Bloggaamisintoni on ollut jälleen ehtimis- ja viitsimisongelmien vaivaama, mutta tehdäänpä tässä nyt erittäin pitkä sää- ja lopulta luontoaiheinenkin kirjoitus (Päivityksessä tulee lisää asiaa...)! - Perehdytään tässä Etelä-Suomen tarkastelualueen menneiden kahden viikon (39 - 40) toteutuneeseen säähän sekä sääennusteeseen alkavalle viikolle 41.
Viikon 39 (22. - 28.9.2014) sää >>
Edellisen sääennusteen päivityksessä kerroin, että ko. viikon 39 kohtaloksi oli tuleva alkuun hyvin kylmää ilmaa pohjoisesta ja sitten oli spekulaationa se, että kylmä jäisi lyhytaikaiseksi ja paljon leudompi vaihe kattaisi taas loppuosan viikkoa - Näin kävikin >> Maanantai oli kylmenemisen aikaa, jolloin Baltiasta Etelä-Suomeen ulottunut matalapaine toi vesisateita ja länsi-luoteesta alkaen hyvin kylmä pohjois-koillisvirtaus alkoi levitä tarkastelualueelle; lämpötilat laskivat vaiheittain yön-aamun +10 ja +14 asteen väliltä +5 asteen vaiheille ja illalla monin paikoin jopa lähelle nollaa sisämaassa. Samalla länsiosat poutaantuivat.
Tiistaina matalapaine asettui keskukseltaan Laatokalle ja siirtyi keskiviikoksi hitaasti kohti Lappia; tällöin tiistaina tarkastelualueella vallitsi voimakaspuuskainen pohjoispuhuri, joka toi poikkeuksellisen kylmää ilmaa Jäämereltä. Siinä yhteydessä itäosiin iltaan saakka jäänyt sadealue tuotti yöstä alkaen siellä ajankohtaan nähden runsaasti ja paikoin ennätyksellisesti lumisadetta; mm. Pohjois-Karjalassa jopa n. 10 cm! Länsiosat pysyivät poutaisina, mutta pilvisyys oli vaihtelevaa. Lämpötila pysyi itäkolkassa koko päivän nollan / +1 asteen vaiheilla ja muualla se vaihteli lounaiskolkan reilusta +5 asteesta muun alueen +2 ja +5 asteen välille. Illalla tuuli pysyi voimakkaana ja ehkäisi pakastumista länsiosan poutaisellakin alueella.
Ti-ke välinen yö oli poikkeuksellisen kylmyyden tavallaan huipentuma sään poutaannuttua idässäkin, mutta koko yön tuulet jatkuivat pohjoisen ja lännen väliltä sen verran voimakkaina, että lämpötilat olivat alimmillaan "vain" nollan vaiheilla ja halla oli lievää.
Keskiviikkona Lappiin siirtynyt matalapaine tuotti siellä runsaasti lumisateita; paikoin jopa n. 20 cm! Samalla tarkastelualueella alkoi vaiheittainen leudontuminen - Lapin matalapaine käänsi tuulet leudommalle lännen kantille ja Etelä-Skandinaviasta alkoi rintamasysteemeiden ja sateidensa kera tulla leutoa ilmaa aluksi eniten etelärannikon tuntumaan; alkupäivällä oli vaihtelevaa kumpukerrospilvisyyttä, mutta illalla kapean selkeän sään vyöhykkeen jälkeen eteläisimmän osan yli pyyhkäisi nopeasti itään puuskaisessa länsituulessa ravakkaa kuurottaista sadetta. Sisämaassa sää pysyi poutaisempana. Lämpötilat kohosivat iltapäiväksi koko alueella +5 asteen vaiheille, mutta illalla etelärannikolla leudontui jo reiluun +10 asteeseen; sisämaassa lämpötila sen sijaan paikoin laski vielä selkeimmillä paikoilla lähelle nollaa.
Torstaista eteen päin sään kuvaksi muodostui jatkuvasti leudontunut länsi-lounaisvirtaus, missä em. matalapaine siirtyi Lapista Jäämerelle ja se sulautui keskukseltaan Norjanmerelle voimistuneeseen laajaan ja rajuun matalapaineeseen - Tämän myötä aluksi to - pe aikana vallitsi lounaisvirtauksessa heikkotuulisempi ja kostea vaihe, missä tarkastelualueella oli runsaspilvistä ja sää utuista - aamuisin ajoittain sumuistakin. Paikoin saatiin lounaasta käsin vesisateita. Lämpötilat kohosivat to aikana sisämaassakin ja olivat sitten lähes ilman vuorokausivaihtelua koko alueella yleensä reilussa +10 asteessa; leudointa etelärannikolla - lounaassa ja iltapäivisin, jolloin saavutettiin +15 astetta.
Pe illalla Norjanmeren matalapaine kierrätti lännestä voimakkaan okkludoituneen säärintaman Suomen yli itään, jolloin rintaman etupuolella koettiin ensimmäinen etelä-lounaistuulinen syysmyrsky ja rintamasateita tuli kohtalaisesti. Rintaman jälkeen tuulet kääntyivät länteen ja heikkenivät hieman.
La - su aikana seurasi sitten kuivempi, mutta edelleen ajoittain melko voimakastuulinen länsivirtaus hyvin leutona matalapaineen siirtyttyä Lappia viistäen itäkoilliseen ja uuden matalapaineen tultua Islannista taas Norjanmerelle - Tällöin tarkastelualueella oli poutaa, kuulaampaa ilmaa ja vähäisempää pilvisyyttä; ajoittain vallitsivat erilaiset kerrospilvilautat, kuten kumpukerros-, hahtuva- ja untuvapilvet. Lämpötiloihin tuli enemmän eroa yö- ja päivälämpötilojen välille; minimilämpötilat olivat pääasiassa +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötilat kohosivat reiluun +15 asteeseen - Su oli lämpimintä, jolloin saavutettiin paikoin n. +18 astetta.
Ko. viikon loppuosan hyvin leudot säät koko Suomessa tarkoittivat myös sitä, että tässä yhteydessä nuo em. Lapinkin runsaat ensilumet sulivat kokonaan pois parissa päivässä.
Viikon 40 (29.9. - 5.10.2014) sää >>
Tämän päättyvän viikon maanantaina alkoi jälleen kylmempi vaihe säässä, kun tuo em. Norjanmeren uusi matalapaine siirtyi Lapin yli itään ja samalla Skandinaviaan muodostui korkeapainetta - Pohjoisesta alkoi tulla kylmempää ilmaa ja ko. päivän aikana tarkastelualueella etelään siirtyneen kylmän rintaman vyöhykkeellisiä ylä- ja keskipilvilauttoja siirtyi enimmäkseen poutaisina kaakkoon; illalla selkeni pohjoisesta alkaen ja pohjoistuuli voimistui navakkapuuskaiseksi. Lämpötila oli yöllä vielä +10 asteen vaiheilla ja iltapäivällä +15 asteen vaiheilla, mutta illalla kylmeni sisämaassa jo n. +5 asteeseen.
Tiistaina korkeapaine vahvistui vähän Skandinaviassa ja sen itäpuolella Suomessa vallitsi puuskainen pohjoisvirtaus, missä tarkastelualueen sää oli muutoin kuulaan selkeää, mutta iltapäivällä oli kumpukerrospilvilauttoja ja itäosissa myös heikkoja vesikuuroja. Illalla selkeni ja pohjoistuuli heikkeni lännestä alkaen. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila +10 asteen tienoilla; leudointa lounaassa. Loppuillalla alkoi sisämaassa olla jo hallaa.
Keskiviikkona korkeapaine siirtyi keskukseltaan Etelä-Suomen ja Baltian ylle, jolloin tuulet tyyntyivät yön jälkeen ajoittain kokonaan. Toisaalta myöhemmin länsiosissa etelä-lounaistuulta virisi. Sää pysyi muutoin selkeänä, mutta ajoittain taivaalle tuli untuva- ja harsopilvilauttoja ja aamulla sisämaassa oli paikoin sumuja. Yölämpötila oli sisämaan paikoin asteen - parin pakkasesta etelärannikon +1 ja +5 asteen välille ja lounassaariston reiluun +5 asteeseen; sisämaassa hallaa oli yleisesti ja etelärannikollakin paikoin. Päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla; leudointa lounaassa.
Torstaina korkeapaine vetäytyi etelämmäksi Baltiassa ja antoi tilaa leudommalle ja heikolle lounaisvirtaukselle sekä heikon säärintaman tulolle lännestä, mutta yöllä oli etenkin kaakossa vielä aluksi tyyntä. Sää oli myös aluksi enimmäkseen selkeää, mutta yöllä-aamulla oli etenkin sisämaassa sumuja ja loppupäivän mittaan untuva-, harso- ja hahtuvapilvilauttailu oli ajoittain runsasta lännestä käsin. Yölämpötila oli etenkin kaakon sisämaassa nollan vaiheilla, mutta etelärannikolla pääasiassa +2 ja +5 asteen välillä ja länsirannikolla - lounaassa korkeampikin. Hallaa oli etenkin kaakon sisämaassa ja paikoin etelärannikolla. Päivälämpötila oli +10 ja +14 asteen välillä; leudointa lounaassa.
Perjantaina etelään kaikonneesta korkeapaineesta alkoi muodostua takaisin pohjoiseen selännettä - Sen länsireunalla etelästä siirtyi yhä leudompaa ilmaa kohti Lappia, mutta itäpuolella Venäjällä vahvistui kylmä ilmamassa; samalla edellispäivänä lännestä Suomeen tulleen heikenneen säärintaman jäljiltä jäi runsaspilvisyyttä ja aamusumuista kosteutta tarkastelualueellekin. Niinpä aurinkoa näkyi päivän mittaan vain hetkittäin ja lisäksi heikkoja vesisateita kehittyi paikoin. Tuulet olivat heikkoja - tyyniä. Lämpötilat pysyivät lähes samoina koko päivän ollen enimmäkseen +10 ja +15 asteen välillä; leudointa lounaassa ja iltapäivällä. Yöllä sisämaassa oli paikoin vajaat +5 astetta.
Eilen lauantaina korkeapainetta vallitsi etelä-pohjoissuuntaisena selänteenä Baltiasta Suomen ja Kuolanniemimaan yli; illalla korkeapaine alkoi vahvistua keskukseltaan Vienanmerellä. Tämän myötä tarkastelualueella vallitsi itä-länsisuunnassa kahtiajakoinen sää, missä Päijänteen tasan länsipuolella vallitsi leuto ja runsaspilvisen kostea sää utuineen ja sumuineen ulottuen Lappiin. Itäpuolelle alkoi tulla idästä jo yöllä kuivempaa, kylmempää ja vähäpilvisempää ilmaa. Ilmamassojen rajalla lähinnä Uudellamaalla oli ajoittain vesisateitakin; hyvä esimerkki siitä, kuinka syksyllä korkeapaineessa ei välttämättä ole poutaa. Aluksi oli tyyntä - heikkotuulista, mutta illalla kaakkoistuuli alkoi voimistua ja työntää lännemmäksi em. kylmempää ja kuivempaa ilmamassaa. Lämpötilat olivat aluksi em. leudolla alueella pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä ja itäosassa +5 ja +9 asteen välillä. Illalla lämpötila laski lännessäkin +5 ja +9 asteen välille ja itäkolkassa jo paikoin nollan vaiheille halloineen.
Tänään sunnuntaina korkeapaine on vahvistunut edelleen Suomen itäreunalla ja kierrättänyt eteläpuolitseen itäkaakosta Etelä-Suomeen lisää kylmempää ja vähän kuivempaa ilmaa - Pilvisyys on ollut siitä huolimatta koko päivän varsin runsasta hahtuva- ja kumpukerrospilvineen, mutta poutaista ja ajoittain myös rakoilevaa auringonpilkahduksineen. Illalla laajempiakin selkeämmän sään alueita on esiintynyt. Etelän ja kaakon väliset tuulet ovat vallinneet varsin kylminä ja siten lämpötilat ovat jääneet iltapäivälläkin koko alueella +5 ja +9 asteen välille; länsirannikolla on ollut paikoin reilut +10 astetta. Yöllä itäosan vähäpilvisillä paikoilla oli n. nolla astetta ja hallaa. Sen sijaan Lappiin on kiertynyt lännempää Skandinavian kautta etelälounaasta yhä leutoa ilmaa.
Näin ollen voidaan todeta, että termisen syksyn alkaminen näiden kahden viikon osalta on tapahtunut ainakin Etelä-Suomen sisämaassa itäosapainotteisesti viimeistään tämän päättyvän viikon 40 paikkeilta, mutta etelärannikolla ja lounaissaaristossa vasta liian katkonaisesti ja siksi lopullista varmistumista termisen syksyn alkamiselle jälkimmäisellä alueella joudutaan vielä odottamaan....
Euroopan mittakaavassa vielä yleistä luonnehdintaa näistä parin viime viikon toteutuneesta säästä >> Viikolla 39 alkuosaltaan tuota em. Fennoskandian kylmää ilmaa ulottui siis kiilamaisesti myös Itä-Eurooppaan Mustallemerelle saakka, missä Ukrainassa velloi hetken aikaa hyvin raju matalapaine. Muutoin sekä manner-Euroopassa että Venäjällä vallitsivat normaalia lämpimämmät ja osittain yhä kesäiset säät, missä manner-Euroopassa yli +20 asteen päivälämpötilat olivat edelleen varsin yleisiä ja lähes päivittäisiä; aluksi myös Länsi-Venäjän eteläosissa mitattiin vielä paikoin yli +20 asteen lukemia. Helteet pysyivät kuitenkin enää vain Välimerellä. Loppuviikolla leutoa säätä riitti siis myös Fennoskandiaan sekä Länsi-Venäjällä Uralille, jolloin yöpakkaset kaikkosivat mm. Lapista ja Jäämeren rannaltakin. Nämä em. olosuhteet mahdollisti asetelma, missä tuota alkuviikon Fennoskandian - Itä-Euroopan ns. kylmää häiriötä lukuun ottamatta voimakasta matalapainetta velloi pysyvästi Pohjois-Atlantilta Islannin ja Norjanmeren kautta Jäämerelle, jolloin samalla manner-Euroopassa vallitsi lähes koko ajan lämmintä korkeapainetta ja Länsi-Venäjällä vallitsivat hyvin leudot etelän ja lännen väliset virtaukset.
Tällä viikolla 40 suursäätilaan on tullut muutos tuon em. korkeapainekehityksen myötä; nimittäin ma - ti aluksi Suomeen tullut pohjoisvirtaus Lapin yli itään kulkeneen matalapaineen myötä siirtyi loppuviikoksi jatkuvasti vellomaan Länsi-Venäjälle, kun tuo korkeapaine muodostui pysyvästi noin Suomi - Itä-Eurooppa -alueelle vaihtelevasti ja Uralin eteläosiin jäi pyörimään matalapaine. Täten Venäjällä päivälämpötilat ovat laskeneet myöhäissyksyisiksi ja yöpakkaset ovat yleistyneet. Uralilla on ollut jopa talven tuntua räntä- ja lumisateineen; nyttemmin kylmää on alkanut ulottumaan jo lähes Mustanmeren pohjoisrannalle saakka halloineen. Sen sijaan manner-Euroopassa ja Skandinaviassa on ollut yhä normaalia leudompaa / lämpimämpää, kun voimakasta matalapainetoimintaa on ollut edelleen Islannin tienoilla ja siitä osaksi Jäämerelle; näin ollen jopa kesäistä n. +20 asteen maksimilämpötiloja sisältänyttä ilmamassaa on jäänyt vellomaan Länsi- ja Keski-Eurooppaan ja tuo läntinen matalapaine on syöttänyt siitä kosteaa leutoutta Skandinaviaan ja Lappiin. Välimerellä on vieläkin ollut paikoin hellettä.
Sääennustetta viikolle 41 (6. - 12.10.2014) >>
Alkavalla viikolla tapahtuu näillä näkymin monenlaista ja jopa erikoislaatuistakin kehitystä Euroopan mittakaavan suursäätilassa, josta heti alkuun luonnehdintaa - Aluksi ma-ti tuo korkeapaine jatkaa vahvana Suomen itäreunalla ja matalapaine siirtyy vellomaan voimakkaana ja laajana Islannin tienoilta enemmän Britteinsaarille, missä tulee hyvin sateista ja siitä alkaa ulottumaan rintamasateita Skandinaviaan; näin ollen manner-Euroopassa jatkuu hyvin leuto sää, mutta tuo korkeapaine viilentää laajemmin myös Skandinavian ja Lapin säätä. Venäjällä jatkuu kylmyys, mutta toisaalta korkeapaineen pohjoispuolitse kiertyy leudompaa ilmaa Uralille. Sitten ke-to aikana korkeapaine siirtyy nopeasti kaakkoon ja läntinen matalapaine jää vellomaan laajana Britteinsaarten tienoille epävakaistaen Länsi-Euroopan säätä, syöttäen manner-Eurooppaan laajasti erityisen lämmintä ilmaa Välimereltä ja työntäen leutoja rintamasateita Skandinaviaan - Toisaalta Lappiin kiilautuu kylmää korkeapaineen selännettä Jäämereltä ja Keski-Suomen tasalle muodostuu jyrkkä lämpötilaeron kohta rintamavyöhykkeen kera; Etelä-Suomeen alkanee samalla ulottumaan etelästä hyvin leutoa ilmaa.
Loppuviikon ennusteen kuva on epäselvä, mutta näillä näkymin tuo läntinen matalapaine alkaa siirtyä jollakin aikataululla koilliseen Lappiin ja siitä edelleen itään... Samalla uusi matalapaine syntyy läntisimmän Euroopan - Britteinsaarten tienoille; näin ollen ajoittain sateista ja tuulista tulee olemaan Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan, missä Pohjois-Lappiin saattaa jäädä jo sen verran kylmää ilmaa, että siellä sateet tulevat lumena. Samalla ajankohtaan nähden erittäin lämmintä ja ehkä suorastaan ennätyskesäistä ilmamassaa jää entistäkin vahvemmin manner-Eurooppaan Välimereltä käsin jatkuvien etelä-lounaisvirtausten ansiosta; erityisen laajaa yli +20 asteen päivälämpötilatykitystä tulee näillä näkymin jopa Pohjois-Saksan - Puolan -tasaa myöten! Tästä riittänee hyvin leutoa säätä viikonloppuun saakka Etelä-Suomeenkin ainakin annoksittain... Toisaalta toisessä ääripäässä suursäätila suosii ensi viikon lopussa näillä näkymin talven vahvaa alkamista Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja etenkin Uralin tienoilla, missä alkanee jo ympärivuorokautiset pakkaset ja yöllä jopa -10 ja -20 asteen väliset minimilämpötilat voivat siellä mahdollistua! Sitten tuo Lappiin tuleva matalapaine itään siirtyessään tuonee sinne runsaasti lumipyryjä kohdatessaan tuon talven ensimmäisen pakkasalueen; Pohjois-Lappi ja mahdollisesti eteläisemmätkin alueet saisivat lisää lunta myös viikonloppuna...
Tarkemmin Etelä-Suomen tulevasta säästä päivittäin kerrottuna >>
Ma-ti aikana tarkastelualueella vaikuttaa siis kylmähkö korkeapaine etelän ja idän välisine tuulineen; ma tuuli on heikompaa kuin ti. Pilvisyys vaihtelee laajasti selkeästä pilviseen koostuen keski- ja alapilvilautoista. Lämpötilat vaihtelevat sen mukaan laajasti varsinkin yöaikaan - Öiden minimilämpötilat vaihtelevat sisämaassa nollan vaiheilta ja hallasta +5 asteen vaiheille sekä etelärannikolla - lounaiskolkassa vähän +5 asteen molemmin puolin. Päivälämpötilat ovat +6 ja +10 asteen välillä; leudointa lounaassa.
Keskiviikkona etelätuuli voimistuu huomattavasti ja merialueilla voi olla taas myrskyn mahdollisuutta hetken aikaa. Samalla lounaasta-lännestä lähestyy sadealue ja pilvisyys runsastuu; etelästä alkaa pyrkimään manner-Euroopan erittäin lämpimältä alueelta leutoa ja kosteaa ilmaa. Näillä näkymin sateet kattavat iltaan mennessä jo itäosiakin ja samalla ilmamassan utuisuus lisääntyy. Lämpötilat ovat yöllä aluksi +5 asteen vaiheilla; leudointa lounaassa ja etelärannikolla. Sitten sää lämpenee koko päivän ajan niin, että illalla etelässä-lounaassa on jo reilun +10 asteen lämpötiloja ja idässäkin +6 ja +10 asteen välisiä lukemia.
To-pe etelästä jatkunee tarkastelualueelle hyvin leudon ja kostean ilmamassan virtaaminen, mikä törmää Lapin lähes talvista ilmamassaa vasten ja noin Keski-Suomessa on ilmamassat jakava rintamavyöhyke; sää on pilvistä, utuista ja ajoittain tulee tihkua / vesikuuroja. Näillä näkymin lounaasta tulee rankkaakin sadetta lisää to-pe väliseksi yöksi-aamuksi. Etelä-lounaistuulet ovat ajoittain voimakkaita, mutta tuulen voima vaihtelee. Aurinkoa voi pilkahtaa vain vähän. Lämpötilat ovat yötä-päivää etelärannikolla-lounaassa +10 ja +14 asteen välillä ja sisämaassa ajoittain vajaat +10 astetta.
Viikonlopun tilanteena jatkuisi aluksi leudon ilman virtaaminen lounaasta käsin ja kuurottaisia sateita tulee samalla ajoittain. Lännestä on kuitenkin näillä näkymin tulossa kuivempaa ja vähän viileämpää ilmaa, kun tuo matalapaineen Lappiin siirtyminen lounaasta käsin tapahtuu...
Sääennustepäivitys sunnuntaina 12.10.2014 klo. 18:15.: Olen päättänyt tehdä erillisenä kirjoituksena analyysin ja havaintoaineiston viime aikaisista ruskavaiheista Etelä-Suomessa ja se valmistuu tänään sunnuntaina. Sitä ennen teen tähän kuitenkin sääennustepäivityksen, missä tulee ennustetta ensi viikon 42 säästä >>
Tuon em. ennusteen mukaan tällä päättyvällä viikolla 41 sää toteutui mainittuun tapaan lounaasta täpärästi Etelä-Suomeen ulottuneen kostean ja hyvin leudon ilmamassan ansiosta; loppuosa viikosta on ollut tarkastelualueella hyvin leuto, missä pe - la aikana on hätyytelty jopa +15 astetta ja monin paikoin etenkin etelärannikolla lämpötilat ovat olleet ympäri vuorokauden yli +10 asteessa.
Tänään sunnuntaina on alkanut kuitenkin jo viileneminen hitaasti alle +10 asteen. Se on johtunut em. ennusteesta hieman poiketen siitä, kun suursäätilassa Britteinsaarilta Fennoskandiaan ohjautunut matalapainevyö on alkanut heikentyä ja siirtyä eteläisemmälle reitille alkaen antamaan tilaa Lapista Uralille muodostuneelle jo varsin talviselle ilmamassalle; tänään jyrkkä lämpötilaero ko. talven ja eteläisemman leudon ilman välillä on sijainut n. Keski-Suomessa ja siitä Uralin eteläosiin. Tämän vyöhykkeen eteläpuolella manner-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa on vielä päässyt vallitsemaan jopa hyvinkin kesäinen / takakesäinen sää, missä Puolaa myöten on mitattu jopa lähes hellelukemia!
Ensi viikolla 42 suursäätilaa hallitsee melko jyrkkä kahtiajako, missä Fennoskandian pohjoisosissa ja siitä jo melko laajastikin Uralille talvinen ilmamassa alkaa vahvistua entisestään; Uralilla -20 asteen ja Lapissakin -10 asteen kylmemmälle puolelle päätyvät lämpötilat mahdollistuvat ajoittain / öisin. Ko. talvea ja eteläpuolista leutoa säätä jakaa ma - ke vain heikkojen matalapaineiden kera rintamavyöhyke noin linjalla Britteinsaaret - Baltia ja Uralille jää pyörimään lumisateinen matalapaine. Rintamavyöhykkeen eteläpuolella yleisesti manner-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoispuolella säilyy yhä hyvin leutoa säätä viikon loppuun saakka, mutta äskettäiset yli +20 asteen kesälämpötilat alkavat tasaantumaan vähitellen pois ja jäämään enää lähinnä vain Välimeren asiaksi - Britteinsaarilla on ajoittain viileämpää. Tuo matalapainevyö tuo toki myös manner-Eurooppaan ajoittain epävakaista säätä.
Ke-pe aikana Britteinsaarten ja Länsi-Euroopan säähän vaikuttaa ko. alueen länsipuolella Atlantilla muhiva voimakas ja laaja matalapaine; tuulista, leutoa ja ajoittain sateista siellä. Siitä jää ulottumaan heikomman matalapaineen vyö Keski-Euroopan pohjoisosan kautta Uralin eteläpuolen uuteen voimakkaampaan ja pohjoisosiltaan lumipyrymatalapaineeseen; vyöhykkeen pohjoispuolella kylmä ilmamassa vahvistuu, kun talvinen korkeapaine muodostuu keskukseltaan n. Vienanmerelle. Sitten viikon lopussa tuo korkeapaine näyttäisi valahtavan etelään kohti Ukrainaa työntäen edellään Pohjois-Venäjältä kylmää ilmaa Mustallemerelle saakka; yöpakkasia tulossa Itä-Eurooppaankin. Samalla Britteinsaarten länsipuolinen voimakas matalapaine alkaisi ulottaa osakeskusta Fennoskandiaan ja sen myötä yhtäältä leudompaa ilmaa voisi tulla Etelä-Suomeenkin lounaasta manner-Euroopassa yhä vellovasta huippuleutoudesta, mutta samalla runsaita vesisateita, voimakkaita tuulia ja Lappiin jäävän talvisen ilmamassan takia siellä voisi tulla viimein runsaasti lunta; toisessa skenariossa eteläisempi matalapaineen tulo voisi aiheuttaa Etelä-Suomeenkin lumipyryjä ainakin sisämaassa...
Tarkemmin Etelä-Suomen sääolot ovat ennusteen mukaan alkavalla viikolla seuraavat: Pieni matalapaine siirtyy ensi yönä Baltian yli itään, joka aiheuttaa etenkin etelärannikkopainotteisia vesisateita tänä iltana sekä huomisen yöllä-aamulla; loppupäivä on poutainen, mutta yhä runsaahkopilvinen. Samalla tarkastelualue alkaa jäämään enemmän kylmemmän ilmamassan puolelle itään kääntyvissä heikoissa-kohtalaisissa tuulissa. Runsaassa pilvisyydessä lämpötilat vaihtelevat +5 ja +10 asteen välillä siten, että etelärannikolla on leudointa ja illalla kylmenee parilla asteella.
Ti - ke aikana Norjanmereltä ulottuu heikkoa korkeapainetta Suomeen ja pienten matalapaineiden reitti jää selvemmin Suomen eteläpuolelle; sää jatkuu heikkotuulisena ja pilvisyys vaihtelevan runsaana, mutta sateita ei juurikaan tule. Etelärannikolla voi tosin olla hetkittäin kuurosateiden riskiä ja ajoittain vähän voimakkaampaa itätuulta. Ilmamassa kylmenee, joten ke mennessä päivälämpötilat laskevat sisämaassa jo osaksi alle +5 asteen, mutta etelärannikolla säilyvät vielä reilussa +5 asteessa. Yölämpötilat voivat laskea sisämaassa nollan vaiheille / lievästi pakkaselle, jos pilvipeite repeilee riittävästi.
To-pe aikana korkeapainetta voimistuu siis n. Vienanmeren tienoille / Suomen itäpuolelle, joka voimistaa itä-koillistuulia tarkastelualueella; kuivempaa ja yhä kylmempää ilmaa tulee siinä yhteydessä alueelle, missä sää jatkuu poutaisena ja pilvet voivat hälvetä yhä enemmän. Ajoittaisia keski- ja alapilvilauttoja voi kuitenkin jäädä etenkin meren äärelle ja sopivalla tuulella mereltä voi tulla etelärannikolle kuurosateita vetenä - yöllä räntänä. Lämpötilat laskevat, mutta aikaisempaa voimakkaampi tuuli pitää lämpötilan vuorokausivaihtelun pienehkönä vähäpilvisessäkin tilanteessa - Sisämaassa päivälämpötilat asettuvat 0 ja +3 asteen välille ja yölämpötilat -1 ja -5 asteen välille; kylmintä idässä. Etelärannikolla lämpötilat ovat pari-kolme astetta korkeampia ja lounaissaaristossa pysytään +5 asteen vaiheilla.
Viikonlopun sää on siis vielä epäselvää, joten siitä lisää myöhemmin...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment