Thursday, January 05, 2017

Talven 2016 - 2017 kylmin yö - Osa 1

Tähän väliin ehtii perinteinen talven kylmimmän pakkaslukeman seuranta, kun vuoden 2017 alku toi hyvin nopeasti arktista pakkasilmaa Jäämereltä ja Uralin suunnalta koko Suomeen! - Eli ensimmäinen sellainen seurantaosa tälle talvelle 2016-17 on viimein tässä, kun alkutalven (marras-joulukuu) pääosin melko leudot säät ovat nyt takana päin; tosin marraskuun alkupuoli oli tavanomaista paljonkin kylmempi ja talvisempi, mutta Etelä-Suomen alueella n. -15 astetta kylmemmäksi ei silloin juuri päästy.

Kylmeneminen on ollut viime päivinä todellakin nopeaa ja rajua, sillä vielä uudenvuodenaattona Etelä- ja Lounais-Suomessa länsituuli toi +5 ja +9 asteen välisine lämpötiloineen paikoin jopa tunnetun historian leudoimmat sen päivän säät! - Matalapaineen painopiste oli kuitenkin jo Uudenvuodenpäivänä siirtynyt Suomen koillis- ja lopulta itäpuolelle, ja pohjoisesta pääsi silloin ensimmäinen annos kylmempää ilmaa ja lämpötilat laskivat pakkaselle eteläisimmässäkin Suomessa.

Seuraavana päivänä maanantaina 2.1. heikkotuulisessa pakkasilmamassassa erikoinen ns. mesomatalapaine kehittyi sulalla Suomenlahdella, mikä antoi sitten sen vuorokauden illalla ja seuraavana päivänä tiistaina paikoin etenkin etelärannikon tuntumassa useita senttejä lunta; kuten pääkaupunkiseudulle. Silti monet alueet lounaassa jäivät edelleen käytännössä lumettomiksi.

Samalla seuraava voimakas matalapaine alkoi siirtyä Norjanmereltä kohti Baltiaa tiistaina 3.1., ja Uralilta lännemmäksi ja etelämmäksi alkoi laajentua ankaran pakkasen aluetta (siellä lämpötilat yleisesti -30 asteesta jopa -50 asteen lähelle). 

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä alkoi sitten nopea muutos paljon kylmempään koko Suomessa, kun tuon matalapaineen siirryttyä Baltiaan sen pohjoispuolella ensin Lappiin etenkin Jäämereltä sekä etelämpänä ko. matalapaineen voimakkailla itätuulilla myös Uralin suunnalta alkoi arktisen ilman purkaus. 

>> Tässä tilanteessa pääkaupunkiseudulla koettiin entistä erikoisempi tilanne aluksi, kun tuon em. mesomatalapaineen merelliset lumikuurot siirtyivät ukkosen kera Espoon yli luoteeseen keskiviikon puolella heti puolenyön jälkeen, kun tuo Norjanmereltä Baltiaan siirtymässä ollut matalapaine alkoi voimistaa kaakkoistuulta; itse olin silloin paikalla kokemassa ko. ukkoskuuron sankimman lumipyryn, jonka olen nähnyt sekä alle kilometrin päähän iskeneen salaman välähdyksen ja räjähtävän jyrähdyksen melkein heti perään.

Eilisen keskiviikon iltaan mennessä arktinen ilma oli sitten jo kokonaan myös Etelä-Suomessa voimakaspuuskaisen tuulen käännyttyä idästä jo koilliseen ja matalapaineen siirryttyä Baltiasta idemmäksi. Lapissa koettiin jo samalla pakkashuipentuma lounais-koillissuuntaisessa korkeapaineen selänteessä ke-to aikana > Muoniossa lämpötila laski jopa -41,7 asteeseen eilen keskiviikkona illalla; saavutettu lukema on siis koko Suomen tämän talven pakkasennätys tähän mennessä; iltalehden juttu.

Etelä-Suomessa tämä torstai 5.1. on mennyt vielä purevassa koillistuulessa, mutta pakkashuipennus on tulossa tännekin tulevana yönä ja aamuna tuon em. korkeapaineen selänteen siirtyessä tyynen vaiheensa kera kaakkoon yli alueen; odotettavissa on sisämaassa monin paikoin -20 ja -30 asteen välisiä pakkaslukemia > Sen jälkipuolella tuleekin sitten hyvin pian huomattavasti leudompi länsivirtaus ja lumisateita; lauantaina tai viimeistään sunnuntaina maan länsiosissa voi olla jo suojasäätäkin, eikä seuraavaa ankaran pakkasen jaksoa ole enää näkyvissä...

Tämä pakkasseuranta kattaa ajan eilisestä keskiviikosta huomiseen perjantaihin eli 4. - 6.1.2017 > Jo valmiina on listattuna eilisen keskiviikon kylmimmät pakkaslukemat, mutta päivitän vasta huomenna perjantaina illalla yhdellä kertaa tämän torstain ja huomisen minimilämpötilat tilanneselostuksineen.

Mainittakoon vielä, että tässä kylmänpurkauksessa on Euroopan mittakaavassa tapahtumassa erityisen merkittävää säätä! >> Tuo Vienanmeren ja Uralin väliin muodostunut kaikkein ankarin pakkanen nimittäin virtaakin lähipäivinä erityisen voimakkaasti Suomen itäpuolitse suoraan koillisviimana Itä- / Kaakkois-Eurooppaan ja aina Välimerelle saakka; näillä näkymin tulevana viikonloppuna / viikonvaihteessa - Fennoskandian sään jo lauhduttua - etenkin Balkanin alueella ja Mustanmeren länsipuolisilla alueilla olisi tulossa jopa kaikkien aikojen ennätyspakkasia! Talvista säätä näyttää samalla leviävän aina Sisiliaa ja Kreikan eteläkärkeä myöten!

Sitten tähän Etelä-Suomen pakkasseurantaan tarkemmin >>

Lämpötila-arvot on poimittu alle tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa aikaisemmilta vuosilta tuttua värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella. Lukemat on pyöristetty asteiden puolivälistä ylöspäin seuraavaan kokonaiseen lukuun perinteen mukaan, vaikka Ilmatieteen laitoksen käyristä pääsisi nykyään katsomaan lukemat kymmenyksen tarkkuudella.


Keskiviikon 4.1.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta, Turku -17 astetta, Salo -17 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -19 astetta, Tampere; Siilinkari -19 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -18 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -19 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -19 astetta, Lappeenranta; Lepola -20 astetta (alkuillalla), Lappeenranta; Konnunsuo -21 astetta (alkuillalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -16 astetta, Mikkeli -19 astetta, Jyväskylä -21 astetta (alkuillalla), Savonlinna -20 astetta (keskipäivällä), Joensuu -22 astetta (aamulla) ja Ilomantsi -27 astetta (aamulla).

Ko. vuorokauden aikana Baltian yli itäkaakkoon siirtyneen matalapaineen pohjoispuolitse Jäämereltä ja Uralin suunnalta pääsi siis annos arktista pakkasilmaa myös koko tarkastelualueelle > Koko vuorokauden ajan aluksi itäkaakkois- ja sitten itä- ja lopulta koillistuulet olivat navakan ja ajoittain kovan puuskaisia ja erittäin purevia. Tämä tuuli aiheutti sen, ettei mantereella ollut juuri ollenkaan pienilmastollisia eroja lämpötiloissa, vaan pakkanen jakautui melko tasaisesti ko. minimilämpötiloissa.

Yöllä ja aamulla tuo Baltian matalapaine aiheutti vielä tuiskuavaa lumisadetta mereltä etelärannikon tuntumaan, kun tuuli oli vielä kaakkoisempaa. Myöhemmin päivällä sää selkeni etelärannikollakin, kun tuuli kääntyi koilliseen - meren päälle jäi tosin lumikuuroja edelleen.

Ahvenanmaalla vaikutti ympäröivät sulat merialueet selvästi leudontavasti, vaikka itä-koillistuuli toi sinne tavallaan yllättävänkin kylmää säätä suoraan mantereelta. Toisaalta Kotka Rankissa oli varsin kylmää, kun voimakas koillistuuli mantereelta jaksoi ulottaa sinnekin kylmyyttä sulasta (vielä rannikoita lukuun ottamatta) Suomenlahdesta huolimatta.

Koska vuorokausi oli arktisen pakkasilmamassan tulopäivä, niin tyypillisesti vuorokauden kylmimmät lukemat mitattiin täten melkein kaikkialla vasta illalla tai vuorokauden päätteeksi. Poikkeuksena olivat monet itäisimmät alueet, missä minimilämpötiloja oli jo aamullakin. Se johtui yhtäältä siitä, kun ko. arktinen ilmamassa ehti tulla perille siellä jo aamuksi, jolloin kireitä pakkasia oli koko vuorokaudenkin ajan. Toisaalta myöhemmin vuorokauden lopulla koilliseen kääntynyt tuuli toikin vielä melko sulalta Vienanmereltä sinne hieman leudontaneita pilvilauttoja > Nämä (loppu)iltaminimeistä poikenneet minimien sattumisajat olen merkannut sulkuihin em. listauksessa.

Torstain 5.1.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -14 astetta, Turku -19 astetta, Salo -19 astetta, Pori -19 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere; Härmälä -20 astetta, Tampere; Siilinkari -19 astetta (aamulla), Helsinki (Kaisaniemi) -18 astetta (aamulla ja illalla), Vantaa -21 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -22 astetta, Kouvola -22 astetta, Porvoo -22 astetta, Lappeenranta; Lepola -20 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -21 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -17 astetta, Mikkeli -23 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -22 astetta, Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -26 astetta (aamulla ja iltapäivällä).

Lounais-koillissuuntainen korkeapaineen selänne lähestyi iltaan mennessä tarkastelualuetta Lapin päältä, mutta melkein koko vuorokauden ajan vallitsi vielä purevan kylmä koillistuuli ajoittain navakkana; illalla tuulet tyyntyivät ensiksi tarkastelualueen pohjoisosassa.

Tuulet hillitsivät aluksi pakkasen kiristymistä laajasti selkeästä säästä huolimatta, jolloin sisämaassa lämpötilat pysyivät melko tasaisesti -20 asteen vaiheilla ja meren äärellä muutaman asteen leudompina; tuulien tyyntyminen ajoitti minimilämpötilat loppuiltaan / vuorokauden päätöskohtaan, jolloin kylmintä oli Jyväskylän-Joensuun-Ilomantsin ensimmäisenä tyyntyneellä alueella > Ilomantsin seudulle tosin jäi edellispäivältä saakka Vienanmeren pilvilauttoja vaihtelevasti vaikuttamaan, jolloin siellä minimilämpötilat sattuivat pilvisyyden mukaan pariin kertaan vuorokaudessa (sulkumaininta listauksessa).

Ahvenanmaalla oli alkupäivästä paljon leudompaa kuin -10 astetta Selkämereltä tulleiden pilvien ja lumisateiden ansiosta, mutta loppuillalla selkeneminen laski lämpötilat nopeasti sielläkin. Kotka Rankissa vaikutti vielä mantereelta puhaltanut kylmä tuuli illallakin. Tampereen seudulla havaittiin Siilikarilla edellispäivään verrattuna muuta lähialuetta selvästi leudompaa säätä; ehkä Näsijärven ohutjäiseltä ulapalta saattoi tulla leudompaa tai jonkinlainen paikallinen pilvilauttailu tapahtui... Etelärannikon tuntumassa tuulet pitivät illallakin säätä tasaisena lämpötiloiltaan; esim. Helsingissä oli siksi kaksi minimilämpötilan sattumisaikaa (sulkumaininta listauksessa).

Perjantain 6.1.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -16 astetta, Turku -20 astetta, Salo -22 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -25 astetta, Tampere; Härmälä -24 astetta, Tampere; Siilinkari -22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -21 astetta, Vantaa -25 astetta, Hyvinkää -25 astetta, Lahti -27 astetta, Kouvola -25 astetta, Porvoo -26 astetta (aamulla ja illalla), Lappeenranta; Lepola -23 astetta (illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -28 astetta (illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -17 astetta, Mikkeli -26 astetta, Jyväskylä -27 astetta, Savonlinna -26 astetta, Joensuu -26 astetta ja Ilomantsi -27 astetta (alkuillalla).

Tämän kireän pakkasjakson huipennus sattui melkein kaikkialla tarkastelualueella ko. vuorokauden yön ja aamun aikana, kun luoteesta saapunut korkeapaineen selänteen tyyni vaihe vallitsi silloin - Sää oli muutoin selkeää, mutta paikoin esiintyi vähän jääsumuja, mitkä kuuraannuttivat puustoa.

Pakkasen huipennuksessa kylmimmät alueet olivat tyypillisesti Päijänteen tasan itäpuolella, missä saavutettiin n. -27 asteen lukemia monin paikoin; läntisimmillään Lahden seudulla. Muutoinkin oli -20 astetta kylmempää, mutta ainoastaan Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa -20 astetta jäi meren leudontavan vaikutuksen takia saavuttamatta; joskin melko kireisiin pakkasiin päädyttiin sikäläisittäin myös Maarianhaminassa.

Länsi-lounaisvirtaus alkoi leudontaa säätä huomattavasti läntisimmissä osissa jo iltapäivällä, mutta illalla vielä muualla ja etenkin itäisimmissä osissa ehti auringon laskettua kylmetä uudelleen; kuitenkin vain kahdessa tarkastelualueen paikassa kylmeni silloin aamuakin kylmemmäksi eli Lappeenrannan seudulla ja Ilomantsissa (suluissa poikkeusmaininnat). Loppuillalla hyvin tuuliseksi voimistuvan länsilounaisvirtauksen nopeasti leudontuva sää ja alapilvikansi alkoi levitä kuitenkin jo koko alueelle.

--- Tästä eteen päin alkaa täten vallitsemaan taas leuto sää niin, että vain pikkupakkaset ja ainakin lännessä ajoittain jopa suojasäät asettuvat moneksi päiväksi koko alueelle > Seuraava pakkasseuranta ei siis ole vielä näköpiirissä...

--- Mainittakoon lopuksi vielä, että tämä kolmen vuorokauden mittainen kireä pakkanen ei ehtinyt vielä merkittävästi lisäämään merijäitä, vaan esim. Suomenlahti ja Selkämeri ovat laajasti sulia ja uutta jäätä on muodostunut vain rantaviivan lähelle ja vielä sulina olleiden sisälahtien paikoille. 

Sen sijaan Etelä-Suomen järvijäät olivatkin jo ennen tätä pakkasjaksoa yleisesti n. 20 senttimetrin luokkaa, koska marras- ja joulukuussa oli kuitenkin sen verran pakkasia, eikä joulukuun lopun hyvin leudot säät ehtineet sulattamaan niitä jäitä merkittävästi > Joulukuun lopun leuto sää muovasi itse asiassa järvijäistä poikkeuksellisen peilikirkkaan tasaisia, mitä nyttemmin on peittäneet tasaiset lumi- ja kuurakerrokset.

No comments: