Friday, November 04, 2022

Facebook-julkaisujeni siirtotyö blogiini "Alternative Arboretum" ajanjaksolta 1.11.2019 alkaen "nykytilanteeseen" saakka: yleistiedote siirtotyön metodeista ja periaatteista

Aloitan Facebook-seinältäni vanhojen julkaisujen materiaalisiirrot tänne blogiini, jonka myötä teen tässä siitä sekä yleisluonteisen aloitustiedotteen että kerron tässä millä metodeilla ja periaatteilla siirtoa teen jatkossa.

Siirto siis tarkoittaa myös sitä, että ko. julkaisut jäävät kokonaan ennalleen Facebookiin, mutta ne saavat lisäksi vastaavat sisältönsä tänne blogiini siirron tapahduttua.

Olen päättänyt ajallisesti siirtotehtävästä sen, että kyseeseen tulevat lähes kaikki Fb-julkaisut marraskuusta 2019 alkaen siten, että etenen siirtotehtävässä kronologisessa järjestyksessä 1.11.2019 lähtien niin pitkään kuin siirrettäviä julkaisuja riittää; eli tavallaan "nykytilanteeseen" saakka.

Ehkä pieni määrä yksittäisiä poikkeuksia jää siirtämättä, kun harkitsen niiden kohdilla relevanttiutta; nämä olisivat esim. joitakin kommentteja (sekä muiden tekemiä että omiani) tai hyvin pieniä ja epäoleellisia postauksia...

Syynä tälle ajanjaksovalinnalle on etenkin se, että juuri tänä aikana Suomessa ja maailmalla (Länsimaat) on tapahtunut ennen näkemättömän ratkaisevia ja suuria muutoksia politiikassa, yhteiskunnassa, ihmisten välisissä sosiaalisissa ja psyykkisissä sisällöissä sekä kokonaisvaltaisesti länsimaisen kulttuurin ja kollektiivisten konstruktioiden (rappio)prosesseissa.

Niinpä tämä radikaali yhteiskunnallinen ja kulttuurillinen muutos tulee tämän aikajakson paljastamana hyvin esille myös näissä omissa kirjoituksissani ja niihin kuuluvissa muissakin sisällöissä: niinpä koko materiaali on hyvä ottaa mahdollisimman kattavasti blogiin paremmin esille ja talteen.

Keskeisesti merkitsevä piirre koko materiaalissa on tietenkin se, että se eroaa hedelmällisesti ja laajentavasti virallisen vallan ja mediansa tuottamasta sisällöstä vastaavana aikana, ja siksikin sen parempi esilleotto blogissa on oleellista.

Lisäksi oleellisena syynä ko. aikajaksolle on se, kun omasta syystäni etenkin vuodesta 2019 lähtien aloin jättämään tämän blogini päivittämistä yhä enemmän täysin telakalle, ja keskityin viimeiset kolmisen vuotta lähes pelkästään vain Facebook-seinäni täyttämiseen hyvin intensiivisesti - nyt siis korjaan tämän puutteen / vääristymän.

Silti tällaista vastaavaa oman syyni "haittaa" oli tapahtunut jo myös ennen tuota vuotta 2019, joten olisi sellaista Fb-julkaisujen siirtomateriaalia blogiini laitettavaksi myös pidemmältä menneisyydestä saakka, mutta toistaiseksi niiden kohtalo saa jäädä jollekin myöhemmälle tulevaisuuden ajankohdalle ratkaistavaksi...

Loppuvaihe tässä kyseisessä siirrossa tulee eteen työn etenemisen mukaan, joka on vielä epäselvä: olen kuitenkin testannut siirtotyöstä jo sen minkälaisella tahdilla se voisi edetä, ja sen perusteella näillä näkymin voisin tehdä noin "yhdessä työpäivässä" noin yhden viikon edestä julkaisujen siirtoja. 

Sen mukaan koko työhön voisi mennä ainakin muutamia kuukausia aikaa, koska tuskin teen käytännön syistä ja muista kiireistäni johtuen jatkuvasti jokaisena päivänä tätä siirtoa - ja saattaa yhteiskuntakriisin eskaloituminenkin yhä pahemmaksi vaikuttaa vielä haitallisella tavalla viivästyttävästi, mutta se on iso kysymysmerkki...

Voisi olla silti mahdollista, että työ valmistuisi ns. "kreivin aikaan" jo ennen ensi kevään eduskuntavaaleja, joten nyt alkavan talven aikana pitää sitten kiirettä tässä(kin) tehtävässä joka tapauksessa...

Vielä en ole päättänyt sitä, miten paljon työn kestäessä tulisi yhä lisää uusia Fb-julkaisuja myös tämän siirron piiriin, vai päättäisinkö radikaalisti vain jättää toistaiseksi kaiken muun toiminnan telakalle Fb-seinälläni (ja koko somessa), ja siten siellä olisi tulossa ennen näkemättömän pitkä uusia julkaisuja koskeva sometauko - joku muu vaihtoehtokin voisi tulla kyseeseen?...

Fb-julkaisujeni siirrossa periaatteena on pitää alkuperäisten julkaisujen tiedot ja sisällöt muuttamattomina niin, että ainoastaan teen mahdollisesti havaittavien sana- ja kirjoitusvirheiden korjaamista siirtojen yhteydessä.

Tämä siksi, koska haluan pitää kaikki julkaisusisällöt blogiin mennessäänkin autenttisesti kulloistenkin alkuperäisten julkaisuajankohtien mukaisina, jolloin niistä pääsee myös blogissa tutkimaan koko valitun aikajakson autenttisia mielialoja, tietojen luonteita, tilanteiden piirteitä ja sisältöjä sekä omakohtaisen kirjoittamiseni ja ajattelemiseni vaiheita ja kehitystä.

Se on myös sekä palvelus yleisölleni hahmottaa-ymmärtää mm. yhteiskunnallispoliittisten sisältöjen linjoja ja kehitystä kuten ne ilmenivät ajallaan että itselleni päiväkirjamainen tietopaketti omakohtaista itsetutkintaa, itsekritiikkiä ja persoonakehitystä varten.

Niinpä onkin nyt tämän siirtotyön yhteydessä hienoa ja edelleen valistavaa päästä molempien "osapuolien" katsannoissa kokemaan näitä sisältöjä uudestaan, kun ne pystyvät siksi opettamaan taas jotain uutta ja oleellista maailmasta "yleisölle" ja omasta persoonastani piirteitä "itselleni"...

Mahdollisesti joskus tulevaisuudessa voisi kyseeseen tulla myös materiaalien tallentaminen tällä tavalla jotain tietokirjaa / -kirjasarjaa varten, joka siintää mielessäni yhtenä haaveena tästä kaikesta...


Siirron teknisistä ja muista periaatteista ja metodeista mm. sisältöjen autenttisuuden säilyttämiseksi voin kertoa lisäksi seuraavaa:

Laitan kunkin Fb-julkaisun ja niille vastaavien blogijulkaisujen välille saman julkaisuajan minuutin tarkkuudella, joka valikoituu kunkin Fb-julkaisun julkaisuajasta - poikkeuksena tähän on sellaiset tilanteet, joissa koostan yhdeksi blogijulkaisuksi materiaalia useammasta eri Fb-julkaisusta. 

Tällöin jälkimmäisessä tapauksessa blogissa olevaksi julkaisuajaksi määritän joko koostesisällössä mukana olevan uusimman Fb-julkaisun ajan tai sitä lähinnä olevan tasatunnin / tasapuolitunnin.

Näin syntyy myös ajallisesti konkreettisen autenttinen blogikertomus yhteiskuntatapahtumista sekä mietteistäni ja kokemuksistani näiden viime vuosien hullunmyllyn pyörteistä.

Lisäksi laitan kunkin syntyvän blogijulkaisun lopuksi linkin tai linkit niihin Fb-julkaisuihini, jo(i)sta ko. blogijulkaisu koostuu.

On syytä huomata myös se, ettei kyseessä ei ole vain minun tuottamani sisältö näissä julkaisuissa, vaan ne sisältävät yllättävänkin paljon myös erittäin monien muiden kaikenlaisia sisältöjä ja kirjoituksia.

Olen nimittäin laittanut moniin Fb-julkaisuihini liitteiksi ja lainauksiksi muiden kirjoituksia ym. mediamateriaalia koko somesta Facebookista Youtuben kautta Twitteriin jne., sekä ulottuen Suomesta maailman ääriin (no, lähinnä vain englanninkieliseen maailmaan asti).

Lisäksi materiaalia on somen ulkopuoleltakin, kuten virallisesta valtamediasta, mutta pääpaino on ollut kuitenkin ns. vaihtoehtomedian piirissä.

Kaiken kukkuraksi useissa Fb-julkaisuissani on mukana muiden tekemiä kommentteja ja pisimmillään kommenttien piirin vuoropuhelua / keskustelua, jotka myös voivat sisältää kirjoitusten lisäksi mm. videoita ja linkkejä kolmansien osapuolien tekemiin muihin sisältöihin jne.

Siirtosisällöt ovat siksi myös paljon etenkin vaihtoehtomedian tunnettuja ja vähemmänkin tunnettuja persoonia sisältäviä, joten näiden siirtomateriaalien tuonti blogiini antaa Facebook-seinääni nähden paljon paremman näkyvyyden heille (teille!) kaikille, koska sitten heitä (teitä!) voidaan blogistani etsiä helposti mm. tunnistesanoilla.

Niinpä kiinnitän myös tässä katsannossa hyvää huomiota nimisanojenkin luomisessa blogitunnisteiksi.

Toki persoonia monenlaisilta muiltakin aihealueilta tulee siirroissa mukaan kirjoituksineen ym. sisältöineen, ja tietenkin virallisen vallan piirissä olevien henkilöiden suhteen monin paikoin myös erittäinkin kriittisissä katsannoissa osana aikamme yhteiskuntakritiikkiä.

On myös valitettavasti huomioitava sekin, että välillä olen kritisoinut myös ns. "oman piirin" vaihtoehtomediassa / somessa kirjoituksia ja henkilöiden asenteita ja tekoja - mutta tämäkin on tavallaan osa sellaista autenttisuutta, joka on hyvä säilyttää siirroissa muuttamattomana, vaikka tilanteet olisivat sittemmin vaihdelleet, muuttuneet ja ilmentäisivät nyttemmin toisenlaisia asioita.

Vaihtoehtomedia erikseen omana entiteettinään huomioiden ylipäätään keskeisinä teemoina Fb-julkaisuissani ovat olleet aina monet salaliittotutkimukset, virallista valtaa kyseenalaistavat muutkin sisällöt, sekä kaikenlainen omakohtainen filosofinen, sosiaalinen, psykologinen, kulttuurillinen, poliittinen ja ihmisyyteen / ihmiseen itseensä liittyvä pohdinta.

Muiden tekemien em. materiaalien siirtoon käytän periaatteena samaa tapaa kuin omien materiaalieni siirrossakin: pidän tietenkin siirroissa kaikki muiden sisällöt myös muuttamattomina, mutta erityisesti jopa niinkin, että niissä jätän myös alkuperäiset kirjoitusvirheetkin sellaisenaan paikoilleen "ultra-autenttisesti".

Omissa Fb-julkaisuissani mukana olevat muiden kokonaiset Fb-kirjoitukset joko kommentteina tai itseni tekeminä lainauksina lainaan siirroissa mukaan blogiin sellaisinaan yleensä kokonaan, mutta videoiden ja kuvien, muualla somessa olevien (kolmansien osapuolien) kirjoitusten ja koko somen ulkopuolisten sisältöjen kohdalla tulevat kyseeseen luontevammin linkitykset sisältöihin vain ko. materiaalien mukaisilla otsikoilla / tunnistesanoilla.

Katsotaan vielä ajallaan myöhemmin, miten tämän periaate- ja metodivyyhdin kohdilleen rukkaaminen voisi muuttua, kun työ etenee ja tuo eteen erilaisia siirtotilanteita...


Ongelmatilanteitakin tässä siirrossa tulee melkoisen varmasti, ja niistä kerron seuraavaa:

Yksi sellainen ongelmalaji on jo ilmennytkin, eli siirrettävien materiaalien joukossa olevien muiden tekemien sisältöjen poistuminen erilaisista syistä johtuen netistä tai tarkemmin sanottuna juurikin Facebookista / somesta useissa tapauksissa.

Näitä syitä ovat esim. kyseisen materiaalin sensuroiminen jonkun kolmannen osapuolen (viralliset tahot) toimesta, jota on esiintynyt juurikin Facebookissa paljon viime vuosien aikana; mutta näin myös koko somen ja ns. vaihtoehtomedian piirissä muutenkin.

Joka tapauksessa kaikki nämä poistot näkyvät mm. yllättävinä "kuolleina linkkeinä" ja tyhjentyneinä sisältöinä monissa siirrettävissä Fb-julkaisuissani.

Silti ainakin osan taidan sisällyttää otsikkoina ja tunnistesanoina ilman sisältöjä siirtoon mukaan myös "autenttisina virheinä", niin se saa paljastaa tätä sensurointiaspektia esille syntyvissä blogijulkaisuissa: odotankin hyvin mielenkiinnolla sitä, minkälaiset materiaalit ovat kokeneet näinä vuosina tämän kohtalon... 

Eräs syy tässä materiaalipoistumisessa voi olla myös se, kun joku Fb-kaverini tai muu somepersoona on itse poistanut jotain materiaaliaan näkyviltä, joka olisi muutoin tullut siirto-ohjelmaani mukaan osana ko. Fb-julkaisujani - sitä voi sitten spekulatiivisesti miettiä mistä se johtuu kunkin kohdalla, mutta tavallaan siinäkin tulee esille autenttisuus ja silloin se voi paljastaakin itsessään "epäautenttisuutta"...

Ikävämpi versio tuosta on myös sellainen, jossa joku Fb-kaverini on meidän välille tulleen kiistan tai muun syyn takia poistanut ja estänyt minut Facebookissa kaverilistaltaan, jolloin tietenkin hänen kaikki Fb-materiaalinsa on poistunut kokonaan näkyvistä myös omissa Fb-julkaisuissani ja siten ns. saataviltani tätä siirto-ohjelmaa varten.

Mutta sellainen on sitten vain hänen päätöksensä seuraus, kun muutoin olisin kuitenkin em. autenttisuusperiaatteen takia kelpuuttanut joka tapauksessa myös tällaisten "vihamiestenkin" materiaalia siirtotyöni pariin edellä kuvatuilla tavoilla - ja tietenkin autenttisuuden yhtenä aspektina on sekin, että joku tuollainen henkilö ei ole ollut jossain aikaisemmassa vaiheessa ollenkaan "vihamies" tai riidoissa kanssani.

Omien Fb-materiaalieni parissa ongelmaksi voivat tulla tilanteet, joissa joudun jollakin kekseliäällä tavalla koostamaan useita erilaisia materiaaleja yhteen yhdeksi blogijulkaisuksi - tiedän nimittäin sen, että näiden kolmen viime vuoden ajalla Fb-julkaisujeni määrä on aivan hillittömän suuri ja moninainen jopa tuollaiseksikin ongelmaksi asti, ja siitä on seurauksena julkaisulajien äärimmäinen runsaus ja erilaisuus ongelmaratkaisuun...

On esim. erittäin paljon sellaisia päiviä, jotka kukin sisältävät monta erilaista Fb-julkaisua, ja niistä olisi tehtävä joko yksittäisiä blogijulkaisuja kustakin tai sitten erilaisia koosteita yhdeksi tai useammaksi blogijulkaisuksi tilanteiden ja sisältöjen mukaan vaihdellen - silti olisi pyrittävä koko ajan em. autenttisuuden ja sisältöjen muuttamattomuuden vaatimuksiin. 

Niinpä niiden koostaminen siirroissa järkevästi ja luontevasti blogijulkaisuiksi ei olekaan ihan itsestään selvää ja helppoa, kun siis em. tapaan lisäksi useissa Fb-julkaisuissani on mukana myös kommenttisisältöjä eri tavoilla liitteineen, linkkeineen ja muine mediamuotoineen kaikkineen...


Tämän siirtotyön etenemisestä teen jatkossa päivittyvää tiedottamista, ja sen teen seuraavalla tavalla:

Itse siirroissa työmenetelmänä on tehdä em. kokeilun tapaan yhdellä kertaa viikon mittaisia materiaalisiirtoja, jossa siis kukin "työkerta" sisältää aina yhden kokonaisen viikon ajalta kaikki siirtoon kelpaavat Fb-julkaisut kommentteineen, linkkeineen ja muine mediamuotoineen kaikkineen - tähän saattaa tulla poikkeuksiakin, jotka voivat johtua mm. em. ongelmien ratkaisemisestakin jollain luovalla tavalla... 

Ja osa poikkeuksista voi johtua joko ko. viikon sisältämästä liian suuresta julkaisumäärästä (jolloin viikko "lyhenee" & tulee kahdessa osassa tehtäväksi) tai toisena ääripäänä liian vähäisestä julkaisumäärästä, jolloin voi yksi siirrettävä materiaalijakso venyä kahdenkin viikon kokoiseksi...

Tiedotan täällä blogissani siirtotyön etenemisestä niin, että yhden kuukauden pituisen siirtojakson puitteisiin teen oman uuden blogijulkaisun, jonka alle päivitän omina aikoinaan tilanteessa olevan kuukauden aikana tapahtuvat viikkosiirrot listaukseksi sisältäen linkkeineen kaikki ko. blogijulkaisut.

Voin myös jokaisen viikkosiirtokerran yhteydessä lyhyesti kommentoida syntynyttä sisältöä "jälkiviisaasti", ja tehdä tapahtumista ja sisällöistä jonkinlaisen yleisen yhteenvedon. Mukaan voisi kuulua myös omakohtaisten kokemusten ja mietteiden jälkikäteistä kommentointia.

Kun kyseinen kuukausi tulee ns. täyteen ja valmiiksi siirroista, niin julkaisun lopuksi ko. kuukausijakson yhteyteen laitan tälle blogille tyypillisen kuukausitunnisteen linkiksi koko kyseisen kuukauden blogimateriaaliin.

Ihan lopuksi koko työn valmistuttua voin myös tehdä kaikista kuukausitunnisteista yhden kokonaisen listauksen yhdessä blogijulkaisussa, ja ehkä myös jossakin välivaihetilanteessa osalistausjulkaisunkin...

Facebookin puolella teen työn etenemisen tiedottamista eri tavalla, jossa linkitän viikkosiirtokerrat esille omina uusina Fb-postauksinaan omina aikoinaan tulevaisuudessa, mutta siis ilman kuukausikokonaisuutta.

Lisäksi Fb-tiedottamisessa olen päättänyt kunkin viikkosiirtokerran yhteydessä laittaa ko. Fb-julkaisun kommentteihin linkeiksi kunkin viikkosiirtokerran jokaisen syntyneen blogijulkaisun, niin siitäkin pääsee hyvin ja helposti näiden materiaalien "toiselle kierrokselle" tutustumaan vuoroillaan kronologisesti alusta loppuun saakka lähikuukausien aikana.

Toki voin jotenkin hyödyntää myös täältä blogin puolelta tiedottamisen julkaisuja linkkeinä Fb-julkaisujen puolelle - katsotaan sitten, miten homman edetessä tämäkin lopulta rakentuu...

Tässä taisi nyt tulla kaikki tarpeellinen tieto tämän siirtotyön metodeista ja periaatteista, joten loppuun laitan vain toiveen siitä, että tämä sujuisi koko ajan hyvin, ja muutoinkin olosuhteet ympärillämme joka tapauksessa eivät pääsisi pahenemaan entisestään meneillään olevista uhkista huolimatta!

Palaan siis asiaan sitten täällä blogissa ja Facebookissa seuraavan aloittavan siirtotiedottamisen yhteydessä omana aikanaan ja omissa blogi- ja Fb-julkaisuissaan.

Ja tämä siirron metodeista ja periaatteista kertova blogijulkaisu tulee sitten linkiksi mukaan jokaiseen työn etenemisen tiedottamisesta kertovaan uuteen Fb- ja blogijulkaisuun, joista pääsee aina hyvin nämä metodi- ja periaatetiedot tarkistamaan. Ja muutosten tullessa voin sitten tätäkin kirjoitusta päivittää tänne loppuun lisäyksinä...


Päivitys 5.11.2022 klo. 11:25 >>

Nyt on tullut esille uusia tilanteita, joihin liitän seuraavanlaisia vielä mainitsemattomia metodeja ja periaatteita:

Useissa Fb-julkaisuissani ko. siirtojaksossa on sellaisia tilanteita, joissa olen liittänyt ja jakanut jonkun toisen Fb- tai muun materiaalin Fb-julkaisuksi ilman omia kommenttejani, ja käyttänyt siinä tilalla omana "tekstinä" vain "!! >>" -tyylistä sormella osoittamisen symbolia.

Näiden julkaisujen blogiini siirroissa otan vapauden tehdä näin jälkeen päin "!! >>" -symbolin tilalle kunkin aiheen mukaisia ns. ingressejä eli johdatustekstejä: siinä on tavallaan mahdollisuus olla jälkikäteen myös "jälkiviisas" kunkin aiheen kuvailuissa, mutta pyrin tietenkin tekemään ingresseistäkin mahdollisimman hyvin ko. aiheita / tilanteita kuvaavia.

Tietenkin ylipäätään jokaisen siirrossa syntyvän "uuden" blogijulkaisun kohdalla joudun tai siis "pääsen!" tekemään aina jälkeen päin blogiotsikon, jossa voin olla sekä jälkiviisaana että autenttisen osuvana kekseliäs.

Toinen uusi tilanne on sellainen, jossa olen Facebookissa jakanut jonkun toisen Fb-julkaisun niin, että siinä on pääosassa yksinomaan tai vain pienen oheistekstin kera jokin kuva: kuten "ilmoitustaulu"-tyylinen sellainen iskusanamaisen tekstin kera tai joku "meemi"-kuva tms.: näiden kohdalla pyrin ottamaan kuvan mukaan siirtoihin sellaisenaan, joka näkyy sitten täällä blogissakin vastaavana kuvana ilman muutoksia.

Samanlaisina teen siirtoja myös omissa tuollaisissa vastaavissa Fb-julkaisujeni kuvatilanteissa - PS.: tällaiset kuvat eivät näytä siirtyvän kunnollisina blogialustalle, vaan ne jäävät huonosti asemoituvina osittain piiloon, jolloin ne on aina klikattava erikseen auki kunnollista katselua varten!

Valokuvat ovat sitten oma kokonaisuus, ja se koskee siis omia ottamiani valokuvia: joissakin Fb-julkaisuissani on siis valokuviakin siirrettäväksi, ja niiden tänne blogiin siirroissa käytän jo ennestään tuttua valokuvien blogitekstiin liittämisen tapaa, kuten olen koko blogihistoriani mittaan aina tehnytkin.

Lopuksi olen miettinyt sitäkin eteen päin, että mitä tekisin kokonaan uusien somesisältöjen luomisen suhteen tämän siirtotyön kestäessä: 

Yksi varteen otettava vaihtoehto voisikin olla sellainen, että alkaisin tekemään uusia reaaliaikaisia somesisältöjä vain tämän blogini kautta: siis ensin luon kirjoituksen tänne blogiin ja sen voin sitten liittää Facebook-seinälläni ja jopa joissakin muissa Fb-ryhmissä jakoliitteeksi - makustelen tätä vaihtoehtoa vielä mielessäni, ja sitten mahdollisesti ryhdyn tekemään uusia somejulkaisuja tällä metodilla. Ja siirtotyö jatkuu sitten tämänkin kera jo ilmoitettuun tapaan myös...

No comments: