Talvinen sää on jatkunut koko Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaakin päättyvän viikon 48 aikana, ja alkavalla viikolla 49 talvi ei ainakaan helpota otettaan lähes kaikkialla jo talvisilla alueilla - Onneksi kuitenkin edellisellä sääennusteraportin kerralla tälle viikon 49 osalle näkyvissä olleet laajat ankarat pakkaset eivät ole enää uusimmissa ennusteissa mukana!
Silti jatkossa hieman ankarampaa talvisäätä on odotettavissa laajalla alueella Länsi- ja Keski-Euroopassa Britteinsaaret mukaan lukien, ja Suomen alueella etenkin Lapissa kylmenee alkavan viikon loppupuoliskolla Etelä- ja Keski-Suomen saadessa uutta lunta viikon puolivälissä. Ukrainan alueellakin on ollut ensimmäinen melko ankara pakkasaalto, mutta siellä on tulossa alkavan viikon 49 lopulla etelästä hyvin leuto ja vesisateinen lämpöaalto.
Tämän päättyvän viikon lopussa Suomessa on ollut aikaisempaa ennustettani hieman leudompaa ja runsaspilvisempää sekä etelästä tulleita itäpainotteisia lumisateitakin ajoittain, koska idästä käsin vaikuttaneen korkeapaineen selänteen länteen eli Fennoskandian ylle vahvistuminen jäi odotettua heikommaksi; näin ollen oikeastaan koko Suomessa viime päivinä lämpötila on vaihdellut -1 ja -10 asteen välillä mm. pilvisyydestä ja tuulista riippuen.
Tänään sunnuntaina korkeapaine idässä on alkanut etääntymään hieman idemmäksi pysyen silti yhä vahvana ja samalla Huippuvuorilta on alkanut siirtymään matalapaine lumisateineen Lappiin.
Samalla suursäätilan asetelma Euroopassa on alkavalle viikollekin sellainen, että Atlantilta matalapaineiden reitti itään on hyvin eteläinen eli Azorien tienoilta Välimerelle, joten Välimeren maissa jatkuvat monin paikoin runsassateiset (yhä voi olla paikoin tulva- ja maanvyörymävaaroja) ja vielä suhteellisen leudot säät.
Tuo Jäämereltä Lappiin huomiseksi maanantaiksi tuleva matalapaine jatkaa sitten ti-ke aikana venymistään solana etelään, jolloin matalapaineen painopiste siirtyy loppuviikoksi eteläiseen Skandinaviaan, Baltiaan Itä-Eurooppaan ja osaksi Etelä- ja Keski-Suomen päälle viikon puolivälissä; tässä yhteydessä maamme lounaiskulmalle syntyvä matalapaineen osakeskus voi kierrättää Etelä- ja Keski-Suomeen etelästä ti-to välillä ainakin parista eri sadealueesta lumi- ja eteläosissa myös räntä-vesisateita.
Tuon Skandinavian/Baltian/Itä-Euroopan matalapaineen länsi- ja itäpuolilla vaikuttavat vahvat korkeapaineet, jolloin läntinen ulottaa selännettä pohjoisesta Britteinsaarten länsireunalle, ja siten ylläpitää Jäämereltä saakka hyvin kylmää virtausta Britteinsaarten kautta Länsi- ja Keski-Eurooppaan.
Tällä päättyvällä viikollahan laajasti manner-Euroopassa Välimeren tienoota lukuun ottamatta sää on jo kylmentynyt itätuulten myötä ajankohtaan nähden melko talviseksi, ja alkavalla viikolla 49 em. tilanteen takia siellä voi kylmentyä vielä lisääkin, jolloin yhä laajemmin heikkoja pakkasia ja lumisateita voi esiintyä: lumipeitteitä voidaan siten havaita lisää mm. Ranskaa ja Britteinsaaria myöten.
Sen sijaan tuon idän korkeapaineen ja Skandinavian/Baltian/Itä-Euroopan matalapaineen välissä tosiaan alkaa vaikuttaa Välimeren itäosista käsin paljon leudontava etelävirtaus, joka vaikuttaa ensi viikolla etenkin Ukrainassa poistaen sieltä talven toistaiseksi (jäätynyt maa muuttuu siellä vesisateidenkin takia uudestaan pahaksi mutavelliksi monin paikoin), ja sieltä ulottuu sitten suojasään kiilaa Moskovan tienooltakin selvästi pohjoiseen Etelä-Suomen tasan itäpuolelle saakka.
Tämä leuto etelävirtaus voi myös triggeröidä Itä-Eurooppaan sellaista matalapaineen osakeskusta, joka voi alkavan viikon ihan lopussa nousta pohjoiseen vaikuttamaan tuon Skandinavian-Baltian matalapaineen osan lisäksi niin, että Etelä-Suomeen voisi tulla siitä lisää lumisateita viikkojen 49 ja 50 vaihteen tienoilla tai vähän myöhemmin - tätä skenaariota voidaan tarkastella myöhemmin päivityksessä lisää...
Suomen osalta tarkemmin sanottuna talvinen sää on aluksi suhteellisen mietoa Lapissakin, koska pakkaset pysyvät kurissa alkavan viikon alussa vielä tuon Lappiin ja siitä etelään venyvän matalapaineen ja lumisateidensa takia: pääosin siis edelleen lämpötilat ovat pikkupakkasella yleisesti, mutta ensi su-ma välisenä yönä toisaalta pilvisyyden rakoillessa etelässä voivat minimilämpötilat käväistä -10 asteen tienoillakin.
Alkavan viikon puolivälistä (ti-to) lähtien lämpötilaerot alkavat korostumaan Etelä-Suomen ja Lapin välillä, kun yhtäältä Uralilta Lappiin olevalle vyöhykkeelle siirtyy Jäämereltä kylmää ilmaa, ja tuulten heiketessä ja sään seljetessä pakkanen voi nopeasti kiristyä paljonkin: Lapissa voidaan odotella siksi alkavan viikon lopussa ainakin osittain -20 ja -30 asteen välisiä lämpötiloja, ja paikoin jopa -30 astetta kylmempääkin, jos tyyntyy ja selkenee ns. sopivasti!
Toisaalta tuo Skandinavian-Baltian matalapaineen itäreunalla voi kiertyä Etelä-Suomeen sen verran leutoa ilmaa etelätuulilla viikon puolivälissä (ti-to), että ainakin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa voi olla ajoittain lievää suojasäätäkin taas, ja siten sateiden olomuoto voi olla ainakin räntää ja vesi- / tihkusateitakin voi esiintyä. Muutoin Etelä-Suomen alueella on koko ajan heikkoa pakkasta asteen-parin verran tuossa viikon puolivälin tilanteessa, ja siten sateet kokonaan lunta.
Sitten alkavan viikon 49 lopussa jännitetään sitä, miten paljon tuo Uralilta Lappiin ulottuva ankaran pakkasen vyöhyke pääsisi vaikuttamaan myös Etelä-Suomeen, vai tulisiko em. Itä-Euroopan uusi matalapaine vaikuttamaan etelästä käsin pian tilanteisiin...
Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että loppuviikolla kylmenee ainakin hieman etelässäkin, ja siten -10 asteen kylmemmälle puolelle on mahdollisuuksia ainakin sisämaassa itäpainotteisesti, ja varsinkin Keski-Suomen puolella.
Jos tuo Itä-Euroopan uusi matalapaine osoittautuu lähestyessään voimakkaaksi, niin eteläosissa lisäksi voisi tulla aivan viikon lopussa / viikkojen 49 ja 50 vaihteessa voimakasta itä-koillistuulta ja siten purevan kylmä viima myös vaikuttaisi ennen seuraavana tuloillaan olevaa mahdollista lauhtumista - päivityksessä lienee tarpeen myöhemmin tarkastella tätäkin lisää...
Energiakriisin katsannossa on siis jo aika selvää ainakin se, että Lappi on selvästi ns. vaaravyöhykkeellä kovien pakkasten tullessa alkavan viikon lopussa: tosin siellähän on muutenkin totuttu jokatalvisiin koviin pakkasiin, joten onkin vielä kysymysmerkki se, miten siellä esim. -30 astetta ankarammat lämpötilat aiheuttaisivat energiajakeluun niitä uhkailtuja katkoja tai muuta haittaa...
Vai vaikuttaisiko silti joka tapauksessa vain Lappiinkin ulottuvat ankarat pakkaset koko Suomen energiatilanteeseen, vaikka eteläosat pääsisivät samalla lämpötilojen osalta Lappia paljon helpommalla? - päivityksessä myöhemmin (arviolta ke-to paikkeilla) tarkastelen tätäkin lisää ja tarkemmin...
Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:
Lumipeitetilanne on pysynyt vain hitaasti ja vähän kerrassaan muuttuvana itse asiassa koko Suomen alueella, mutta viime päivinä on sen verran satanut lunta itäpainotteisesti, että Etelä-Suomen osalta yli 5 cm:n paksuiset lumipeitteet ovat yleistyneet n. Päijänteen tasan itäpuolella; kaakonkulmalla on jopa yli 10 cm:n paksuisia hankia - myös Lapissa ja Kainuussa on tullut lunta niin hyvin, että sielläkin ovat yleistyneet yli 10 cm:n paksuiset lumipeitteet.
Jatkossa ma-ti aikana Lappiin tulee siis vielä lisää lunta muutamia senttejä, mutta sitten lumisateet painottuvat lähinnä vain Etelä- ja Keski-Suomeen, jossa sitten lisälumien määrät riippuvat esim. etelärannikon ja lounaan alueilla tulevan suojasään voimakkuudesta ti-to vaiheilla; sisämaassa voidaan odotella 5 - 10 cm:n lumikertymiä entisten päälle, mutta etelärannikolla-lounaassa samanlaisen tai vähäisemmän uuden kertymän lisäksi voi myös pari-kolme senttiä sulaa poiskin - eli lumipeitteiden paksuuserot etelärannikon-lounaan ja sisämaan välillä voivat korostua lisää sisämaan lumisempien olosuhteiden hyväksi...
To-pe kohdalta alkaen voi olla sitten enimmäkseen poutaa etelässäkin, mutta sitten melko pian se em. Itä-Euroopan uusi matalapaine jää vielä arvoitukseksi: toisiko se jopa runsaastikin lunta viikkojen 49 ja 50 vaihteessa tai viimeistään viikon 50 alussa?...
Järvien jäätyminen on ollut päättyvän viikon suojasäävaiheen / vain heikkojen pakkasten takia lähes pysähdyksissä Etelä-Suomessa, mutta käytännössä kaikki järvet ovat pitäneet silti yhtenäisen jääkannen edelleen virtapaikkoja ja joitakin isojen järvien ulappapaikkoja lukuun ottamatta - vasta lähinnä vain Lapissa on päästy mittaamaan kantaville järvijäille jäänpaksuuksia, jotka ovat siellä jo monin paikoin 20 ja 30 cm:n välillä.
Tuo alkavan viikon ankara pakkanen vaikuttaa tietenkin Lapissa järvijäidenkin paksuuntumiseen sitä paljon nopeuttaen, koska lumipeitettä jääkansien päälläkään ei ole vielä kovin paksusti. Etelä-Suomessa jäätyminen etenee vähän aikaisempaa nopeammin vasta tuon viikon puolivälin osittaisen suojasäävaiheen jälkeen, mutta silloin on toisaalta tullut jo useita senttejä lisää uutta lunta jääkansien päälle ehkäisemään jäätymistä.
Samaa voidaan sanoa roudankin paksuuskasvusta, joten etenkin Lapissa routa voi alkaa paksuuntumaan selvästi lisää alkavan viikon lopussa etenkin vähälumisilla paikoilla.
Etelä-Suomea ympäröivillä merialueilla jäätä on ehtinyt muodostumaan vasta sisälahdissa hieman, ja sekä Suomenlahden länsiosan että Selkämeren ulapoilla on vielä yli +5 asteisia pintavesilämpötiloja. Perämerellä jäätyminen on hieman pidemmällä rannikoiden tuntumassa, ja tuo alkavan viikon 49 lopun Lapin ankarampi pakkasaalto ulottaa Perämerellekin vaikutustaan niin, että siellä alkaa selvästi nopeutuva jäätyminen. Eteläisemmät merialueet jäätyvät sisälahdistaan käsin paljon hitaammin tuossa viikon lopunkin pakkasvaiheessa.
Etelä-Suomessa olen muuten edelleen havainnut viimeisiä ruskavaiheita joillakin lehtikuusilla (Larix sp.)! - nimittäin marraskuun puolivälissä nämä vielä aika suureltakin osaltaan neulasistaan kiinni pitäneet lehtikuuset joutuivat yllättävän talventulon kouriin, ja niinpä neulasensa eivät ole ehtineet ja pystyneet tähän mennessäkään reagoimaan juurikaan lisää "syksyn etenemiseen".
Siksi marraskuun puolivälin ruskavaihe on jäänyt tavallaan jumiin niillä, ja niinpä näiden neulasten kohtalona on sitten talven edetessä vähitellen varistua pois näivettymisen ja kuivumisen kautta ilman varsinaisen ruskan etenemistä - tämä ruskan vajaana keskeytyminen ei kuitenkaan merkittävästi haittaa itse ko. puita.
Olen havainnut myös syksyn jäljiltä sitäkin, miten metsävaahteroissa (Acer platanoides) olleesta poikkeuksellisen runsaasta hedelmäsadostaan on vielä osassa puitaan kiinni vajaa puolet siivekkäistä lohkohedelmistään; näidenkin kokonaan pois variseminen saattaa vielä kestää Joulun ylitse...
Joillakin puistolehmuksilla (Tilia X vulgaris) sekä sitäkin enemmän punasaarnilla (Fraxinus pennsylvanica) ja lehtosaarnilla (Fraxinus excelsior) hedelmäterttujaan on vielä hyvinkin runsaasti kiinni oksistoissaan - tämä on näille itse asiassa normaali ja joka kertainen (joka talvi) tyypillinen ilmiö, missä myös aina viimeiset hedelmänsä voivat pysyä kiinni jopa seuraavan kevään lähes lehtien puhkeamiseen saakkakin.
Päivitys 8.12.2022 klo. 14:00: Em. ennusteet ovat toteutuneet melko hyvin ilmoitettuun tapaan tähän mennessä, ja jatkossa ensi viikon 50 puolelle saakka ennusteissa on osaksi sama meininki kuin viime sunnuntaina arvioin alustavasti.
Muutoksia on kuitenkin seuraavasti: ensinnäkin tämä parhaillaan ti-to ajaksi Etelä-Suomeen tullut lumisadealue on osoittautunut ennustettua runsaammaksi ja samalla etelärannikon-lounaiskolkan suojasäätilanteet ovat jääneet ennustettua heikommiksi. Niinpä noista muutoksista johtuen koko Etelä-Suomen alueella meren ääret mukaan lukien uuden lumipeitteen muodostus on ollut monin paikoin jopa 10 - 20 cm:n luokkaa.
Nyt viikonloppuna ko. sateet tuonut matalapaine jää vielä heikkenevänä pyörimään Pohjois-Itämeren alueelle, joten siitä voi vielä ainakin pe-la aikana tulla hieman lisää lunta Etelä-Suomessa, ja pilvisyys pysyy runsaana pakkasen alkaessa vähän kiristymään.
Lappiin näkyvissä ollut ankara pakkanen on toteutumassa aikaisemminkin ennustettuun tapaan, joten yhä viimeistään sunnuntaista alkaen ja jatkuen seuraavan viikon 50 puolelle siellä on tulossa laajasti -20 ja -30 asteen välisiä lämpötiloja, ja sitten korkeapaineen selänteen muodostuttua selkeässä ja heikkotuulisessa säässä -30 astetta kovemmatkin pakkaset yleistyvät monin paikoin! - kovaa pakkasta voi valua myös etelämmäksi Keski-Suomen puolelle saakka.
Etelä-Suomen osalta edelleen näyttää siltä, että jo viikonvaihteessa ja viikon 50 alussa Mustanmeren länsipuolelta käsin lähestyy uusi voimakas matalapaine, joka aiheuttaa lähestyessään ensin maanantain aikana paljon voimistuvaa itätuulta, ja sen takia ko. alueella silloin olevissa -5 ja -10 asteen välisissä lämpötiloissa tuuli aiheuttaa erittäin purevaa viimatuntua! - vaikka pakkasten rajua kiristymistä lämpötilan laskun osalta ei siis ole etelään tuon takia tulossa, niin silti tuo viima saa sään tuntumaan kovimmissa puuskissa lähes yhtä ankaralta kuin Lapissa tyynessä säässä nuo -30 asteen lämpötilat osoittavat.
Sitten ti-ke aikana ensi viikolla 50 odotellaan tuon uuden eteläisen matalapaineen runsaiden lumipyryjen asettumista Etelä- ja osin Keski-Suomen alueille - katsotaan sitten ensi sunnuntain uudessa "Sääennuste ja luontoseurantaraportissani" tarkemmin näitä ensi viikon sääkäänteitä Suomessa...
Lopuksi tässä päivityksessä vielä Euroopan mittakaavassa suursäätilan asetelmista tietoa myös ensi viikon 50 säiden ennakointia varten, koska näkyvissä on valitettavasti ankaran talven ja siinä yhä pahemmaksikin käyvien sääolojen merkkejä lähes koko Eurooppaan!
Näyttää siltä, että korkeapaine pohjoisessa on niin voimakas, että se pitää matalapaineiden reittiä Atlantilta itään vielä pitkään hyvin etelässä suuntautuen Välimerelle, jolloin normaalia paljon kylmemmät ilmamassat pakkasineen pitävät laajasti otteessaan edelleen myös manner-Eurooppaa ja Britteinsaaria.
Sitten myöhemmin ensi viikolla voi olla odotettavissa lisää ankaroitumista mm. tuon em. Uralin-Lapin ankaran pakkasen leviämisestä Fennoskandiassa etelään ja sen lisävaikutusta voi eskaloitua laajemminkin Euroopassa. Lisäksi lopulta taas Ukrainan alueellakin talvi voi tehdä hyvinkin ankaran paluun nyt vielä tulossa olevan leudon vaiheen perään...
Energiakriisin ja muutenkin Euroopan rappion katsannossa valitettavasti nämä sääkäänteet ensi viikolla 50 kärjistävät koettelemuksia ja vaaroja entisestään, ja se voi jo olla osittain aihe hätätiloille monin paikoin!...
Päivitys 10.12.2022 klo. 00:30: Suomen lounaiskolkalle pyörimään jäänyt matalapaine on kierrättämässä lisää lumisateita Etelä-Suomeen tänä yönä, jota edelsi päättyneenä perjantaina selkeän ja tyynen sään alue matalapaineen keskuksen lähellä osassa etelää, jolloin lämpötila laski sillä alueella tilapäisesti jopa -10 asteen alapuolelle.
Nyt perjantain illasta lähtien ja jatkuen tämän lauantain aamuun / aamupäivään saakka nuo mereltä kiertyvät lumisateet saavat sen verran potkua sulalta mereltä, että sakeastihan tässä yön aikana monin paikoin taas sataa lunta ja siten uuden lumen kertymät voivat olla aamuun mennessä taas yli kymmenen senttiä.
Siksi lumenpaisumustahan tässä jopa poikkeuksellisella tavalla on kehittymässä tuon lisäksi myös ensi viikon 50 ma-ke välisen jopa lumimyrskyn kautta (siitä lisää sunnuntain uudessa sääennusteessa...), jonka takia lumipeitteiden paksuudet voivat sitten sen jälkeen tavoitella etelässä jopa lähes puolta metriä jo tässä vaiheessa! - kinostumissa voi tietenkin jopa ylittääkin puolen metrin rajan tuon kovan tuulen takia...
Lisäksi tällä hetkellä heikkotuulisuuden ansiosta tämän yön pyryssä ja edeltäneiden tämän viikon lumisateiden tultua sekä melko heikoissa tuulissa että osaksi suojasäässä, on Etelä-Suomen puustoihin muodostunut jo erityisen näyttävää tykkylumitaakkaa - tämä voi kehittyä nyt tämän yön aikana jo paikoin vaarallisen painavaksikin osassa puustoja...
Tuo ensi viikon alun lumimyrsky on sitten puustolumien suhteen kaksijakoinen tilanne: yhtäältä kova tuuli silloisesta hyvin runsaasta lumipyrystä huolimatta varistaa osan puustolumista pois, mutta toisaalta tuulensuojapaikoilla tykkylumien kasvu jatkuu edelleen voimakkaasti, ja siitä voi muodostua vakavaa puustotuhouhkaa sekä sähkökatkoja sen kautta myös!
Palataan asiaan sunnuntaina, ja ihmetellään sitten lisää sekä Euroopan että Suomen yhä yllättävämmäksi ja ankarammaksi käyvää talvea...
Sääennusteiden lähteet:
--- Weatheronline- ja Wetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.
--- Foreca ja Ilmatieteen laitos.
--- Ventusky.
--- Sääfoorumi.
Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.
--- Vesi.fi -sivusto.
--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.
--- Kelikamerat-sivusto.
Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaaleja aspekteja ajatellen:
--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.
--- "WeatherWatchNZ" -kanava.
--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".
No comments:
Post a Comment