Wednesday, December 18, 2024

Talvi alkaa menettää otettaan paljon: aluksi vaihtelevaa pikkupakkasten ja leutojen vesisadekelien kesken -- Joulusta alkanee erittäin leuto sääjakso pidempiaikaisesti (Päivitetty: vuoden viimeiset päivät varmistuneet erittäin leudoiksi)

Koska yhteiskunnallispoliittinen kirjoittelu ei edelleenkään suju / innosta, niin jatkan nyt jo kolmannella peräkkäisellä sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksella -- ja mikäpä ettei näin, koska Joulun ollessa tulossa jo ensi viikon alussa, kiinnostaa monia sää- ja varsinkin lumipeitetilanteet erityisesti lähitulevaisuudessa.

Täällä Etelä-Suomessa lumisen Joulun odotuksen suhteen valitettavasti säähän on tulossa huomisesta torstaista lähtien käänne aikaisempaa paljon leudompaan suuntaan pitkäksi ajaksi, joten plussakelit ja vesisateet alkavat olemaan taas pääosassa, ja talvi ottaa odotettua paljon heikomman otteen lumipeitteiden sulamisen voimistuessa -- toisaalta viime päivien kovistakin pakkasista huolimatta lumipulasta kärsineille Keski-Suomen pohjoisosien ja Kainuun seuduille tämä leuto matalapainetoiminta lännestä ja lounaasta tuo sinne lähipäivinä paljon lisää lunta!

Viime päivinä on ollut vielä ajoittain melko talvista täällä Etelä-Suomessakin, kun kahdessa kylmässä tilanteessa (ensin viime sunnuntain illalla ja sitten eilisestä tiistaista tämän keskiviikon alkuun / iltaan saakka) lämpötilat kävivät alimmillaan Päijänteen tasan länsipuolella -5 ja -10 asteen välillä ja paikoin kylmemmissäkin lukemissa, sekä Päijänteen tasan itäpuolella sisämaassa varsinkin viime yönä ja tänään alkupäivällä jopa -20 asteen kylmemmälläkin puolella.

Noiden kylmien hetkien välissä ma-ti oli leuto vaihe, joka alkoi runsaalla lumipyryllä maanantaina yöllä ja aamulla, jolloin 5-10 cm saatiin etenkin etelän sisämaassa taas lunta, joten siellä jo edeltäneen viikonlopun aikana saadun erityisen runsaan lumipeitteen lisänä tuo määrä sai etenkin vyöhykkeellä Tampere-Hämeenlinna-Lahti-kaakonkulma kokonaislumipeitteen paksuudeksi 30 - 45 cm.

Sen sijaan etelärannikolla ja etenkin lounaassa (Varsinais-Suomen eteläosat) lumipeite on jäänyt edelleen melko vähiin tai jopa lähes olemattomaksikin, kun plussakelien ja vesisateiden osuudet ovat olleet siellä edelleen sen verran merkittäviä; esim. pääkaupunkiseudulla eteläosissaan lumipeite on pysynyt pääosin vajaan 10 cm:n paksuisena ja lounaassa on ollut lähes koko ajan myös lumettomia alueita -- lumiero näiden vähälumisten paikkojen ja sisämaan tuon runsaslumisimman alueen välillä onkin ollut jopa poikkeuksellinen äärevyydessään.

Tällä hetkellä tänään keskiviikon iltana on nyt saapumassa se matalapaine, jonka ratkaisevaa merkitystä Joulun ajan lumipeitteille uumoilin jo viime kertaisen sääennuste- ja luontoseurantakirjoitukseni toisessa päivityksessä: 

Tuo Britteinsaarten länsipuolelta kohti Fennoskandiaa liikkuva matalapaine on ottamassa tässä vaiheessa sen verran pohjoista reittiä Fennoskandian keskiosien yli koilliseen to-pe aikana, että sen mukana etenkin juuri Etelä-Suomeen pääsee erityisen leutoa ilmamassaa huomiseksi torstaiksi ja to-pe väliseksi yöksi -- itse asiassa tämä ilmamassa on peräisin Kanarian saarten alueelta, jossa mitattiin toissapäivänä maanantaina ennätyksellisiä yölämpötiloja jopa +30 asteen tienoille saakka (Afrikasta sinne helleaalto ja paikallista Föhn-vaikutustakin)!

Tämä leuto "pössähdys" tarkoittaa täällä etelässä sitä, että nyt parhaillaan tänä iltana sen leutouden tuovan sadealueen olomuoto on etenkin sisämaassa runsas lumipyry, mutta samalla lounaassa vesisade on jo tulossa pääosaan. Sitten ensi yöstä alkaen plussakelien ja vesisateiden alue laajenee nopeasti pohjoiseen ja itään Keski-Suomen eteläosien tasalle saakka, ja huomenna torstaina iltapäivällä ja illalla on runsaspilvisen, utuisen ja tihku-vesisateisen sään vuoro niin, että leudoimmillaan to illalla ja to-pe välisenä yönä lounaistuulessa etelässä päästään melko laajalla alueella jopa +5 asteen vaiheille ja lounaassa ylikin.

Kuitenkin perjantaina tuon matalapaineen jälkipuolella pääsee taas kylmempää ilmaa länsiluoteistuulessa koko Etelä-Suomeen, mutta vain heikosti ja perjantain illasta alkava pakastuminen jää alle 10 asteen pakkaslukemiin kylmimmilläänkin -- kylmenemistä edeltää to-pe yönä runsaamman sadealueen ylitys koilliseen, jonka jälkireunalla osa sateista voi sisämaassa tulla taas räntänä-lumena hetken ennen loppumistaan.

Lyhyt pikkupakkasen ja runsaan pilvisyyden sävyttämä poutahetki on täten perjantain iltapäivästä pe-la yöhön saakka, mutta pohjoisella Atlantilla muhii voimakasta matalapainetoimintaa edelleen yhtämittaa, jonka myötä jo lauantaina päivällä siitä seuraava sadealueen osa viilettää eteläisimpien osien ylitse lännestä itään, jossa sataa noin nollakelissä räntää ja lunta hetken aikaa -- tämä sadealue saattaa jäädä myös täpärästi Suomen eteläpuolelle tai viistää vain etelärannikkoa.

Sitten viikonlopun myöhemmän osan osalta sään kuvaksi vakiintuu se, että yhä pohjoiseen jää jumiin uudestaan ankaraakin pakkasta taas tuovaa kylmää ilmamassaa, mutta Britteinsaarten pohjoispuolelta kohti Norjan rannikkoa siirtyvän voimakkaan matalapaineen myötä taas hyvin leutoa ilmamassaa lounaistuulella ja vesisateiden kera työntyy entistäkin pidemmälle Etelä- ja Keski-Suomeen, jolloin la illan lyhyen pikkupakastumisen perään sunnuntai on etelässä yleisesti taas runsaspilvinen, utuinen ja tihku-vesisateinen, ja lämpötila asettuu +1 ja +5 asteen välille, ja lounaiskolkassa voi taaskin olla +5 asteen ylitykset mahdollisia.

Seuraavan viikon alussa onkin sitten jo käsillä Joulu, ja näillä näkymin sen ajan sää näyttää Etelä-Suomeen seuraavalta: tuo Norjan rannikkoa lähestyvä matalapaine siirtyy itään kohti Baltiaa ja se heikkenee samalla selvästi, kunnes juuri tiistaina Jouluaattona se surkastuu pois.

Etelä-Suomeen tämä tarkoittaa sitä, että maanantaina aatonaattona etelä-lounaistuulet heikkenevät ja sää alkaa hitaasti kylmenemään noin nollakeliksi. Samalla sateet heikkenevät ja hajaantuvat, joten sateiden olomuodon muutos vedestä rännän kautta sisämaan lumeksi ei välttämättä ehdi tuottamaan kunnollista uutta lumipeitettä lumisulamisen perään aatoksi tai sitä tapahtuu vain paikoin...

Näillä näkymin Jouluaatoksi jää Etelä-Suomeen heikkotuulinen-tyyni, mutta runsaspilvinen ja enimmäkseen poutainen noin nollakelisää, jossa sisämaassa saattaa olla lievästi pakkasta, mutta etelärannikolla-lounaassa voi olla koko ajan hitusen yhä plussaa. Lapissa jatkuu pakkassää, muttei ehkä enää ankarina pakkaslukemina; siellä saattaa alkaa vaikuttaa jo leudontava lounaistuuli.

Nimittäin näillä näkymin Joulupäivästä eli ensi viikon keskiviikosta lähtien alkanee vaikuttamaan jopa koko Fennoskandiaa ja Lappia myöten uudenlainen äärileuto suursäätila! -- siinä Keski- ja Itä-Eurooppaan vahvistuisi laaja ja voimakas korkeapaine, ja samalla voimakas matalapainetoiminta pohjoisella Atlantilla ottaisi aikaisempaa paljon pohjoisemman reitin Islannin tienoilta Jäämerelle, jolloin laajana virtauksena kaukaa lounaasta valtaavat erittäin leudot etelän ja lännen väliset tuulet koko Suomenkin.

Tämä tarkoittaisi sitten Joulupäivästä alkaen ilmeisesti jopa useamman päivän ajaksi (mahdollisesti ainakin sen viikon loppuun saakka!...) jatkuvaa hyvin leutoa säätä niin, että vuoroin runsaspilvisen kosteat ja toisaalta Föhn-tuulisen vähä- / vaihtelevapilvisen kuivat leutoudet vuorottelevat, ja jossa myös Lapissa on ajoittain suojasäätä; etelässä puolestaan lämpötila saattaa olla monin paikoin useamman päivän putkeen koko ajan plusasteilla. 

Mahdollinen hyvin voimakas Föhn-tilanne saattaa sitten luoda lähes missä päin maata tahansa hetkellisesti jopa +5 ja +10 asteen välisiä huippulukemia lämpötiloihin, jos optimaalinen voimakas länsivirtaus sitä varten mahdollistuu! -- joka tapauksessa tässä säätyypissä sateet jäävät vähiin etelässä, ja lähinnä Lapissa saadaan silloin vuoroin vesi- ja lumisateita...

Katsotaan päivityksessä lisää tuosta ensi viikon ja koko Joulun ajan säästä, ja päivitän sen viimeistään ensi sunnuntaina...

Tähän loppuun nyt vielä muuta luontoseurannan havaintomateriaalia ja analyysiä Etelä-Suomeen:

Lumipeitetilanne on siis hyvin erikoinen etelässä, kun vyöhykkeellä Tampere-Hämeenlinna-Lahti-kaakonkulma kokonaislumipeite on nyt 30 - 45 cm paksua ja saa vielä monin paikoin 5-10 cm lisäystä siihen päälle tämän illan runsaasta lumipyrystä. Samalla etelärannikolla ja lounaassa on vähälumista ja lounaiskolkassa lumetontakin.

Joulun ajan lumipeitetilannetta arvioitaessa ja siihen materiaalia tuosta em. sääennusteesta saaden voin luonnehtia tilannetta tässä vaiheessa seuraavasti: eniten lumettoman Joulun vaarassa ovat alueet, joille jää tämän illankin sateiden jälkeen korkeintaan n. 10 cm paksut lumipeitteet; näitä alueita ovat mm. pääkaupunkiseudun eteläosat, Uudenmaan etelärannikko etenkin länsiosiltaan ja Varsinais-Suomen eteläosat sekä Satakunnan länsirannikkoa Porin eteläpuolelta tai noin Poriin saakka (tietenkin myös lounaissaaristo).

Sen sijaan tuo sisämaan runsaslumisin vyöhyke on valkoisen Joulun suhteen turvattu, vaikka sielläkin sulamista tapahtuisi jopa niin, että lumipeitteen paksuus puolittuisi -- toisaalta sielläkin puustolumia ei enää huomisen torstain plussakelien jälkeen juuri nähdä kuin vain hetkittäin ja tuurilla, jos em. ennusteen mukaan sattuu vielä ennen Joulua tai aattona sopivia pieniä lumisadetilanteita...

Lumipeitesulamiset vesisateineen ja vielä ennen joulua em. ennusteen mukaan tulevien pikkupakkasten vuorottelut tarkoittavat Jouluun saakka säilyville sisämaan lumipeitteille sitä, että ne tiivistyvät, vettyvät ja noissa pikkupakkasissa myös kovettuvat selvästi lisää, ja näin ollen jäljelle viimeiseksi jäävä lumipeite on lopulta aikaisempaa paljon vaivalloisemmin sulavaa laatua -- näin ollen esim. tuo Joulusta alkava erityisen leuto sääjakso ei enää sulatakaan niin merkittävästi viimeisenä jäljellä olevaa sisämaan lumipeitettä...

Lumisulamisesta tulee tietenkin lähipäivinä sulamisvesiäkin ja koska vesisateitakin on tulossa, niin pientä tulvariskiä on taas olemassa mm. ojissa ja puroissa sekä alavilla alueilla, kuten peltojen ja nurmikoiden notkopaikoilla. Toisaalta edestakaiset sulamiset ja jäätymiset luovat myös paljon jääkenttiä ja jalankulkualueilla myös ajoittain hyvin liukkaita olosuhteita etenkin sisämaan lumisimmilla alueilla (paljon loskaa ja sitten jääkelejä, kunnes sulaminen edistyy paljon).

Maaperä on saanut melkein kaikkialla Etelä-Suomessakin ohutta parin sentin routaa ennen tuota viime viikon runsasta lumipeitelisäystä, mutta tuolla sisämaan runsaslumisimmalla alueella roudan lisääntyminen pysähtyi heti kokonaan tuon paksun lumipeitteen suojaavan vaikutuksen tultua. 

Tulevina päivinä routa ei leutojen säidenkään takia lisäänny enää, ja lumettomaksi käyvillä etelärannikon ja lounaan alueilla maa saattaa sulaa ajoittain kokonaankin, joten roudattomat alueet saattavat laajentua kohti sisämaata jonkin verran. 

Samalla maaperä saa etenkin roudattomilla seuduilla sekä sulamisvedestä että vesisateista lisää märkyyttä ja samalla tulee pohjavesien nousulle edelleen mahdollisuudet pitkälle talveen (ensi vuoden puolelle) saakka.

Vesistöjäiden osalta Etelä-Suomen järvissä saatiin juuri ennen tuota viime viikon runsasta lumilisäystä ohuita jääkansia, mutta ne jäivät myös lähinnä vain 1-5 cm paksuiksi: sitten niiden päälle satoi runsaasti lunta etenkin tuolla sisämaan ko. runsaslumisimmalla alueella.

Jatkon leudoissa plussakelivaiheissa ja vesisateissa yhtäältä jäiden päällä olevat lumet loskaantuvat ja toisaalta sitten myös jäätyvät & sulavat edestakaisin, ja etenkin virtaavavetisillä alueilla sulien alueiden osuudet voivat kasvaa paljon; mm. joet tulevat taas kokonaan jäättömiksi ja niiden virtaukset myös kasvavat.

Merialueilla Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren rannikoilla, sisälahdissa ja sisäsaaristoissa on saatu viime viikosta alkaen ensimmäisiä ohuita jääkansia, mutta jatkossa ne ovat sekä sulamis- että tuulien vuoksi hajoamisvaarassa; jäättömyys saattaa lisääntyä ensi viikon puolelle mentäessä huomattavasti -- Suomenlahden ulapalla etenkin länsiosissaan on yhä n. +5 asteista pintavettä eikä sen merkittävää kylmenemistä ole odotettavissa jatkon leudoissa säissä.

Enempää en kirjoita tässä vaiheessa, mutta ensi sunnuntaina on siis odotettavissa päivitys tänne loppuun koskien etenkin Joulun ajan sää- ja lumipeitetilannetta, sekä siitä pidemmällekin ensi viikon säätä...


Päivitys sunnuntaina 22.12.2024 klo. 23:55: 

Sää on edennyt hyvin paljon em. ennusteen mukaan eikä merkittäviä muutoksia ole tulossa jatkossakaan koko Joulun ajalle ja edelleen alkavan viikon 52 (23. - 29.12.2024) loppupuolellekaan -- tarkennetaan tässä kuitenkin muutamia asioita vielä näin ennen Joulua.

Eilen lauantaina siis saatiin eteläisimpään Suomeen odotetusti hetkellistä uutta lumipeitettä 1-5 cm:n verran puustolumineen, mutta tänään sunnuntaina uudessa plusasteisessa vesisadesäässä se lumi suli kokonaan nopeasti pois ja vanhemman lumen sulaminen on jatkunut uudestaan.

Huomenna maanantaina aatonaattona plussakeli alkaa siis viilenemään hitusen ja uusimpien ennusteiden mukaan juuri ma-ti yönä aatoksi saattaa viimeisinä sateina Etelä-Suomessa tulla vielä hieman lunta kaakkoisosiin ja itärajalle, mutta muutoin aatoksi noin nollakeliksi ja sisämaassa myös pikkupakkaseksi viilenevässä säässä ei uutta lumipeitettä ole odotettavissa. 

Näin ollen lumeton alue (paikoin siellä voi olla hieman lumijämälaikkuja) tulee Jouluna kattamaan edelleen odotetusti Uudellamaalla pääkaupunkiseudun eteläosat ja etelärannikon länsiosat, Varsinais-Suomen eteläosat ja Satakunnasta Porin eteläpuolisen länsirannikon.

Sisämaassa noiden alueiden pohjoispuolella on sitten vanhaa tiivistä ja kovettunutta lumipeitettä aatoksi 5 - 20 cm paikasta riippuen ja edelleen paksuin lumipeite etelässä on vyöhykkeellä Pirkanmaa--Kanta-Häme--Päijät-Häme--kaakonkulma / Kymenlaakso, vaikka silläkin alueella sulamista on tapahtunut huippusyvyyksistä jo yli 10 cm.

Edelleen on myös näkyvissä em. tapaan erittäin leuto sääjakso Joulupäivästä lähtien moneksi päiväksi, jossa pitkään jatkuvat länsi- ja lounaisvirtaukset tuovat koko maahan Lappia myöten tavanomaista paljon leudomman sään ulottuen ainakin Uudenvuoden kynnykselle saakka: näillä näkymin leuto virtaus olisi pääasiassa kosteaa lounaisvirtaustyyppiä, jolloin kuivempi Föhn-tuulinen versio jäisi vähemmälle tai vain pieniksi hetkiksi.

Tämä tarkoittaa Etelä-Suomeen jatkuvasti plusasteilla pysyviä lämpötiloja, runsaita sumupilvilauttoja ja ajoittain myös utuja ja sumuja. Sateet jäävät kuitenkin vähiin korkeapaineen ollessa melko lähellä etelässä. Lämpötilat voivat olla ylimmillään jopa reilussa +5 asteessa ja pakkasta ei siis esiinny moneen päivään ollenkaan laajalla alueella Joulupäivästä lähtien -- vain lähinnä Lapissa pakkasta edelleen esiintyy suojasäiden kera.

Lumipeitteen sulaminen jatkuu täten etelässä melko voimakkaasti, ja vaikka sisämaan lumipeitejäänne on jo laadultaan vaivalloisesti sulavaa vanhaa ja kovaa lunta, niin vuoden 2024 viimeisen viikon loppuun mennessä voidaan odottaa sisämaassakin olevan lumipeitteen sulavan laikulliseksi ja maata paljastuu monin paikoin paljon. 

Etelärannikolla ja lounaassa kokonaan lumettomat alueet laajenevat myös kohti sisämaata yhä enemmän, joten vuoden viimeiset päivät saattavat olla ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lumettomia laajalla alueella...

Vuoden 2024 loppu saa siis erityisen leudon päätöksen etenkin Etelä-Suomessa -- Lopetan tämän kirjoituksen päivittämisen tähän, ja sää- ja luontoseuranta jatkuu ehkä vielä vuoden aivan lopussa tai vuodenvaihteessa uudella kirjoituksella...

No comments: