Yleiskuvaus viikon 24 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson sää oli aikaisempaa selvästi viileämpää polaari-ilmamassassa ja lähes koko ajan epävakainen sekä kuuro- että rintamasateiden kera. Runsaiten satoi heti viikon alussa ma - ti tarkastelualueen kaakkoisosissa, jossa tuli jopa 20 - 40 mm sadetta. Rintamasateita tuli sen jälkeen to - pe ja toisen kerran su. Muutoin sateet olivat iltapäiväpainotteisia rankkojakin kuuroja paikoin heikon ukkosen kera. Poutaisinta oli la. Lämpöolot vaihtelivat ajankohdan normaalista vähän tavanomaista viileämpään; viilein hetki oli ti - ke ja lämpimintä oli yhtäältä ma ja sitten to. Jakso oli myös ajoittain voimakastuulinen; rajuimmat tuulet olivat matalapaineen eteläreunalla länsituulina pe - la. Yöt pysyivät leudohkon hallattomina runsaiden pilvien ja tuulienkin ansiosta.
Euroopan mittakaavassa ma - ti matalapainetta oli aluksi Itä-Euroopasta Fennoskandiaan, missä epävakaista viileyttä oli etenkin juuri Fennoskandiassa ja koleaa Lapissa. Sen sijaan sen itäpuolella Länsi-Venäjällä vallitsi laajasti helleaalto lähes Jäämeren rantaa myöten. Ko. matalapainesysteemissä Laatokan tienoilla kehittynyt voimakas osakeskus koilliseen liikuttuaan kuitenkin syrjäytti helteen nopeasti ukkosineen pois Länsi-Venäjän pohjoisosista ja ke - to tilalle tuli hyvinkin viileää Jäämereltä. Muualla manner-Euroopassa oli laajasti poutaa ja kesäisen lämmintä, mutta Britanniaa vaivasi jo alkuviikolla Atlantin matalapaineiden sateet ja viileydet; toisaalta se matalapainetoiminta nosti Keski-Eurooppaan lounaasta Välimeren hellettä ke - pe ajaksi. To - su Britannian suunnasta vallitsi kuitenkin Fennoskandiaan sellaista matalapaineiden jonoa, että sen myötä helle siirtyi manner-Euroopassa itäosiin ja uudestaan Länsi-Venäjällekin laajemmin pohjoisosia lukuun ottamatta. Mustanmeren pohjoispuolella kuumeni jopa hyvinkin ankaraksi helteeksi jopa +35 ja +40 asteen välisine päivälämpötiloineen! Britanniassa jatkui loppuviikolla vielä osittain epävakainen viileys, mutta Fennoskandian ja Länsi-Venäjän pohjoisosiin tuo matalapainejono kierrätti toisaalta sen verran lämpimämpää ilmaa jatkuvasta epävakaisuudesta huolimatta, että niillä alueilla alkuviikon - Venäjällä viikon puolivälin koleat ja hyvinkin yöhallaiset ilmamassat sentään kaikkosivat.
Maisemien täysikesäistymisestä mainitsen vielä viimeisen kerran tänä vuonna, että tuo Venäjän alkuviikon helle edisti viimeistä täysikesäisestä vihreydestä vajaata Pohjois-Uralin - Jäämeren rannan aluetta kirimään sitä puutetta täysivaiheeseen. Silti taitaa olla niin, että siellä vasta alkaneella viikolla 25 se tilanne saavuttuu. Lapissahan sen sijaan Juhannusta vietetään erittäin paljon tavanomaista aikaisemmin täysikesäistyneissä maisemissa.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 10.6.2013: Matalapainetta vallitsi Suomesta Baltian kautta Puolan tienoille ja sen länsireunalla virtasi pohjoisesta koleaa ilmaa Lappiin ja Skandinaviaan; Suomi oli pääosin yhä heikkotuulisella alueella. Illalla matalapaineen osakeskus voimistui kaakkoiskulman - Laatokan lähellä. Korkeapainetta oli etelä-pohjoissuuntaisena Pohjanmereltä Norjanmerelle. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli hyvin vähäpilvistä, mutta aamupäivällä kumpupilvisyys nousi nopeasti ja iltapäivällä - alkuillalla tuli monin paikoin sadekuuroja. Loppuillalla lännessä poutaantui vähän, mutta pilvisyys pysyi runsaana ja kaakkoisosissa muodostui voimakastakin kuurottaista sadetta uuden matalapaineen keskuksen lähellä paikoin ukkosen kera. Tuulet olivat aluksi enimmäkseen etelän ja lännen väliltä heikkoja, mutta illalla kääntyivät vähitellen luoteeseen ja kaakkoisosissa oli tyyntäkin. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla; länsiosien sisämaassa +5 ja +10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; länsiosissa viileintä.
Tiistai 11.6.2013: Uusi matalapaineen osakeskus voimistui nopeasti rajuksi Laatokan tienoilla ja alkoi liikkua vauhdikkaasti koilliseen Vienanmeren eteläreunaa viistäen. Korkeapainetta vahvistui yhtäältä Norjanmerellä ja toisaalta Etelä-Skandinaviassa, mutta tuon em. matalapaineen etäännyttyä Pohjanlahden - Etelä-Suomen tienoille jäi sen hännäksi heikkoa matalapaineen solaa. Britanniaan saapui Atlantilta runsasta matalapainetoimintaa. Tarkastelualueella kaakkoisosissa satoi yöllä - aamulla runsaasti vettä, mutta muuallakin oli runsaspilvistä heikkoine sadekuuroineen. Aamun jälkeen vallitsi runsasta kumpukerrospilvisyyttä, missä seassa oli paikoin sadekuuroja etenkin iltapäivällä ja idässä. Illalla selkeni osaksi, mutta hajanaisesti jäi hahtuvapilvilauttoja. Yöllä tuulet olivat aluksi heikkoja, mutta aamun - iltapäivän aikana ajoittain navakkapuuskaisia; suuntana oli enimmäkseen luode tuoden viileää ilmaa Lapista. Illalla tuulet heikkenivät huomattavasti ja lännessä oli jo ajoittain tyyntä. Yölämpötila oli lännen sisämaan +5 ja +10 asteen väliltä kaakkoisosan reiluun +10 asteeseen. Päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla; lounaiskolkassa +15 ja +19 asteen välillä.
Keskiviikko 12.6.2013: Korkeapainetta alkoi ulottumaan Norjanmereltä Suomeen ja myös Baltiaan siirtyi korkeapainetta lännestä. Sen sijaan edellispäivän koilliseen poistuneen matalapaineen häntänä Etelä-Suomeen jäi matalapaineen solaa epävakaisena vyöhykkeenä; illalla sola hajosi etelästä ulottuneen korkeapaineen vaikutuksesta. Britannian tienoolla matalapaine laajeni vähitellen ja alkoi syöttää Keski-Eurooppaan hellettä lounaasta. Tarkastelualueella yöllä oli enimmäkseen poutaa, mutta vaihtelevan runsaspilvistä ja lännessä jo kuurotteli paikoin. Aamusta iltapäivään runsaan vaihtelevassa pilvisyydessä esiintyi runsaasti sadekuuroja paikoin ukkosen kera. Alkuillalla sisämaassa poutaantui ja selkeni jo, mutta etelärannikolla vasta loppuillalla; siellä iltarusko oli silloin näyttävää. Tyynessä säässä loppuillalla muodostui usvaa kuurokosteuden takia. Tuulet olivat siis hyvin heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia - ajoittain noin luoteesta; tyynintä oli illalla. Yölämpötila oli etelärannikolla +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa +5 ja +10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +15 ja +19 asteen välillä, mutta jäi +15 asteen vaiheille sateisimmilla paikoilla.
Torstai 13.6.2013: Yöllä Suomeen ulottui Baltiasta korkeapaineen selänne, mutta se väistyi sitten vähitellen itään lännestä lähestyneen voimistuneen matalapainetoiminnan myötä; matalapainetta alkoi ulottumaan Skotlannin pohjoispuolelta Skandinaviaan ja sen ensimmäinen okludoituva rintamasysteemi saapui Suomeen illalla työntäen edellään lämpimämpää ilmaa lounaasta tarkastelualueelle Keski-Euroopaan tulleesta helleannoksesta. Yöllä - varhaisaamulla sää oli muutoin selkeä, mutta hyvin tyynessä säässä muodostui runsaasti usvaa ja sisämaassa sumuakin. Aamulla sumuista muodostui sumupilvikansi, joka hajosi vasta puolenpäivän paikkeilla; ilmamassa jäi utuiseksi koko loppupäiväksi. Iltapäiväksi jäi jäljelle ajoittain kauniin aaltomaisena ja levymäisenä vallinnutta rakoilevaa hahtuvapilvilauttailua. Illalla sen sekaan tuli lännestä lähestyneen rintaman sameaa ylä- ja kerrospilviharsoa, kunnes kohtalaiset sateet alkoivat jo etelä - länsiosissa. Lounaistuulet voimistuivat aamusta alkaen ja olivat illalla ajoittain navakoita. Yölämpötila oli lounaassa ja etelärannikolla n. +10 astetta ja sisämaassa +5 ja +10 asteen välillä. Päivälämpötila nousi +20 asteen vaiheille; sisämaassa paikoin ylikin.
Perjantai 14.6.2013: Voimakas matalapaine siirtyi keskukseltaan päivän aikana Skandinaviasta Etelä-Lappiin ja sen okludoituva rintamasysteemi ylitti tarkastelualuetta länsilounaasta itäkoilliseen päivän aikana kaksiaaltoisena; rintamasysteemin eteläpuolella siirtyi Keski-Euroopasta itään Baltiaan saakka ulottunutta helleilmamassaa. Korkeapainetta jäi ulottumaan Venäjältä Keski-Eurooppaan. Britanniaan saapui lännestä uusi matalapaine. Pilvisyys oli koko päivän runsasta; aluksi lähinnä rintamapilvisyytenä ja sitten sumu- ja kumpukerrospilvisen alapilvikannen kera. Tarkastelualuetta ylitti yöllä ensimmäiseen rintama-aaltoon liittynyt kohtalainen sadealue. Sen perään lähes katkoksetta syntyi aluetta iltapäivän aikana koilliseen ylittänyt runsaampi kuurottaisen sateen vyöhyke liittyen rintamasysteemin Itämeren - Baltian tienoilla muodostuneeseen toiseen aaltoon. Illalla rintamasysteemi kaikkosi itään ja sateet lakkasivat, mutta runsas alapilvikansi säilyi kokkareisesti yhtenäisenä. Ilmamassa oli aluksi utuinen, mutta viimeisen rintama-aallon jälkeen ilma kirkastui ja viileni selvästi. Lounaistuulet olivat yöllä kohtalaisia, mutta ensimmäisen - toisen rintama-aallon aikana oli hetken lähes tyyntä. Toisen rintama-aallon ylityksen jälkeen länsituulet voimistuivat nopeasti hyvin voimakkaiksi ja olivat illan aikana ajoittain jopa kovapuuskaisia. Yölämpötila oli +12 ja +15 asteen välillä; etelärannikolla n. +15 astetta. Iltapäivällä lämpötilat eivät juuri yöstä poikenneet; poutaisimmilla paikoilla oli reilut +15 astetta. Illalla sisämaassa kylmeni +10 asteen vaiheille ja etelärannikolla +12 asteen tienoille.
Lauantai 15.6.2013: Voimakas matalapaine siirtyi Etelä-Lapista Kuolanniemimaan yli koilliseen. Korkeapainetta jäi ulottumaan Venäjältä Baltian eteläosiin, mistä illalla ulottui heikkoa korkeapaineen selännettä Suomeen. Britanniasta alkoi siirtymään seuraava matalapaine kohti Etelä-Skandinaviaa ja Suomea rintamasysteemeineen. Tarkastelualueella vallitsi vielä yöllä navakka - kovapuuskainen länsituuli ja runsas kumpukerrospilvikansi. Aamulla etelärannikolla selkeni osaksi ja iltapäiväksi jäi vallitsemaan kumpukerrospilvistä muodostunutta kauniin ilman kumpupilvisyyttä sisämaapainotteisesti; iltapäiväkuuroja esiintyi hetken noin Hyvinkään seudulta itään ulottuneessa kapeassa vyöhykkeessä. Illalla selkeni muutoin lähes kokonaan, mutta puoliltaöin lounaasta alkoi jo tulla seuraavan matalapaineen rintamasysteemin etummaisia yläpilviharsoja. Yön jälkeenkin länsituulet olivat vielä iltapäivään saakka ajoittain navakkapuuskaisia, mutta illaksi tuulet tyyntyivät heikoiksi ja alkoivat kääntyä lounaaseen. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila oli +18 ja +21 asteen välillä.
Sunnuntai 16.6.2013: Etelä-Skandinaviaan saapunut matalapaine siirtyi laajenevana vähitellen Suomen päälle ja siihen liittynyt okluusiorintama ylitti tarkastelualuetta lounaasta koilliseen aamun - iltapäivän aikana; illalla rintama siirtyi heikkenemään Keski-Suomeen. Tarkastelualueella rintaman etupuolella oli runsastuvaa ylä- ja keskipilviharsoa, kunnes näyttävästi kokkareisen pilvivallin siivittämänä saapuneet rintamasateet ylittivät aluetta kaksivaiheisesti; ensin oli kohtalaista - runsaahkoa tasaista sadetta tuoden utuja. Heti sen perässä oli lyhytkestoisia rankkoja sadekuuroja nauhamaisina vyöhykkeinä; niissä paikoin ukkosti ja satoi rakeita. Rintamasateiden jälkeen illalla selkeni pulleiden kumpukerrospilvikokkareiden kautta osittain lännestä alkaen ja ilman utu hälveni, mutta perässä lipui hahtuva- ja sumupilviä lauttoina - kokkareina. Lounais-etelätuulet olivat yöllä vielä heikkoja, mutta juuri ennen rintamaa ja sen kohdalla navakkojakin ja enemmän etelästä. Rintaman jälkeen tuuli kääntyi länteen ja oli kohtalaista. Yölämpötila oli etelärannikolla +10 ja +14 asteen välillä ja sisämaassa n. +10 astetta - vähän vajaa. Päivälämpötila ehti kohota ennen rintamasateita etenkin idässä +17 ja +20 asteen välille, mutta heti sateen tultua viileni +11 ja +14 asteen välille loppupäiväksi.
Alkaneen viikon 25 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina Suomen päälle tullut matalapaine ylläpiti vielä tarkastelualueellakin viileyttä ja runsaasti kuurottaisia sateita. Kuitenkin jo tiistaina kuurosateet jäävät iltapäivällä vähiin ja päivälämpötiloissa +20 astetta saavuttuu taas paremmin. Matalapaine siirtyy idemmäksi ja korkeapaine muodostuu keskiviikoksi Fennoskandian ylle; tällöin mm. Suomessa alkaa lämmetä, mutta Venäjällä pohjoistuulissa viilenee taas ja jopa Mustanmeren ankarat helteetkin hellittävät siinä; rajuja ukkosia esiintyy viilenemisen yhteydessä monin paikoin.
Manner-Euroopassa sen sijaan on kehittymässä hyvin ankara helleaalto kuumenneelta Välimereltä käsin; viileähköksi jäävän Britannian - Ranskan tienoolle jäänyt pieni matalapaine tuottaa itäpuolellaan Mustanmeren länsipuolelta Saksan - Puolan paikkeille ti - to ajaksi jopa +35 asteen ylittäviä kuumuuksia! Sitten on mahdollista, että tuosta helteestä saapuu Suomeenkin juuri Juhannukseksi annosta; tällä hetkellä näyttää siltä, että korkeapaine asettuu to - pe Suomesta Barentsinmerelle ja samalla Länsi-Euroopan matalapaine muotoutuu myös Etelä-Skandinaviaan. Tälloin ankara helle siirtyy enemmän Itä-Eurooppaan ja ulottuu ainakin Baltiaan; Etelä-Suomeen ulottuminen on perjantaina täpärä mahdollisuus, jota täytyy tarkennella myöhemmin.
Sitten lauantaina Juhannuspäivänä helle voisi ulottua paremmin Suomeen etelästä, kun matalapainetoiminta näyttäisi pysyvän Britannia - Skandinavia -alueella sopivasti Suomeen etelätuulia mahdollistaen. La - su koillisen korkeapaine olisi kielekemäisesti Pohjois-Venäjältä Suomen itärajalle ulottuva, joten sunnuntainakin sen länsireunalla Suomeen vallitsisi helteinen etelävirtaus Itä-Euroopan kuumuudesta matalapaineiden yhä pysyessä lännessä suht aloillaan... Venäjälläkin olisi siinä vaiheessa uuden helleaallon muodostumisen piirteitä näkyvissä eli olisi muodostumassa itäpainotteinen laaja helleaalto, jonka ulottumista Suomeen voisi mahdollistua vielä ensi viikon alussakin täpärästi...
Tämä viikonlopun - viikonvaihteen helleskenario vaikuttaa myös kostealta ja siksi hyvin ukkosherkältä, joten viikonloppuna - viimeistään viikonvaihteessa voisi olla tulossa kesän tähän mennessä voimakkaimmat ukkosmyrskyt... Päivitys tulee to paikkeilla, jolloin selviää paremmin sekä helteen että ukkosten kohtalo.
Päivitys torstaina 20.6.2013 klo. 23:55: Tänään torstaina Suomen yllä ollut etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne antoi vähän periksi ja päästi heikkenevän okluusiorintaman lännestä alueelle, missä yhteydessä oli runsaspilvistä oikeastaan koko päivän, mutta sateita saatiin vain heikosti alkupäiväpainotteisesti. Runsaasta pilvisyydestä huolimatta päivälämpötila nousi lähes +20 asteeseen.
Huomenna pe kuitenkin alkaa se etelästä yrittävän helteen tulo ja Juhannusaatto on siis vähäpilvinen, aurinkoinen ja päivälämpötila saattaa jo kohota +25 asteen paikkeille monin paikoin tarkastelualueella. Lauantaina juhannuspäivänä helteen tulo etelästä tyrehtyy vähän, kun läntinen matalapainetoiminta tuo heikon kylmän rintaman lännestä alueelle; rintaman kuurovyöhyke ukkosineen on kuitenkin kapea, joten varsinkin ennen rintamaa päästään hellelukemiinkin monin paikoin ehkä perjantaitakin paremmin ja pe - la yö on jo varsin lämmin n. +15 asteessa. Rintaman sateet heikkenevät itään siirtyessään, joten lännessä sataa selvästi eniten.
Sunnuntaina idästä Venäjän pohjoisosista alkaa puskea korkeapainetta selänteenä ja läntinen matalapaine Britannia - Skandinavia -alueella antaa periksi heikkenevänä. Tähän liittyen alkanee idästä tulla entistä helteisempää ilmaa, joten su voidaan päästä yhä vain paremmin yli +25 asteen päivälämpötiloissa. Iltapäivän sade- ja ukkoskuuroille on paikoin riskiä, mutta melko aurinkoistakin on välillä.
Tämä idän uusi laajeneva helleilma saattaa äityä ennätyskuumaksi ensi viikon alussa, koska näillä näkymin siihen tulee superannos Kaspianmeren itäpuolelta Lähi-idästä - sisä-Aasiasta kohti Vienanmerta ja tämä ilma muhinee aivan Jäämeren rantaa myöten Länsi-Venäjän pohjoisosissa ennätyskuumaksi sunnuntaista alkaen. Ilmamassan kuumuus voi huipentua ma - to välillä Vienanmeren etelärantoja myöten peräti yli +35 asteen huippuhelteeseen päivälämpötiloissa!
Ensi viikolla ainakin ti ja ke jännätään, josko siitä pääsee kunnon kuumuusannos myös Suomeen, jolloin mm. kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys on vaarassa rikkoutua!... Ko. ilmamassan kosteusmäärä on vielä arvoitus, mutta se vaikuttaa saavan kosteutta Mustaltamereltä ja Kaspianmereltä. Läntisen - eteläisen matalapainetoiminnan ollessa samalla lähellä hyvin rajujen ukkosten mahdollisuus voikin täten kasvaa ensi viikon alussa myös mahdollisesti varsin huikeaksi...
Saatan palata heti Juhannuksen jälkeen tähän kuumuusasiaan omassa erillisessä ennätyshelteen ennakkovaroitusjutussani sunnuntaina!.... Saatan tehdä helleseurantaa jo tämän viikonlopun osalta, mutta varsinkin ensi viikon alussa se on taatusti tarpeen. Ukkoseurantaa tulee myös, jos joitakin tarpeeksi voimakkaita ja runsaita episodeja ilmenee...
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 24 - 2013: Päättyneen viikon mittaan Etelä-Suomen kasvukausi eteni aikaisempaa hitaammin viilenneissä säissä, mutta sen kehitysasteessa saavutettu aikaisempi etumatka tavanomaiseen ajankohdan tilanteeseen verrattuna ei kaventunut kovin merkittävästi. Tähän päivään mennessä kasvien kehitysvaiheet ovatkin siis edelleen ainakin 1 - 2 viikkoa etuaikaisia ja tämän alkaneen viikon lopussa näkyvä helleaalto voi kirittää etuaikaisuutta silloin uudestaan jopa yli 2 viikon.
Nämä merkitsevät mm. seuraavaa >> Juhannuksen ajan normaalit kukkijat koiranputki (Anthriscus sylvestris), niittyleinikki (Ranunculus acris) ja lupiinit (Lupinus polyphyllus) olivat päättyneellä viikolla jo kukintansa loppuvaiheissa, mutta ne jaksavat kukkia vielä osittain tämän alkaneen viikon alussa. Juhannusviikonloppuna kukinnan päättyminen on silti edessä yleisesti. Vuohenputki (Aegopodium podagraria) sen sijaan jatkaa päättyneen viikon lopussa alkanutta kukintahuippuaan.
Juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena") on jo nyt lopettanut kukintansa monilla lämpimillä paikoilla samoin kuin unkarinsyreeni (Syringa josikaea) ja monet sen kanssa samaan aikaan kukkivat muut syreenilajit. Kultasade (Laburnum alpinum), ruusuorapihlaja (Crataegus laevigata "Paul's Scarlet") ja päättyneen viikon kasviesittelyni laji (Viikon 24 kasvivalokuva: Perhoangervo (Gillenia trifoliata) ) jaksavat sinnitellä kukintaansa vähän paremmin, mutta mongolianvaahteralla (Acer tataricum ssp. ginnala) kukkien tilalle on jo tulossa nopeasti siivekkäät hedelmänsä.
Sen sijaan juhannusviikonloppua kohden jo alkaneita kukkimisiaan runsastuttavat voimakkaasti normaalisti heinäkuussa kukkivina tunnetut lajit, kuten luonnossa maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja valkoapila (Trifolium repens) sekä puutarhoissa ja puistoissa tarha-alpi (Lysimachia punctata) sekä monet tarhapionit (Paeonia X festiva -ryhmä) ja kiinanpionit (Paeonia lactiflora -ryhmä). Töyhtöangervon (Aruncus dioicus) kukinta jaksaa sinnitellä vielä Juhannukseen saakka ainakin. Tulevana viikonloppuna on puolestaan siinä ja siinä, josko varhaisimmat lehmukset (Tilia sp.) ehtivät puhjeta kukkaan... Vesikasveissa (koriste)lumpeiden (Nymphaea sp.) kukintahuippu on alkanut.
Harvinaisten puulajien joukossa on myös etenemässä kukintaa; lakkipuu (Cladrastis kentukea) ja ptelea (Ptelea trifoliata) tulevat täyteen kukkaan, mutta amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense) alkaa jo lopettelemaan sitä. Kukintaansa jatkaa vielä edelleen valeakaasia (Robinia pseudoacacia). Vielä viimeiset vajaalehtiset jumaltenpuu (Ailanthus altissima), trumpettipuut (Catalpa sp.) ja kentuckynpapupuu (Gymnocladus dioica) etenevät jo varsin hyvin täysilehtisiksi etuaikaisesti.
Marjojaan kypsyttävät huipussaan sinikuusamat (Lonicera caerulea) ja rusokirsikat (Prunus sargentii). Marjaraakileet kehittyvät nopeasti pihlajilla (Sorbus sp.), varhain kukkineilla orapihlajilla (Crataegus sp.) ja terttuseljan (Sambucus racemosa) marjojen punaisiksi kypsymisen alkaminen tulee pian eteen. Omenapuissa (Malus X domestica) raakileet ovat jo ylittämässä peukalonpään kokoa. Mansikkasatoa aletaan saamaan yleistyvästi.
Luontaisten lehtipuidemme uusien versojen kehitysvaiheissa varhaisimmat ovat aloittaneet nopean versopuutumisvaiheen, kuten metsävaahteroilla (Acer platanoides) ja tuomenkehrääjäkoin toukkien invaasioista välttyneillä tuomilla (Prunus padus). Ko. invaasion kouriin joutuneet tuomet ovat aloittaneet jo uusien lehtien kasvattamisen ja se kiihtyy voimakkaaseen vihertymiseen viikonlopun helteen myötä.
Toisaalta metsävaahteran nuorilla puilla ja taimilla jatkuu vielä monien oksiensa nopea pituuskasvu. Pioneeripuilla (koivut, lepät, haapa ja monet pajut) uusien versojen pituuskasvu on sitäkin enemmän yhä kauttaaltaan rehevässä vaiheessa; uusia lehtiä puhkeaa jatkuvasti versokärjistä ja taimilla - nuorilla puilla latvaversojen jättimäiset pääversolehdet lisääntyvät runsaasti.
Havupuiden joukossa kuuset (Picea sp.) ja pihdat (Abies sp.) jatkavat vielä latvojensa pääversojen pituuskasvua, mutta esim. kotimaisella metsäkuusella sekin alkaa jo tulla ensimmäisenä täyteen vaiheeseen. Männyillä (Pinus sp.) kaikki versot ovat jo täysimittaisia ja uusien neulastensa kehitys alkaa saavuttaa täyttä kokoa. Näillä kaikilla lajeilla neulastensa täysi tummuus kehittyy kuitenkin vielä heinäkuunkin puolella, kun uusien versojensa puutumiskehitys on nyt alkanut. Marjakuusilla (Taxus sp.) versojen pituuskasvu jatkuu yhä runsaana.
Maaseudun peltoviljelyssä tähkävaiheeseen on tullut vasta ruis, mutta viikonlopun helteen vauhdittamana muutkin viljat alkavat muodostaa jo tähkää varhaisimmilta pelloilta alkaen ja myös rypsin / rapsin kukinnan alkaminen lähenee... Viimeaikaiset sateet ovat pitäneet kasvustoja rehevinä, mutta paikoin lienee ollut lievää liikamärkyysongelmaakin. Viikonlopun mahdollinen helle ei ehdi vielä merkittävästi aiheuttamaan kuivuusongelmia, mutta mahdolliset rajut ukkoset voivat aiheuttaa liettymis-, virtaamiseroosio- ja raekuuro-ongelmia...
Päättyneen viikon sateet ovat pitäneet maaperää kosteana ja siten nurmikoiden vihreys on palautunut voimakkaaksi ja niiden kasvu rehevän nopeaksi. Myös muutoinkin luonnon vehreys voi edelleen pikantisti voimakkaana. Maaperä voi alkaa taas kuivumaan nopeahkoon tahtiin viikonloppuna niillä alueilla, missä todennäköisen tulevan helteen aikana ukkoskuurottelu jää vähiin. Toisaalta tuo kesän tähän mennessä voimakkain ukkostilanne voi tuoda rajuja taajamatulvia paikoitellen... Jokien virtaamissa ei tapahtunut merkittäviä normaalista poikkeavia muutoksia päättyneen viikon sateiden takia ja sama jatkuu tällä alkaneellakin viikolla 25.
Vesistöjen pintavesilämpötilat ovat pysyneet viime päivinä alle +20 asteessa kaikissa järvissä eli suunnilleen +15 ja +18 asteen välissä. Tulevan viikonlopun helle voi palauttaa lämpötilat nopeaan tahtiin +20 asteeseen ja ylikin. Suomenlahden ulapalla päättyneen viikon viileys ja voimakkaat tuulet vettä sekoittamalla aiheuttivat pintaveden viilenemistä paikoin jopa lähelle +10 astetta, mutta kuluvan viikon 25 lämpenevä sää mahdollistaa taas +15 asteen paikkeille ja sen ylikin pääsyä. Sisälahdissa aletaan lähestymään +20 astetta +15 ja +20 asteen välillä.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.
Monday, June 17, 2013
Viikon 24 sää vuonna 2013: Epävakaista ja hieman normaalia viileämpää; ajoittain voimakastuulista etenkin pe - la (Päivitetty!)
Labels:
helleaalto,
kasvutilanteita,
meteorologia,
sää,
sääseuranta,
tuomenkehrääjäkoi,
ukkonen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment