Toissa päivänä tein kevyenliikenteen väylien varsilta havaittavasta niittykasviestetiikasta kuvallisen kirjoituksen tarkasteltuna Espoon Karakallion ja Leppävaaran välisellä alueella (Niittykasviestetiikkaa Espoossa heinäkuussa 2015 - Valokuvallinen havainnollistus kevyenliikenteen väylien varsilta havaittavasta kasvikauneudesta). Vihjasin siinä, että tulen loppukesän aikana tekemään tällaisiin niitty- ja väylänvarsialueisiin kohdistuneesta ylenmääräisestä niittoasenteesta ja sen ympäristöön aiheuttamastaan rumuushaitasta kritiikkiä.
Olen siis ko. alueella havainnut tänä kesänä tällaista väärän hoidon haittaa, mutta erityisen vakava esimerkki sellaisesta ilmeni itse asiassa tällä viikolla 30 / 2015, kun eräs kaunis niittykohde niitettiin tosi tökerösti maanantaina 20.7. (tai mahdollisesti jo edeltäneenä iltana)! - Tänään 23.7.2015 lähetin siihen liittyen moittivan palautteen Espoon kaupungille ja päätinkin nyt julkaista sen myös tässä blogissani sekä lisätä sen seuraksi kolme havainnollistavaa valokuvaa asiasta ja ko. kohteesta.
Sanasta sanaan kursiivina moitteeni Espoon kaupungille (tai itse asiassa mahdolliselle toiselle(kin) taholle, jos osoittautuu se, ettei Espoon kaupunki hoidakaan ko. aluetta...) on seuraava >>
Päivitys perjantaina 24.7.2015 klo. 11:20: Tulikin nopea vastaus Espoon kaupungilta tähän niitetyn niityn asiaan >> On kuulemma koko peltoalue mukaan lukien ko. tilkku vuokrattu jollekin yksityiselle ja voin ottaa selvää vuokraajasta Espoon kaupungin tonttiyksiköstä ensi viikolla, kun tulevat lomilta - Vähän arvelinkin myös, että joku ajattelematon yksityinen on ollut tekosilla...
Pahoitteluni Espoon kaupungin väelle, kun ensin osoitin epäilykseni ja moitteeni heille!
Moite Espoon luonto- ja puistohoidosta vastaaville ja sitä suunnitteleville!
Moitteen kohde on Leppäsillan ja Leppävaaran stadionin välisellä peltoalueella sijaitseva luonnonniittytilkku viljeltyjen peltojen keskellä ja kaareutuvan kuntoradan sisäpuolelleen rajaamana.
En tiedä kohteen hoitavaa tahoa tarkkaan, mutta oletan hoidon kuuluvan Espoon kaupungille? Jos näin ei ole, niin haluan tietää hoitavan tahon, jotta voin kohdistaa sille tässä alla olevan saman moitteen.
Moitteen aihe on viime maanantaina 20.7. tehty ko. niityn niitto, joka on aiheuttanut ympäristöönsä rumuutta kesken parhaimman kasvukauden. Juuri ennen niittoa paikalla kukki rehevästi keskikesän tyypillisiä kukkijoita, kuten ohdakkeita, saunakukkia, mesiangervoja, heiniä, maitohorsmia, pietaryrttejä, siankärsämöitä, hiirenvirnaa, karhunputkia jne.
Tekemänne niitto pilasi törkeästi tämän kasviestetiikan ja sen tilalle koko niittoalueelle on nyt jäänyt paksu kerros niittojätettä, joka on nyt kolme-neljä päivää myöhemmin muuttunut mädäntyessään ankean ja kuvottavan ruskeaksi yhtenäiseksi matoksi sekä aiheuttaa hajuhaittaa. Lisäksi hyönteiset ja muut pieneläimet menettivät hyvän suojapaikan ja "mesivaraston".
Tätä niittoanne ei voi pitää hoitamisena, vaan jopa luonnon ja kauneuden raiskaamisena - Niiton olisi voinut jättää kukkimisten jälkeen syksylle tai antaa niityn vain olla rauhassa. Miksi niittää vääränä ajankohtana?
Minulla on vastaavista liiallisuuksiin menevistä niittotoimista suunnilleen samoilta seuduilta muualtakin moitittavaa, mutta palaan asiaan myöhemmin elokuussa tarkemmin ja ottamieni valokuvien kera.
Koska palautteeseenne ei voi laittaa montaa valokuvaa havainnollistukseksi näistä asioista, niin tulen tekemään omassa blogissani (www.alternative-arboretum.blogspot.fi) elokuun mittaan julkista ruodintaa tästä niittoasiasta sekä tässä että muissa kohteissa, missä valitsen "ennen ja jälkeen" ottamiani valokuvia havainnollistamaan tuollaisen hoidon pieleen menoa. Laitan sitten jatkopalautteeseen mukaan ne tekstini kuvineen ja tekstit sisältävät myös parannusehdotuksia ja laajempaa näkemystä.
Toivon parannusta tähän niittyjen ja myös väylien varsilla ns. liikennevihreän hoitoon, koska ns. esteettömyystarpeen ulkopuolella olevilla niityillä / nurmiosilla ylenmääräinen niitto on mielestäni turhaa ja pilaa luonnon valmiiksi tarjoamaa kasviestetiikkaa tai väärin ajoitettuna keskeyttää jopa niitolla toivottuja kukkimistilanteita virheellisesti.
Minulla on itse asiassa jo kaksi spekulaatiota siitä, että mistä syystä tuo niitto mahdollisesti tehtiin. En kuitenkaan paljasta epäilyksiäni vielä tässä, koska haluan ensin kuulla Espoon kaupungin vastauksen asiaan, jota odottelen lähiviikkoina. Sen verran vihjaan kuitenkin, että tuollaista kesken kauniissa kasvukauden vaiheessa tehtyä niittotapahtumaa en kummassakaan tapauksessa hyväksy oikeutetuksi!...
Itse asiassa edelleenkin minua suututtaa moinen sen verran, että vaatisin vastuussa olevalta joka korren takaisin kasaamista, kiinnittämistä ja pystyttämistä, jos luonnonlait eivät olisi esteenä - Ainakin olisi hyvä laittaa jonkinlaiseen asialliseen vastuuseen joku / jotkut asiasta!....
Sitten lopuksi otan kolmen ottamani valokuvan kera esittelyyn tämän niittylaikun ja sitä kohdanneen rumuushaitan. Olen laittanut valokuvat alla kronologiseen järjestykseen siten, että ylimpänä on tilanne sunnuntaina 19.7. juuri ennen niittoa. Sitten keskimmäinen kuva maanantailta 20.7. havainnollistaa tilannetta hetimiten niiton jälkeen. Alimmainen kuva tältä päivältä 23.7. näyttää sitten sen, kuinka runsas sijoilleen jätetty niittojäte on muuttunut mätänemisen edetessä rujon ruskeaksi peitteeksi.
Mainittakoon vielä tässä, että viime joulukuussa havaitsin seuraavaa ko. niittylaikusta muutettuani alueen lähelle > edeltäneen kesän 2014 kasvusto oli silloin niityllä pystyssä talventörröttäjinä, joten viime vuonna kohteessa ei tehty ollenkaan niittoa. Nyt sellainen kuitenkin jostain syystä tehtiin.
En vielä laita tätä kuvallista kirjoitusta jatkopalautteeksi Espoon kaupungille, kuten edellä vihjasin tekeväni jossain vaiheessa elokuussa kuvallisin blogikirjoituksin (Tai kyllähän he näkevät tuosta blogilinkistäni sen tietysti). Palaan vielä tämänkin niityn jatkoon myöhempien kasvutilanteiden tultua ilmi, ja kun ihmiset ovat palanneet lomilta pääosin jo töihin sekä olen saanut ensimmäisen vastauksen palautteeseeni > Silloin jatkopalautteen antaminen on tehokkaampaa, välittömämpää ja rikkaampaa.
Tämä niittytapaus on kuitenkin rujoudessaan niin akuutti ja huonoja asenteita pikantisti paljastava, joten halusinkin sen jo tuoreeltaan myös julkisesti esille tällä tavalla. Ja näin haluan myös alkaa ottamaan välittömästi selvää esim. juuri tämän niittotapahtuman tarkoituksesta ja taustasta.
Espoon Leppäsillan ja Leppävaaran stadionin välillä olevan niittylaikun kukintaa ja sen ruma tuhoutuminen niittotapahtuman takia viikolla 30 / 2015 >>
Rehevä niitty täydessä keskikesän kukkaloistossaan kuvattuna sunnuntaina 19.7.2015 Espoon Leppäsillan ja Leppävaaran välisellä peltoalueella; kuvassa on mm. niittynätkelmän, saunakukan, siankärsämön, pelto-ohdakkeen ja heinien kukintaa sekä hevonhierakan hedelmävarsia - Eli talventörröttäjyyskin on nyt menetetty!
Rehevä niitty parisen tuntia aikaisemmin (tai mahdollisesti sattunut jo edeltäneenä sunnuntai-iltana) tapahtuneen niiton jälkeen kuvattuna maanantaina 20.7.2015 Espoon Leppäsillan ja Leppävaaran välisellä peltoalueella.
Rehevä niitty mätänevän niittojätteen muututtua ruskeaksi peitteeksi kuvattuna torstaina 23.7.2015 Espoon Leppäsillan ja Leppävaaran välisellä peltoalueella.
Thursday, July 23, 2015
Niittyjen niittohoidon kritiikkiä - Espoon Leppäsillan ja Leppävaaran välillä olevan niittylaikun keskikesäkukinnan tuhonnut ja niittojäterumuutta aiheuttanut niitto valokuvin (Päivitetty!)
Labels:
Espoo,
heinät,
kasviesittelyt,
kasviestetiikka,
kasvivalokuvaus,
kritiikki,
kukat,
kuvat,
luontoseuranta,
niittohoito,
niityt,
pellot,
puistotyöt,
valokuvat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment