Wednesday, May 04, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto)

Jo ennen Vappua sääennustemalleissa näkyvissä ollut toukokuun ensimmäisen ja toisen viikon lämpö- ja helleaalto on siis toteutumassa ja parhaillaan voimistumassa päivä päivältä - Niinpä toteutan tässä jo kesän 2016 ensimmäisen helleseurantaosan aikaisemmilta seurantavuosiltani tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille. Samalla tämä on tutkimusta tästä lämpöaallon luonteesta muutenkin, vaikka varsinaiset hellelukemat (yli +25 astetta) jäisivätkin täpärästi tulematta.

Ennustemallien mukaan on kuitenkin odotettavissa lämpöaallon huipentumista tulevaksi Äitienpäiväksi ja seuraavaksi maanantaiksi niin paljon, että silloin jopa +25 asteen paikkeille saatetaan päästä jossain päin Etelä-Suomen sisämaata... 

Tämä poikkeuksellisen lämmin sää näyttäisi muutoin jatkuvan ensi viikon puoliväliin, mutta sitten on ennusteissa epävarmuuksia sen suhteen, kuinka paljon ja kuinka pitkäksi aikaa kylmenisi ensi viikon lopulla - Näillä näkymin tämän keskiviikon 4.5. kohdalta aloittamani vuorokausien maksimilämpötilojen kartoitus jatkunee joko ensi viikon tiistaihin 10.5. tai keskiviikkoon 11.5.: Päivitysten edetessä jatko alkaa selviämään paremmin...

Lämpöaallon suursäätilallinen syy on lämpimässä korkeapaineessa ja osaltaan jo ennen Vappua kaakosta osaan maatamme rynnineessä lämpimässä ilmamassassa > Tuo Vappua edeltänyt lämmin sää ulottui parhaiten vain Itä-Suomeen, Kainuuseen ja Etelä-Lappiin, mutta siitä jäi tämän viikon alkuun (Vapun jälkeen) sen verran lämpöä koko maahan, että korkeapaineen muodostuminen Fennoskandian alueelle mahdollisti jo tämän viikon ma-ti aikana varsin lämpimiä päivälämpötiloja (yleensä +15 ja +19 asteen välillä Etelä-Suomessa). Kuitenkin vasta tänään keskiviikkona 4.5. on vuoden ensimmäisen kerran ylitetty virallisesti +20 astetta maassamme; tästä lisää alla seurantalistauksien yhteydessä.

Tämän viikon alussa korkeapaine on ollut vielä epämääräistä ja selännemäistä Fennoskandian yllä, mutta jatkossa korkeapaine voimistuu ja asettuu keskukseltaan useiksi päiviksi enimmäkseen Baltian ja Etelä-Suomen päälle, jolloin yhtäältä sen länsipuolitse virtaa ja kiertyy koko ajan lämmintä ilmaa laajasti Fennoskandiaan ja toisaalta korkeapaineen tyynelläkin alueella ilmamassa myös lämpenee koko ajan vähitellen. 

>> Niinpä syntyy tämä poikkeukselliseksi voimistuva lämpöaalto yli +20 asteen päivälämpötiloineen jopa ainakin 7 vuorokauden ajaksi yhtämittaa. Yöt ovat aluksi edelleen ainakin sisämaassa koleita vajaan +5 asteen minimilämpötiloineen, mutta lämpenevää trendiä on niissäkin ensi viikolle tultaessa.

Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat tuttuun edellisvuosien tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten (ei tosin koske vielä tätä lämpöaaltoa, mutta mainitsen jo ennakkona kesän jatkolle) --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Keskiviikon 4.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +16 astetta, Turku +19 astetta, Salo +20 astetta, Pori +17 astetta, Hämeenlinna +20 astetta, Tampere; Härmälä +20 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +19 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +20 astetta, Lahti +21 astetta, Kouvola +21 astetta, Porvoo +21 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +20 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +15 astetta, Mikkeli +21 astetta, Jyväskylä +21 astetta, Savonlinna +19 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +18 astetta.

Tässä vaiheessa Suomen yllä muotoutui Tanskan tienoilla olleesta keskuskorkeapaineesta etelälounaasta korkeapaineen selännettä, jonka itäpuoliskolla oli heikkoa pohjoisen ja koillisen välistä tuulta Itä-Suomesta etelärannikolle - Tällä oli vaikutusta päivälämpötiloihin siten, että suurimman osan päivää se tuuli pystyi kohtalaisesti kumoamaan Suomenlahdelta tullutta merituulen vaikutusta etelärannikolla. Niinpä edeltäneisiin tämän viikon päiviin verrattuna etelärannikon tuntumassa oli paljon lämpimämpää > Esim. Helsingin Kaisaniemessä päästiin edellispäivän n. +15 asteen maksimista lähes +20 asteeseen. 

Kaikkein lämpimin ilmamassa sijoittui samalla Uudenmaan tienoille, jossa +20 asteen niukat ylitykset olivat yleisimpiä; silti monin paikoin lähes koko alueella päästiin vähintään +20 asteen paikkeille.

Pilvisyydellä ei tänä vuorokautena ollut mainittavaa merkitystä lämpötiloihin, koska taivaalla oli vain hyvin vähäistä ja hajanaista untuvapilvilauttailua. Etelärannikon tuntumassa havaittiin toisaalta vähäisiä kumpupilviä iltapäivällä tuon koillistuulen ja merituulen kohtaamiskohdassa eli itä-länsisuuntaisessa merituulirintamassa.

Pienilmastollisista vaikuttajista vielä viileät / kylmät vesistöt vaikuttivat lämpötiloihin eniten > Vaikka järvet ovat lämmenneet pintavesiltään jo muutaman asteen yli ajankohdan tavanomaisten lukemien (jo reiluun +10 asteeseen), niin silti suurten järvien äärellä olevilla paikkakunnilla havaittiin niiden viilentävää vaikutusta; esim. yllä olevassa listauksessa Savonlinnassa, Joensuussa, Lappeenrannan Lepolassa ja Tampereella. 

Tuo Tampereen Siilinkari oli kuitenkin erikoinen poikkeus, koska tuo em. +21 asteen maksimi siellä saavutettiin jännästi illalla klo. 20:00 tienoilla hyvin lyhyen aikaa, ja muutoin siellä oli alle +20 astetta koko päivän > Tämä johtui ilmeisesti siitä, kun jostain ko. Näsijärven sivulta päivän aikana hyvin lämmenneeltä alueelta pääsi vielä ennen auringon laskua pulssimainen lämmin tuulahdus.

Merialueilla on nyt toki järviäkin voimakkaampi viilentävä vaikutus - Tänä vuorokautena se kävi selvimmin ilmi länsirannikolla (Pori) ja lounaiskolkassa, missä oli itäosista poiketen ennemminkin länsi- ja lounaistuulia heikkoina. Merellisimmät paikat jäivät eniten alle +20 asteen, kuten Kotka Rankin ja Ahvenanmaan esimerkit paljastavat.

Itäisimmässä kolkassa (Ilomantsi) muuta aluetta viileämpi sää johtui puolestaan siitä, ettei sinne saakka yltänyt kaikkein lämpimintä ilmamassaa; lisäksi siellä oli hieman muuta aluetta pilvisempää pienellä alueella.

Torstain 5.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +20 astetta, Salo +21 astetta, Pori +19 astetta, Hämeenlinna +21 astetta, Tampere; Härmälä +20 astetta, Tampere; Siilinkari +20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +19 astetta, Vantaa +22 astetta, Hyvinkää +21 astetta, Lahti +22 astetta, Kouvola +23 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta; Lepola +21 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +15 astetta, Mikkeli +22 astetta, Jyväskylä +21 astetta, Savonlinna +21 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +20 astetta.

Ko. vuorokausi toi edellispäivään verrattuna lähes kauttaaltaan koko tarkastelualueella asteen tai pari korkeammat päivälämpötilat - ilmamassa on siis ollut edelleen lämpenemään päin. Alueella tuuliolosuhteet olivat iltapäivällä lähes tyyniä tai hyvin heikkoja, joten ilmamassa on lämmennyt myös sijoillaan.

Lämpimin alue oli nyt Uudenmaan lisäksi Kymenlaakso ja Päijät-Häme; näillä alueilla päästiin paikoin jopa +23 asteen paikkeille, kuten Kouvolassa, ja muutoinkin yleisesti n. +22 asteen lukemiin; etelärannikolla aivan rantaviivalla merituuli pääsi viilentämään, vaikka edellispäivän tapaan oli taas hieman mantereelta päin virinnyttä tuulta, mikä saikin hyvin lämpimän alueen ulottumaan lähes meren rantaan saakka, kuten Vantaalle ja Porvooseen. Samoin merituulirintaman heikko itä-länsisuuntainen kumpupilvijono muodostui myös täksi iltapäiväksi rannikolta hieman pohjoiseen. Muutoin oli kokonaankin selkeää.

Suursäätilallisesti korkeapaineen keskus siirtyi edellispäivän Tanskan sijainniltaan enemmän Etelä-Ruotsin päälle - Tämä toi lisää länsi- ja lounaistuulia tarkastelualueen läntisimpiin osiin, mutta samalla myös lisää lämmintä ilmaa, joka manifestoitui tällä kertaa hyvin myös Ahvenanmaalla, jossa oli edellispäivää 3 astetta lämpimämpää. Porissakaan ei Selkämeri viilentänyt yhtä pahasti kuin edellispäivänä.

Pilvisyys oli Jyväskylän pohjoispuolelta kohti tarkastelualueen itäosia (Joensuu, Ilomantsi, Savonlinna) heikossa luoteistuulessa edellispäivää runsaampaa ja seassa esiintyi iltapäivällä heikkoja sadekuuroja - Tästä huolimatta myös näillä alueilla oli vähintään yhtä lämmintä kuin edellispäivänä.

Kotka Rankin tapaiset merelliset paikat olivat kuitenkin edelleen viileähköjä, vaikka esim. Suomenlahdella merivesi on ulappaa myöten päässyt jo lämpenemään +5 ja +9 asteen välille tässä vaiheessa.

Perjantain 6.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +17 astetta, Turku +18 astetta, Salo +19 astetta, Pori +17 astetta, Hämeenlinna +20 astetta, Tampere; Härmälä +20 astetta, Tampere; Siilinkari +19 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +18 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +20 astetta, Lahti +21 astetta, Kouvola +22 astetta, Porvoo +21 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +15 astetta, Mikkeli +21 astetta, Jyväskylä +20 astetta, Savonlinna +22 astetta, Joensuu +21 astetta ja Ilomantsi +20 astetta.

Korkeapaine oli siirtynyt taas hieman idemmäksi edellispäivään nähden ja sen keskus sijaitsi iltapäivällä Itämeren eteläosissa - Tämä mahdollisti länsi-lounaistuulten tuloa aikaisempaa hieman idemmäksi ja voimakkaampina tarkastelualueelle, ja sillä oli tällä kertaa hieman viilentävä vaikutus etenkin tarkastelualueen länsiosissa ja vain itäisimmissä osissa oli joko yhtä lämmintä kuin edellispäivänä tai jopa asteen pari lämpimämpääkin. Tämä länsi-lounaistuulten viilentävä vaikutus johtui ilmeisesti Itämeren vielä kylmästä vedestä, josta tuulet kaappasivat mukaansa Etelä-Suomeen viileyttä.

Lämpimin alue sijoittuikin tällä kertaa Kymenlaakson ja kaakonkulman sisämaahan, mutta edellispäivän huippulukemiin ei täpärästi päästy; kuitenkin n. +22 astetta oli siellä varsin yleinen maksimi.

Vesistöillä oli edelleen selvästi viilentävä vaikutus iltapäivälämpötiloihin muutenkin, joka havaittiin etenkin länsirannikolla ja lounaissaaristossa, Kotka Rankin tapaisilla paikoilla sekä suurten järvien alueella, vaikka järvivedet ovat jo lämmenneet lähes kaikkialla selvästi yli +10 asteisiksi ja paikoin jopa lähelle +15 astetta.

Ajankohtaan nähden erittäin lämpimillä järvivesillä on kuitenkin jo öitä lämmittävää vaikutusta, jonka ansiosta osaltaan edeltäneen yön minimilämpötilat alkoivat olla yhä laajemmin +5 asteen yläpuolella sisämaassakin etenkin suurten järvien tuntumassa. Merellä on ollut rannikoilla jo myös samaa leudontavaa vaikutusta.

Päivän mittaan lännestä itään liikkui hajanaista untuvapilvilauttaa ja -vyöhykkeitä, mutta niiden viilentävä vaikutus oli mitätön, kun aurinko paistoi niiden läpi hyvin. Ilmamassa oli myös niin kuivaa, ettei tällä kertaa missään tarkastelualueella syntynyt kumpupilviä.

Lauantain 7.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +18 astetta, Turku +19 astetta, Salo +20 astetta, Pori +20 astetta, Hämeenlinna +21 astetta, Tampere; Härmälä +21 astetta, Tampere; Siilinkari +19 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +17 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +22 astetta, Lahti +22 astetta, Kouvola +23 astetta, Porvoo +20 astetta, Lappeenranta; Lepola +21 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +14 astetta, Mikkeli +22 astetta, Jyväskylä +21 astetta, Savonlinna +21 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +19 astetta.

Tämän päivän aikana korkeapaineen keskus siirtyi vähitellen Itämeren eteläosista kohti Viroa, ja samalla sen lounaispuolella Länsi- ja Keski-Euroopassa muodostui entistä kuumempaa hellettä. Tuosta helteestä alkoi tulla lämpimämpää annosta lounaasta Suomeen tuon korkeapaineen keskuksen pohjoispuolitse, jolloin jo tässä vaiheessa lähes kaikkialla tarkastelualueella oli taas edellispäivää asteen-pari korkeampia maksimilämpötiloja.

Tähän lämmenneeseen säähän oli kuitenkin kaksi poikkeusta > Ensinnäkin etelärannikolla pääsi vaikuttamaan tuon korkeapaineen keskuksen tyynen alueen lähestymisen takia viilentävä merituuli entistä enemmän, jolloin mm. Helsingin keskustassa oli edellispäiviä alempi iltapäivälämpötila. Toisekseen tarkastelualueen itäisimpään kolkkaan pääsi kiertymään Lapin-Perämeren suunnasta luoteistuulella viileämpää ilmaa, jolloin siellä jäätiin vajaaseen +20 asteeseen.

Koko alueen lämpimin kolkka oli taas vähän lännempi eli se muodostui Uudenmaan ja Kymenlaakson sisämaahan, missä +22 ja +23 asteen vaiheille sijoittuneet maksimilämpötilat olivat yleisiä.

Tuon em. lämpenevän virtauksen mukana lännestä lipui loppupäivän ajan ajoittain melko runsaastikin untuva- ja harsopilveä, mutta niiden tasaisen levittäytymisen ja myöhään alkaneen runsastumisen takia sen viilentävä vaikutus ei tullut selvästi ilmi. Samalla ilmamassan kosteus alkoi lisääntymään ja ilmamassa hieman samenemaan, mutta kumpupilvien kehitys oli tälläkin kertaa estynyt.

Sunnuntain 8.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +21 astetta, Salo +22 astetta, Pori +19 astetta, Hämeenlinna +23 astetta, Tampere; Härmälä +23 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +20 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +23 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +23 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +23 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +15 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +22 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +21 astetta.

Korkeapaineen keskus pysyi vuorokauden aikana suunnilleen sijoillaan Viron länsireunalla, jonka myötä sen lounaispuolella Länsi- ja Keski-Euroopassa sijanneelta hellealueelta kiertyi Etelä- ja Keski-Suomeen entistäkin lämpimämpää ilmaa; tarkastelualueella vallitsi enimmäkseen lännen ja pohjoisen välinen virtaus heikkona - ajoittain kohtalaisena. Samalla Lappiin alkoi virrata Jäämeren matalapaineen eteläpuolella luoteesta viileämpää ilmaa. Niinpä siellä monena edellispäivänä laajoilla alueilla vallinneet +15 ja +19 asteen huippupäivälämpötilat alkavat olla tällä erää ohi.

Tarkastelualueella päivä oli tähän mennessä lämpimin, kun suuressa osassa aluetta maksimilämpötilat nousivat +23 ja +24 asteen vaiheille - Em. kaltaisessa tuulitilanteessa kaikkein lämpimin ilma pakkautui lähelle etelärannikkoa Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, missä esim. Vantaan seutu oli yölämpötilatkin huomioiden kaikkein lämpimimpiä paikkoja. Samalla etelärannikolla aivan rantaviivallakin ko. tuulitilanne pystyi sen verran pistämään vastaan merituulelle, että Helsingin keskustassakin päästiin vuoden ensimmäistä kertaa pari kymmenystä yli +20 asteen.

Vesialueilla oli silti edelleen selvää viilentävää vaikutusta iltapäivän lämpötiloihin, mikä havaittiin mantereella edelleen selvimmin länsirannikolla. Merelliset paikat kuten Ahvenanmaa ja varsinkin Kotka Rankki olivat listauksessa tyypillisesti viileimpiä paikkoja. Yhä lämmenneistä järvivesistä huolimatta niiden viilentävä pienilmastollinen vaikutus nähtiin taas mm. Tampereen Siilinkarilla. Vesistöjen normaalia paljon korkeammat pintavesilämpötilat ovat kuitenkin leudontaneet öitä entistä paremmin, kuten meren ja suurten järvien tuntumassa tapahtui; viime yön minimit paikoin jopa lähellä +10 astetta.

Taivas oli muutoin selkeä tai lähes selkeä, mutta iltapäivällä muutaman tunnin ajaksi suunnilleen Jyväskylän, Tampereen, Vantaan ja Saimaan rajaamalle alueelle syntyi ohutta ja hieman lauttaantunutta kumpupilveä, jolla oli hieman viilentävää vaikutusta siellä; esim. Hämeenlinnan maksimilämpötila ilman ko. pilviä olisi voinut olla n. asteen korkeampi. Illalla on esiintynyt hieman untuvapilviä ja lentokonejuovia.

Maanantain 9.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +22 astetta, Salo +23 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +23 astetta, Tampere; Härmälä +23 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +20 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +23 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +23 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +16 astetta, Mikkeli +23 astetta, Jyväskylä +20 astetta, Savonlinna +20 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +18 astetta.

Tässä vaiheessa korkeapaine alkoi heiketä Baltiassa ja samalla Lapin pohjoispuolelta itään siirtyneen matalapaineen jälkipuolella Lappiin luoteesta virrannut kylmempi ilmamassa hivuttautui osittain Keski-Suomeenkin; tämän rajalle noin Vaasa-Laatokka linjalle asettui rintamavyöhyke, jonka eteläpuolella pysyi hyvin lämmin ilmamassa jopa edelleen vähän lämmenneenä.

Niinpä tuolla lämpimimmällä alueella oli yleensä n. asteen verran edellispäivää lämpimämpää, jolloin yhä yleisemmin maksimilämpötilat olivat +24 asteen vaiheilla etenkin Uudenmaan ja Kymenlaakson sisämaassa sekä Päijät-Hämeessä; kaikkein lämpimin paikka oli edellispäivän tapaan listauksen ulkopuolella Mäntsälä, jossa tuli taas sama maksimi täpärästi lähes hellerajalle eli +24,4 astetta: ylen juttu.

Tuon em. rintaman pohjoispuolella oli siis jo aikaisempaa viileämpää, missä Jyväskylä-Savonlinna-Joensuu-Ilomantsi -vyöhyke jäi monin paikoin jopa vajaaseen +20 asteeseen.

Merien viilentävä vaikutus puolestaan ilmeni taas sekä etelä- että länsirannikolla, mutta tällä kertaa Etelä-Ruotsissa helteeksi yltyneestä lämmöstä tuli aikaisempaa lämpöisempää annosta länsi-lounaistuulilla Ahvenanmaalle ja mm. Porin seudulle. Muutoin mantereella vallinneella hyvin heikolla lännen ja pohjoisen välisellä virtauksella oli vain heikonlaista vastusta etelärannikolla vaikuttaneeseen merituuleen; esim. Helsingin Kaisaniemessä pysyttiin +20 asteessa.

Tuohon rintamaan liittyi hieman pilvisyyttä, muttei sateita; iltapäivällä rintamapilvisyyden eteläosissa suunnilleen Hämeenlinnan ja Saimaan välimaille muodostuneella alueella oli ajoittain runsaahkoa kumpupilvisyyttä, ja sillä oli taas n. asteen verran viilentänyttä vaikutusta päivän maksimilukemiin.

Tiistain 10.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +22 astetta, Salo +22 astetta, Pori +20 astetta (arvio), Hämeenlinna +24 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +20 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +15 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +22 astetta, Savonlinna +22 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +18 astetta.

Teen tämän vuorokauden listauspäivityksen vasta tänään keskiviikkona 11.5., ja tämä jää ko. lämpöaaltoseurannan viimeiseksi, kun tänään keskiviikkona on sää jo siis selvästi kylmentynyt - Tuo tiistainen lämpöaallon viimeinen päivä olikin koko jakson huipennus, missä viimein ja hyvin täpärästi päästiin hellerajan yli; tämä tosin tapahtui listaukseni ulkopuolella olevalla sääasemalla eli taas Mäntsälässä, jossa mitattiin ylimmillään +25,3 astetta!

Listaukseni puitteissa lämpimin paikka oli Lahden seutu, jossa paria-kolmea kymmenystä vaille oli +25 astetta, ja listauksessa tulikin se lukema pyöristyssäännön mukaan - Muutenkin lämpöaallon huipennus tarkoitti sitä, että +24 asteen paikkeilla olevat lukemat yleistyivät Uudenmaan, Kymenlaakson ja kaakonkulman sisämaa-alueen lisäksi myös siis Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja pohjoisimmillaan aina Mikkelin seutua myöten.

Läntisimmissä osissa voimistunut länsituuli tarkoitti lännen merialueiden vaikutuksesta kuitenkin hieman viileämpää säätä; toisaalta juuri ko. iltapäivänä vallinneen länsituulen ansiosta Ahvenanmaalle pystyi tavallaan "hyppäämään" Ruotsin puolelta kapean salmen yli niin lämmintä ilmaa, että +20 astetta ylittyi aikaisempiin päiviin nähden kaikkein reiluimmin.

Porin kohdalla jouduin tekemään maksimilämpötila-arvion lämpötilakuvaajassa olleen katkoksen takia, mutta arvioni mukaan siis vain n. +20 astetta tuli siellä maksimiksi länsituulen puhallettua laajemman kylmän merialueen ylitse. Samoin etelärannikon aivan rantaviivalla meren viilentävä vaikutus oli aikaisempaa selvempää, eikä siksi esim. Helsingin Kaisaniemessä pystynyt olemaan edellispäiviä lämpimämpää.

Merialueillakin pintaveden lämpeneminen tosin edistyi ajankohtaan nähden erittäin korkeisiin lukemiin tämän lämpöjakson aikana - Tänään keskiviikkona 11.5. esim. Suomenlahdella ulapalla saakka pintavesilämpötilat ovat nousseet lähelle +10 astetta. Etelä-Suomen järvissä puolestaan on monin paikoin ylitetty +15 astetta.

Ko. vuorokauden aikana kylmeneminen alkoi siis kuitenkin jo etenemään pohjoisesta alkaen; ensimmäisenä se tapahtui tietenkin tarkastelualueen pohjoisimmissa osissa, eli esim. Jyväskylässä jo kesken iltapäivän tapahtui pian lämpötilojen romahdus alle +20 asteen. Itä-koilliskolkassa (Joensuu-Ilomantsi) puolestaan jatkui jo edellispäivänä tapahtunut hieman viileämpi sää alle +20 asteen lukemissa.

Kylmenemiseen liittynyt kylmän rintaman sadenauha itä-länsisuuntaisena sijaitsi siis iltapäivällä n. Jyväskylän tasalla, mutta sen eteläpuolella tuossa hyvin lämpimässä ilmamassassa syntyi sisämaassa iltapäivällä laajasti pienialaisia, mutta ravakoita kuurosateita, joissa esiintyi paikoin myös ukkosta; kuurot olivat yleisimpiä Päijänteen itäpuolella.

Kylmän rintaman kuuronauha siirtyi kuitenkin vasta illalla Etelä-Suomeen ja vasta puolenyön jälkeen etelärannikollekin tuli siitä hieman kuuroja. Näin ollen vasta tänään keskiviikkona aamuyöllä ko. rintaman jälkeinen puuskainen ja viileä pohjoistuuli saavutti etelärannikon.

Tänään ke tämä viileämpi ilmamassa onkin tarkoittanut päivälämpötilojen jäämistä vain +15 asteen paikkeille ja itäosissa jopa vain lähemmäs +10 astetta polaari-ilman kuurosateissa. Ensi ke-to yöksi hallanvaarasta tuleekin huomattavaa sisämaassa sään seljetessä ja tyyntyessä!

Tähän loppuun vielä jatkon säästä >> Kylmän ensi yön jälkeen suursäätilalliseksi asetelmaksi muodostuu se, että Venäjällä vahvistuu taas korkeapainetta ja matalapaineet sijoittuvat Suomen lähelle ja osin päällekin länsipuolelta eteläpuolitse aina Mustallemerelle saakka; tämä mahdollistaa uudestaan lämpimiä tuulia kaakosta, mutta samalla tuon matalapainevyöhykkeen rintamasateet kastelevat ajoittain varsinkin länsipuoliskoa maastamme. Sateet voivat olla ajoittain runsaita ja osin ravakan kuuroluonteisia, missä ukkonenkin voi taas olla mahdollista; to ja pe ovat pääasiassa poutaisia.

Ilmamassa tulee kuitenkin taas niin lämpimäksi, että +20 asteen paikkeille ja ylikin voidaan päivälämpötiloissa päästä aurinkoisimpina hetkinä ensi pe alkaen. Samalla yötkin lämpenevät huomattavasti, koska pilvisyys, tuulisuus ja matalapaineiden vaikutus on myös leudontava seikka; ajoittain / paikoin öiden minimit voivat jäädä viikonlopusta alkaen vuoden ensimmäistä kertaa jopa yli +10 asteeseen.

Ensi viikolle (20/2016 eli 16. - 22.5.) sääennustemalleissa on edelleen näkyvissä matalapainetoimintaa, mutta selvää trendiä lämpötilojen suhteen ei näytä olevan; tässä vaiheessa kuitenkin näyttää siltä, ettei ainakaan uutta kunnon hellettä ole tulossa huolimatta melko lämpimästä mahdollisuudesta, joten tästä alkaen koittaakin siksi jonkin määräämättömän ajan kestävä tauko tässä kesän 2016 kuumimman päivän kartoituksessani.

Etelä-Suomen kasvukausi tulee kuitenkin jatkumaan erinomaisissa merkeissä, kunhan ensi ke-to yön kylmyydestä päästään > Hyvää kastelusadetta tulee jo viikonloppuna paljon, ja tavanomaista lämpimämpi säätyyppi jatkaa kasvukauden kehittämistä normaalia nopeammin.

No comments: