Viime päivinä on laajasti Suomessa jopa Lappia myöden alkanut etenemään ajankohtaan nähden hyvin lämmin sää (Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto) ), joka kestää yhtä mittaa pitkälle ensi viikkoon ja voi voimistua Etelä-Suomessa jopa aidoksi helteeksikin.
Tässä yhteydessä otan poikkeuksellisesti käsittelyyn luonnon ja kasvillisuuden reagoinneista tämän lämpöaallon puitteissa yhden merkittävän puiden kasvutapahtuman, jonka ympärille on vuodesta 2008 alkaen rakennettu juhlatapahtuma Helsingissä.
>> Tämä kasvutapahtuma on koristekirsikoiden kukinta ja sitä juhlistava tapahtuma on Helsingin Roihuvuoren japanilaisessa kirsikkapuistossa toukokuisin vietettävä ns. Hanami-juhla >> Roihuvuoren hanami-juhla: Vuoden 2016 juhla on Roihuvuoren kirsikkapuistossa su 15.5. klo 12-18.
Hanami on japanilainen kirsikankukkien katselujuhla, joka ajoitetaan kotimaassaan Japanissa perinteisesti ja tarkkaan japaninkirsikoiden (Prunus "Sato Sakura" -ryhmä) kukinta-aikaan, jolloin se etenee monessa eri vaiheessa eri puulajikkeiden mukaan pitkin Japania sekä etelästä pohjoiseen että laaksoista vuorille - Roihuvuoressa tällainen juhla on järjestetty kiinteästi joko toukokuun toisena tai kolmantena viikonloppuna (joko la tai su).
Roihuvuoren kirsikkapuistossa on 240 koristekirsikkapuuta, joista suurin osa on rusokirsikkaa (Prunus sargentii). Se menestyy koristekirsikoista Suomessa parhaimpien joukossa eli ainakin Etelä-Suomessa menestymisvyöhykkeelle III saakka ja parhailla paikoilla myös vyöhykkeellä IV.
Näiden puiden kukinta-ajankohta (keskimäärin äitienpäivän tienoilla tai vähän jälkeen) olisi se Hanamin tavoitehetki Roihuvuoressa, mutta sen ajoittamisessa juuri ko. kukinta-aikaan on ollut useina vuosina pahoja ongelmia, koska tapahtumaa pyritään pitämään joka vuosi kauan ennakkoon sovitulla aikataululla kiinteästi ilman luovaa joustamista.
Tämä ylikiinteä ajanhallinta onkin selkeä virhe, koska Suomen vaihtelevaluonteisessa ilmastossa eli vuosittain eri tavoilla toteutuvien säiden puitteissa näet on tyypillistä, että ko. kukinta-aika varsinkin tällaisella lyhyen aikaa ja nopeasti kukkivalla puulajilla vaihtelee usein paljonkin vuodesta toiseen säiden mukaan eikä se siksi ole ennakoitavissa optimaalisesti keskimääräisten aikataulujen katsannossa >> Siksi näin ajankohtaherkän kukkimistilanteen kohdalla ei kannata toimia kauan ennakkoon lukittujen aikataulujen mukaan.
Tänäkin vuonna Hanami-juhla tämän lämpöaallon ennustetuissa puitteissa on menossa pahasti pieleen ja tuo 15.5. onkin nyt aivan liian myöhäinen ajankohta ko. juhlalle! > Paras kirsikkakukinta on jo itse asiassa alkanut parhaillaan monin paikoin pääkaupunkiseudulla (Esim. Mäntymäen rusokirsikkaryhmä on jo tällä hetkellä täydessä kukassa vastapäätä Oopperataloa!) ja se kestää hyvänä vain tämän viikon lopun / korkeintaan ensi viikon alkuun (ma-ti).
Niinpä tuonne seuraavalle viikonlopulle (14. ja 15.5.) rusokirsikan kukinta onkin jo täysin ohitse kesäisten lehtien vallatessa latvukset jo kokonaan.
Tämän vuoden Roihuvuoren ko. tapahtuman kirsikka- ja hanami-kuvaaja Pekka Mäkelä oli itsepetoksellisen toiveikas maanantaina 2.5. kukinnan osumisesta tuonne 15.5.: "Vapun helleaalto pisti elämää kirsikkapuihin. Silmut kasvaa melkein silmissä ja ajoitus saattaa osua ihan nappiin Hanamin kannalta." >> Kirsikankukinnan tilanne - Eipä valitettavasti osu ollenkaan nappiin!
Tämänlainen ko. tapahtuman surkea myöhästyminen kävi viimeksi sekä 2010 että 2011, ja se paljastuu hyvin tapahtuman www-sivuilta juhlakuvien arkistolinkeistä, joista voidaan katsella menneiden vuosien Hanami-juhlien tilanteita.
Miten sitten pitäisi optimaalisesti toimia? > No, tietenkin samaan tapaan kuin Japanissa; eli Hanami-juhlaa vietetään kirsikkapuiden reaalisen kukinnan määräämässä aikataulussa, minkä kulloinkin tuleva sää alun perin säätää.
Siksi ei sidota tapahtumaa ollenkaan jo kauan ennakkoon kiinteästi sidottuun päivämäärään - Eli juhlahetki voitaisiin määrittää parin päivän varoitusajalla jopa mille viikonpäivälle tahansa viime hetkellä kukinnan ollessa jo alkamaisillaan.
Kompromissi sille olisi joko aikaistaa tai myöhentää tapahtumaa yhdellä viikonlopulla puoleen tai toiseen ennakkoon sovittuun nähden, josta tapahtumasivulla ilmoitetaan 2 - 5 päivää ennakkoon sääennusteiden (lämpösumman kertyminen) perusteella.
Esim. nyt tänä vuonna juuri tällä hetkellä olisi vielä voitu toimia siten, että viimeistään tänään torstaina 5.5. olisi ilmoitettu tapahtuman siirrosta viikkoa aikaisemmaksi ensi sunnuntaille 8.5. > Vielä silloin olisi mahdollista saada Hanami-juhla oikeaan kirsikkakukinnan ajankohtaan!
Lisäksi tämä tapahtuma on sen verran voimakkaasti kohdeyleisölle suunnattu, että varmasti löytyy sillä tavalla intohimoista Hanami-yleisöä paljonkin, joka on valmis aikataulumuutoksiin hyvinkin pienellä varoitusajalla. Sama koskenee myös juhlan esiintyjiä - Ainakin perinteisen japanilaisen Hanamin mukaan niin pitäisikin olla!
Tuo suomalainen tapa juuttua byrokraattisesti ja virallisesti lukittuihin päivämääriin ehdottomasti muutoksia hylkien myös tällaisissa yhteyksissä kielii syvällisemminkin yhteiskuntamme ongelmista >> Yhteiskunnallispoliittisissa tutkimuksissani olen havainnut Suomen yhteiskunnan historiallisena traumana mm. sen, kuinka virkamies- ja byrokratiamaailman kaavamainen ja jäykkä ajan- ja toiminnanhallinta on perua jo Ruotsinvallan ajalta, jolloin yhteiskuntamme oli ns. herrakansan alistamis- ja diktatuurivallan alaisuudessa useita satoja vuosia.
Eikä Venäjänvallan aika asioita juuri paremmaksi vielä muuttanut joistakin sivistyksellisistä edistysaskeleista (mm. koulutuksen ja autonomian parantuminen) huolimatta.
On aivan selvää, että näistä alistamisen ja diktatuurikaavoihin pakottamisen vuosisadoista jäi yhteiskuntaamme muhimaan ja vaikuttamaan pahoja toiminnan ja ajattelun traumoja, jotka näkyvät edelleen mm. juuri kaavamaisena byrokratiana ja ylikiinteänä ajanhallintana > Ja nykyisetkin huonot johtajamme ja nykyisenkin vallan muuttumattoman jäykät muodot edesauttavat niitä edelleen pysymään aivan liikaa läsnä, ja tilanne on ilman parantumisen mahdollisuutta...
Suomi ei siksi ole vieläkään kunnolla oppinut olemaan edistyksellinen valtio! - Ja kaiken lisäksi kansainvälinen plutokratia, imperialismi, eliittihegemonia ja muu rappio uhkaa taas taannuttaa Suomea uudestaan pahempaan ja rikkoa vähäisetkin edistyksen saavutukset!...
On myös selvää, että tällainen kollektiivisesti vaikuttava ongelmavyyhti näkyy käytännössä myös monessa puisto- ja puutarhakulttuurin toiminnassa ja ajanhallinnassa > Olen siitä puhunut täällä blogissani aikaisemminkin liittyen juuri siihen, kuinka normaalista paljonkin poikkeavat sääolosuhteet saavat kaavamaisen byrokratian ja ylikiinteät aikataulut näyttämään puistokulttuurissakin pahimmillaan rivoilta ja tragikoomisilta reaalitodellisuudessa eteneviin prosesseihin nähden - Tämä Roihuvuoren Hanami-juhlan aikataulutusongelma lienee räikeimmästä päästä ja on symbolisesti hyvin merkittävä.
Ja mikäli ilmastossa on muutoksia edelleen tapahtumassa lähivuosikymmeninä (oli syy sille sitten mikä tahansa, kuten se muka "hiilidioksidin lisääntymisen" aiheuttama ilmastonmuutos), niin juurikin kaavamainen ja ylikiinteä ajanhallinta voimistuvien muutosten kourissa on ennemminkin merkki juuri taantuneen ja alistetun kulttuurin toimintarappiosta, kun pitäisi sen sijaan olla luova ja rohkea muuttamaan toimintatapoja ja asenteita, sekä jopa perimmäisiä ajattelumallejakin.
Tämä Roihuvuoren Hanami-juhlan aikatauluttamisen hankaluus osaltaan paljastaa siis sen, kuinka Suomessa yhteiskuntamme rappio sisältää myös byrokratian ja ajanhallinnan ongelmia aivan liikaa, ja sekin on merkki myös yhteiskunnallispoliittiselle aktivismille ottaa tilanteemme vakavasti ja huolestuneena!...
Thursday, May 05, 2016
Helsingin Roihuvuoren Hanami-juhlan ajoitusongelmat koristekirsikoiden kukinta-ajan kanssa: Ilmastollisia, kasvitieteellisiä ja yhteiskunnallispoliittisia aspekteja aiheeseen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment