Saturday, November 11, 2023

Lisää pohdintaa ja esille ottoa elämäntilanteeni, sometoimintani ja erilaisten roolieni piirteistä mm. osana erityisherkän INFJ-persoonatyyppini ominaisuuksia

Olen viettänyt viimeksi kuluneen n. kuukauden aikana jälleen omien somejulkaisujeni osalta täydellistä mykkyyttä, mutta tässä palaan nyt aktiivisemmaksi täällä blogissani!

Edellisessä blogijulkaisussani tein tänään myös päivityksen, jossa lyhyesti kerroin viimeaikaisista sometoimintani piirteistä, mutta tässä palaan kertomaan niistä paremmin ja paljastamaan lisää syitä tällaiselle mykkyystoiminnalleni etenkin Facebook-seinäni osalta -- samalla oman elämäntilanteeni muitakin piirteitä arkeni sisältöjä myöten valottuu esille lisää.

Koko tämän vuoden jatkunut ongelma Facebookin käytettävyydessä omalta läppäriltäni käytettynä on ollut edelleen se yksi keskeinen syy haluttomuuteeni olla nimenomaan Facebookissa aktiivinen, ja näillä näkymin siitä syystä ei ole hamaan tulevaisuuteen edelleenkään poispääsyn mahdollisuutta näkyvissä...

Mutta onpa nimenomaan Facebookin käyttöön liittyvän haluttomuuteni parissa muitakin syitä, joista tässä kerron seuraavaa:

Kun tuota viime blogijulkaisuani päätin poikkeuksellisesti mainostaa Fb-seinälläni tuolloin kuukausi sitten, niin havaitsin siihen eräältä toiselta Fb:n käyttäjältä tulleen kohtuuttoman kriittisen kommentin myötä olevani Facebookissa tavallaan liian hankalassa ja osin jopa vääränlaisessa sosiaalisessa ympäristössä sekä oman persoonani että oman tämän hetken elämäntilanteeni katsannoissa -- tämän havaittuani päätinkin osaltaan siksi poistaa ko. Fb-postaukseni ja palauttaa Fb-seinäni viime heinäkuusta alkaneeseen "mykkyyden" tilaan.

Tässä edellistä edeltäneessä blogijulkaisussanihan olen jo paljastanut ja pohtinut oman persoonani ja elämäntilanteeni piirteitä alustavasti, ja siellä kerroin jatkavani aihepiirin käsittelyä vielä lisääkin, joten tässä sitä nyt jatkan jonkin verran ja nivon sitä osaksi myös tätä omakohtaista Facebookin (somen) käytön epämiellyttävyyttä ja hankaluutta.

Minusta siis vaikuttaa yhä vakuuttavammin nykytilanteessani siltä, että Facebook on somealustana tavallaan kuin liian älämölöinen ja sosiaalisesti liian epäharmoninen "avokonttori" kaltaiselleni ns. erityisherkälle ja INFJ-persoonatyypin (Myers-Briggs 16 persoonatyyppiä) piirteitä omaavalle ihmiselle, jolla lisäksi omassa elämässään on tällä erää muitakin hankaluuksia.

Tämä kokonaisuus on siksi sellainen omalla kohdallani, että siedän toistaiseksi aika heikosti Fb:n sisältämää tavallaan liian aggressiivista ja epämiellyttävää sosiaalista laatua.

Paras toimintaympäristö minulle tässä mielessä on siksi jatkossakin tämä paljon rauhallisempi blogialusta, jossa voin riittävän omaehtoisesti ja sopivan häiriöttä keskittyä juuri sellaiseen analyyttiseen ja vaikeiden asioiden sisältöjä pohtivaan kirjoitteluun, mikä on sitä ominta tapaani olla ylipäätään kirjoittaja ja siis olla osaltaan siinä myös jonkinlainen "aktivisti" vielä edelleenkin.

Itselleni tuo termi "aktivisti" on ollut silti myös osaltaan pettymyksen ja hankaluuksien piirteitä sisältänyt asia näinä viime aikoina, ja itse asiassa korostuneesti juurikin viime kevään eduskuntavaalien jälkeisenä aikana koko ajan - liekö niin, ettei sellainen rooli sittenkään sovi minulle yhtään...?

Yksi osa kokonaisvaltaisessa elämäntilanteeni pohdinnassa onkin ollut oman itseni analysoiminen sellaisen "aktivismin" roolin sopivuutta omiin tarpeisiini ja elämäntilanteeseeni ihmetellen, mutta paljon siinä on siis myös ulkoista pettymystä joidenkin muiden harjoittamaa "aktivismia" kohtaan, ja yleensäkin ns. vaihtoehtoajattelun tiettyjä piirteitä siinä myös pohtien.

Taitaa johtua osaltaan näistä persoonapiirteistäni juuri se, miten helposti ajaudun ehkä jopa lähes missä vain sosiaalisessa konstruktiossa tavallaan "liian omaehtoiseksi" ja sen mukaan monien muiden näkökulmasta katsottuna "liian hankalaksi" ja "liian kovapäiseksi" toimijaksi.

Virallista valtaa kyseenalaistavan aktivismin piirissäkin täten olen sellaisessa moodissani helposti tyyppiä, joka tulee vaihtoehtoisen sisälläkin "vaihtoehdoksi", ja siksi esim. virallista kyseenalaistavassa viiteryhmässä muutun helposti sitä vaihtoehtoista itseäänkin kyseenalaistavaksi toimijaksi -- minua ei vain ole ollenkaan luotu olemaan joukkoliikkeisiin ja muihin normimoraalisiin / kulttimaisiin ryhmiin mukaan ajautuvaksi persoonaksi, ja se kattaa kaiken uskonnollisista poliittisiin ryhmiin.

Silti olen ollut tällaisesta sosiaalisesta aspektistani, omaan itseeni ja rooleihini liittyen itse asiassa jo kauan monesti kiusaantunut ja hankalia tilanteita siinä surrut ja harmitellut, kun toisaalta haluaisin toki ihmisenä olla edes jossain määrin tai jossain katsannossa myös osa jotain "ominta sosiaalista ryhmää" tai edes jonkinlaiseen "sopivaan" sosiaaliseen toimintaan kuuluva -- balanssin löytäminen ko. omaehtoisuuteni ja sosiaalisuuden välillä on ollut minulle erityisvaikea asia itse asiassa koko elämäni ajan...

Niinpä juuri omaehtoisuuteni ja sen parissa ilmenevät kriittiset ja painavat ajatukseni ja tapani aiheuttavat ilmeisesti edelleenkin sekä omalla kohdallani itseni erakoitumisen tilanteita että tuottavat ulkoa päin hylkimisreaktioita itseäni kohtaan joidenkin tai jopa monien muiden tahoilta.

Usein on tuntunut mm. juuri tämän vuoden aikana sellaiselta, ettei tähän dilemmaani voisi koskaan tulla kunnollista ratkaisua koko loppuelämänikään aikana, ja se toki on osaltaan myös lannistavan tuntuista ja aiheuttaa osaltaan mm. muutenkin hankalaa Facebook-alustaa kohtaan itselläni toimintahaluttomuutta sometoiminnassa.

Tähän nimittäin osaltaan kuuluu myös sekin iso dilemma oleellisena osana INFJ-persoonatyypin ongelmavyyhdeissä, miten olemiseni rakkauselämääni ja seksuaalisuuteeni liittyen voisi muodostua toivotuilla ja / tai tarpeellisilla tavoilla, kun toistaiseksi minulla ei niiden suhteen ole olemassa yhtään mitään, kuten lähes koko aikuiselämäni ajankin on ollut tilanne...

Persoonaominaisuuksieni mukaan olen kuitenkin mm. aktivismiin ja kollektiivisiin sisältöihin liittyen vahvasti sitä tyyppiä, joka isosti kavahtaa kaikenlaisissa sosiaalisen konstruktion asetelmissa älyllistä epärehellisyyttä, valehtelua, ontuvaa ja vääristynyttä logiikkaa, puutteellista suhteellisuudentajua ja monella muullakin tavalla huonoa / puutteellista asiakäsittelyä eli ylipäätään ns. "virheajattelua".

Tämä koskee kontoltani käsin siksi virallisen vallan piirissä havaittavien tällaisten piirteiden lisäksi myös siis sitä virallista kyseenalaistavaa vaihtoehtoajattelua itseäänkin, jossa näitä kaikkia ongelmia on ollut havaintoni mukaan myös esim. juuri kemikaalivanauskomuksissa ja etenkin ns. "litteä maa" -kultissa, yms. uskomusjärjestelmien ja ismi-sisältöjen tyylisissä ryhmissä...

Minun kuuluu kuitenkin joka tapauksessa tuoda näitä puutteita esille, vaikka ne olisivat ns. "oman piirinkin" sosiaalisessa viiteryhmässä tapahtuvia, ja vaikka sen takia minua kohtaan tulisi sellaisen piirin puitteissa ulkoapäin hylkimistä ja vastareaktioita -- tämä kriittinen kyseenalaistavuus siis on loppujen lopuksi oman persoonani kunnollista toteuttamista kaikesta huolimatta.

Nimittäin olen aina aktivismikauteni puitteissa päätellyt asioita myös niin, että kunnollinen aktivismi tarvitsee myös kunnollista itsekritiikkiä piirissään juuri mm. ryhmä- ja kollektiivikatsannoissa tavattavaa kulttiajattelua vastaan! -- sitä itsekritiikkiä ei valitettavasti ole riittävästi täällä Suomessa(kaan), josta voisin tehdä montakin muuta omaa blogikirjoitusta, ja todennäköisesti jossain vaiheessa niin teenkin...

Ja vaikka itse sen sanonkin, niin olen mielestäni jo joka tapauksessa sen verran hyvin perillä monista asioista 15 vuoden aktivismi- ja valveutumiskauteni tuloksena, että voin hyvin pätevästi tunnistaa sekä analyyttisesti että intuitiivisesti näitä mainittuja "ajatusvirheiden" piirteitä monissa yhteyksissä, asioissa ja tilanteissa, minkä ymmärtäminen ja oppiminen edelleen kuuluu siis myös ihan luonnostaan persoonallisuuspiirteideni mukaiseen ajattelu- ja toimintatapaani.

Tämänlaisen INFJ-persoonatyypin täten kuuluukin olla sekä omaehtoinen kyseenalaistaja syvällisesti ja laajakatseisesti että itsetietoinen analyytikko ja uutta avartava "tietäjä" jopa tarpeen tullen ihan "kaiken" suhteen!

Itselleni tarpeellisesti vasta tämän aktivismikauteni puitteissa ja siinä etenkin koronakauden (eli Covid-petosvaiheen) tuomana aktivismin muutoksena olen alkanut itse viimein ymmärtää paljon paremmin myös sitä, että miten ja miksi tämän persoona-analyysin mukaisesti itse toimin ja ajattelen sekä aktivismissa itsessään että kokonaisvaltaisesti koko elämäni puitteissa...

Näistä mainitsemistani "oman persoonani piirteistä" olen tehnyt itse asiassa viime aikoina paljon itsetutkiskelua toiveissani mm. oman itseni kehittäminen ja mahdollinen sosiaaliseen konstruktioon paremmin asemoituminen edelleen elämäni nykyhankaluuksista huolimatta, tai siis myös niiden hankaluuksien takiakin.

Siinä on myös yksi syy tälle viimeaikojen somemykkyydelleni: olen vain kuluttanut aikaani ja energiaani myös tällaiseen itsetutkimiseen aikaisempaa enemmän someaktiviteetin sijaan; tämä varmasti jatkuu edelleenkin tulevaisuuteen jossain määrin...

Iso osa tästä itsetutkiskelustani on sisältänyt mm. tämän vuoden aikana YouTuben tarjoaman sisällön tutkimista, jossa olen katsellut esim. juuri INFJ-persoonatyypin ominaisuuksia tutkivia ja analysoivia YouTube-kanavia ja ammentanut myös muutakin sosiaalista ja psyykkistä materiaalia ymmärrykseni-tietoisuuteni parantamiseksi.

Täytyykin olla länsirappiosta huolimatta todella kiitollinen siitä, miten tällainen sosiaalis-psyykkinen materiaali myös ylipäätäänkin (siten siis sisältäen mm. myös muitakin "Myers-Briggs" -analysoituja persoonatyyppejä esille otoissaan) on noussut viime vuosina hyvin esille somessa ja vaihtoehtomediassa monien hienojen "asiantuntijoiden" toimesta!

Tämäkin uusi someaspekti voi auttaa länsimaiden nykyisessä rappiokriisissä oleellisesti osaltaan parantavien "lääkkeiden" ja tapojen löytämistä ja toimeen ottamista sekä kokonaisvaltaisesti että kohdistetusti kriisimme ratkaisemiseksi!...

Olen ajatellut jossain vaiheessa vielä tässä marraskuussa tehdä näistä ko. YouTube-kanavista ja -materiaaleistaan oman koostekirjoituksen tänne blogiini, josta te lukijani voitte sitten päästä tutkimaan niissä olevia asioita hyvänä tietopakettina. 

Se toivottavasti tuo sitten paremmin esille em. yleisen ongelmaratkaisun lisäksi teille kaikille myös sitä, millainen olen persoonana sekä miten ja miksi toimin niin kuin toimin, ja kuinka tällaiseen persoonaan suhtautuminen muiden taholta voi olla usein erikoista ja hankalaa -- tämä siis voi olla tärkeää itselleni läheisille ihmisille, jotka ovat ihmetelleet minua ja ajatteluani: wink wink!...

Siksikin toisaalta näistä persoonapiirteistäni tietäminen ja niiden suhteesta muihin sosiaalisiin konstruktioihin kuulumisen ymmärtäminen voi olla toki myös palkitsevaa ja avartavaa monellakin tavalla, kun siihen sopivasti sillä tavalla suhtautuu.

Samalla tietenkin te kaikki voitte päästä tällaisenkin koostepaketin kautta tutkimaan myös omien persoonallisuuspiirteidenne muotoja ja sisältöjä toivottavasti uudella ja hedelmällisellä tavalla tulevaisuuden muuttamiseksi senkin avulla paremmaksi...

Oman elämäni mainituista / vihjatuista nykyhankaluuksista voisin vielä mainita tähän seuraavaksi sellaista, että osaltaan myös sometoimintaani hankaloittaa edelleen yhtenä ongelmana myös vanhan äitini vointi, joka vaihtelee hieman edestakaisin jossain "kohtalaisen molemmin puolin", ja se tietenkin vie voimiani osaltaan, kun haluan olla hänelle tarpeellisesti avuksi...

Toinen käytännön hankaluus ja siten sometoimintaanikin kaventava piirre tällä hetkellä tämän marraskuun aikana on ollut ja on vielä jatkossakin jonkin aikaa myös omien arkitoimintojeni ja projektieni tarkastelu ja muuttaminen, koska en ole tyytyväinen siinä nykytilaani ja muutenkin jotain parannusta olisi tarpeen saada aikaan...

Arkitoiminnoissani silti ja joka tapauksessa edelleen keskeistä osaa näyttelee myös se vuodenkierron seurantaa valokuvaamalla tuottamani ja jo monivuotiseksi kasvanut "tiede-taide" -projekti vielä ensi vuoden 2024 ajan siksi, kun olen nyt päättänyt tekeväni valokuvaamista ko. kuvasarjojen kerryttämiseksi vielä ensi vuoden loppuun saakka...

Siinä on kuitenkin ollut viimeaikoina sellainen hankaluus sometoimintaa siksikin rajoittaen, jossa tässä marraskuussa olen ollut suunnittelemassa ja tekemässä siihen projektiin valokuvanottopaikkojeni ja -lenkkieni muuttamista ensi vuotta varten.

Sitä on täytynyt tehdä siksi, kun esim. Espoossa on alkamassa ensi vuoden 2024 alusta Leppävaarasta länteen kulkevan rautatien muutosprojekti ns. "kaupunkiratahankkeena" -- se ei ole ko. oman projektini muutoksiin ainoa syy, mutta keskeisin sellainen, ja en nyt tällä erää mainitse niitä muita syitä.

Moinen ratahanke nimittäin on todella valtava työmaa vuosien 2024-2028 välillä, ja siksi oman projektini puitteissa ensi vuonna sen alle tulee jäämään monta valokuvanottopaikkaani nyt jo ennakkoon poistettaviksi ko. ratahankesuunnitelmia tutkittuani.

Siksi sen takia etenkin Espoon valokuvanottolenkkejäni pitää sen mukaisesti organisoida nyt uudelleen jo kunnolla ennen ko. työmaan konkreettista alkamista -- melkein valmiiksi olenkin sen muutostyön jo saanutkin parhaillaan.

Paras aika tähän valokuvanottopaikkojen muutokseen on ollut nyt tämä marraskuu juuri ennen talven tuloa siksi, koska jo aikaisemmankin projektiperiaatteeni mukaisesti haluan osaksi tällaistakin valokuvien oton muutoskohtaa vuodenkierrossa sen vaiheen, jossa sekä poistettavat että uusina mukaan otettavat valokuvanottopaikat tulevat juuri talvea niukasti edeltävään kohtaan tarkkaan.

Siinä yhtäältä poistettavat kuvanottokohteet sisältävät vielä viimeiseksi kuvasarjakohdaksi kuluneen kasvukauden viimeiset vaiheet (kuten lehtipuuston tulo kokonaan alastomaksi), ja toisaalta samalla uudet kuvanottokohteet ehtivät tulemaan mukaan juuri ennen talvea niin, että koko tuleva talvikausi tulee ko. kuvasarjojen alusta saakka huomioiduksi lumineen kaikkineen -- eli uusien kuvanottokohteiden mukaanotoksi ei täten kelpaa esim. kalenterityylisesti vuodenvaihde, kuten voisi helposti mieltää.

Toki arkeni sisältää muitakin muutostarpeita ja hankaluuksia parhaillaankin sekä sen mukaisesti oleelliseen paremmin fokusoitumisen vaatimuksia, kuten olen jo tuonut osaksi ilmi, mutta niistä ei nyt tällä erää enempää kuin vain maininta siitä, miten yksi toivehan minulla on ollut rahaa tuottavan sometoiminnan luominen jossain vaiheessa, mutta palaan siitä asiaan vasta oikeasti konkreettisten asioiden sen suhteen tultua esille, jos ne pystyvät muotoutumaan...

Nyt alkaa olla sitten hyvä päättää tämä kirjoitus vähitellen tähän, mutta todennäköisesti jatkan tämän jälkeen täällä blogissani taas aikaisempaa tiheämmin ja runsaammin uusien kirjoitusten julkaisua.

Sen mukaan seuraava blogijulkaisuni saattaa tulla jo yllättävänkin nopeasti; todennäköisesti seuraavaksi teen juuri tuon em. YouTube-kanavia sisältävän sosiaalianalyyttisen koostekirjoituksen (se onkin jo olemassa luonnoksena), jonka myötä voinen sitten pohtia myös julkisesti myöhemmin muitakin oman sosiaalisen elämäni ongelmia ja kummallisuuksia, sekä tietenkin myös vahvuuksiani niitä edelleen kehittäen...

Sellaistakin sosiaalis-psyykkistä paljastamista minun ehkä kuuluu tuoda jollain tavalla lisää mukaan somesisältöihini muidenkin luettavaksi tietystä arkaluontoisuudestaankin huolimatta; näin ajattelen tällä erää, sillä onhan nimittäin osana myös aktivismia tärkeää ymmärtää yhä paremmin itse kunkin omaa sosiaalista-psyykkistä sisältöänsä, ja ehkä oma avoimuuteni siinä auttaisi jotenkin osaltaan, ja vaikka olenkin siis myös varsin tarkka yksityisyydestäni ja rajoistani mm. juuri persoonallisuusominaisuuksienikin takia...

Ja muiden blogikirjoitusten aiheiksi jatkossa olen kaavaillut mm. myös sitä, että koostan vähäisestä Fb-aktiviteetistani tältä syksyltä esille niitä muiden Fb-kaverieni ja Fb-ryhmien julkaisuja, joista olen tykännyt ja joissa on keskeisiä sisältöjä yhteiskunnallispoliittisten asioiden suhteen tältä ajalta.

Todella vakavaa ja kriisintäyteistä aikaahan joudumme ihmeissämme katselemaan ja kokemaan täällä Suomessa niin monella tavalla ilmeisesti vielä kauan aikaa edelleen, joten ymmärrystä tästä rappiosta on toki pidettävä koko ajankin yllä!...

No comments: