Friday, December 24, 2021

Joulun 2021 tunnelmia - Osa 1

Nyt tässä tulee tämänvuotisen osan kera jo vuodesta 2005 alkaen yhtämittaa jatkuneelle valokuvallisten joulutervehdysteni sarjalle jatkoa, jossa perinteiseen tapaan kuvat esittävät Hämeenlinnan jouluvalaistuksen piirteitä ja muun tunnelman luonnetta säätilanteineen.

Vaikka blogini on ollut viime vuosina hyvin hiljainen, niin tämä perinne sentään jaksaa kantaa edelleen, ja näin myös tänä vuonna huolimatta ns. covid-petoksen aiheuttamista yhteiskunnan rappioittamisista ja sen vaikutuksista osaltaan myös minun blogikirjoittamisen intooni heikentävästi - mainitsen tässä kuitenkin samalla, että Facebookissa olen ollut yhä aktiivinen, ja sieltä on tarkoitus alkaa lähiaikoina siirtämään takautuvasti materiaalia tänne blogiini...

Tässä on kuitenkin nyt ensin tätä jouluaiheista bloggausta, missä viime vuotiseen tapaan jaan nämä joulun 2021 tunnelmakuvat kahteen eri postaukseen: tässä ensimmäisessä osassa tulee juuri nimenomaan jouluvalojen esittelyä, ja sitten kakkososassa tulee tämän joulunajan sää- ja lumitilanteiden esittelyä.

Säästä voidaan kuitenkin jo näissä eilen illalla 23.12.2021 otetuissa kuvissa havaita, miten tälle joululle saatiin viime tipassa myös Etelä-Suomeen valkea joulu, kun näiden kuvien ottamisen aikana n. klo. 21.00 tienoilla myös Hämeenlinnassa satoi melko reippaasti lunta, ja yhteensä sitä satoi arviolta reilut 5 cm parin tunnin aikana.

Jouluvaloista tänä vuonna ainakin Hämeenlinnassa voidaan todeta, että viime vuotinen parannus valojen näyttävyydessä näyttää pysyneen myös tällä kertaa, ja Hämeenlinnan keskus- / Kauppatorin juhlavalaistus on erityisesti hienoa. 

Viime vuodesta poiketen en viitsinyt tällä kertaa kuitenkaan käydä Hämeen linnalla katsomassa valaistusten tilannetta, joten pitäydytään nyt vain tässä keskusta-alueen valaistuksen esittelyssä.

Joulun tunnelmakuvia 2021, osa 2 tulee julkaistavaksi viimeistään huomenna joulupäivänä, joten toivotan tässä vaiheessa hyvää jouluaattoa kaikille blogini lukijoille! Seuraavaksi alla on ottamani valokuvat eilisillalta selostuksineen:


Joulun 2021 tunnelmakuvia: osa 1 >>











Hämeenlinnan kirkon seinustalla kasvavaa koristeomenapuuta (Malus cv.) juhlavalaistuksessa kuvattuna torstaina 23.12.2021: Viime vuotiseen tapaan ko. kirkko on juhlavalaistu sinertävällä kohdevalolla ja nyt päätin ottaa tämän puuvanhuksen erityisesti esille; se on ollut jo hieman huonovointinen, mutta oksia karsimalla sitä on pyritty nuorentamaan ja pitämään vetreän näköisenä edelleen. Nuo hedelmäjäänteet kertovat, että tänä vuonna puu kukki vielä hyvin runsaasti.











Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran kulmauksessa olevan ikivanhan metsävaahteran (Acer platanoides) ylle laitettuja jouluvaloja kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tämä puuvanhus alkaa olla jo lähes tiensä päässä, mutta edelleen se on säilytetty mm. tätä keskeistä ja jo todella monivuotista jouluvaloperinnettä varten; tässä on puusta lumiseksi äitynyt tilannekuva kohti taivasta.











Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran kulmauksessa olevan ikivanhan metsävaahteran (Acer platanoides) ylle laitettuja jouluvaloja kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tuo ylemmän kuvan puuvanhus on tässä esiteltynä nuoremman saman lajin "kollegan" kanssa; tämä kyseinen puuvanhus oli viime kesänä enää noin puolen verran latvuksestaan elossa, joten enää ei liene kauaa (ei enää montaa vuotta) siihen hetkeen, kun tämä puu joudutaan kaatamaan liian lahona...











Hämeenlinnan keskustan torin joulukuusta kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tällä kertaa tämä n. satavuotisen joulukuusiperinteen näyttävyys on ehkä parhainta luokkaa ainakin tämän oman kuvaperinteeni puitteissa; joka tapauksessa viime vuotiseen nähden kuusen valaistus on nyt parempaa. Kuvassa nähdään hyvin myös kuvanottohetken lumipyryä.











Hämeenlinnan keskustan torin joulukuusta yhdessä kirkon kanssa kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tässä ko. torin joulukuusen kanssa on myös tuo jättiläislyhty, jonka sisälle on kyhätty uskonnollinen joulukuvaelma. Kirkosta havaitaan viimevuotiseen nähden samanlainen juhlavalaistus.











Hämeenlinnan keskustan torin joulukuusta yhdessä kirkon ja "Hämpton"-kyltin kanssa kuvattuna torstaina 23.12.2021: Viime vuonnakin oli esillä tämä leikkisä nimikyltti, mutta tällä kertaa se esiintyy ilman joulukuvaelmaa ja jatkuvasti vaihtuvien valovärien kera; otin väreistä esille kaksi, joista tässä punainen.











Hämeenlinnan keskustan torin joulukuusta yhdessä kirkon ja "Hämpton"-kyltin kanssa kuvattuna torstaina 23.12.2021: Viime vuonnakin oli esillä tämä leikkisä nimikyltti, mutta tällä kertaa se esiintyy ilman joulukuvaelmaa ja jatkuvasti vaihtuvien valovärien kera; otin väreistä esille kaksi, joista tässä vihreä - tämä anglismillinen Hämeenlinna-nimi on tavallaan kyllä hauska vitsi, mutta toisaalta kertoo aikamme kulttuurinäivettävästä globalismista omaa kieltään.











Hämeenlinnan Raatihuoneenkadun eli "Reskan" jouluvalaistusta kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tämä kadun lumipalloinen jouluvalaistus on ollut perinne lähes joka joulu ainakin tämän oman jouluvaloesittelyni historian ajan. Maasta havaitaan hienosti tuossa vaiheessa kertyneen muutaman sentin syvyisen lumipeitteen tilanne.











Hämeenlinnan keskustan torin tekojäärataa juhlavalaistuksessa kuvattuna torstaina 23.12.2021: Tämä tekojäärata koko talveksi on ollut kolmena viime vuotena perinne, ja tällä paikalla torin luoteiskulmassa se on ollut viime vuodesta alkaen. Ensimmäisenä vuotena se oli päinvastaisessa torin kaakkoiskulmauksessa. Tällä kertaa jääradan valaistus on kehittynyt huippuunsa muine koristeluineen ja se oli erityisen näyttävä tässä tilanteessa, kun jääradan pintaan ehti parhaillaan sataa lumipeite kuvanottotilanteeseen mennessä. Taustalla näkyy myös kirkko ja joulukuusi.

No comments: