Jaahas, mitäpä sitä poimisi esittelyyn tällä kertaa Seppo Oikkosen hyvin kiivastahtisen ja runsaan kirjoittelunsa parista blogissaan "Kuinka Karl Marx tavattiin"...
No, otan nämä kaksi lainausta tästä julkaisustaan ("lisäysten" puolelta), joista ensimmäinen kuvaa oikeastaan parhaiten länsimaisen ajattelun nykyrappiota.
Toinen lainaus kiteyttää myös oman asenteeni ajattelussa ja yhteiskunnallispoliittisessa toiminnassa. Koko aktivistikauteni aikana oikeastaan olen ollut menossa sellaista asennetta kohti sitä enemmän mitä paremmin olen sekä oppinut ajattelemaan että mitä runsaamman prosessoidun tietopankin olen pystynyt omaksumaan monista asioista.
Lainaus 1: "Niin sanottu "opillisuus" on oman aikamme "pätevää" ajattelua. Etsitään jonkin "ismin" mukainen käsitteistö ja tunnetaan totuudellisuutta kun käsitellään asioita sen-ja-sen "ismin" käsitepuitteistuksessa. Kilpailu pinnallisten "ismien" kesken on niin kova että vastapuolen puheita vahditaan kotkansilmin -- ja silmä välähtää kun se huomaa yhden termin, sanakäänteen, vihjeen, joka vastapuolen "paljastaa".
Siitä leimaaminen sitten alkaa. Kukaan ei näytä ymmärtävän että tämä on mutatis mutandis samaa ajattelua kuin päätään nostava totalitaristinen paljastus-, ilmianto ja puhdistusmentaliteetti.
Kun "sivistyksellä" on tarjottavana enää vain pätevöitymistä uusskolastisissa ismeissä, mikä rooli ajattelulle jää? Kehitellä terä-aseita joilla vastapuolen käsitekuplat puhkotaan? -- Ja gallup-tutkimuksista voidaan sitten seurata mikä puolue milloinkin on johdossa ja nousussa tai laskussa kannatusprosenttimittauksissa.".
Lainaus 2: "Jos jokin on omassa elämässäni ollut oikeaksi osoittautunut älyllinen ratkaisu, se on ollut pidättäytyminen kaikesta uskonnollisesta, poliittisesta ja ideologisesta sitoutumisesta. Tämä tietty kyky sanoa selvästi "Ei!" kun joukot ovat houkutelleet mukaansa on ollut minulle todella hyvä ominaisuus, ja olen todella iloinen siitä että olen pystynyt säilyttämään tarkkailija-asemani.".
Seppo Oikkosen blogijulkaisu: Tavikset tahtoo tasa-arvon (31.3. 2013).
Linkki ko. Fb-julkaisuuni (Materiaalisiirto blogiin 5.11.2022).
No comments:
Post a Comment