinä Roy Ponder -niminen sääasiantuntija käy jopa päivittäin läpi sääennusteita ja tekee sääseurantaa hyvin seikkaperäisesti jasiantuntevasti - vastaavia muitakin lähdelisäyksiä alla olevaan luetteloon saatan tehdä vielä myöhemmin...


Päivitys 3.1.2023 klo. 21:30:

Lumisateet alkavat olla pikkuhiljaa ohitse, mutta vielä on ollut Etelä-Suomessa sadealueen ns. "häntänä" hieman lumisadetta liikkeellä kaakkoon vyöhykkeellä Jyväskylän seudulta Tampereen ja Hämeenlinnan kautta Hankoniemen tienoille. Lisäksi osassa pohjoisempaa Keski-Suomeakin sataa vielä heikosti-kohtalaisesti lunta - ensi yön aikana viimeisetkin lumisateet loppuvat ja siirtyvät kaakon kautta pois.

Suurimmat lumikertymät mitattiin eilisestä maanantain illasta tähän mennessä osassa Satakunnan ja Varsinais-Suomen sisämaata, jossa paikoin päästiin n. 15 cm:n uuden lumen kertymiin. Muutoin mantereella "Etelä- ja Länsi-Suomi" -painotteisesti tuli lunta lähinnä "vain" 5 - 10 cm, ja paikoin vähemmänkin. Lisäksi aivan lounaissaaristossa osa sateesta tuli niin paljon vetenä, ettei uutta lunta juuri kertynyt.

Sitten odotellaan sitä ankaraa pakkasaaltoa: Nyt on tarkentunut tuon pakkasjakson luonne ja pituus Suomessa, ja nyt näyttää ennustemalleissa siltä, että kylmin hetki osuu suuressa osassa maata perjantain ja lauantain väliseen yöhön; poikkeus on kuitenkin lounaiskolkka, jossa tuona yönä lännestä alkaen alkaa viriämään jo leudontava kaakkoistuuli korkeapaineen selänteen heikkotuulisen alueen siirtyessä maassamme kaakkoon.

Joka tapauksessa tuossa vaiheessa kylmintä on laajasti mantereella siten, että Etelä-Suomessa sisämaassa -20 asteen alapuolelle mennään monin paikoin ja etelärannikolla etenkin idässä -15 ja -20 asteen välille. Lounaiskolkassa voi lauhtua jo tuossa vaiheessa -10 astetta kylmemmistä lukemista taas vain pikkupakkaselle. Keski-Suomessa itäpainotteisesti voidaan lähennellä -30 astetta, ja Lapissa kylmin alue on eteläosa, jossa -30 asteen kylmemmälle puolelle on otolliset mahdollisuudet. Pohjoisosissa Lappia on tuossa vaiheessa hieman leudontavia virtauksia Jäämereltä.

Sitten lauantaista alkaa suursäätilan katsannossa ns. kahden ison elementin välinen "taistelu", joka näyttää kestävän seuraavan viikon 2 puolelle selvästi: nimittäin keskukseltaan noin Britteinsaarten ja Islannin välimaille sijoittuu laaja ja voimakas matalapaine, joka sitten yrittää työntää syrjään idemmäksi tuota Fennoskandian, Venäjän ja Itä-Euroopan ankaraa pakkasilmamassaa ja korkeapainetta työntyessään vähitellen Norjaan ja Ruotsiin.

Suomi on siinä muutaman päivän ajan viikon 2 puolelle saakka tämän "taistelun" kriittistä rajavyöhykettä, jossa muodostuu lännestä pyrkivän paljon leudomman ilmamassan ja idän ankaran pakkasilmamassan välille hyvin voimakas etelä-kaakkoistuuli ns. kahden eri ilmamassan "puristuksena". Siinä lämpötiloihin syntyy voimakas itä-länsijakauma Suomessa; lännessä on paljon leudompaa kuin idässä, ja leudompi ilma vähitellen työntyy idemmäksi.

Samalla tämän rajavyöhykkeen mukana muodostuu pitkä etelä-pohjoissuuntainen sadealue, jossa saattaa juuri Suomen alueelle piillä tuossa voimakkaassa etelä-kaakkoisvirtauksessa mahdollisuus lumimyrskyolosuhteille etelästä Lappia myöten, kun leudompi ilma pyrkii tiukasti etenemään idemmäksi Suomen alueella vasten tuota ankaraa pakkasilmamassaa; aluksi la ja su ovat enimmäkseen poutaisia ja pilvisiä, mutta tuo em. tuuli voimistuu lännestä alkaen.

Sunnuntaina iltaan mennessä voi jo länsirannikolla alkaa lumipyry, mutta varsinaisesti kunnon lumipyry ja ehkä lumimyrskyolosuhteet saapuisivat lännestä alkaen maanantaina viikon 2 puolella, ja sitä tilannetta voi jatkua 1 - 2 vuorokauden ajan...

Tuulten voimistuessa ja lumipyryjen tullessa pakkanen lauhtuu sitten selvästi, mutta ensin -5 ja -10 asteen välilläkin olevissa lämpötiloissa voimakas tuuli lisää pakkasen purevuutta, kunnes päädytään vain pikkupakkaselle. Viimein ainakin lounaiskolkassa voidaan päästä taas suojasäällekin viimeistään viikon 2 alussa - Tämä lauhtuminen vähintään pikkupakkaselle ja Lapissa -10 astetta leudompiin lukemiin saapuu siis viimeisenä Etelä- ja Keski-Suomen itäisimpiin osiin ja Lapin itäosiin...

Näillä näkymin leudommasta jaksosta voi tulla pysyvämpikin tilanne viimein kunnolla toteuduttuaan, eli tuon "taistelun" voittaisi sitten sitkeän työn tuloksena leuto ilmamassa ainakin reilusti Suomen alueelle saakka itään... 

Siksi ankaraa pakkasta ei ainakaan olisi uudestaan näköpiirissä toistaiseksi tammikuussa: tarkastellaan lauhtumisen luonnetta ja noita mahdollisia lumipyry- / lumimyrskyolosuhteita tarkemmin myöhemmin, ja viimeistään seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa todennäköisesti sunnuntaina illalla...

Voi olla, etten teekään enää tämän enempää päivityksiä tähän, ellen sitten vielä lauantaina tee yhteenvetoa toteutuneista kylmimmistä pakkaslukemista Suomessa tuon kylmimmän tilanteen tapahduttua, ja ehkä sitten on selvinnyt sekin, josko Suomen energiahuollossa on tullut kylmimmässä vaiheessa jotain "häikkää"...


Päivitys 5.1.2023 klo. 13:00:

Nyt on jossain määrin iloisia uutisia energiakriisin katsannossa, joten teenkin vielä siitä johtuen ylimääräisen päivityksen nyt! - nimittäin tämä alkanut pakkasjakso on sittenkin jäämässä ennustettua vaisummaksi viime tingassa. Se johtuu muutamasta seikasta:

Ensinnäkin Keski- ja Pohjois-Suomessa on pysynyt laajalla alueella pakkasten kiristymistä kurissa pitävää matalaa pilvilauttaa parhaillaankin, jonka takia lämpötilat ovat tällä hetkelläkin jopa Lapissa monin paikoin yhä -10 asteen leudommallakin puolella. Nähtäväksi jää sitten se, miten paljon tuo pilvilautta pystyisi hälvenemään tänään ja pakkaset sen mukaisesti kiristymään...

Näillä näkymin kuitenkin joka tapauksessa pakkasjakson kylmin vaihe on myös aikaistunut ja siten pakkaset eivät muutenkaan ehdi kauaa kiristymään ja jäävät siksikin todennäköisesti ennakoitua vaisummiksi. 

Tämä johtuu siitä, kun luoteesta maamme yli kaakkoon to-la välillä siirtyvä korkeapaine on ennustettua heikompi ja antaa jo perjantaina illalla periksi lännestä käsin em. tapaan vaikuttamaan alkaville leudommille etelä-kaakkoistuulille.

Näin ollen kylmin yö etenkin maan etelä- ja länsiosissa on jo ensi to-pe välinen yö, ja perjantaina illalla sää on sillä alueella jo selvästi lauhtumaan päin. Vain itäkolkassa pe-la välinen yö voi olla vielä kylmin.

Joka tapauksessa nyt näiden askelmerkkien mukaan pakkaset eivät siis ehdi kiristymään aikaisemman päivityksen mukaisiksi, joten voi olla mm. niin, ettei Etelä-Suomessa laajasti edes päästä lähellekään -20 asteen minimilämpötiloja sisämaassakaan tai vain yksittäisillä mantereisimmilla paikoilla, ja samasta syystä johtuen Lapissa ei ole tulossa -30 astetta kylmempiä lukemia ainakaan yleisesti...

Näyttää täten siltä, ettei energiakriisi eskaloituisi tässäkään pakkasjaksossa sähkökatkojen partaalle sittenkään, ja se on toki hyvä juttu.

Ensi viikosta 2 vielä vihjeenä viimeiseksi, että lauhtuminen todella pääsee silloin käyntiin ja jatkuu voimakkaasti niin, että ensi viikon jälkipuoliskolla on odotettavissa ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen taas useita päiviä suojasäätä...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

No comments: