Viikon 10 talvisten säiden jälkeen parhaillaan ollaan pääsemässä ainakin Etelä- ja osin Keski-Suomessa tällä alkaneella viikolla 11 viimein aika paljonkin keväisempien säiden pariin, mutta samalla säätä luonnehtii epävakaisuus ja vaihtelevuus, joten sateitakin saadaan; etelässä myös vetenä ja Lapissa yksinomaan lumena.
Keväisempi leuto sää tulee manner-Euroopan suunnasta lounaasta, mutta samalla Britteinsaarten tienoilta sen kera tulee voimakas matalapaine runsaine sateineen kohti Suomea länsipainotteisesti, jossa leuto ja kostea ilmamassa lämpötiloiltaan useine plusasteineen tunkeutuu yhtäkkisesti lumi- ja vesisateiden kera Suomeen nyt ma-ti välisenä tänä yönä Keski-Suomen eteläosia myöten.
Matalapaine sitten liikkuu heikkenevänä Suomen poikki koilliseen viikon puolivälissä, ja sen perään kiertyy luoteesta taas vähän kylmempää ja kuivempaa ilmaa koko maahan, jolloin etelän suojasäät taantuvat hieman ja yöpakkaset palaavat sinnekin.
Viikon lopussa on sitten odotettavissa melkein samanlainen matalapaine Britteinsaarilta taas kohti Fennoskandiaa ja Suomea, jossa olisi tulossa toinen melkein samanlainen annos leutoa ja kosteaa ilmamassaa useine plusasteineen manner-Euroopasta Etelä-Suomeen...
Näin ollen lumipeitteiden runsaskin sulaminen ja ehkä jopa termisen kevään alkaminen on nyt käsillä ainakin etelässä, mutta Lapissa jatkuvat vielä talviset olosuhteet, vaikka sielläkin toisaalta sää lauhtuu ajoittain ja samalla siellä tulee tuosta em. matalapaineesta uutta lunta.
Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 10 tilanteita lyhyesti:
Koko Suomessa vallitsi koko ajan erittäin kylmä ja talvinen ilmamassa, mutta säässä oli myös vaihtelua, joka jakautui seuraavasti.
Pääosin poutaiset ja vähäpilviset pakkassäät vallitsivat kireine yöpakkasineen sekä viikon alussa ma-ti aikana että to-pe vaiheessa, jolloin ensimmäinen poutajakso sisälsi viikon ankarimmat yöpakkaset. Silloin etelässä sisämaassa päästiin paikoin -20 asteen vaiheille ja Lapissa mitattiin koko kuluvan / kuluneen talven kylmin lukema tasan -35 astetta Utsjoen Kevojärvellä.
Noiden poutavaiheiden välillä Etelä-Suomeen ulottui etelästä lumipyryä keskiviikkona, mutta pyry jäi ennusteisiin nähden heikoksi. Toinen lumipyrytilanne laajemmin tuli la-su vaihteessa siten, että noin linjan Turku-Jyväskylä itäpuolella tuli 2 - 5 cm uutta lunta ja paikoin n. 10 cm.
Sunnuntaina eli eilen lumipyry ja siihen kuulunut matalapaine etääntyi jo Lapin itäosista koilliseen, jolloin etelässä oli jo pilvipoutaa ja osin hyvin aurinkoista. Lämpötilat olivat kuitenkin vielä etelässäkin päivällä hieman pakkasella, ja viime su-ma välinen yö oli selkeässä säässä ja heikkenevissä tuulissa taas hyvin kylmä; etelässä minimilämpötilat olivat vajaan -10 ja -15 asteen välillä, keskiosissa -15 ja -20 asteen välillä ja Pohjois-Pohjanmaalta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä oli myös -20 ja -30 asteen välisiä lukemia.
Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 11:
Euroopan mittakaavassa päättynyt viikko 10 toi jyrkän kontrastin ilmamassojen ja vuodenaikojen suhteen alueelle; etelässä (Välimeri sekä Länsi- ja Keski-Eurooppa eteläpainotteisesti) vallitsi lännestä-lounaasta alkaen hyvin lämmin ja kevättä nopeasti edistänyt sää, mutta Fennoskandiaan jäi hyvin kylmä ja talvinen sää. Näiden välissä Britteinsaarilta Saksan kautta Puolaan sää vaihteli jyrkästi kylmän ja lämpimän välillä ja Atlantin matalapaineet toivat runsaasti sateita vetenä ja lumena.
Tällä alkaneella viikolla 11 ilmamassojen ja vuodenaikojen erot pysyvät vielä jossain määrin äärevinä, mutta toisaalta keväisempi leuto sää valtaa alaa pohjoisemmaksi, josta siis myös Fennoskandia ja Suomikin pääsevät nauttimaan eteläosissaan ajoittain.
Leudomman sään pohjoisemmaksi työntymistä edesauttavat matalapaineiden aikaisempaa pohjoisemmat reitit Britteinsaarten tienoilta Fennoskandian keskiosien yli koilliseen, jolloin manner-Euroopassa lämmin ja keväinen sää pääsee voimistumaan ajoittain entisestään (+20 asteen paikkeille päivälämpötiloissa yhä laajemmin mahdollisuuksia, ja Välimerellä myös helteille), ja siitä siis saadaan Etelä-Suomeenkin annokset sekä ti-ke vaiheilla että mahdollisesti uudestaan viikonloppuna.
Kaikkein lämpimimmät ja keväisimmät ilmamassat pääsevät kuitenkin tässä asetelmassa etenemään viikon alkupuolella Itä-Euroopassa ja Venäjällä pohjoiseen, koska kauempana Venäjällä vallitsee vahvaa korkeapainetta ja tällöin eteläiset virtaukset pääsevät Välimereltä saakka Ukrainan kautta jopa Uralille; siinä Ukrainassa päästään vuoden ensimmäisen kerran +20 asteen päivälämpötiloihin ja maisemien vihertymisen ja kukkimisen alkamiseen, ja Venäjällä puolestaan runsaslumisella alueella Uralille saakka saadaan lumia sulattavaa suojasäätä laajasti ja voimakkaasti.
Toisaalta Fennoskandiasta käsin tuon ensimmäisen matalapaineen jälkipuolen kylmempi ilma pääsee myös Itä-Eurooppaan ja sitten Venäjällekin myöhemmin viikolla viilentämään säätä uudestaan, kun samalla Länsi- ja Keski-Euroopassa ja sitten Fennoskandian eteläosissa odotellaan tuon Britteinsaarten toisen matalapaineen mukanaan tuomaa toista lämpöaaltoannosta...
Voi olla, että tuon viikonlopun tilanteita pitää tarkentaa / muutoksia tarkkailla vielä päivityksessä myöhemmin viikolla (torstaina viimeistään)...
Mainitsen tässä tällä kertaa vielä Pohjois-Amerikan säätilanteista myös, koska siellä on ollut viime viikollakin edelleen hyvin poikkeuksellisia tilanteita: nimittäin Kaliforniaan on tullut lännestä yhä uusia annoksia erittäin runsaita sateita, ja siten siellä vuoristoon myös äärirunsaita lumipyryjä, joka on helmikuulta lähtien synnyttänyt vuoristossa erittäin vakavia lumitilanteita!
Tässä on video siitä, miten siellä on muodostunut jopa 5 - 10 metriä paksuja lumipeitteitä ja se on aiheuttanut siellä asuville hengenvaarallisia mottitilanteita ja liikkumisen sulkutilanteita! >> California homes completely buried in snow from crazy winter storms! Drone and interviews.
Toisaalta tässäkin on nähtävissä positiivinen seikka: Kalifornian aikaisempi vakava kuivuus on edelleen väistymässä syvemmältäkin maaperästä ja isoista vesistöistään, vaikka toki toisaalta siellä on ollut viime viikkoina jo useita äärivakavia tulvatilanteita hulevesien ja pienten vesistöjen suhteen tässä lopputalven ja alkukevään aikana!
Tällä viikolla 11 on ilmeisesti tulossa taas "ilmakehällisen joen" (atmospheric river) synnyttämä rankkasadetilanne Kaliforniaan: tässä on Ryan Hallin video mm. siitä aiheesta; This Blizzard Is About To Be Nuts…. Siinä ilmenee myös se, miten viime tingassa kevään kynnyksellä Yhdysvaltain itärannikolle mm. New York ja Boston mukaan lukien on viimein tulossa tämän talven pahin ja ainoa "kunnon" lumimyrsky.
Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 11:
Tänään maanantaina viime yö oli siis em. tapaan selkeä ja hyvin kylmä koko maassa, mutta muutos on alkanut etenemään tuohon ensimmäiseen lämpöaaltoannokseen iltapäivän ja tämän kirjoituksen julkaisuhetken eli illan aikana; lounaasta lähestyvän matalapaineen rintamasysteemin yläpilvikansi levisi iltapäivällä jo laajasti Etelä- ja Keski-Suomessa lännestä alkaen taivaalle, ja nyt illalla lounaasta alkaen on ko. rintaman runsas lumipyryalue alkanut leviämään koilliseen. Päivälämpötila oli etelässä nollan vaiheilla tai aavistuksen plussalla, mutta itäkolkassa ja varsinkin Lapissa päivälämpötila oli pakkasella muutamia asteita. Nyt etelän lumipyryssä lämpötilat pysyvät vielä tässä illalla joko nollassa tai hitusen pakkasella ja etelä-kaakkoistuuli on voimakasta.
Matalapaine siirtyy keskukseltaan Selkämereltä kohti Kainuuta tiistaina ja ko. rintamasysteemi runsaiden sateidensa kera tuo siis Etelä-Suomeen ja jonkin verran myös Keski-Suomen eteläosiin itäpainotteisesti hyvin leutoa ja kosteaa ilmamassaa; lämpötilojen ja sateiden olomuodon muutokset ovat siinä yhtäkkisen rajuja ja nopeita leudon ilman edetessä nyt ma-ti välisenä yönä ja ti aamulla, jolloin etelässä jo ti varhaisaamuksi lämpötilat kohoavat jopa +5 asteen vaiheille ja runsas lumipyry vaihtuu kuurottaiseksi vesisateeksi ja myös tihkuksi. Ilmakin muuttuu utuiseksi. Loppupäivän aikana suojasää (päivälämpötila yhä +5 asteen paikkeilla ja paikoin vähän ylikin) ja vesisateet etenevät siis osin Keski-Suomeen ja etelässä vähän / osittain poutaantuu, mutta pohjoisempana sää pysyy pakkasella, jolloin sadealue antaa siellä vain lumisateita; Lapissa voi olla yhä n. -10 asteen lämpötiloja. Voimakkaat tuulet kääntyvät etelässä lounaaseen ja muualla tuulet vaihtelevat voimakkuuksiltaan ja suunniltaan em. matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan.
Keskiviikkona matalapaine heikkenee ja siirtyy vähitellen Pohjois-Suomesta koilliseen, jolloin sen jälkipuolelta alkaa viileämmän ja kuivemman ilman virtaaminen maahamme; tällöin etelässä on vielä yöllä ja aamulla runsaspilvistä ja ajoittain voi esiintyä vesi-, räntä- ja tihkusateita lämpötilojen ollessa ti-ke yönä hitusen plussalla ja eniten idässä. Muualla on pakkasta muutamasta asteesta Lapin -5 ja -10 asteen välille ja sateita tulee hajanaisesti lumena. Päivällä sää poutaantuu ja pilvisyys vähenee etelässä, mutta pohjoisessa on vielä runsaspilvistä ja lumisateita. Päivälämpötila on etelässä +1 ja +4 asteen välillä ja pohjoisessa on pakkasta -5 asteen vaiheilla, ja paikoin vain hitusen. Tuulet heikkenevät etelässä ja kääntyvät lännen kautta luoteeseen, mutta pohjoisessa voi olla voimakkaita tuulia matalapaineen keskuksen lähellä vaihtelevin suunnin.
Torstaina etelässä ja osin keskiosissa on poutaista ja pilvisyys on enimmäkseen vähäistä; päivällä voi olla melko aurinkoistakin. Pohjoisessa runsaspilvinen sää on todennäköisempää, mutta mahdolliset lumisateet ovat vähäisiä; Lapin pohjoisosissa voi tosin vielä esiintyä yöllä runsaampia lumisateita kaikkoavan matalapaineen kera. Yö- ja päivälämpötilojen erot tulevat taas esille vähäpilvisillä alueilla, jolloin etelässä yöllä on heikkoa pakkasta ja keskiosissa paikoin -5 ja -10 asteen välillä. Päivälämpötilat ovat etelässä parisen astetta plussalla ja keskiosissa nollan vaiheilla. Lapissa lämpötilat ovat koko päivän vähän -10 asteen molemmin puolin; päivällä eteläosissaan vain heikkoa pakkasta. Tuulet ovat etelässä hyvin heikkoja ja pohjoisessa matalapaineen jälkipuolella pohjoisen ja lännen väliset tuulet ovat aluksi voimakkaita.
Viikonlopun osalle odotellaan sitten sitä em. seuraavaa annosta leutoa ja kosteaa ilmaa Etelä-Suomeen matalapaineen ja sadealueen kera lounaasta, kun samalla pohjoisessa talvinen tilanne on vielä päällä. Näiden luonteesta, leudon ilman saapumisaikataulusta tai perillepääsystä, sateista ja lämpötilojen tarkoista lukemista on vielä epäselvyyttä - niinpä päivityksessä viimeistään torstaina tarkastellaan sitten viikonlopun säätä tarkemmin koko Suomeen...
Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:
Lumipeitteen luonne ja paksuus on pysynyt päättyneen viikon 10 lumipyryjen jälkeen edelleen melko samanlaisena, eli itäosissa noin Päijänteen tasan itäpuolella on hyvin paljon lunta ja etelässä-lounaassa selvästi vähemmän - määrällisesti ilmaistuna etelässä-lounaassa lumipeite on pääosin 15 - 30 cm:n paksuista ja idässä 30 - 75 cm:n paksuista tällä hetkellä ennen tulossa olevia muutoksia.
Lisäksi lumipeitteissä on edelleen se rakenteellinen ero idän ja lännen välillä, jossa tuo Päijänteen tasan itäpuolinen hanki sisältää pohjallaan paljon myös alkutalvesta saakka kertynyttä vanhaa, tiivistä ja jäistä lunta, joka on kokenut useita suojasää- ja pakastumisvaihteluita. Samalla lännessä ja siellä etenkin etelässä-lounaassa lumipeite koostuu suurimmaksi osaksi tai paikoin jopa kokonaankin vain parin-kolmen viime viikon aikana tulleista uusista ja siksi ns. höttöisistä lumipeitteistä.
Tällainen rakenne-ero luo kevään tulossa olevaan lumisulamiseen myös selvän eron ko. alueiden välille: tuo itäinen hanki sulaa loppuun läntistä hankea paljon hitaammin, vaikka lämpötilat olisivat suunnilleen samat sulamisen aikana koko alueella; ja näin varsinkin varjoisten paikkojen vertailuna, kuten metsien sisäosissa ja rinteiden pohjoispuolilla, mutta myös selvästi mm. peltoaukeidenkin paljaaksi sulamisessa.
Tästä tämän illan ja tämän yön alun lumipyrystä voi tulla Etelä-Suomeen 5 - 10 cm uutta lunta, ennen kuin sateet muuttuvat kauttaaltaan vedeksi. Koska jo aamuksi on tulossa tuo n. +5 asteen lämpö kostean ilman ja vesisateiden kera, niin lumien sulaminen pääsee heti hurjaan sulamisnopeuteen - huomiseksi tiistaiksi onkin luvassa erittäin loskainen, vetinen ja ojissa ja puroissa jo tulviksikin saakka äityvä tilanne. Myös kaduilla ja alavilla paikoilla voi pian tulvia.
Sulaminen on siis voimakkainta heti huomenna tiistaina, ja sitten keskiviikkona se jo hiipuu hieman. Toisaalta keskiviikon aurinkoistuva ja kuivuva sää palauttaa keväälle tyypillisempää sulamisluonnetta alueelle, jossa siis tiistainen kaikkialta yhtälailla sulavan tilanteen sijaan tulee kontrastisempi sulaminen varjoisten paikkojen paljon hitaamman sulamisen korostumisena.
Sitten torstaina lumisulaminen keskittyykin yhä kuivemman ja yöpakkastakin taas sisältävän sään takia lähinnä vain aurinkoisille paikoille, jolloin lumipeitteen sula-aukkoistuminen alkaa korostumaan niillä aurinkoisilla paikoilla varjoisiin alueisiin nähden.
Koska tuo huominen sulaminen lämpöaallon heti tulevassa huipentumassa ja vesisateissa on niin rajua heti alkuun, niin siitä syntyykin viikon loppupuolelle jo sellainen tilanne, että tuosta em. länsiosien uudesta höttölumesta pääasiassa koostuva kokonaishanki voi kadota jopa n. puoliksi ja peltoaukeatkin sula-aukkoistuvat siinä on selvästi. Samalla kaupunkien asfaltoiduilla alueilla lumi katoaa jo paikoin kokonaankin.
Idän paksu ja vanhaa hankea paljon sisältävä kokonaislumipeite lähinnä vain madaltuu muutamilla senteillä ja sitten sula-aukkoistuminen keskittyy viikon lopulla lähinnä vain ns. paahdepaikoille siellä; eli mm. mäkien etelärinteille ja talojen eteläpuolille.
Tuosta ti-ke aikaisesta kiihkeimmästä sulamisvaiheesta ja vesisateista tulee siis myös jo jonkin verran sulamistulvia vesistöihin, mutta ei viime tammikuun veroista sulamistulvaa kuitenkaan; jokien ja järvien virtaamien ja vesipintojen nousua on kuitenkin jo selvästi odotettavissa tämän viikon 11 aikana.
Routa voi alkaa selvästi sulamaan etenkin jo valmiiksi vähälumisilla paahdepaikoilla, kuten mäkien etelärinteillä, ja muutenkin routaa on nyt ajankohtaan nähden normaalia paljon vähemmän, joten kevään etenemistä ajatellen lähtötilanne siinä sulamisessa on melko hyvä, vaikka viime viikko olikin niin talvinen ja kylmä - lumipeitteet näet ehkäisivät eristysvaikutuksellaan roudan lisääntymistä ankarienkin yöpakkasten aikana.
Vesistöjäiden suhteen tänään maanantaina on ollut talvikauden viimeinen päivä, jolloin Etelä-Suomen järvijäillä on voinut liikkua jalkaisin paikoin turvallisesti virtapaikkoja lukuun ottamatta.
Huomenna tiistaina alkaa siis myös vesistöjäiden sulamisvaihe ja jäiden päällä liikkuminen ei sitten ole enää mahdollista; siinä ensi alkuun jäiden päälle syntyy loskainen ja vetinen kerros heti huomenna ja sitten myöhemmin alkaa aurinkoisissa säissä jäiden haurastuminen vähitellen.
Virtapaikoilla tapahtui päättyneen viikon 10 kylmissä säissä uutta jäätymistä, mutta tällä viikolla 11 sula-aukkoistuminen palaa niille paikoille taas, ja etenee viikon mittaan yhä enemmän sulavetiseksi. Virtapaikkojen ulkopuoliset jäät ovat pysyneet melko saman paksuisina edelleen; eli pääasiassa 20 ja 50 cm:n välillä, ja jatkossa sulaminen alkaa etenemään hitaasti jäitä ohentaen.
Merialueilla on itse asiassa syntynyt tämän kuluvan / kuluneen talven laajin jäätilanne päättyneen viikon 10 kylmien säiden tuloksena, missä tänään maanantaina Suomenlahdella ulappaa on jäiden kokonaan valtaamana itäosissa noin Helsingin tasaa myöten, ja muutenkin uutta jäätä on paikoin melko laajanakin vyöhykkeenä rantaviivalla Suomenlahden länsiosissa, Saaristomerellä ja Selkämerellä. Perämeri on ollut taas kokonaan umpijäinen viime viikon kylmien säiden takia.
Jatkossa merelläkin jäiden päälle syntyy aluksi loskainen ja vetinen kerros heti huomenna tiistaina, kunnes sitten jäiden hidas haurastuminen alkaa aurinkoisissa säävaiheissa. Samalla uudet jäät voivat tällä viikolla hajota tuulisissa oloissa helposti ajojäiksi ja sohjovyöhykkeiksi vanhojen jääalueiden reunoille.
Kasvillisuuden kevääseen herääminen alkaa tällä viikolla 11 taas etenemään hitusen. Tällä hetkellähän on leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamisen suhteen sellainen tilanne, että aikaisemmat hyvin leudot säät tammi- ja helmikuun aikana pääsivät jo hieman virittämään noiden hedenorkkoja melkein kukinnan alkamisen partaalle, mutta viime viikon 10 kylmissä säissä se kehitys oli pysähtynyttä ja pähkinäpensaiden "heränneimmille" norkoille on voinut syntyä ankarissa yöpakkasissa paleltumavaurioita.
Kuitenkin etenkin pähkinäpensaiden kohdalla tämän alkaneen viikon leudot säät saattavat jo lounaisimmissa osissa saada aikaan kukinnan alkua lämpimimmillä kasvupaikoilla paikoin. Lepillä kukinnan alku on hieman myöhäisempi asia - tästä linkistä voi seurata siitepölytilanteita ja -tiedotteita: Norkko Siitepölytiedotus.
Päivitys 14.3.2023 klo. 22:05:
Päätin tehdä heti tänään tiistaina erillisen päivityksen tämän hetken sadealueesta Etelä-Suomessa, koska se on ollut nyt illalla maaliskuiseksi tilanteeksi hyvin erikoinen, ja aiheuttanee tästä hetkestä huomiseen keskiviikkoon saakka isoakin tulvavaaraa etenkin Uudellemaalle.
Matalapaineen osakeskus on nimittäin syntynyt lounaiskolkkaan ja sieltä se on siirtymässä Etelä- ja Keski-Suomen poikki koilliseen. Sen yhteyteen on syntynyt nyt illalla voimakas sadealue, joka jakaa länsipuolelleen kylmempää ilmaa ja itäpuolelleen hyvin kosteaa ja leutoa ilmaa, joka on ollut tänään Etelä-Suomessa.
Sadealueen länsireunalla Turun seudulta koilliseen sade on viileämmässä ilmassa (lämpötila on laskenut nollan tienoille) muuttunut märäksi lumisateeksi, joten lähitunteina Varsinais-Suomessa, osassa Kanta-Hämettä, Pirkanmaalla sekä siitä yön aikana Keski-Suomessa sataa uudestaan lumipeitettä; paikoin ehkä viitisen senttiäkin.
Sen sijaan sadealueen itäpuoliskolla etenkin Uudellamaalla on nyt illalla saatu juurikin maaliskuun tilanteeksi harvinaisen rankkoja kuurottaisia vesisateita +3 ja +5 asteen välisissä lämpötiloissa, ja monin paikoin on satanut kuin kesäisissä rankkasadekuuroissa - tämä aiheuttaa nyt lumien nopean sulamisen kanssa tulvavaaran yllättävänkin radikaalia kasvua ko. alueella ojista ja notkopaikoista jokiin saakka lähimmän vuorokauden aikana.
Vaikka yöllä viilenee Uudellamaallakin nollan tienoille sadealueen jälkeen, niin huomenna aamulla voi olla aika yllättävää tulvimista edelleen monin paikoin, ja päivälämpötilan ollessa aurinkoisessa säässä pari-kolme astetta plussalla on lumisulamista edelleen tulossa päivän aikana, joka voi pitkittää tulvatilanteita...
Palaan todennäköisesti vielä huomennakin (ke) asiaan, ja voidaan sitten katsoa kokonaissademääriäkin muutamilla paikkakunnilla tälle tiistaille; näyttää siltä, että paikoin on voinut tulla pelkästään tämän tiistain aikana koko maaliskuun keskimääräinen sademäärä sateiden oltua rankkoja jo viime yönä ja aamulla - tämä on tosiaan hyvin erikoista tähän vuodenaikaan...
Päivitys 16.3.2023 klo. 23:55:
Palaan päivittämään nyt vasta torstaina illalla, ja ensiksi siis viime tiistaisesta sadetilanteesta vielä muutama sana; sademäärät Etelä-Suomessa maanantain illasta klo. 19:30 tiistain loppuun klo. 24.00 saakka olivat monin paikoin 20 - 30 mm, ja tarkemmin laskin itse tuolta aikaväliltä lukemat pääkaupunkiseudulla seuraavasti: Espoo Tapiola - 23,3 mm ja Espoo Nuuksio - 27 mm.
Näin ollen tosiaan maaliskuiseksi sadetilanteeksi tämä oli melkoisen suuri sademääriltään, ja se aiheutti jo tämän vuoden toiseksi isointa tulvimista etenkin ojiin ja puroihin tammikuun erikoistulvan jälkeen.
Eilen keskiviikkona tulvat kuitenkin laskivat ojista ja puroista jo selvästi, eikä jokiin päässyt vielä kovin merkittävää tulvaa siksi muodostumaan.
Jäljellä olevat lumihanget ovat kuitenkin nyt vettyneet jo melkoisen äärimmilleen myös em. länsiosan suhteellisen uuden lumenkin alueella, joten jatkossakin tulvaherkkyys on vielä koholla, jos vain lämmin sää ja sateet toimivat yhdessä jatkossa uhkaavalla tavalla...
Tässä päivityksessä samalla voidaankin ottaa tarkasteluun tämän viikonlopun ja hieman ensi viikon 12 säätäkin: nimittäin edelleen näyttää siltä, että em. tapaan toinen märkä ja leuto matalapaine tulee lounaasta Suomeen lauantaina, jolloin plusasteisessa säässä, voimakkaissa etelän ja lännen välisissä tuulissa ja vesisateissa tulvavaaraa voi taas syntyä etenkin eteläisimpään Suomeen (Uudellemaalle ja kaakkoon)...
Huomenna perjantaina on vielä enimmäkseen poutaa, mutta tuon lounaasta lähestyvän matalapaineen pilvikansi valtaa jo yöstä alkaen lännestä käsin maatamme, ja illalla länsiosissa voi jo sataa. Tämä edeltävä to-pe yö on kohtalaisen kylmä, jolloin etelässäkin voi olla taas sisämaassa paikoin n. -10 asteen minimilämpötiloja ja Lapissa yhä paikoin -20 ja -30 asteen välillä. Päivälämpötila nousee etelässä taas hitusen plussalle ja Lapissa jatkuu pikkupakkanen aurinkoisessa säässä.
Lauantaina on sitten sadepäivä koko maassa tuon lounaasta koko maan päälle ja keskukseltaan noin Keski-Suomeen tulevan matalapaineen takia: etelässä sataa lähes yksinomaan vettä, keskiosissa myös räntää ja Lapissa saadaan yhä vain lunta pakkassäässä. Lämpötila on etelässä ja keskiosissa 0 ja +5 asteen välillä; leudointa lounaassa, ja lämpötilan vuorokausivaihtelu on tässä vaiheessa lähes olematon.
Sunnuntaina matalapaine kaikkoaa noin Keski-Suomen kautta koilliseen ja jättää melko leudon sään vielä eteläosiin heikkenevien tuulten kääntyessä siellä länteen; räntä- ja vesisateisen yön jälkeen päivälämpötila voi kohota yli +5 asteenkin monin paikoin sään seljetessä laajastikin yöllisen sateen jälkeen. Lapissa on vielä pakkasilmamassaa korkeapaineen selänteen tullessa heikkona lännestä.
Etelä-Skandinaviassa on muodostumassa kuitenkin taas uusi matalapaine, joka näyttäisi noudattavan tuota lauantain tapaa ja reittiä siirtyessään sitten ensi viikon ma vaiheilla maamme yli koilliseen: eli suunnilleen lauantain kaltaisen sään toisinto olisi sitten taas tulossa heti ensi viikon alkuun maanantaiksi; etelässä siis suojaa ja vesi-räntäsateita, ja pohjoisemmassa yhä talvista pakkassäätä ja lumisateita yhä lisää...
Suursäätilallisesti ensi viikon 12 säitä ajatellen ollaan siirtymässä hyvin mielenkiintoiseen vaiheeseen tuon alkuviikon viimeisimmän matalapaineen jälkeen: Britteinsaarten länsi-luoteispuolelle muodostuu voimakasta ja pitkänomaisesti laajaa matalapainetta, joka syöttää yleisesti manner-Eurooppaan lounaasta hyvin lämmintä ilmaa, joka voi jopa äityä poikkeuksellisen kesäiseksi lämpöaalloksi siellä.
Samalla jyrkkää lämpötilojen ja siten vuodenaikojen rajaa näyttäisi syntyvän juuri Fennoskandian kohdalle, kun tuosta lännen matalapaineesta kiilautuu solamaisesti vyöhykettä Fennoskandian keskivaiheilla itään ja koilliseen.
Näin ollen Suomen säässä koittaa nähtävästi yhä jyrkemmän kahtiajaon aika, jossa eteläosiin saattaa pullahtaa ajoittain tuota eteläisen Euroopan erittäin lämmintä ilmaa ja voitaisiin silloin päästä huippukeväisiin lämpötiloihin, kuten esim. vuoden ensimmäisiin +10 asteen ylityksiin.
Silti samalla Lapissa jatkuisi edelleen pakkassää ja ajoittain lumisateet - etelä- ja keskiosissa sateita voi myös tulla ajoittain, ja ehkä runsaastikin tuon lämpötilojen rajavyöhykkeen triggeröimänä.
Katsotaan sitten ensi su tai ma sitä, miten tuo ensi viikon erittäin jännittävä ja jyrkkärajainen ilmamassojen ja vuodenaikojen raja asettuu, muotoutuu ja käyttäytyy mm. juuri Suomen alueella; kumpi pääsisi voitolle, talvi vai hyvin lämmin kevät, vai alkaako niiden radikaali vuorottelu eteläisemmässä Suomen puoliskossa, vai jääkö eteläisinkin Suomi sittenkin myös talven puolelle koko ajaksi ma-ti jälkeen?....
Sääennusteiden lähteet:
--- Weatheronline- ja Wetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.
--- Foreca ja Ilmatieteen laitos.
--- Ventusky.
--- Sääfoorumi.
Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.
--- Vesi.fi -sivusto.
--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.
--- Kelikamerat-sivusto.
Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaaleja aspekteja ajatellen:
--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.
--- "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.
--- "WeatherWatchNZ" -kanava.
--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".
--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.
No comments:
Post a Comment