Sunday, November 24, 2024

Etelä-Suomen lyhyt talvisää jää taakse, kun alkavan viikon 48 heti alusta erittäin leuto ja ajoittain vesisateinen sää tulee pääosaan pitkäksi aikaa -- alkuviikolla tulvia runsasvesisateisen sään ja nopean lumisulamisen takia! (Päivitetty: talvi palaa joulukuun ensimmäisellä viikolla!)

Teenkin jo pian perään jatkoa viimekertaiselle sääennuste- ja luontoseurantakirjoitukselleni, kun sää pysyy tavanomaista pikantimpana puheenaiheena -- Tällä päättyvällä viikolla (18. - 24.11.2024) isoina puheenaiheina Etelä-Suomessa olivat Jari-myrsky ja sen tuoma talvinen ja luminen sääjakso kolmeksi päiväksi. 

Alkavalla viikolla (25.11. - 1.12.2024) puolestaan pikanttisuutta jatkavat heti huomenna maanantaina alkava erittäin leuto sää ja runsaat vesisateet, mitkä yhdessä tämän päättyvän viikon runsaita lumia nopeasti sulattaen voivat aiheuttaa jopa tuhoisia tulvia (etenkin Pohjanmaan joet erityisvaarassa)!

Jari-myrsky siis tuli etelästä nousseen voimakkaan matalapaineen kera keskiviikkona 20.11.2024, joka jatkui vielä torstain puolellakin: tein tästä Facebook-sivulleni tämän myrskyseurannan tässä Fb-postauksessani

Tällä videolla "Myrskyvaroitus"-vloggaaja tekee analyysin toteutuneista Jari-myrskyn piirteistä: Jari-myrskyn 20.-21.11.2024 analyysi: mitä tapahtui? 

Ko. myrskytilanteessa oli monta erityistä ominaisuutta; ensinnäkin märkänä satanut lumi kertyi lehti- ja havupuustoon runsaaksi tykkylumeksi, joka myrskypuuskaisen itä-koillistuulen kera sai aikaan roudattoman maan aikana runsaasti puustotuhoja ja sähkökatkoja -- pahimmillaan oli yhtä aikaa sähköttömiä talouksia jopa yli 80 000 kpl.!

Toisekseen itse myrskysäässä oli erikoisuutena muutamissa runsaimmissa sateissa yksittäistä salamointia, kuten mm. Espoossa. 

Meriveden korkeuteen tällä myrskyllä oli myös erityisiä vaikutuksia, kun Perämerellä torstain aikana kovamyrskyinen koillistuuli sai meriveden laskemaan mm. Kemissä ennätysalhaiseksi. Samaan aikaan torstaina Suomenlahdella kovaksi lounaistuuleksi kääntynyt puhuri sai meriveden nousemaan etelärannikolla poikkeuksellisen korkeaksi, joka aiheutti mm. pääkaupunkiseudun rannikolla meriveden tulvimista teille, puistoihin ja muuallekin.

Torstaista lauantaihin ko. myrskymatalapaineen jälki-ilmiönä jäi pakkaselle muuttuneessa ilmamassassa vellomaan Suomenlahdelle länsi-lounaistuulessa runsaitakin lumikuuroja, joista etelärannikko sai ajoittain osansa: itse asiassa itse Jari-myrskyn aikana hyvin kapealla etelärannikon kaistaleella ei kertynyt lunta sateiden oltua siinä vettä ja räntää, ja näin ollen esim. Helsingin keskusta ja Lauttasaari jäivät siinä vaiheessa vielä lumettomiksi pääkaupunkiseudulla -- mutta sitten jatkopäivinä eiliseen lauantaihin mennessä sakeat lumikuurot toivat myös näille lumettomille alueille vielä 5 - 10 cm lunta.

Koska myrskymatalapaine liikkui hitaasti Suomea pitkin pohjoiseen, niin se kierrätti länsipuolitse Suomeen melko kylmää ilmaa: lämpötilat laskivat täten etelärannikkoa myöten vähän pakkaselle, ja etenkin sisämaassa selkeimpinä ja heikkotuulisimpina öinä mitattiin -5 ja -10 asteen välisiä minimilämpötiloja pe-su välillä, joista suuri osa tuli tänään sunnuntaina aamulla tuulten kunnolla heikennyttyä.

Tänään sunnuntaina illalla lounaasta tuleva raju lauhtuminen on jo alkanut tuntumaan selvästi, ja sen aiheuttaa Britteinsaarten länsipuolella muhinut laaja ja hyvin voimakas matalapaine. Se venyy nyt alkavalla viikolla (ma-ti) aluksi Skotlannin suunnasta Norjaa viistäen Lapin pohjoisosien yli koilliseen siten, että Etelä- ja Keski-Suomi saavat siinä yhteydessä Afrikasta ja Afrikan länsipuoliselta valtamerialueelta erittäin leutoa ja kosteaa ilmaa, jossa lähes jatkuvana jonona lounaasta tulee ko. alueelle runsaita vesisateita ja ilmamassan ollessa erityislämmintä voi lämpötila kohota laajasti +5 ja +10 asteen välille yötä-päivää, ja onpa lounaiskolkassa mahdollisuus jopa rikkoa +10 astetta!

Tämä tilanne siis aiheuttaa heti huomenna ja ylihuomenna ensiksi pahoja hulevesitulvia taajamissa ym. rakennetuilla alueilla, ja sitten seuraavaksi ojien ja purojen kautta jokiin ja vielä myöhemmin järviin poikkeuksellisia syystalven tulvia, kun 10 - 30 cm paksujen lumipeitteiden nopea sulaminen tuottaa 10 - 30 mm:n vesimäärän vastaavasti, ja siihen päälle samalla vesisateista voi kertyä lisää sademäärää samankin verran, ja paikoin jopa enemmän! -- pahimmilla alueilla voi täten tulla ma-ti aikana jopa 50 - 100 mm:n veroinen vesimäärä jo valmiiksi hyvin märkään maastoon aiheuttamaan tulvia näistä molemmista yhteensä!

Lisäksi on huomattava, että jo tulevana yönä etelä-lounaistuuli voimistuu lähes myrskyksi jälleen ja jatkuu voimakkaana vielä ainakin tiistain alkuun saakka!

Sitten keskiviikosta eteen päin tilanne rauhoittuu, kun yhtäältä sulava lumi alkaa loppumaan eli maasto tulee lumettomaksi Etelä-Suomessa, toisaalta kun vesisateet vähenevät, ja kolmanneksi lämpötilan alkaessa laskemaan miedompiin plusasteisiin.

Tämä rauhoittuminen tulee siitä, kun tuo em. koillis-lounaissuuntainen matalapainejono siirtyy heikkenevänä enemmän Tanska-Etelä-Suomi linjalle, jolloin Etelä-Suomessa lounaistuulet heikkenevät selvästi ja lopulta on hyvin heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta ja ajoittain tyyntä -- tässä tilanteessa Lapista käsin alkaa taas valua etelämmäksi talvista pakkasilmaa, joka tuossa alkuviikon leudoimmassa vaiheessa jää pohjoisimpaan Lappiin (suojasää ulottuu alkuviikolla vain Etelä-Lappiin ja muutoin Lapissa tulee lisää lunta), ja to-pe aikana se leviää ainakin Keski-Suomeen saakka.

Etelä-Suomessa kuitenkin täpärästi jää plusasteinen ilmamassa vaikuttamaan runsaspilvisessä, ajoittain utuisessa-sumuisessa ja ajoittain vähäsateisessa säässä ke-to ajaksi, joten sateiden olomuoto jäänee jatkossakin ainakin etelärannikon tuntumassa ke-to aikana vedeksi, ja lähinnä vain sisämaassa voinee tulla taas vähän räntää ja lunta ajoittaisissa nollakeleissä.

Sitten näillä näkymin Jäämerellä voimistuu raju myrskymatalapaine, joka vaikuttaa ensi viikonloppuna Lapissa (siellä pakkassäässä yhä lisää lunta etenkin pohjoisimpiin osiinsa ja mahdollisesti myrskyisiä tuulia etenkin tuntureilla), ja samalla Britteinsaarten länsipuolella voimistuu uusi laaja ja voimakas matalapaine, joka ulottaa solaa kohti Lappia. 

Samalla Suomen eteläpuolelle muodostuu korkeapainetta, jonka myötä näiden elementtien takia Etelä-Suomeen alkaa ko. viikonloppuna suuntautumaan taas hyvin leutoa lounaisvirtausta Länsi-Euroopasta; lämpötila nousee taas nollan tienoilta useamman asteen plussalle yötä-päivää runsaspilvisessä säässä, mutta vesisateet jäävät tuossa vaiheessa vähiin / ovat lähinnä tihkua.

Sitten seuraavalla joulukuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla näyttäisi siltä, että nuo Pohjois-Atlantin voimakkaat matalapaineet alkaisivat jylläämään entistäkin voimakkaammin niin, että hyvin leudot etelän ja lännen väliset virtaukset ottaisivat pääosaa koko Fennoskandiassa Lappiakin myöten, ja samalla vesisateita (Lapissa myös ajoittain luntakin) tulisi koko maahan taas mahdollisesti-ajoittain runsaastikin, ja lähinnä vain Lapissa voi talvinen sää palata ajoittain lyhyiksi ajoiksi -- katsotaan mahdollisessa päivityksessä tuota joulukuun alun säätä lisää tai sitten kokonaan uudessa blogikirjoituksessaan...

Siirrytään sitten luontotarkasteluun:

Etelä-Suomessa on siis tällä hetkellä tämän päättyvän viikon lumisateista yleisesti 10-30 cm paksuinen lumipeite; runsaimmat lumikertymät löytyvät monin paikoin Etelä-Suomen sisämaasta, missä esim. Vantaan lentokentällä on mitattu n. 30 cm:n paksuista hankea.

Huomenna ja ylihuomenna jopa tuollainen 30 cm voi sulaa hämmästyttävän nopeasti kosteassa ja vesisateisessa säässä kokonaan / lähes kokonaan pois, jolloin keskiviikkoon mennessä lunta löytynee enää lähinnä vain laikuittain siellä täällä Etelä-Suomessa, ja sula tilanne jatkunee etenkin Uudellamaalla ja lounaassa läpi koko alkavan viikon ilman uusia lumisateita, joten laajalla alueella tulee kokonaan lumetonta taas. 

Sitten ensi viikonloppuna uudestaan voimistuva leuto sää jatkaa lumisulattamista niin, että mahdolliset to-pe aikaiset vähäiset uudet lumet sulavat sisämaasta nopeasti pois, ja lumiraja siirtynee yhä etäämmälle pohjoiseen Keski-Suomen puolella...

Kolmen viime päivän pakkasissa Etelä-Suomen järvissä on muodostunut talvikauden ensimmäisiä ohuita jääkansia, ja näin etenkin seisovavetisissä järvissä ja muiden järvien rauhallisissa poukamissa ja matalavetisillä rannoilla -- tuo huominen ja ylihuominen erityisen korkeita lämpötiloja sisältävä leuto vaihe heti alkuun ja sen mukana tuleva voimakas etelä-lounaistuuli sekä hajottavat että sulattavat jäät niin tyystin nopeaan tahtiin, että keskiviikkoon mennessä on odotettavissa taas kokonaan jäättömät järvivedet.

Merialueillahan ei ole jäätä pystynyt muodostumaan, koska meriveden pintavesilämpötilat ovat pysyneet edelleen ajankohtaan nähden erittäin korkeina, ja esim. Suomenlahdella lähes kauttaaltaan yhä jopa +5 ja +9 asteen välillä.

Järvien pintavesilämpötilat ovat kuitenkin laskeneet laajasti sulavetisinä pysyneilläkin paikoilla lähelle nollaa tai ne ovat paikoin vain pari-kolme astetta plussalla, joten uusia jääkansia muodostuu sitten helposti uudestaan, kun seuraava selvä pakkasjakso joskus (kaukanakin tulevaisuudessa?...) saapuu...

Maaperä on siis pysynyt koko marraskuun ajan hyvin märkänä etenkin eteläisimmissä osissa, missä on satanut eniten vettä(kin) viime viikkoina -- lisäksi on huomattava, että nämä paksut lumipeitteet tuon Jari-myrskyn ja sitä seuranneiden lumikuurojen tuomina ovat aiheuttaneet tässä kolmen viime päivän pakkasjaksossa sen, että maa ei ole routaantunut oikeastaan ollenkaan jopa lähes -10 asteen minimilämpötiloista huolimatta.

Näin ollen huomisen ja ylihuomisen runsaat sulamisvedet ja vesisadevedet pääsevät ns. käsiksi maaperään hetimiten, mutta maaperän ollessa jo valmiiksi hyvin märkä on seurauksena maaperän tavallaan ylikyllästys vedellä ja se korostaa tulvaherkkyyttä muutamina lähipäivänä paljon!

Niinpä maaseudun peltoviljelyssä on odotettavissa savimailla ja peltojen notkopaikoissa jopa pahaakin tulvimista ja tulvalammikot voivat jäädä vellomaan pitkäksi aikaa haihdunnan ollessa tähän vuodenaikaan jo lähes olematonta poutasäilläkin: tällä voi olla jo selvää huonontavaa vaikutusta syysviljojen oraille (ruis ja syysvehnä) monin paikoin liikamärkyyden takia.

Toisaalta pohjavedet alkavat nousta viiveellä huomattavan paljon, joka on jo näin talven kynnyksellä (normaalisti olisi talvi alkamassa, mutta nyt ei käy niin) myös varsin poikkeuksellista, kun tätä nousua voi jatkua pitkälle joulukuun puolelle, mikäli tosiaan säät pysyvät pitkään plusasteisen leutoina ja vesisateisina edelleen...

Ja tosiaan viiveellä voi syntyä myös järviin selvää vesipintojen nousua, joka voi jatkua myös selvästi joulukuun puolelle; myös tulvavaaraa saattaa siitä siksi syntyä etenkin alavilla järvirannoilla, ja eniten sadetta jo ennestäänkin saaneilla seuduilla Etelä-Suomessa!...

Puistoissa ja puutarhoissa on siis vielä viipyillyt joissakin viljellyissä puissa ja pensaissa viimeisiä lehtiä ns. viiveruskana, mutta kolmen viime päivän pakkaset ovat nyt viimeistelleet niiden varisemista ja myös kuivumista suoraan pakkaspaleltuneiksi, joten tämän uuden leudon sään tullessa taitaa lopulta viimeistenkin lehtien variseminen käydä loppuun joulukuun alkuun mennessä kaikkein "itsepäisimmilläkin" lajeilla -- näitä lajeja ovat siis olleet mm.: myöhäiset lehtikuuset (Larix sp.), jasmikkeet (Philadelphus sp.), myöhäiset pähkinäpensaat (Corylus avellana), hurmehappomarja (Berberis X "Ottawensis"), punapaju (Salix purpurea), osa ruusuista (Rosa sp.) ja muutamat myöhäiset pensasangervot (Spiraea sp.).

Vielä vihreinä ja osittain kasvussa erittäin leudon syksyn ansiosta säilyneet jotkut ruohovartiset kasvilajitkin ovat nyt saaneet tästä lyhyestä talvesta jonkin verran "nokkiinsa", mutta näiden nykylumien sulettua nähdään sitten se, kuinka paljon... 

Jos hyvin leuto sää pitkittyy pitkäksi aikaa joulukuulle saakka, niin esim. puistojen ja puutarhojen vihreimpinä säilyneet nurmikoiden osat saattavat ehkä elpyä vielä joko pysymään edelleen vihreinä ja / tai ainakin etelärannikolla-lounaassa saattavat hyvin hitaasti vielä kasvaakin; toisaalta myös osaa nurmikoista voi alkaa vaivaamaan liikamärkyys paikoin pahastikin...

Tämän myötä näyttää siis siltä, että Etelä-Suomessa palataan termisenkin määritelmän puitteissa selvästi syksyyn (marraskuinen loppusyksyversio siis) ja ajankohtaan nähden normaalia paljon leudompiin oloihin, ja sille isona kontrastina talvi pitää pintansa alkavalla viikolla Lapissa (etenkin pohjoisimmat osat) ja voi ajoittain voimistua siellä lumipeitteiden paksuuntumisiin ja hetkittäin sopivan selkeinä ja heikkotuulisina aikoina -20 astetta kylmempiin lukemiin.


Päivitys tiistaina 26.11.2024 klo. 13:30: Tein Fb-julkaisun äsken, jossa tarkastelin tuosta hyvin nopeasta lumisulamisesta ja runsaista vesisateista syntynyttä tulvatilannetta Vesi.fi-sivuston vesitilannekatsauksen avulla -- Lainaan tässä alle tuon Fb-julkaisuni tekstin sellaisenaan koskemaan myös tätä blogipäivitystä >>

Vesitilannetta Vesi.fi-sivustolta (Huomio, tämä on jatkuvasti päivittyvä tilannesivusto, jolloin tämän ko. julkaisupäivän tilanteet tulevat myöhemmin katoamaan pois!) -- tämän mukaan pahimmat sademäärät (jopa 30-50 mm) osuivat eilen Satakunnan alueelle, ja myös Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle; täten mm. Kokemäenjoki, Eurajoki ja Kyrönjoki ovat nousseet jo tuhoa aiheuttaviin tulvamittoihin tänään!  

Tänään tässä tilannekatsauksessaan mainittu: "Taajamissa aiheutuu hulevesitulvia, kun tiivistynyt lumi tukkii hulevesireittejä eikä niiden vetokyky riitä." -tilanne ei enää kuitenkaan pidä paikkaansa, koska kaikki tuollainen tiivistynyt lumi on jo ehtinyt sulaa tähän hetkeen mennessä hyvin laajalla alueella Etelä- ja Keski-Suomessa kokonaan pois -- kyseessä on siinä siis selvästi jo ohi mennyt tilanne. 

Nimittäin niin hurjan nopeaa lumen sulaminen on ollut +5 ja +10 asteen välisissä lämmöissä ja kosteissa vesisateisissa oloissa -- esim. Vantaan lentokentän sääasemalla tämä sulamisnopeus näkyy todella pikantisti, koska vielä eilen maanantaina aamun mittauksessa siellä oli vielä 26 cm paksu hanki, mutta tänä tiistaiaamuna lumipeitejämän syvyys oli enää 5 cm, ja sekin katoaa vielä tämän päivän aikana pois "nollaan". 

Toisin sanoen lumipeitteen sulamisnopeus on ollut vain yhdessä vuorokaudessa jopa n. 20 cm:n luokkaa! -- täten esim. vielä eilen maanantaina 15 cm paksuja lumipeitteitä olleilla alueilla Etelä-Suomessa on tänään jo kokonaan lumetonta; esim. täällä Hämeenlinnassa on tällainen tilanne, ja nyt maisemissa täällä näkyy enää vain lumen auraamisesta jääneitä kasajämiä. 

Ei siis ihme, kun on tulvinut ajankohtaan nähden poikkeuksellisella tavalla lumisulamisesta syntyneen n. 20 mm veroisen vesimäärän päälle tulleiden 20 - 50 mm:n sademäärien kera vesisateista. 

Tänään on vielä huippuleuto sää Etelä-Suomessa lämpötilojen ollessa jopa lähellä +10 astetta laajasti Etelä-Suomessa (esim. täällä Hämeenlinnassa on yhä +8 astetta), mutta sitten illalla alkaa vähän kylmempi parin päivän jakso "vain" parin-kolmen asteen plussakeleissä, ja viikonloppuna leutous taas voimistuu yli +5 asteenkin lukemiin lounaisvirtauksen voimistuessa...  

Seuraava viikko (joulukuun ensimmäinen kokonainen) näyttää eri sääennustemalleissa pääosin edelleen tavanomaista selvästi lämpimämmältä kokonaan, mutta osa malleista tarjoaisi sen verran kylmenemistä viikon puolivälissä, että ajoittain nollan vaiheilla / pikkupakkasella käyvät lämpötilat mahdollistaisivat välillä lumisateitakin etelässä -- normaalia leudompaa nämä "kylmät" vaihtoehdotkin näyttävät silti olevan näillä näkymin...


Päivitys sunnuntaina 1.12.2024 klo. 22:15: Päivitän nyt viimeisen kerran tähän kirjoitukseen sääennusteen tuolle joulukuun ensimmäiselle kokonaiselle viikolle, joka siis alkaa huomenna -- Tuossa edellisessä päivityksessä mainittu näyttää uusien ennustemallien mukaan pitävän edelleen melko hyvin paikkansa, mutta tarkennetaan tässä tietoja. 

Huomenna maanantaina jatkuu vielä Etelä-Suomessa tänä päättyvänä viikonloppuna vallitsemaan alkanut uusi annos erittäin leutoa lounaisvirtausta, jossa lämpötilat ovat olleet laajasti +5 asteen paikkeilla ympäri vuorokausien ja etenkin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa usein myös reilusti yli +5 astetta +8 asteen tienoille saakka. Sää on ollut tyypillisesti utuista, runsaan sumupilvistä ja ajoittain on tullut heikkoa vesisadetta tai tihkua.

Tiistaina tähän tulee nopea muutos talvisempaan vaiheeseen, kun huomenna alkaa Norjanmereltä siirtymään voimakas matalapaine Lapin yli koilliseen, ja sen perässä tiistain aikana (yöllä ja aamulla) Etelä-Suomea ylittää itään kylmän rintaman kera lounais-koillissuuntainen matalapaineen sola; tässä yhteydessä tiistaina alkuvuorokauden aikana sadealue liikkuu myös itään, jossa sade on aluksi vettä, mutta muuttuu ennen loppumistaan lumeksi -- eniten lunta ehtii satamaan etelän sisämaassa, jossa yli 5 cm:n lumikertymät voivat mahdollistua, mutta etelärannikollekin voi sataa hento lumipeite. Tiistaina päivällä sää selkenee luoteistuulessa ja lämpötilat ovat jo yleisesti pari-kolme astetta pakkasella iltapäivästä alkaen.

Keskiviikkona lännestä tulee Etelä-Suomen päälle nopeaan tahtiin korkeapaine luoteistuulen tilalle, joten tuulet heikkenevät ja jopa tyyntyvätkin, ja sää on koko päivän selkeää tai vähintään hyvin vähäpilvistä. Lämpötilat ovat koko päivän pakkasella, missä etenkin sisämaassa yölämpötila voi laskea -5 ja -10 asteen välille; illalla voi olla uudestaan yhtä kylmää tai etenkin idässä sitäkin kylmempää paikoin.

Torstaina tuo korkeapaine siirtyy sitten vähitellen Suomen itä-kaakkoispuolelle, jolloin etelätuulet sen länsipuolella alkavat valtaamaan alaa lännestä alkaen; sää on aluksi selkeää, mutta myös pilvisyys lisääntyy vähitellen / vaiheittain lännestä alkaen -- lämpötilat pysyvät vielä pakkasella, mutta lauhtuvat vähitellen 0 ja -4 asteen välille myös n. -10 asteen yöpakkasia sisältäneillä alueilla idässä. 

Sitten tuosta eteen päin loppuviikolla Suomi sijaitsee tuon itään vahvistuvana siirtyvän korkeapaineen ja lännessä Pohjois-Atlantin uusien matalapaineiden välisellä etelävirtauksen alueella, jossa pakkasilmamassa ei täysin pysty vielä siirtymään itään, mutta se näyttäisi antavan tilaa myöhemmin lounaasta jonkin verran leviäville suojasäille, jossa ko. viikonloppuna olisi lähestymässä lounaasta voimakas matalapaine Etelä-Suomeen, mutta nyt ennustemalleissa sen tulo tyssäisi lounaiskolkalle ja se heikkenisi samalla -- jonkin verran lumi- ja etelärannikolla myöhemmin räntä-vesisateita olisi siinä yhteydessä tulossa lämpötilan ollessa nollan vaiheilla...

Katsotaan tuota viikonlopun tilannetta sitten tarkemmin seuraavassa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessani, jonka teen tuolla joulukuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla joskus ke-pe välillä...

Näillä näkymin kuitenkin tuo viikko tuo ainakin heikosti-kohtalaisesti talvea takaisin Etelä-Suomeenkin ja lumipeitteen lisäksi tuo ke-to ajan pakkanen tekee järviin taas uudet ohuet jääkannet etenkin seisovavetisiin järviin kauttaaltaan, ja muutenkin rauhallisille rannoille ja poukamille myös isoissa ja virtaavavetisissä järvissä.

No comments: