Sunday, June 09, 2013

Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikkojen 22 ja 23 lämpö- / helleaalto ja sen aiheuttama kasvukauden etuaikaisuus


Toukokuun viimeinen viikko 22 ja tämä päättyvä kesäkuun ensimmäinen kokonainen viikko 23 olivat Etelä-Suomessa tavanomaiseen nähden poikkeuksellisen lämpimiä ja varsin suurelta osin helteisiäkin >> Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 2 ja Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 3. Niinpä tämän puitteissa syntyi tarvetta tämän valokuvasarjan uudelle osalle. Mutta kuinka valokuvata normaalia voimakkaampaa lämpimyyttä säässä?... No, se mahdollistuu tietenkin kasvivalokuvauksen kautta. 

Tunnettuahan on nimittäin se, kuinka kasvien kasvukehityksen nopeus noudattaa hyvin orjallisesti saatavilla olevaa lämmön määrää; mitä lämpimämpää on, niin sitä nopeampaa kehitys on. Niinpä näiden ko. viikkojen huippulämmön myötä Etelä-Suomen kasvukausi eteni tavanomaiseen nähden huomattavaan etuaikaan. Tässä alla olevassa valokuvasarjassa tarkastelun kohteena on tiettyjen avainkasvilajien avulla se, miten se käytännössä ilmeni ja mikä on tämän hetken tilanne kasvukauden jatkoakin ajatellen.

Tämä kuvakavalkadi toimii myös erinomaisen tarpeellisena piristeenä ja nautinnollisena taide-elämyksenä maailmantilanteemme kriisissä; valitsinkin valokuvia tähän myös sillä perusteella, että ne ovat mahdollisimman näyttäviä ja esittelevät kasvivalokuvaamiseni estetiikkaa monipuolisesti ja vahvasti. Halusin avata siinä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksen luomaa näkymää mahdollisimman energeettiseen vuohon ;)

Järjestin kuvat alle seuraavaan tapaan >> Ylimpänä on 9 kpl. valokuvia tältä viikolta 23, missä havainnollistan kasvukauden noin kahden viikon mittaiseksi venynyttä etumatkaa eri lajien pääasiassa kukkimistilanteilla. Normaalisti nämä ko. kukkimis- ja kehitystilanteet sattuvat Etelä-Suomen piirissä noin juhannusviikolla eli viikolla 25. Nyt siis ko. kasvutilanteet alkoivat tapahtumaan jo viikolla 23. 

Alimpana on yksi valokuva viikon 22 alusta, missä havainnollistan sen hetkistä kasvukauden kehitystilannetta ikään kuin lähtökohtana seuranneiden kahden viikon aikaiselle kasvun etenemiselle. Sen valokuvan ja näiden 9 ylimmän valokuvan väliin laitoin näitä molempien viikkojen kasvutilanteita linkittämään samasta pensasryhmästä kaksi valokuvaa aivan saman kuvakulman mukaan, missä kuvien ottoaikojen välisen eron avulla havainnollistan verrantona ko. viikkojen aikana tapahtunutta kasvunopeutta.

Ennen itse asiaan ryhtymistä palautan mieliinne vielä vuoden 2011 aikana tekemäni valokuvaseurannan sen kasvukauden historiallisesta poikkeuksellisuudesta; itse asiassa silloinhan Etelä-Suomessa kasvukauden lämpösummaksi kertyi monin paikoin jopa ennätyksellinen määrä eli kasvukausi oli ennätyslämmin. Se ilmenikin ennätysmäisen suurena kasvikehityksien etuaikaisuutena varsinkin ko. kauden loppuosiltaan. Otin niissä valokuvasarjoissa tämän kertaiseen tapaan paljon esimerkkejä eri lajien kasvutilanteista kullakin esitellyllä viikolla. Tunnisteen Kasvukausi 2011 alta löydätte ne kaikki seurannat plus jotain ns. ylimääräistäkin. Sitten itse tämän kerran asiaan >>


Viikon 23 kasvutilanteita n. 2 viikkoa etuaikaisina:

















Jumaltenpuun (Ailanthus altissima) reilut puolikasvuisia lehtiä kuvattuna perjantaina 7.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

















Pihasyreenilajikkeen eli jalosyreenin (Syringa vulgaris "Amoena") täyttä kukintaa kuvattuna perjantaina 7.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

















Juhannusruusun (Rosa pimpinellifolia "Plena") täyttä kukintaa kuvattuna sunnuntaina 9.6.2013 Hämeenlinnassa.

















Keltapäivänliljan (Hemerocallis lilio-asphodelus) täyttä kukintaa kuvattuna sunnuntaina 9.6.2013 Hämeenlinnassa.

















Atsalealajikkeen (Rhododendron cv.) täyttä kukintaa kuvattuna lauantaina 8.6.2013 Helsingin Meilahden arboretumissa; tarkka lajikenimi ei ole tiedossa.

















Idänukonpalon (Bunias orientalis) kukinnan loppuvaihetta kuvattuna lauantaina 8.6.2013 Hämeenlinnassa.

















Mäkitervakon (Lychnis viscaria) kukinnan loppuvaihetta kuvattuna lauantaina 8.6.2013 Hämeenlinnassa.

















Voikukkien (Taraxacum officinale) hedelmäpalloja taustanaan kukkivaa koiranputkea (Anthriscus sylvestris) kuvattuna keskiviikkona 5.6.2013 Espoon Tapiolassa.

















Lupiinien (Lupinus polyphyllus) täyttä kukintaa kuvattuna sunnuntaina 9.6.2013 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla.


Selityksiä: Näissä yllä olevissa 9 valokuvassa 8 eri lajin kukkimistilanteet ovat siis tyypillisiä viikolla 25, jos kasvukausi on silloin edennyt normaalissa aikataulussa. Sarjan ylimpänä kuvana oleva jumaltenpuu havainnolistaa kasvukauden etuaikaisuutta erinomaisesti, kun vertaamme saman lajin kehitystilannetta viime vuoden vastaavaan hetkeen. Nimittäin viime kesäkuussa jopa lähes tarkalleen tasan vuosi sitten eli silloin 8.6. valokuvattuna esittelin kasvivalokuvaussarjassani jumaltenpuun silloista hiirenkorvavaihetta, kun kasvukauden etenemisen aste noudatti silloin suunnilleen normaalia aikataulua >> Viikon 23 kasvivalokuva: Jumaltenpuu (Ailanthus altissima).

Muista kukkimistilannekuvista voidaan sanoa mm. seuraavaa; tuo pihasyreenilajike on esimerkkinä siitä, kuinka ko. lajin jalostetut muodot kukkivat normaalityyppiä vähän myöhempään. Normaali pihasyreeni oli jo lopettamassa kukintaansa monin paikoin.

Juhannusruusun ja keltapäivänliljan alkaneet kukinnat paljastavat parhaiten ko. etuaikaisuuden kasvukauden kehitysasteessa; normaalisti siis näin näyttävä kukinta sattuu Juhannuksen tienoille. 

Atsalealajikkeen tarkkaa nimeä ei siis ole tiedossa ko. puistossa, mutta tuo kukinta on ko. suvun viimeisimpiin kuuluvia ja on siis jo merkkinä myös alppiruusukukinnan lopuilleen kääntymisestä. Normaalisti ko. suvun kukintaa riittää runsaasti myös kesäkuun puolivälin ylitsekin. 

Idänukonpalko ja mäkitervakko ovat tyypillisiä kesäkuun kukkijoita useankin viikon ajan eli suorastaan koko kesäkuun ajan, mutta tällä kertaa ne olivat kukassa jo selvästi toukokuun puolella ja kesäkuun lopulle niiden kukintaa ei taida enää kunnolla riittää. 

Koiranputki on myös tyypillinen Juhannuksen ajan kukkija, mutta tuossa kuvassa sen kanssa samaan aikaan nähtävä voikukan hedelmävaihe on ko. kukinnan kanssa harvinaista sattumaa ajallisesti; nyt kasvukehityksen nopeus näinä viikkoina mahdollisti sen sattumista normaalia enemmän limittäin keskenään, koska voikukan hedelmävaiheen päättyminen riippuu korostuneesti siemeniä irrottavasta tuulesta ja sateista; hellejaksolla viikolla 23 oli melko heikkotuulista.

Lupiinin täysi kukinta olisi myös normaalisti vasta noin Juhannuksen tienoolla.


Viikkojen 22 ja 23 välisen / aikaisen kasvunopeuden havainnollistus:

















Pihasyreenin kahden eri lajikkeen (Syringa vulgaris cv.) kukinnan loppuvaihetta kuvattuna alla olevaan kuvaan verrattuna samoista oksista torstaina 6.6.2013 Espoon Tapiolassa.

















Pihasyreenin kahden eri lajikkeen (Syringa vulgaris cv.) kukinnan alkuvaihetta kuvattuna yllä olevaan kuvaan verrattuna samoista oksista keskiviikkona 29.5.2013 Espoon Tapiolassa.


Selityksiä: Tässä olevat pihasyreenin lajikkeet eivät ole tiedossani, joten on tyytyminen vain kuvailemaan niitä summittaisesti "lajikkeina". Ko. kasvupaikalla on monia muitakin ilmeisesti vanhoja perinnelajikkeita ko. pensaslajista. Joka tapauksessa näiden kuvien välillä nähtävä kukintakehityksen ero näyttää hyvin sen, kuinka paljon kasvukausi eteni vain 8 päivässä viikkojen 22 ja 23 välillä; lisähuomiona mainittakoon, että samassa ajassa voikukka eteni kukintavaiheesta hedelmävaiheeseen, kuten alla oleva kuva paljastaa verrattuna yllä nähtävään. 

Myös muihin ylimpänä oleviin 8 kukkivaan lajiin ja viikkoon 23 nähden voidaan todeta, että tuon alimman pihasyreenikuvan aikana 29.5. kukintansa oli ehtinyt aloittaa niistä vain idänukonpalko ja mäkitervakko ja nipin napin tuo pihasyreenin "Amoena"-lajike. Lisäksi tuo jumaltenpuu oli 29.5. vasta saman tapaisella hiirenkorvalla kuin tuossa edellä linkitetyssä vuoden 2012 kasviesittelykirjoitukseni valokuvassa.


Viikon 22 kasvukauden kehitysasteen lähtötilanne tätä seurantaa varten:

















Voikukkien (Taraxacum officinale) täyttä kukintaa kuvattuna maanantaina 27.5.2013 Espoon Tapiolassa.


Selityksiä: Tuossakin vaiheessa kasvukauden kehityksen aste oli jo noin viikon edellä tavanomaisesta ajankohdan aikataulusta jo edeltäneiden lämpimien säiden ansiosta viikoilla 20 ja 21, vaikka toukokuun alussa kasvukauden eteneminen oli vielä selvästi myöhässä tavanomaisesta. Tuohon edeltäneeseen poikkeavaan lämpöön liittyen teinkin edellisen osan tähän poikkeavien säiden valokuvaseurantaan >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikon 20 poikkeava kesälämpö ja sen ilmeneminen kiivaana kasvien kasvunopeutena

Tämänkertaisen osan alimman valokuvan taustalla olevien koivujen (Betula sp.) täysilehtisyys kertoi hyvin jo saavutetusta kasvun etuaikaisuudesta ja tästä ns. lähtötilanteesta kasvukauden kehityksen aste eteni siis jo noin kahden viikon mittaiseksi tähän sunnuntain 9.6.2013 hetkeen mennessä. Lämpimimmillä alueilla etuaikaisuutta ehti luultavasti tulla jopa 2 - 3 viikkoakin tämän päättyvän viikon mittaan. 

Nyt sää on jo viilentynyt ajankohtaan nähden tavanomaiseksi parin viime päivän aikana ja jatkossa se taitaa sellaisena pysyäkin; alustavasti ainakin viikko 24 tulee olemaan varsin normaalia ajankohdan kesäsäätä, joten kasvukauden kehityksen aste ei enää keuli enempää etuaikaan normaaliin nähden. Pikemminkin se saattaa hieman taantuakin normaalimmaksi kesäkuun puoliväliä ylitettäessä ja juhannusviikolle tultaessa, jos runsaspilvisiä ja sateisia säitä on tulossa paljon; sellaista mahdollisuuttakin on näköpiirissä ensi viikolle...

No comments: