Friday, December 24, 2021

Joulun 2021 tunnelmia - Osa 2

Tässä on luvattu jatko-osa edelliselle Joulun 2021 tunnelmia postaukselle ottamieni valokuvien kera: viime vuotiseen tapaan selostan tässä kakkososassa tämän kertaisen joulun tienoon sääolosuhteita lumi- ja jäätilanteineen Etelä-Suomessa, ja etenkin Hämeenlinnassa.

Tätä varten juurikin vertailuksi viime vuoteen nähden päätin valita tähän alle paljon tismalleen samoista kuvanottopaikoista maisemakuvia samoilla kuvarajauksilla kuin viime vuonnakin ko. postauksessa, niin pääsette havaitsemaan viime ja tämän vuoden jouluaaton erilaisuutta sää- ja lumitilanteissa - kaikki tämän kertaiset kuvat on otettu siis Hämeenlinnassa ja kuvien ottoajat sijoittuivat tänään jouluaattona 24.12.2021 noin klo. 13:40 ja 14:10 välille. Ylin kuva on tosin otettu tänään klo. 14:59.

Viime vuoteen ja itse asiassa moniinkin edeltäviin vuosiin verrattuna tämän vuoden joulu ja jopa lähes koko joulukuukin ovat olleet paljon aikaisempaa talvisempia. Tosin talvisuus ei ole suuressa osassa Etelä-Suomea merkinnyt niinkään paksuja lumipeitteitä, vaan lähinnä talvi on ollut tuhtien pakkasten sävyttämää.

Joulukuun alkupuoli oli jopa poikkeuksellisen kylmä, jolloin Etelä-Suomen sisämaassa mitattiin jo talven ensimmäisiä -20 astetta kylmempiä lämpötiloja muutamina öinä. Jouluviikkoa edeltävällä viikolla kuun puolivälissä oli muutaman päivän mittainen leuto ja plussakelinen vaihe, mutta sen aikana sateita saatiin suuressa osassa etelää lähinnä vetenä, jolloin kunnon lumipeitettä ei edelleenkään päässyt kertymään laajalla alueella.

Nyttemmin tällä jouluviikolla melko ankarat pakkaset ovat palanneet, ja lämpötilat ovat asettuneet pääasiassa -5 ja -20 asteen välille niin, että eilen 23.12.2021 oli tilapäinen lähes nollakeli lumisateiden kera. Tuo eilinen lumisade viime tingassa pelastikin koko Etelä-Suomessa valkoisen joulun, vaikka paksua lumipeitettä ei vieläkään muodostunut ko. vähälumiselle alueelle.

Muutoin paksulti lunta on toki kertynyt joulukuun mittaan Etelä-Suomen alueelle noin Päijänteen tasalta itään ja itäisimmissä osissa jopa useiden kymmenien senttien paksuudelta, mutta noin linjan Vaasa-Tampere-Hämeenlinna-Mäntsälä-Kotka lounaispuolella on ollut koko joulukuun ajan tähän valkoisen joulun tuottaneeseen lumitilanteeseen saakka joko hyvin vähälumista tai lumetonta.

Nämä joulukuun pakkaset ovat kuitenkin mahdollistaneet yleisesti sen, että sekä vesistöjen jääpeitteet että etenkin juuri tuolla vähälumisella alueella maan routa ovat muodostuneet jo ajankohtaan nähden normaalia paksummiksi ja vahvemmiksi: esim. järvissä jo tuossa joulukuun alkupuolen pakkasjaksossa jääpeitteet kehittyivät 10 - 30 cm paksuiksi, ja vähien lumisateiden ansiosta jäät ovat suurelta osin vahvarakenteista teräsjäätä.

Myös merialueilla jääpeitteiden kehittyminen on ollut vähintään ajankohtaan nähden normaalia tai usein jo myös normaalia vahvempaa ja aikaisempaa: esim. Suomenlahdella sisälahdissa ja sisäsaaristossa on ollut kuun alkupuolelta saakka jo kunnon jääpeitteitä, ja ulapallakin pintavedet ovat tällä hetkellä viilentyneet jo niin lähelle nollaa, että jatkossa tulevissa pakkasissa voidaan jo pian odotella myös ulapalla jäänmuodostusta...

Suomen kaikkien vesistöalueiden jäiden kehitystä voi seurata hyvin reaali- / lähes reaaliajassa näistä linkeistä talvikaudella: Järvijäiden jäänpaksuus sekä Merialueiden jäätilanteet ja tarkempi päivittäinen merijääkartta.

Uusimpien sääennusteiden valossa pakkasjakso jatkuu edelleen vuodenvaihteen ylitsekin Etelä-Suomessa ilman kunnon suojasäitä, mutta näillä näkymin erityisen ankaria pakkashetkiä ei olisi tulossa eli lämpötilat pysyisivät pääasiassa edelleen tuossa -5 ja -20 asteen välillä. 

Kunnollisia uusia lumisateita ei myöskään ole näkyvissä ainakaan ensi viikon alkuun mennessä, joskin heikkoja pakkaslumisateita voi esiintyä päivittäinkin ajoittain tästä eteen päin.

Tämä johtuu siitä, kun matalapaine jää pyörimään ensi viikon alkuun saakka Suomen itäreunalle, joka kierrättää pakkasilmamassaa luoteesta Suomeen, muttei merkittäviä sadealueita; joskin länsirannikolla ja lounaissaaristossa merelliset lumipyryt voivat olla paikoin yhä mahdollisia vielä sulien meriulapoiden takia. 

Sitten ensi viikolla aluksi tiistain tienoilla olisi kaakosta ulottumassa kylmää korkeapaineen selännettä Suomeen, ja sen jälkeen Atlantin voimakas matalapainetoiminta ulottuisi Britteinsaarten ja Etelä-Skandinavian kautta kohti Etelä-Suomea, jolloin vuodenvaihdetta lähestyttäessä olisi vuorossa runsaampien lumisateiden mahdollisuutta ja pakkasten heikentymistä.

Näillä näkymin leudot virtaukset eivät silti pääsisi edelleenkään Suomeen, vaan vuodenvaihteen tienoilla matalapaine vain vyöryisi osakeskuksineen Fennoskandian ylle tuottaen lumisateita laajasti, ja leudot länsivirtaukset ohjautuisivat kauas Suomen eteläpuolelle: talvi siis selvästi jatkuu ja kehittyy edelleen etenkin lumipeitteiden suhteen myös Etelä-Suomessa uuden vuoden alkajaisiksi...

Tässä vaiheessa ei enempää tarinaa minulta, ja toivotan vielä kerran koko Joulun ajaksi rauhallisia, voimaannuttavia ja hyvää mieltä tuottavia hetkiä kaikille! - alla vielä lopuksi ko. valokuvani selostuksineen:


Joulun 2021 tunnelmakuvia: osa 2 >>











Äitini parvekkeella olevan "joulukuusen" valaistusta kuvattuna 24.12.2021: Tämä "joulupuu" on ollut jouluvalokuvieni aiheena näissä joulupostauksissani aikaisempinakin muutamina vuosina, mutta tällä tavalla hämärän auringonlaskuvalon tilanteessa en olekaan sitä ennen kuvannut; tilanteessa oli hetkellisesti selkeä taivas. Valoteema on myös tänä vuonna hieman erilainen aikaisempaan nähden.











Näkymää Hämeenlinnan keskustan torilla kuvattuna 24.12.2021: Tori olikin lähes autio näin jouluaattona, mutta edellisessä postauksessani esille ottamallani tekojääradalla oli muutamia lapsiperheitä luistelemassa. Kuvan oikeassa reunassa nähdään tilapäinen pysäköintialue, joka on em. tekojääradan paikalta siinä siirrettynä. Tuo joulukuusi näyttää todella myös itsessään olevan moniin aikaisempiin vuosiin nähden rehevämpi ja parempimuotoisempi.











Näkymää Hämeen linnalle Linnanpuiston eteläpäädystä kuvattuna 24.12.2021: Lumipeitettä on nyt tällä alueella vähän 5 cm:n molemmin puolin riippuen tuulen aiheuttamasta kinostumisesta; lumi satoi eilen näet hennohkona pakkaslumena kohtalaisen luoteistuulen kera, ja tässä kuvanottohetkellä ilman lämpötila oli n. -11 astetta.











Näkymää Hämeen linnalle pääkirjaston viereiseltä Vanajaveden rannalta kuvattuna 24.12.2021: Tästä kuvasta käy hyvin ilmi se, miten jo joulukuun alkupuolella vahvoiksi muodostuneet järvijäät ovat nyt saaneet päällensä eilisestä lumisateesta myös tasaisen peitteen, joka onkin mahdollistanut osaltaan hyvin talviset näkymät ajankohtaan nähden.











Näkymää Vanajavedelle Paasikiventien eteläpuoliselta ranta-alueelta läheltä uimahallia ja kuvattuna 24.12.2021: Edellisvuoden samaan näkymään verrattuna tässäkin on nyt sekä maan pinnalla että järvijäällä samanlainen yhtenäinen lumitilanne paksujen järvijäiden ansiosta; en ole kuitenkaan paljoa vielä nähnyt ihmisiä jäällä liikkumassa, vaikka se onkin jo monin paikoin turvallista. Osaltaan syynä on ollut ainakin se, että ennen tätä uutta lunta nämä järvijäät olivat suuren osan joulukuuta paljaita ja liukkaita, joten siksi ilman luistimia hieman hankalia.











Rantanäkymää Paasikiventien eteläreunalla kevyenliikenteen väylän varrelta kuvattuna 24.12.2021: Tuo eilinen lumisade oli tälläkin alueella talven tähän mennessä runsain, joka aiheutti ensimmäisiä kunnon kertoja lumenauraamisellekin tarvetta, kuten tällä väylällä kuvassa nähtävään tapaan oli tilanne.











Näkymää Sibeliuksenpuistossa kohti Sibeliuksen patsasta ja Lyseo-rakennusta kuvattuna 24.12.2021: Aurinko oli jo lähes laskemassa tässä kuvanottotilanteessa ja oli länsi-lounaistaivaanrannalla pilvessäkin, joten muun taivaan selkeyden vallitessa tyypillinen talvinen "sininen hetki" oli korostumassa tässä vaiheessa.











Näkymää Ystävyydenpuistossa Hämeenlinnan keskustan itäreunalla Vanajaveden äärellä kuvattuna 24.12.2021: Vaikka kohtalainen luoteistuuli edellisiltana vallitsikin pakkaslumipyryn sataessa, niin silti kuvassa vasemmassa reunassa nähtävään tapaan lehtipensaisiin (mm. seppelvarpu) ja kaukana taustalla metsien tuulensuojaisimmissa osissa puihinkin kertyi koristeellista lumikuorrutetta jonkin verran.

No comments: