Saturday, November 12, 2022

Sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksieni tuottamisessa hyväksi käytettävät tietolähteet: selostusta koko aiheen mukaisesta sisältötuotannosta

Olen siis päättänyt aloittaa enemmän tai vähemmän säännölliset sääennustekirjoitukset täällä blogissani, ja tässä sitä varten käyn ensin omassa julkaisussaan läpi kaikki jatkuvat tietolähteet, joita tulen jokaisessa sääennustekirjoituksessa käyttämään ennustesisältöjen luomiseksi. 

Eli ne tulevat tässä alle listauksena selitysteni kera, ja sitten tulevaisuudessa listaan ne tiivistetysti myös jokaisen ennustekirjoituksen loppuun viitekokoelmaksi.

Itse asiassa useita vuosia sitten täällä blogissani oli myös sääennustekirjoituksia jopa ihan alkuvuosilta 2000-luvun lopulta alkaen, jainakin vielä 2010-luvun alkupuolelle saakka. Sen lisäksi tein useampana vuotena joka talvi ja joka kesä sekä kireimpien (yö)pakkasten seurantaa että kovimpien helteiden seurantaa tiettyjen Etelä-Suomen paikkakuntien avulla listauksina ja koosteina

Viimeksi tein jälkikäteisenä seurantana sellaiset helleseurantakoosteet vuoden 2019 kesälle, mutta sen jälkeen se sääseuranta on ollut jäissä - pystyisin toki jossain vaiheessa tuottamaan näitä seurantoja taas jälkikäteenkin tuostvuodesta 2020 alkaen säätilastojen ja sääkartta-arkistojen avulla, mutta jätän sellaiset aikeet vielä tuonnemmaksi...

Facebook-aktiviteettini intensiivisen vaiheen oltua päällä vuosina 2020-2022 tein siellä seinälläni etenkin tämän kuluvan vuoden aikana myös sääennustekirjoituksia otsikoilla "Sää- ja luontoraportti Etelä-Suomeen". Niiden osalla oli siis myös säätapahtumien ja sääennusteiden lisäksi omiin luontohavaintoihini perustuvia katsauksia janalyysejä - nämäkin kirjoitukset tulevat siinä jo aloitetussa Fb-julkaisujeni blogiin siirrossa esille täällä aikanaan tulevaisuudessa...

Olen päättänyt tuon perusteella myös sen, että käytän näiden Fb:n sää- ja luontoraporttien mallia myös näissä tulevissa uusissa sääennustekirjoituksissa täällä blogissa: näin ollen niissäkin tulee edelleen myös tuollainen luontohavainto-osuus mukaan joka kerta - siten myös tuossa lähdemateriaalien listauksessa osa lähteistä on myös tähän liittyviä sisältöjä.

Muutoksina noihin Fb-julkaisuihin teen täällä kuitenkin jatkossa sen, että laajennan tarkastelunäkymää ainakin sääennusteiden osalta "Etelä-Suomi" -keskeisyydestä enemmän koko Suomea koskevaksi. Silti taidan pitäytyä noissa luontohavaintojen osuuksissa kuitenkin edelleen lähinnä Etelä-Suomen tarkastelupiirissä, koska täkäläinen luonto olosuhteineen on minulle täällä Espoossasuvana tutuinta ja kätevintä raportoida.

Kuten jo olen maininnut eilisessä kirjoituksessani, niin näiden sääennusteiden osatarkoitus on myös tuottaa varautumis- ja ennakoimistietoalkamaisillaan olevan talven poikkeuksellisiin ja ehkä jopa ennen näkemättömiin haasteisiin ja ongelmiin sen ns. "energiakriisin" yms. meneillään olevien yhteiskuntahaittojen takia.

Siksi sääennustekirjoituksissani voi tulla lähikuukausina esim. pakkasiin ja lumipyrytilanteisiin liittyviä tarkempianalyysejä ja ehkä seurantaraporttejakin - katsotaan ajallaan tilanteiden tullessa eteen ja päälle, miten sitten tiedottamista teen...

Sitten vielä alustuksen lopuksi kerron, että teen ensimmäisen tämän mukaisen sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksen jo huomenna sunnuntaina 13.11.2022, ja vihjaan vielä senkin, että ensi viikolla jatkan sitten tuota Fb-materiaalieni siirtoa tänne blogiin, ja siinä voitte sitten palata seuraamaan sen edistymistä tähän ko. työn etenemistä kartoittavaan blogijulkaisuuni: "Facebook-julkaisujeni siirtotyö blogiini "Alternative Arboretum" ajanjaksolta 1.11.2019 alkaen "nykytilanteeseen" saakka: siirtomateriaalit marraskuulle 2019".


Enemmittä alustuksitta seuraavana ovat alla ne kaikki käytettävät lähdemateriaalit sääennusteita varten, ja luontohavainto-osuuksien tueksi myös >>

Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot: näissä on käytössä molemmissa kaikki samat sääennustemallit, joten niiden seuraamisessa ja tarkastelussa ei ole sinänsä keskinäistä eroa - eniten käyttämäni sääennustemallit niissä ovat ainakin GFS-, CMC/GEM- ja ECMWF-mallit. Ensin mainitulla sivustolla näiden mallien annit löytyvät "Expert Charts"-osiosta.

--- Foreca ja Ilmatieteen laitos: toki käytän myös näitä kotimaisia lähteitä apuna, mutta nuo edellä mainitut sivustot ovat kuitenkin etusijalla, koska haluan itse koostaa oman näkemykseni mukaisesti sääennustemallien aineistoista ennusteita. Näissä kotimaisissa lähteissä on toisaalta se oma hyvä puolensa, että niistä saa tiedot Suomen lumipeitteiden tilanteista karttaesityksinä; Ilmatieteen laitos päivittää lumikartat jokaamupäivä, ja Forecan kartoissa on lisäksi lumitilanteiden muutosanimaatiomahdollisuus jopa yhdeltätoista edeltäneeltä päivältä saakka liukuvasti ajan edetessä.

--- Ventusky: tämä sivusto on ikään kuin noiden ensimmäisenä mainittujen sivustojen annista rahvaanomaistettu ja siten tietynlainen rautalankamalli yksinkertaisina karttaesityksinä, mutta joita voi tarkastella kätevästi eri mittakaavoissa globaalisti interaktiiviseen tyyliin - tämä on osittain hyvin kätevä ja havainnollinen tyyliltään, mutta toisaalta tietyt asiasisällöt tällaisessa esitystavassa kärsivät hieman, kuten omaan makuuni tuulitietojen esitykset eivät ihan istu kunnolla; itse luen kaikki tuulten suuntiin ja voimakkuuksiin liittyvät tiedot paremmin suoraan ilmapainekäyristä. Tämä sivusto käyttää siis muutoin noita samoja sääennustemalleja (GFS-, CMC/GEM-, ECMWF ja ICON) kuin on esillä myös noissa ensimmäisenä esitellyissä sivustoissa.

--- Sääfoorumi: Tämä on amatööriharrastajien ylläpitämä sääsivusto, jossa on kuitenkin hyvin asiantuntevaa sisältöä sääseurannasta, ilmastoasioista ja sääennusteista, koska mukana sen keskustelupalstoilla ja sisällöntuotannosson useita jo vuosikausia sää- ja ilmastoasioita tutkineita ja seuranneita persoonia. Mukana on ollut havaintoni mukaan myös ihan varsinainen tutkijameteorologi nimimerkillä "Mika" (Hän ei siis ole minä), ja ilmeisesti siis tämä henkilö.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/Vesistöjen pintaveden lämpötila: Tämä sivusto on kätevä sulavetisen ajan puitteissa maamme järvivesien pintalämpötilojen seurantaan; pintalämpötilat päivittyvät uusiin joka päivä, mutta jääkaudella mittaustietoja ei tehdä.

--- http://www.ymparisto.fi/Vesistöjen jäänpaksuus: Tämä sivusto tekee maamme järvien jäänpaksuuksien tiedottamista jääkaudella; jäiden paksuuksien mittauksia tehdään n. kymmenen vuorokauden välein, jolloin uudet mittaustiedot päivittyvät esille jääkaudella kuukausien 10., 20. ja 30. päivinä (helmikuussa toki 28. päivänä tai karkausvuonna 29. päivänä / toisinaan myös maaliskuun 1. päivänä).

--- Vesi.fi -sivusto: Tämä sivusto tarjoaa maamme puitteissa kaikenlaista hydrologista tietoa, kuten maaperässä roudasta, kuivuudesta / märkyydestä, pohjavesistä, sekä vesistöissä jäätilanteista, vedenkorkeuksista, tulvariskeistä ja -tilanteista jne.; sivustolla on noiden parametrien mukaisia karttoja niiden kaikkien tilanteista, jotka päivittyvät ilmeisesti yleensä jopa päivittäin uusiin tietoihin.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan: Näiden tietojen perusteella voidaan siis seurata maamme ympärillä olevien merialueiden jäätilanteiden kehitystä jääkaudella; tuo tarkka kartta päivittyy talvikaudella joka päivä uusiin tietoihin, mutta tuo ylimalkaisempi jääkatsaus päivittyy vain noin viikon välein. Kesä- tai sulakaudella sivustojen tiedot ovat kokonaan tauolla, joten esim. tuon tarkan kartan pintavesilämpötilojen tietoja ei ole kesällä saatavilla.

--- Kelikamerat-sivusto: Tämän sivuston anti liittyy moneen sää- ja luontoasiaan yhtäaikaa; tietenkin tästä voidaan tarkoituksensa mukaisesti seurata etenkin talviajalle kätevästi teiden keliolosuhteita. Sen lisäksi kaikista kuvasarjoistaan tulee esille myös muutenkin kaikkina vuodenaikoina sääolosuhteiden piirteitä, ja myös luonnon eri kehitysvaiheita kasvukaudella sekä talvikaudella teiden keliolosuhteiden lisäksi muutenkin lumipeitetilanteiden piirteitä - näitä kelikameroita on satoja ympäri koko maatamme, joten ns. runsaudenpula on tämän sivuston ongelmana seuranta-aikeitajatellen.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava: Kyseessä on ammattimeteorologi, joka tekee "amatöörityylistä" sisällöntuotantoa etenkin Yhdysvaltain säästä sääseurantoineen ja sääennusteineen; pääpaino hänellä on etenkin kaikenlaisissa myrskyissä, joita Yhdysvalloissa esiintyy. Eli hän tarkastelee hauskasti jasiantuntevasti etenkin hurrikaaneja, muita matalapainemyrskyjä, ukkosia, tornadoepisodeja ja lumimyrskyjä, sekä erikoisempia lämpötilaesiintymiä helteineen ja kovine pakkasineen. Joskus hän kiinnittää huomiota myös Yhdysvaltojen ulkopuolisiin säätilanteisiin globaalisti, jos on jossain meneillään jotain erikoista.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava: Tätä kanavaa ylläpitää tai sisältötuottaa uusiseelantilainen meteorologi Philip Duncan; hänen sääennusteitaan on siksi hyvin mielenkiintoista seurata, koska ne sijoittuvat lähes täsmälleen toiselle puolelle Maapalloa Suomeen / Eurooppaan nähden, ja niinpä on tuon eteläisen pallonpuoliskon ihan toisenlaisista säätilanteista kivaa ottaa selvää tämän sisällön avulla vertailunkin vuoksi.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts": Tämä on mielenkiintoinen etenkin pohjoisen pallonpuoliskon talviajan säätilanteita ja sääennusteita tarkasteltaessa; se sisältää mm. talviajalle merkittävän stratosfäärin polaaripyörteen tarkastelua ja ennustuksia sen käyttäytymisestä, sekä muutenkin koko pohjoisen pallonpuoliskon virtauskenttien ja lämpötilojen käyttätymisistä. Judah Cohen tekee noin viikon välein näiden puitteissennusteraportteja - esim. tänne Euroopan ja Suomen oloihin tällaisesta globaalista ja stratosfäärinkin tilanteet huomioivasta ennustesisällöstä löytyy välillä oleellista ennakkotietoa mm. näitä itse tekemiäni tarkempia sääennusteita varten.

No comments: