Sunday, January 22, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 4 (23. - 29.1.2023) - pääasiassa normaalia paljon leudompaa ja vähäsateista; etelässä taas suojaakin ja Lapissa normaalimpaa talvisäätä

Tämä päättyvä viikko 3 on ollut Suomessa etenkin eteläosiensa suhteen erittäin leuto säiltään tavanomaiseen ajankohdan keskiarvosäähän nähden, mutta onpa mukana ollut etelässäkin myös lievästi talvisia hetkiä tässä viikon loppupuolella.

Alkava viikko 4 vaikuttaa myös varsin leudolta, mutta sisältää myös hieman talvistakin säätä Etelä-Suomessakin: kokonaisuutena siis melko saman tyyppinen sää jatkuu edelleen, mutta erona aikaisempaan nähden tulee olemaan paljon vähäisemmät sademäärät, ja siten mm. uusia paksuja lumipeitteitä odottaville on tulossa vielä pettymys etenkin juuri Etelä-Suomen jo valmiiksi hyvin vähälumisilla alueilla. Lisäksi etelässä viikon 4 puolivälissä tulee uusi lumisulamisen episodikin...

Kerrataan vielä alkuun tämän päättyvän viikon 3 säitä tarkemmin: viikon alkupuolella leuto säätyyppi huipentui Etelä- ja Keski-Suomessa useassa plusasteessa ja vesisateiden sävyttämänä lumipeitteiden nopeaan sulamiseen ja sen aiheuttamiin lähes ennätyksellisiin tammikuun tulviin etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Samaan aikaan Lapissa sää vaihteli etenkin pohjoisosiensa kireähköstä pakkasesta lieviin suojasäähetkiin eteläosissaan, ja samalla siellä lumipeite kasvoi monin paikoin runsaasti sateiden tultua pääasiassa lumena - niinpä Lapin alueella lumipeitteiden paksuuksissa yleistyivät yhä enemmän yli puolen metrin syvyydet.

Toki Etelä-Suomessakin sään hieman kylmetessä saatiin lumisateita tiistain ja torstain välillä, jolloin etenkin itäpainotteisesti lumipeitteeseen tuli lisäyksiä; varsinkin Päijänteen tasan itäpuolella useitakin senttejä yhteensä, mutta läntisimmissä osissa paikoin ei jopa yhtään edelleenkään.

Sitten loppuviikolla matalapainetoiminta tyrehtyi lännestä ja lounaasta, kun Fennoskandian ylle muodostui itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne eteläpainotteisesti, jolloin sää poutaantui koko Suomessa, mutta etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen jäi taivaalle matalia pilvilauttoja ja vain pieniä hetkiä auringonpilkahduksia näkyi.

Etelä-Suomessa lisäksi parina viime päivänä on ollut kosteissa, heikkotuulisissa ja ajoittain jopa tyynissä olosuhteissa erikoispiirteenä (jää)sumut, jotka ovat aiheuttaneet pakkassäässä puustoihin monin paikoin erittäin näyttäviä huurteita.

Pakkasten suhteen Etelä- ja Keski-Suomessa alimmat lämpötilat ovat olleet pääasiassa "vain" -5 ja -10 asteen välillä parina viime päivänä, ja vain Lapissa on ollut hetkittäin -20 astetta kylmempääkin. Toisaalta tänään sunnuntaina Lapissa sää on leudontunut korkeapaineen selänteen pohjoispuolisissa länsi-lounaistuulissa vain pikkupakkaselle.

Miten sitten jatkossa? - tarkastellaan ensin Euroopan mittakaavassa suursäätilan jatkokehittymistä:

Viikon 4 alussa (ma-ti) tuo korkeapaineen selänne siirtyy Suomen eteläpuolelle ja asettuu aluksi vahvana ja pitkänä Länsi-Euroopasta Venäjälle ulottuvana vyöhykkeenä sijoilleen, ja samalla Pohjois-Atlantilla Islannin kautta Jäämerelle suuntautuu voimakkaita matalapaineita.

Tämä mahdollistaa hyvin leutojen länsi-lounaisvirtausten tuloa koko Fennoskandiaan Norjanmeren kautta viikon puolivälissä ja siten Suomessa on etelä- ja keskiosiin tulossa tiistaista torstaihin saakka kestävä suojasää- / plussakelijakso melko vähäisine sateineen (vettä, räntää ja lunta lämpötilojen mukaan vaihdellen).

Samalla kuitenkin etelämpänä manner-Euroopassa tuossa em. korkeapaineen selänteessä jää vielä sijoilleen kylmä talvinen ilmamassa yöpakkasineen, joka pääsi sinne laajasti tällä päättyvällä viikolla 3 Pohjanmeren kautta puhaltaneiden pohjoistuulten ja lumisateidenkin mukana, kun samalla oli Välimereltä Fennoskandiaan ulottunut etelä-pohjoissuuntainen matalapainevyöhyke viikon puolivälissä. 

Samalla sen vyöhykkeen itäpuolella oli Ukrainaan ja osaan Länsi-Venäjää ulottunut erittäin leuto etelävirtaus, jossa suojasäätä oli kiilana paljon Moskovan seudustakin pohjoiseen.

Tuosta matalapainevyöhykkeestä on nyt jäänteenä enää epävakaisen sään alue Välimeren seudun keskivaiheilla, ja samalla tuo "Ukraina-Venäjä" -seudun etelävirtaus on muuttunut korkeapaineiseksi pakkassääksi, ja Venäjällä on jälleen laajentunut ankarankin pakkasen alue.

Viikon 4 edetessä tilanne jatkuu edelleen niin, että ensin tuosta Fennoskandian leudosta länsi-lounaisvirtauksesta siirtyy leutoa säätä myös kohti Uralia, ja siten ankaran pakkasen alue Venäjällä kaikkoaa idemmäksi. 

Mutta ke-to aikana matalapaineen osakeskus muodostuu ja siirtyy Fennoskandian yli itään (noin Lapin yli), jonka jälkipuolella luoteesta pääsee annos hieman kylmempää ja talvisempaa ilmaa Fennoskandiaan. Samalla uusi korkeapaine vahvistuu Britteinsaarten länsireunalla ja manner-Euroopan em. korkeapaineen selänne heikkenee tilapäisesti.

Tämä asetelma mahdollistaa sitten viikon 4 lopulla sen, että tulee vielä melko samanlainen toisinto viikon puolivälin tilanteesta Fennoskandiaan; eli Islannin tienoilta siirtyy itään uusi voimakas matalapaine, joka tuo leutoa länsivirtausta Fennoskandiaan ja siitä taas kohti Uraliakin. 

Samalla edelleen tuosta Britteinsaarten länsireunan korkeapaineesta ulottuu uutta selännettä itään manner-Euroopan yli, joka pitää yhtäältä Länsi- ja Keski-Euroopassa melko poutaista ja edelleen suhteellisen kylmää talvisäätä sijoillaan. Lisäksi Välimeren keskivaiheilla jatkuu epävakainen ja matalapaineinen sää, joka voi myös venyä idemmäksikin ja Mustallemerelle saakka siellä.

Aivan viikon 4 lopussa / viikkojen 4 ja 5 vaihteessa on näillä näkymin tulossa selvempi muutos suursäätilaan, jossa tuosta viimeisestä Islannin tienoolta itään siirtymään alkavasta matalapaineesta muotoutuisi Fennoskandian ylle laajempi matalapaine, joka lisäksi alkaisi venymään etelään etelä-pohjoissuuntaiseksi vyöhykkeeksi.

Se mahdollistaisi yhtäältä Fennoskandiaan jälleen hieman talvisempaa säätä lumisateineen ja pakkasineen, mutta mitään radikaalia kylmyyttä ei ole silti tulossa eikä näkyvissä. Samalla uusi annos merellistä pohjoistuulta Pohjanmeren yli etelään manner-Euroopan suhteellisen talvisen sään jatkumiselle edelleen näkyy siinä tilanteessa, ja siinä voisi tulla sinne uusia lumisateitakin. Lisäksi olisi toistumassa idässä Ukrainasta pohjoiseen Venäjälle taas uutta leutoa etelävirtausta sen toisena tuloksena...

Tuota ensi viikonvaihteen tilannetta ja mahdollista tuollaista muutosta voin tarkastella lisää päivityksessä / päivityksissä myöhemmin alkavan viikon 4 aikana.

Tämän osion lopuksi vielä lyhyt katsaus stratosfäärin polaaripyörteen tilanteeseen, missä on jo alkanut stratosfäärin lämpenemistä ja polaaripyörteen heikkenemistä näkymään; kuitenkin edelleen on vielä epäselvää se, miten paljon ja millä tavalla noita kumpaakin tapahtuu jatkossa (kuinka iso SSW-tapahtuma olisi muodostumassa?...), ja voisiko siitä seurata viimeistään helmikuussa arktisten ilmamassojen helpompaa leviämistä napa-alueelta ja / tai Siperiasta etelämmäksi ja ulommaksi ympäri pohjoista pallonpuoliskoa...?

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 4:

Viikon 4 alussa maanantaina etelään väistyvän korkeapaineen selänteen vaikutus näkyy vielä Etelä-Suomessa heikkotuulisuutena ja pikkupakkasena, ja runsas alapilvisyyskin jatkuu edelleen. Pohjois-Suomessa puolestaan tuntuu entistä selvemmin ja voimakkaammin leuto länsi-lounaistuuli ja luoteis-Lapissa voi sataa lunta, joten sielläkin on pikkupakkasta ja siten koko Suomi on suunnilleen samoissa lämpötiloissa kauttaaltaan.

Tiistaina leuto länsi-lounaisvirtaus alkaa vaikuttaa selvemmin Etelä- ja Keski-Suomessakin, johon voi liittyä edelleen pilvisessä säässä heikkoja lumi-, räntä- ja vesisateita alueella, ja samalla lämpötilat alkavat kohoamaan lännestä käsin plusasteille; viimeistään illalla länsi-lounaistuulen voimistuessa myös itäkolkassa päästään suojasäälle. Lapissa puolestaan leuto virtaus näyttää tuottavan suojasäätä vain eteläisimpiin osiinsa, ja muutoin pikkupakkanen jatkuu siellä; itse asiassa pieni heikomman tuulen alue siellä voi tuossa vaiheessa kiristääkin pakkasia hetkellisesti ja paikallisesti.

Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomessa länsi-lounaisvirtaus on leudoimmillaan, jolloin matalapaineen osakeskus siirtyy jonomaisena muodostelmana Lapin ylitse itään. Tällöin Etelä- ja Keski-Suomessa on runsaspilvistä vesisateiden jäädessä edelleen vähiin ja lämpötilat voivat kohota lounais- ja eteläosissa jopa +5 asteen lähelle ja muutoinkin on yleisesti ainakin +2 ja +5 asteen välisiä lämpötiloja koko päivän ajan. Lapissa tuossa vaiheessa saadaan lumisateita lämpötilan vaihdellessa eteläosan suojasäästä pohjoisosan pakkasiin.

Torstaina sitten leviää luoteesta kylmempää ja kuivempaa ilmaa koko maahan, ja tuossa vaiheessa kylmän rintaman ylittäessä maan etelä- ja keskiosia voi torstaina yöllä ja aamulla tulla ko. alueella lumi- ja räntäsateita etelää myöten; siitä voi tulla mahdollisesti hieman uutta lumipeitettä ti-ke ajan lumisulamisen perään. Joka tapauksessa torstain mittaan sää poutaantuu lännestä alkaen ja pilvipeite voi hälvetä lopulta laajastikin; samalla sää pakastuu etelää myöten, jossa illalla Lapissa päädytään jo -10 ja -20 asteen välille ja etelässä -5 asteen vaiheille.

Sitten loppuviikolla olisi siis tulossa pe-la aikana vielä uusi annos leutoa länsivirtausta Suomeen, jossa uusi lievä suojasää / plussakeli on mahdollista Etelä- ja Keski-Suomessa, ja Lapissakin pakkanen taas heikkenee ja mahdollisesti eteläosissaan voi tulla tilapäinen annos suojasäätäkin.

Samalla silloin tulee pohjoispainotteisesti sateita; Lapissa taas pääasiassa lunta, ja etelämpänä myös vettä ja räntää ainakin osittain. Sunnuntaina / em. viikonvaihteen mahdollisessa muutosvaiheessa voisi runsaampiakin sateita lumisemmaksi muuttuvina tulla myös Etelä-Suomessakin ja samalla sää voisi alkaa taas kylmenemään pakkaselle koko maassa - tarkastellaan tätä vaihetta siis myöhemmin päivityksissä tarkemmin...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Etelä-Suomessa korostui tämän päättyvän viikon 3 aikana itä-länsisuuntainen kontrasti lumipeitteiden paksuuksissa sen jälkeen, kun alkuviikon yleisen ja voimakkaan lumisulamisen jälkeen etenkin Päijänteen tasan itäpuolella saatiin kahteen otteeseen uusia lumipeitteitä sulamisen korvaukseksi.

Samalla läntisimmät osat jäivät olemattomille / vain hyvin vähäisille uusille lumipeitteille, joten sen myötä tällä hetkellä viikonlopun poutasäässä ja huomiselle maanantaille saakka lumipeitteen paksuudet ovat tarkastelualueella seuraavat: 

Varsinais-Suomessa ja lounaissaaristossa on yhä laajoja lähes tai kokonaan lumettomia alueita, ja niin myös Satakunnan eteläosissa, mutta Satakunnan pohjoisosissa on myös paikoin jopa yli 10 cm syvyisiä lumipeitteitä säilyneen vanhan lumipeitteen takia.

Muutoin mantereen alueella yli 10 cm:n lumensyvyysraja on häilyvästi ja mutkitellen noin linjalla; Vaasan eteläpuolelta Satakunnan pohjoisosien kautta koukaten Tampereen ja Hämeenlinna seutujen kautta Uudenmaan sisämaan länsiosiin ja siitä etelärannikon tuntumassa pääkaupunkiseudun itäpuolelle. 

Pääkaupunkiseudulla tämä näkyy niin, että esim. Kaisaniemessä on vain 4 cm uutta lumipeitettä (alkuviikolla siellä lumi suli kokonaan) ja toisaalta Espoon Nuuksiossa sekä vanhan että uuden lumipeitteen kokonaismääränä on nyt jopa 29 cm Ilmatieteen laitoksen sääasemien mukaan poimittuna.

Pääkaupunkiseutu kuuluu vielä siihen itäpuoliskon alueeseen, jossa uusi lumipeite on tehnyt kokonaislumipeitteestä yhtenäisen näköisen tällä hetkellä, mutta läntisimmissä osissa myös reilun 10 cm paksuiset vanhat lumipeitteet ovat aikaisemman sulamisen ja uuden lumen olemattomuuden takia yhä sula-aukkoisia.

Itäosissa suunnilleen Jyväskylän eteläpuolelta Mikkelin seudun kautta Saimaan eteläosiin olevalta linjalta itään lumipeitteet ovat vanhan lumen ja uuden lumipeitteen yhdistelmänä jopa 25 - 50 cm paksuja, joten isoa kontrastia on nyt näissä lumipeitteissä idän ja lännen välillä.

Jatkossa alkavalla viikolla 4 tapahtuu siis ti-to välillä taas lumien sulamista, mutta sillä kerralla lumipeitteestä sulaa lähinnä vain tuo itäosien uusi lumipeite helpoimmin pois, ja sitten sen perään yleisesti vanhaa jäistä ja kovaa lumipeitettä pystyy sulamaan useassakin plusasteessa aikaisempaa selvästi hitaammin ja vähemmän.

Toisaalta lounaisosissa ja etelärannikon tuntumassa tuossa sulamisvaiheessa lumettomat alueet laajenevat ja runsastuvat kuitenkin taas selvästi.

Aivan viikon lopussa (ja mahdollisesti sitä ennen hieman jo tuossa torstain kylmenemisessäkin) voi sitten tulla taas uusia lumipeitteitä, mutta niiden määrät ja ajoittumiset ovat vielä epäselviä, kun tuo em. säänmuutos aivan viikon 4 lopussa / tulevassa viikonvaihteessa 4/5 on vielä epäselvä sekin...

Tämän päättyvän viikon alussa jatkunut lumisulaminen vesisateiden kera aiheutti siis ajankohtaan nähden hyvin erikoista ja voimakasta tulvimista ojissa, puroissa ja jokien piirissä lähes koko Etelä-Suomen alueella, ja erityisesti etelä-länsipainotteisesti.

Nyttemmin sulamisvirtaamat ovat olleet hiljalleen laskussa viime päivien pakkassään ansiosta, mutta eteläisimmissä osissa jokivirtaamat ovat olleet silti edelleen vielä hieman normaalista koholla. 

Tuo alkavan viikon uusi sulamisvaihe aiheuttaa kaikkiin vesistövirtaamiin vielä uutta nousua, mutta todennäköisesti yhtä pahaa tulvimista ei ole näillä näkymin tulossa kuin tämän päättyvän viikon aikana oli, koska sulamisvaihe jää lyhyeksi ja samalla mahdolliset vesisateet jäävät sen verran vähäisiksi.

Maaperä on saanut tässä viikonlopun pakkasjaksossa vähälumisilla ja lumettomilla alueilla hieman uutta routaa pintaosiin, mutta tuo uusi leuto plussakeli taas myös sulattaa sitäkin vielä uudestaan hieman / osittain.

Maaperä muutoin on nyt siis tuon aikaisemman sulamisen ja vesisateiden takia vettynyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti hyvin märäksi etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, ja saattaa vielä lisääkin vettyä alkavalla viikolla etenkin rikkonaisen roudan kohdilla tuossa uudessa sulamisvaiheessa.

Näiden sulamisten, vettymisten ja vesisateiden takia järvissäkin on ollut monin osin huomattavaa vedenpintojen nousua tämän päättyvän viikon aikana, mutta nyttemmin vedennousu on tasaantunut ja paikoin kääntynyt laskuun.

Järvijäiden suhteen näissä leudoissa ja vain vähäistä pakkasta sisältäneissä olosuhteissa ovat pysyneet jo pitkään suunnilleen samanlaiset jäänpaksuudet: virtapaikkojen ulkopuolella n. 10 - 30 cm paksuja jäitä on edelleen, joiden päällimmäiset osat ovat edestakaisin loskasta ja vedestä jäätymisissä ja sulamisissa muodostuneita vaihtelevia kohvajääkerroksia.

Virtapaikoilla on ollut laajasti sula-alueita ja -aukkoja, jotka ovat saaneet tässä viikonlopun pakkassäässä myös hieman uutta jäätäkin.

Alkavalla viikolla 4 tuo puolivälin leuto vaihe sulattaa taas uudestaan virtapaikkoja sula-aukoille, ja muualla jäiden pinnoilla tapahtuu taas loskaantumista ja vettymistä, kunnes seuraava kohvajään muodostumisen vaihe saapuu...

Merijäiden osalta on melko samanlaiset vaiheet menossa ja tulossa kuin tuossa yllä kerroin järvijäidenkin osalta, mutta seuraavaa on tapahtunut tavallaan "yllättäen" tässä viikonlopun pakkasjaksossa etenkin Suomenlahdella.

Nimittäin Suomenlahdella on muodostunut aikaisempaa paljon laajemmalla alueella ulapalle saakka uutta jäätä etenkin itäpuoliskollaan, koska pakkaset ovat sattuneet nyt eteläisillä merialueilla hyvin tyynituulisissa oloissa; tyyni vedenpinta siis on edesauttanut jäänmuodostusta normaalia paljon paremmin.

Samalla tuulisemmilla Selkämeren ja Perämerenkin alueilla jäänmuodostus on ollut selvästi heikompaa pakkasista huolimatta, joten siksi edelleen Selkämerellä jäätä on yhä vain sisälahdissa ja aivan rantaviivan tuntumassa; Saaristomerellä ei juuri sitäkään edelleen.

Alkavalla viikolla 4 tuo leuto ja tuulinen vaihe viikon puolivälissä hajottaa tuon Suomenlahden uuden jään hyvin helposti sohjovyöhykkeeksi vanhojen jäiden reunalle ja muutenkin harventaa sen levälleen, koska laajuudestaan huolimatta tuo uusi jää on vain hyvin ohutta ja heikkoa.

Sekä järvi- että merialueilla muutoin joudutaan joka tapauksessa odottelemaan edelleen kunnollisen jäätymisen uutta vaihetta, ja näillä näkymin mitään kunnollisia pakkasia sitä varten ei ole vieläkään näkyvissä etenkään eteläisille merialueille.

Talvisista olosuhteista puheenollen tällä hetkellä Etelä-Suomessa on siis pakkassäässä muodostuneiden sumujen ansiosta puustoissa monin paikoin näyttävää huurretta, ja se kestää puissa esillä vielä huomiseen maanantaihin saakka.

Lisäksi niistä tämän päättyvän viikon 3 ti-to aikaisista lumisateista etenkin Päijänteen tasan itäpuolella on puustoissa myös lumikuorrutteita, ja niitäkin on paikoin hyvin näyttävästi, joten näiden huurteiden ja lumikuorrutteiden yhteisvaikutuksena on kuin onkin syntynyt hienojakin talven ihmemaan näkymiä monilla alueilla.

Valitettavasti jo tiistaina tämä talvisuus tulee päätökseensä, kun kaikki lumet ja huurteet sulavat ja varisevat helposti puustoista pois heti plussakelien ensivaiheissa. Uusia talvisia ja puustolumisia maisemia voisi sitten olla tulossa tuossa viikon 4 aivan lopussa tai ko. viikonvaihteessa 4/5...

Mainitaanpa tähän viimeiseksi vielä kasvillisuudesta havaintoja, kun viimeaikojen erittäin leudot säät ovat hieman aiheuttaneet täällä Etelä-Suomessakin ennenaikaista "keväistymistä": Keski-Euroopassahan lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) ovat kukkineet jo tammikuun alusta saakka - tosin nyt siellä talvisemmassa säässä niiden kukinta on ollut todennäköisesti taantuneempaa.

Etelä-Suomessa olen havainnut monissa pajuissa (Salix sp.) ja raidassa (Salix caprea) pajunkissojen selvää kasvua, mutta niiden varsinainen kukinta on toki vielä hyvin kaukainen asia joka tapauksessa. Samanlainen haapojen (Populus tremula) norkkoaiheiden esille tulo etenkin hedeyksilöpuissaan on ollut näkyvissä näinä aikoina.

Samalla lepissä ja pähkinäpensaissa hedenorkkoaiheissaan on aavistuksen verran näkyvissä niiden vaalentumista kohti kukinnan alkua, mutta niilläkään varsinainen kukinta ei ole vielä ajankohtainen.

Varhaisimpien sipulikasvien ensimmäisiä hieman esille maasta työntyneitä versojakin on jo havaittavissa lumettomilla paikoilla.

Jatkossa saattaa pajunkissojen ja "haapakissojen" lisäkasvua tapahtua edelleen hieman, mutta merkittäviä uusia kevätvaiheita ei ole niillä eikä muillakaan kasveilla silti vielä tulossa helmikuun alkuun mennessäkään.


Päivitys 23.1.2023 klo. 22:45:

Teen tähän lisäyksen globaaleihin säätiloihin liittyen, ja tarkemmin sanottuna Kiinan säästä. Siellä on nimittäin eilen 22.1.2023 tehty maan koko mittaushistorian pakkasennätys, ja uusi ennätyslukema on sen myötä -53,0 astetta! - se mitattiin maan koillisnurkkauksessa Jingtao-nimisessä paikassa, ja tässä on Twitteristä uutinen ko. asiasta

Eli tästä havaitaan se, miten Siperiasta on päässyt pullahtamaan tuolla maailman kolkassa etelään poikkeuksellisen rajua kylmän purkausta, ja itse asiassa myös tuon alueen lähiympäristössäkin on ollut näinä päivinä ja vielä nytkin poikkeuksellisen kylmää.

Tarkistin mm. Ilmatieteen laitoksen ulkomaan piste-ennusteista, miten mm. Korean niemimaalla n. -20 asteen yöpakkaset ovat olleet nyt yleisiä, ja Japanissakin on kylmää, kun mm. Tokioon ennustetaan -5 asteen paikkeilla olevia yölämpötiloja; se on sikäläisittäin "todella kovaa pakkasta".

Kiinassa etelämpänäkin on myös koettu hyvin kylmiä lämpötiloja, kun mm. Pekingissä on ollut -20 astetta kylmempää, ja Shanghaissa yölämpötilat ovat olleet -5 ja -10 asteen välillä.

Kaikilla näillä alueilla kuitenkin näyttää sää leudontuvan paljon jo lähimpien parin päivän aikana, joten kyseessä on ollut sellainen pikainen radikaali pakkasaalto Siperiasta käsin.


Päivitys 25.1.2023 klo. 21:50:

Nyt tarkastellaan taas Suomen säävaiheiden kehittymistä loppuviikon osalta, kun ennustemalleissalkaa olla selvempiä skenaarioita ensi viikon 5 alkuun saakka.

Huomenna torstaina sää siis alkaa kylmenemään luoteestalkaen, kun matalapaine siirtyy Lapista Suomen itäpuolelle ja luoteistuuli valtaalaa. Tähän liittyen lämpötilat laskevat torstaina illalla pakkaselle etelässäkin, mutta nyt on varmistumassa se, ettei Etelä- eikä Keski-Suomessa saada ollenkaan uutta lunta tuon kylmenemisen yhteydessä; kaikki vähäiset sateet näet tulevat vetenä ja tihkuna tai korkeintaan räntänä idässä ennen pakastumista ja sään selkenemistä.

Perjantaina onkin sitten vuorossa jopa lähes koko maassaurinkoinen ja vähäpilvinen pakkaspäivä, jossaluksi tuulet heikkenevät ja tilapäisesti jopa tyyntyvät etelässä; lämpötilat ovat koko maassa -2 ja -10 asteen välillä ja kylmintä on idässä, jossa voi olla paikoin -10 astetta kylmempääkin. Jo alkupäivästä pohjoisessa ja myöhemmin illalla etelässäkin länsi-lounaistuulet taas voimistuvat ja sää alkaa pilvistymään Islannin suunnasta lähestyvän voimakkaan matalapaineen takia.

Lauantaina tuo uusi matalapaine siirtyy voimakkaana Norjan pohjoisrannikon lähelle Jäämerelle ja sen rintamasateet liikkuvat ko. päivän aikana Suomen ylitse itään pohjoispainotteisesti; lunta ja länsiosissa myöhemmin räntää ja tihkua tulee etenkin keskisessä Suomessa ja Lapissa. Etelä-Suomi jäänee hyvin vähille sateille, mutta koko maassa länsi-lounaistuulet ovat voimakkaita ja sää pilvinen. Lämpötila kohoaa etelässä ja lännessä jälleen suojalle lievästi, mutta näyttää pysyvän hitusen pakkasella idässä ja pohjoisessa.

Sunnuntaina tuo matalapaine jää heikkenemään Lapin pohjoispuolelle, mutta Islannin suunnasta venyy uutta matalapainetta jonomaisesti kohti Etelä- ja Keski-Skandinaviaa, jostaiheutuu seuraavan viikon alkuun mielenkiintoinen vaihe... Mutta tässä sunnuntain aikana maassamme vallitsee vielä etelän ja lännen väliset tuulet edellispäivää heikompina ja sateissa on jonkinlaista taukoa; hajanaisia lumi- ja etelässä-lännessä räntä- ja tihkusateita voi vähän tulla. Lapissa sää poutaantuu ja pakkanen kiristyy -10 asteen kylmemmälle puolelle, ja muutoin idässä jatkuu pikkupakkanen ja etelässä ja lännessä voi olla yhä nollakeliä tai lievää suojaa.

Sitten tosiaan mielenkiintoisen jännä tilanne näyttäisi sukeutuvan tuosta Etelä- ja Keski-Skandinaviaan työntyvästä matalapaineesta maanantaiksi ja viikon 5 alkajaisiksi; nimittäin voimakas uusi voimakas matalapaine syntynee nopeasti ja siirtyy lännestä suoraan Etelä-Suomen päälle. Siinä voisi tulla runsaitakin lumi- ja räntäsateita Etelä- ja Keski-Suomeen lämpötilan ollessa nollan vaiheilla...

Siitä alkaisi jonkin verran talvisempi vaihe koko maassa, missä Etelä- ja Keski-Suomessa saattaa tulla paljon lisää lunta myöhemminkin ko. viikolla 5, jainakin Lapissa voisivat pakkaset taas ankaroituajoittain selvästi.

Samalla Euroopan mittakaavassa näyttää siltä, että Islannin suunnasta syntyisi edelleen uutta voimakasta matalapainetoimintaa, joka vaikuttaisi runsaine sateineen edelleen siis Fennoskandiassa ja etelämmäksi Euroopassa tulisi lauhduttavia länsi-lounaistuulia - tuo aikaisemmin mainitsemani matalapaineen venyminen Fennoskandiasta etelään ei siis ole enää toteutumisvaihtoehtona niin selkeästi...

Palataan tarkastelemaan tarkemmin tuota ensi viikon 5 talvisempaa säätä sunnuntaina 29.1.2023, joten tämä jäänee nyt tämän kirjoituksen viimeiseksi päivitykseksi.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

No comments: