Saturday, December 03, 2022

Ilmoitusasioita yllättävistä käänteistä vuodenkierron seurannan valokuvausprojektissani ja Facebook-sivuni käytössä

Ilmoituskooste viime päivien tilanteista tuon otsikon osoittamissa sisällöissä omalla kohdallani on tässä vaiheessa paikallaan, joten kerron seuraavaksi niistä täällä blogissani, koska osaltaan kyseessä on mm. sometoimintaani koskevat asiat:


Vuodenkierron seurannan valokuvausprojekti:

Eilen perjantaina 2.12.2022 koin yllättävän takaiskun lähtiessäni tekemään Espoossa valokuvien oton lenkkiäni tässä projektissa - nimittäin kamerani rikkoutui yllättäen ja siksi jouduin keskeyttämään kuvauslenkin heti alkuunsa!

Muutaman ensimmäisen kuvan ottamisen perään kamerasta lakkasi odottamatta toimimasta virrat kokonaan jopa niin yhtäkkiä, että kameran objektiivi jäi sojottamaan auki asentoon: tämä siitä huolimatta, vaikka kamerassa oli aivan moitteeton ja täyteen ladattu akku.

Totesin sitten pian muitakin akkuja kokeilemalla tilanteen korjaamattomaksi, eli virrat eivät enää palaa kameraan ollenkaan joka tapauksessa, ja niinpä jouduin nopeasti tekemään päätöksen uuden kameran ostamisesta rikkoutuneen tilalle, kun en ehdi enkä halua korjauttaakaan kameraa, ja se olisi liian kallistakin tässä vaiheessa.

Ongelman ratkaisemisessa onneksi auttoi taas kerran nettimyyntifirma Back Market, josta olen aikaisemminkin ostanut kameroita, ja mm. juuri tuon eilen rikkoutuneenkin ostin sieltä. Tämä rikkoutunut tosin näyttää nyt kestäneen vain reilun vuoden käytössä, koska sen ostin puolestaan viime vuoden marraskuussa.

Onni onnettomuudessa oli myös se, että löysin Back Market'n sivuilta aivan vastaavanlaisen kameran hajonneen tilalle, joka on siis tässä projektissani erittäin tärkeää: haluan tuottaa kaikki kuvasarjat mahdollisimman samanlaisella ja samanmerkkisellä kameralla, jolloin kuvat ovat mahdollisimman paljon samaa laatua ja tyyliä keskenään senkin osalta.

Käytössäni tässä projektissa on siis ollut aina Nikonin Coolpix-sarjan kamerat, ja tuo hajonnut oli S2750-malli, ja eilen samoin tein hajoamisen tapahduttua ostin ko. nettimyynnistä löytämäni mallin S2700 hintaan 90 euroa.

Muutoinhan juuri näitä Nikonin Coolpix-kameroita ei ole enää pitkään aikaan valmistettu, mutta tällainen Back Market -nettimyyntifirma korjauttaa ja palauttaa vanhoja tämän kamerasarjan tuotteita uudestaan myyntiin, joka on siis ollut aikaisemminkin pelastukseni hienosti tässä projektissa.

Tämän uuden ostoksen kotiin toimittamista joudun vielä odottelemaan ensi viikon torstain paikkeille (heidän arvionsa), joten täten tähän vuodenkierron valokuvausprojektiini tuli nyt n. viikon mittainen ylimääräinen tauko.

Onneksi sääolosuhteiden ennusteet kertovat sitä, ettei kovin hirvittävästi oleellista mm. lumipeitetilanteiden osalta tuhlaannu tässä odottelussani hukkaan, koska lumipeite ei näillä näkymin ole muuttumassa Etelä-Suomessa kovin dramaattisesti ensi viikonkaan mittaan vielä...


Vuodenkierron seurannan valokuvausprojektissa kuvanottopaikkojen tussausmerkkaaminen:

Tällä takaiskulla on toisaalta ollut sellainenkin hyvä kääntöpuolensa, joka koskee sitä aikaisemminkin kertomaani kuvanottopaikkojen tussaustyötä: eli merkitsen kestotussilla talven paksujen lumihankien varalle kuvien ottamisen tarkat korkeudet ottopaikoilla oleviin valaisinpylväisiin, liikennemerkkitankoihin, siltarakenteisiin yms.

Nyt tämä kuvienottotauko ylimääräisen viikkonsa turvin tietenkin on luonut aikaikkunan tuohon työhön, ja olenkin jo eilisestä saakka tätä tussausta tehnytkin; hyvä näin, koska huomasin taas sen, että myös tämä tussaustyö ottaa aikaa sen kolme vuorokautta, kun kuvausreittejä on kolmelle eri vuorokaudelle myös. 

Työlle sopivan tilanteen on avannut nyt viimein myös se, kun sääolosuhteiden kautta tussaamiseen on hienot mahdollisuudet lähipäiviksikin. Eli yhtäältä lunta on vielä vähän, joka mahdollistaa vielä oikean kuvanottokorkeuden löytämisen helposti jokaisella kuvanottopaikalla. 

Toisaalta sitäkin tärkeämpää tässä vaiheessa on myös se, että viimein on ollut ja tulee vielä olemaan muutaman päivän ajan kuivaa pakkassäätä, jonka ansiosta tussilla merkittävät metalli- ym. pinnat ovat kuivia ja jäättömiä, ja siten tussimerkintä tarttuu hyvin sijoilleen.

Näin ollen tussimerkintöjen voidaan odottaa kestävän hyvin näkyvinä jopa ensi kevääseen saakka ehkä yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta, ja ne poikkeukset viime talvesta oppimaani tapaan joutuu tussaamaan vielä uudestaan jossain vaiheessa myöhemmin talvella...

Tussaamiseen käytän Suomalaisesta Kirjakaupasta ostamaani "Textmark"-merkin tussia mallinaan "750" leveällä viistokärjellä, ja jonka kyljessä luvataan: "merkkaa kaiken" - Sehän sopii minulle oikein hyvin, sillä joitakin merkattavia paikkoja on myös puiden runkoja vasten, jolloin pääsen tökkäämään ko. puumerkkini hyvin myös runkojen kaarnoihin.


Facebook-sivuston käyttöongelmat ja siitä aiheutuva haitta sometoimintaani:

Omalla läppärilläni käytettynä Facebook on toiminut tämän loppuvuoden mittaan usein törkeän huonosti, ja joskus käytettävyys on ollut lähes nollatasoa: sivusto siis jumittaa ja hidastelee välillä todella paljon, jolloin vain yksinkertaisimmat asiat on mahdollista tehdä Fb:n puitteissa. Välillä oikeastaan mitään ei voi tehdä, kun pelkkä sivustolle kirjautuminenkin voi kestää joskus yli 10 minuuttia...

Viimeisen n. viikon aikana tätä ongelmaa on ollut taas sen verran haitallisesti, ettei ole ollut mahdollista jatkaa kunnolla sitä viime kuussa lanseeraamaani vuosien 2019 - 2022 Fb-julkaisujeni sisältösiirron työtä tänne blogiini - valitettavasti siis tämä homma on ollut täten vastentahtoisella tauolla, koska pelkästään rima sen tekemiseen on kasvanut näiden Fb-ongelmien takia.

Olen tosin havainnut ennenkin, että äitini luona "pönttökoneella" käytettynä Facebook toimii paljon paremmin ja nopeammin, joten sieltä käsin pääsisin tekemään tätä siirtotyötäkin paremmin. Mutta enhän tätä mahdollisuutta voi tietenkään jatkuvasti käyttää, kun en ole aina paikalla ko. "pönttökoneella" sitä varten.

En siksi toistaiseksi tiedä, miten tässä siirtotyön projektissa tulee jatkossa käymään, mutta kokeilen ensi viikolla uudella onnella sitä kuitenkin, ja sitten alkanee valkenemaan mm. se, kuinka paljon aikaisemmin ennakoitua pidempään siinä voisi kokonaisuudessaan mennä työn kokonaan valmistumiseen saakka - ehkä on syytä muuttaa ensi kevään aikataulutavoitetta ainakin puolella vuodella eteen päin...?


Facebook-kaverikseni pyrkivien ennen näkemättömän suuri määrä on jatkumassa ja kasaantumassa edelleen:

Eli jotain tavallaan hyvääkin on ollut viime päivissä noiden em. ongelmien lisäksi - tästä uudesta ja todella yllättävästä käänteestä teinkin jo erikseen blogipostauksen muutama päivä sitten: Kertooko ennen näkemätön ryntäys Fb-kaverikseni globalismin vastaisen aktivismin uudesta noususta yleensäkin? - analyysiä mm. Kiinan Covid-mellakoiden inspiroivasta katsannosta tarkasteltuna...

Tuon jälkeen Fb-kaverikseni pyrkiviä on tullut jatkuvasti yhä suunnilleen samaa tahtia ja ajoittain enemmänkin, ja siksi tälläkin hetkellä minulla on yli 50 kpl. ystäväpyyntöjä tarkistus- ja hyväksymisjonossa.

Tällainen on tosiaan aivan uusi tilanne minulle koko somekäytön historiassani, ja noiden em. Fb-ongelmien takia tämäkin prosessi ainakin hieman laahaa käyttöviiveissä, joten en pääse käsittelemään ystäväpyyntöjä kovin nopeasti, kun niitä on niin paljonkin - pahoittelut siitä!

Hassua, miten vain reilua viikkoa aikaisemmin tällaista käsittelysumaa ei ollut ollenkaan eikä ole koskaan aikaisemminkaan ollut. Nyt itse asiassa on odotettavissa sekin, että ihan lähipäivinä / lähiviikkoina tämän kaveriksi ryntäyksen ansiosta Fb-sivullani ylittyy 1000 kaverin rajapyykki!...

No comments: