Joulua edeltävä viikko 50 on jo alkamassa, ja sille on näkyvissä edelleen kohtalaisen ankaraa talvisäätä koko Suomeen ja lisäksi suureen osaan Eurooppaakin, mutta kaikkein kylmimmiltä ennusteskenaarioilta taidetaan sittenkin selvitä monin paikoin.
Euroopan mittakaavassa tavanomaista selvästi kylmempi ilma vaivaa silti vielä lähes koko Länsi- ja Keski-Eurooppaa melkein koko viikon ajan ja täällä Suomessa ensin nousee Baltiasta huomiseksi ma illaksi ja ma-ti väliseksi yöksi ihan kohtuullinen lumimyrsky.
Sitten sen jälkeen tuo lumimyrskyn tuova Baltiasta nouseva matalapaine siirtyy vähitellen Suomea pitkin pohjoiseen ja jättää loppuviikoksi hajanaisen (pieniä osakeskuksia "siellä täällä") ja virtauskentältään heikkotuulisen matalapaineen alueen koko Fennoskandian ylle, jossa pakkassää jatkuu ajoittaisine ja kuurottaisine lumisateineen.
Vaikka alkuun Lapissa jatkuvat n. -30 asteen ankarat pakkaset, niin tämä matalapaine siis ulottuu lopulta myös Lappiin ja lauhduttaa siellä pakkasia lumisateineen tiistain illasta alkaen.
Manner-Euroopassa tapahtuu mielenkiintoisia muutoksia yhtäältä Ranskassa ja toisaalta Ukrainassa:
Ensin mainitulla alueella Azorien ja Länsi-Euroopan välillä pyörivä matalapaine yrittää työntää leutoa ilmaa osaan Ranskaa alkavan viikon alussa niin, että maan eteläosat leudontuvat huomattavasti ja lämpötiloiltaan reilusti yli +10 asteen, mutta pohjoisosat jäävät talvisen ilman piiriin; on pienistä kiinni kumpaan puoliskoon esim. Pariisi joutuu / pääsee - Britteinsaaret pysyvät tässä vaiheessa koko ajan talvisen ilmamassan puolella.
Ukrainassa puolestaan käy päin vastoin, eli siellä vielä nyt vallitseva leuto ilmamassa korvautuu tuon manner-Euroopan pakkasilmamassalla, kun Mustaltamereltä nousee pohjoiseen matalapaineen osakeskus, jonka jälkipuoliskolla talvi siis palaa lännestä käsin suureen osaan Ukrainaa.
Tuo talvinen sää näyttäisi kuitenkin taas leudontuvan ainakin maan eteläosissa taas plussakeliksi viikon lopulla ja ajoittain koko alueellakin, kun tuon Ranskaan leutoa säätä osaksi työntävä matalapaine siirtyy vähitellen muotoutuen idemmäksi kohti Mustanmeren länsipuolta; tämäkin systeemi tuo taas paikoin reippaasti vesisateita eteläpuolellaan Välimerelle.
Ranskassa sen sijaan käy taas päin vastoin loppuviikolla tuon em. matalapaineen siirtyessä kohti Mustaamerta; Britteinsaarille jäänyt talvinen ilmamassa tekee Ranskassa taas etelämmäksi paluun, joten pakkasia etenkin öisin ja paikoin lumisateita voi tulla taas niilläkin alueilla, jotka alkuviikolla tilapäisesti leudontuvat.
Länsi-Venäjällä vallitsee viikon mittaan enemmän tai vähemmän säännöllinen etelävirtaus tuon Fennoskandian hajanaisen matalapainerakenteen ja kaukana Siperiassa olevan pakkaskorkeapaineen välissä; niinpä pakkaset lauhtuvat myös Uralin länsipuolella Jäämeren rantaa myöten, mutta suojasäätä ulottuu ajoittain korkeintaan Moskovan seudulta vain vähän pohjoiseen ja koilliseen / vain Moskovan seudulle saakka.
Tarkemmin Suomen tilanteista seuraavaksi:
Huomenna maanantaina lumimyrsky saapuu Etelä-Suomeen siten, että lämpötilat laskevat aamuun mennessä -5 ja -10 asteen välille ja pysyvät siinä iltaan saakka. Ennen lumipyryä itätuuli voimistuu jo aamuksi voimakkaaksi ja purevan kylmäksi, ja se on pyryn alkuvaiheissa voimakkaimmillaan ajoittain kovapuuskaista. Lumipyry alkaa etelärannikolla noin klo. 15 - 16 välimailla, ja on sakeimmillaan muutaman tunnin ajan illan mittaan koko Etelä-Suomen alueella.
Runsaimmat lumikertymät tulevat kuitenkin vain Uudellemaalle ja kaakkoisosiin, missä uuden lumen kertymät voivat olla keskimäärin 10 ja 20 cm:n välillä tiistain aamuun mennessä. Sisämaassa kertymät voivat jäädä alle kymmenen sentin tai 10 cm:n paikkeille, koska pyry heikkenee edetessään Suomessa pohjoiseen.
Kaiken kaikkiaan lumikertymistä on tässä voimakkaan itätuulen tilanteessa muistettava se, että tilanteen usean asteen pakkasissa sekä satava että jo maassa ennestäänkin ollut pakkaslumi kinostuu ja pölisee erittäin paljon, joten uuden lumipeitteen muodostuminen on hyvin epätasaista; paikoin voi muodostua etenkin eteläisimmissä osissa yli puolen metrin kinostumia.
Tiistaista eteen päin itse asiassa aivan viikon lopulle on sitten odotettavissa suorastaan koko Suomeen lähes samanlaiseksi luonnehdittavaa säätä, joka on jonkin verran vaihtelevaa epäsäännöllisesti ja hieman vaikeasti ennakoitavaa, mutta jatkuu talvisen pakkassään merkeissä koko ajan koko maassa - merkittävä muutos on etenkin etelässä se, että tuulet heikkenevät jo tiistaina ja pysyvät sitten monta päivää enimmäkseen heikkoina.
Pilvisyys voi vaihdella laajoissakin rajoissa lähes selkeästä pilviseen, ja lumisateiden ajoittumisia ei voi tarkkaan ennustaa; yleensä sulien merien äärellä lumisateiden riski voi olla suurempaa kuin sisämaassa riippuen kulloisistakin tuulten suunnista em. epämääräisessä virtauskentässä ja matalapaineen osakeskuksista, joiden paikkeilla voi olla pienialaisia runsaitakin lumisadetilanteita.
Lämpötilat vaihtelevat noissa loppuviikon vaiheissa myös melko paljon tuulten, pilvisyyden ja lumisateiden kohdalle osumisten mukaan: Etelä-Suomessa leudoimmillaan voi olla vain pari-kolme astetta pakkasta ja kireimmillään selkeäsäisimmillä hetkillä lämpötila voi paikoin laskea -10 ja -20 asteen välille; Keski-Suomessa varsinkin itäpainotteisesti voi olla kylmempääkin.
Lapissa puolestaan leudoimmillaan lämpötilat voivat käydä -10 asteen leudommallakin puolella, mutta tähän aikaan vuodesta hyvin helposti lämpötilat laskevat siellä nopeasti yhä uudestaan ainakin -20 ja -30 asteen välille ja ehkä kylmemmäksikin sään kulloinkin seljetessä heikkotuulisissa olosuhteissa.
Ja tämän vuodenajan maksimi- ja minimilämpötiloista on ihan koko maassakin huomioitava se, että lämpötilat eivät ole niinkään vuorokausivaihtelusidonnaisia oikeastaan juuri ollenkaan, koska Lapissa on kaamos ja etelässäkin päivän aurinkoaika on kovin lyhyt: eli vuorokauden minimit ja maksimit lämpötiloissa voivat sattua epäsäännöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa riippuen em. säänvaihteluista.
Vihjeenä muutoksesta, joka olisi näkyvissä jouluviikolle 51 ja tässä vaiheessa nähtynä lähtisi käyntiin jo ensi viikonvaihteessa: tässä vaiheessa näyttää siltä, että manner-Euroopan talvisessa ilmamassassa muodostuisi korkeapaine, joka siirtyisi vähitellen voimistuvana idemmäksi ja samalla matalapaineiden muodostuminen Atlantilla ottaisi pohjoisempaa ja voimakkaampaa moodia, jolloin eräs skenaario tarjoaisi voimakkaiden matalapaineiden reittiä Britteinsaarten tienoilta Fennoskandiaan...
Tämä tarkoittaisi paljon leudontuvaa säätä, runsaita vesisateita ja talven kaikkoamista Länsi-Euroopassa, ja täällä Suomessa puolestaan vaihtelevaa, myös leudompaa (etelässä ajoittain suojaa) ja runsaita sateita, jotka eteläosissa tulisivat kaikissa olomuodoissa ja Lapissa lumena - voidaan tarkastella tätä päivityksessä lisää alkavan viikon 50 puolivälissä / lopulla...
--- Energiakriisin katsannossa nyt siis näyttääkin siltä, ettei pahimmat skenaariot ole vielä toteutumassa tällä alkavalla viikolla 50, joten mm. sähkökatkoilta vältyttäneen edelleen.
Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:
Tällä päättyvällä viikolla 49 lumipeite siis vahvistui oikeastaan koko maassa, mutta erityisen paljon Etelä-Suomessa, missä lähes joka päivä esiintyi lumisateita vaihtelevan runsaasti.
Niinpä tällä hetkellä lumipeite Etelä-Suomessa on muodostunut jopa 25 - reilun 30 cm:n vahvuiseksi alueella, joka kattaa Kymenlaakson / kaakonkulman, Uudenmaan, Kanta-Hämeen sekä osia Pirkanmaasta ja Päijät-Hämeestä. Myös Mikkelin seudulla on yhtä paksuja hankia.
Ohuimmat hanget ovat länsirannikon tuntumassa ja Ahvenanmaalla, missä on vajaan kymmenen sentin korkuiset lumipeitteet, ja sitten kaikki muut alueet Etelä- ja myöskin Keski-Suomessa kuuluvat lumipaksuuksiltaan näiden kahden ääripään välille.
Lapissa on erikoisesti suunnilleen yhtä paksut lumipeitteet kuin Etelä-Suomessa; paksuimmillaan siellä Keski-Lapissa.
Näin ollen tuo tuleva lumimyrsky ma-ti aikana luo parhaimmat mahdollisuudet päästä jo paikoin puolen metrin paksuisten lumipeitemittausten piiriin Uudellamaalla ja kaakkoisosissa: tämä olisi hyvin erikoista, koska se tapahtuisi jopa ennen Lappia koko maan mittakaava huomioiden...
Sitten loppuviikon aikana lumipeite voi paksuuntua vaihtelevan määrän senttejä koko maassa, mutta tuo ma-ti lumikertymä jäänee viikon runsaimmaksi, jollei sitten sulilta merialueilta tulisi jonnekin rannikkoalueelle runsasta lumiyllätystä viikon aikana...
Näin paksuilla pakkaslumipeitteillä on jo etenkin runsaslumisimmilla alueilla jo hyvää eristävää vaikutusta pakkasille, joka tarkoittaa siis maan routaantumisen pysyvän jo melko kovillakin pakkasilla kurissa: niinpä Etelä-Suomessa jo olemassa oleva routa voi jäädä muuttumattomana vain 1 ja 10 sentin välille, ehkä koko lopputalveksi...
Järvijäiden paksuuntumisessa on jonkin verran samaa tilannetta, koska jäiden päälle on tullut paksusti lunta ja sitä tulee lisää tuosta ma-ti lumipyrystä; tosin epätasaisesti em. kovan itätuulen takia, jolloin jäiden päällä voi olla hyvin vaihtelevia paksuuksia lunta sen myötä ti alkaen.
Järvijäiden paksuudet ovat nyt Etelä-Suomessa paikoin vähän kymmenen sentin molemmin puolin, mutta myös sitä ohuempia niin, ettei esim. virallisia jääpeitteen paksuusmittauksia ole vieläkään päästy tekemään liian kantamattomien jäiden takia. Virtapaikoilla on yhä näkyvissä suliakin alueita.
Jatkossa jäätymistä alkavan viikon 50 vaihtelevissa pakkassäissä voi tapahtua lisää ainakin niillä jääkansien paikoilla, missä on ohuesti lunta, ja vielä sulien virtapaikkojen jäätymistä umpeen voi tapahtua, jos lämpötilat laskevat alle -10 asteen.
Merialueilla jäätyminen on edennyt melko nopeasti Perämerellä ulappaa lukuun ottamatta, mutta eteläisemmillä merialueilla selvästi hitaammin ja niinpä mm. Suomenlahdella ja Selkämerellä edelleen vasta lähinnä sisälahdissa ja korkeintaan kapealla rantaviivan vyöhykkeellä on ohutta jäätä, ja jäiden päällä kaikkialla näilläkin paikoilla on myös lumipeitteitä.
Tuo ensi viikon 50 pakkassää toki edistää jäätymistä edelleen merialueillakin, mutta eteläisillä merialueilla se pysyy edelleen melko hitaana, ja Perämerelläkin taantuu vähän hitaammaksi, kun tuo etelästä tuleva matalapaine lauhduttaa säätä sielläkin sen verran - uuden jään muodostuessa ilman lumisadetta se syntyy tietenkin puhtaaksi tasaiseksi jääksi, ja myöhemmin teräsjääksi...
Päivitys 13.12.2022 klo. 21:50:
Etelä-Suomessa on nyt selvitty em. lumimyrskystä, mutta sen mukana tuli monin paikoin ennustettua paljon enemmän lunta. Tämä johtui yhdeltä osaltaan siitä, että itse lumimyrskytilanteessa eilen maanantaina 12.12. illalla sadealue oli sen verran voimakas, ja tänään tiistaina 13.12. itse myrskyn laannuttua ja matalapaineen keskuksen siirryttyä Uudenmaan länsiosien yli pohjoiseen sen keskuksen itäreunalla mm. pääkaupunkiseudulle tuprutti sulalta Suomenlahdelta monen tunnin ajan hyvin sakeita lumikuuroja jonoissa. Nyttemmin illalla lumisateet ovat lähes kaikki lakanneet Etelä-Suomessa joitakin itäosan paikkoja ja lounaissaaristoa lukuun ottamatta.
Katsotaanpa esim. pääkaupunkiseudun seuraavilta virallisilta sääasemilta lumipeitteen lisäystietoja eiliseltä ja tältä päivältä lähteenään Ilmatieteen laitoksen paikallisisääsivujen tiedot.
Listaan alle Helsingin Kaisaniemen, Espoon Tapiolan, Espoon Nuuksion lumipeitetiedot siten, että kaikilla: ensimmäisenä on eilisen maanantain 12.12. aamun virallinen lumipeitesyvyys ennen ko. lumimyrskyä, sitten toisena on tämän tiistain 13.12. aamun virallinen lumipeitesyvyys lumimyrskyn jälkeen, ja kolmantena on tämän kirjoitushetken (klo. 21:00) epävirallinen lumipeitesyvyys, kun nuo aamupäivän-iltapäivän merelliset lumikuurot tekivät oman lisäyksensä:
Helsinki Kaisaniemi: 20 cm, 29 cm, 43 cm.
Espoo Tapiola: 24 cm, 33 cm, 43 cm.
Espoo Nuuksio: 31 cm, 45 cm, 46 cm.
Kuten havaitaan, niin eilisillan lumimyrskytilanteessa Nuuksio sai hieman enemmän lumipeitettä noihin enemmän meren äärellä olleisiin paikkoihin verrattuna, koska Nuuksio on ylänköaluetta ja saa talvisin siksi helposti suurempia sademääriä etelästä nousevien sadealueiden kohdalla, kuten juuri tässä tapauksessa.
Tänään on ollut päin vastoin; eli nuo enemmän meren äärellä olleet paikat saivat Nuuksiota paljon enemmän lumipeitettä, koska kyseessä olivat mereltä voimansa saaneet lumipyryt, jotka ovat voimakkaimmillaan juuri meren äärellä rannikolla ja kadottavat voimaansa sisämaahan päin siirryttäessä.
Miltä jatko sitten näyttää lumisateiden suhteen? - Nyt näyttää etenkin eteläisimmän Suomen osalta aika vakavalta, koska em. hajanaisessa matalapainesysteemissä on tarkentunut matalapaineen osakeskuksen liike Suomenlahtea ja eteläisintä Suomea viistäen lounaasta koilliseen ke-to aikana siten, että huomenna illalla ja ke-to välisenä yönä se antaa todennäköisesti taas hyvinkin sakeaa lumipyryä Uudellemaalle ja kaakkoisosiin!
Niinpä koko Suomen mittakaavassa ensimmäiset virallisetkin puolen metrin lumipeitesyvyyksien ylitykset voivat olla helpostikin tuloksena torstain aamun viralliseen lumipeitemittaukseen mennessä mm. juuri pääkaupunkiseudulla...
Näillä näkymin lumentulo ei näytä päättyvän vielä tuohonkaan ennen Joulua, vaikka tämän viikon 50 loppupuolella ei näyttäisi tulevan pe-su aikana kovin pahoja lumisateita, ja olisi siis poutaakin aika paljon - nimittäin jouluviikon 51 alussa näyttäisi seuraava erittäin voimakas ja myrskyinen matalapaine tulevan koko Suomen riesaksi lounaasta, joka näyttäisi tuovan seuraavan lumimyrskyn!...
Näillä näkymin se näyttäisi olevan ainakin hetken / osaksi suojasäinen Etelä-Suomen ainakin länsiosissa, joka tarkoittaisi länsiosissa myös räntä- ja vesisateita osan aikaa, mutta muutoin lumipeitteeseen saattaa taas tulla erittäin mojovaa lisäystä myös ensi viikollakin! - seurataan ja päivitän ehkä vielä tähän alle uusia tietoja parin-kolmen päivän kuluttua, tai sitten viimeistään asia tulee esille uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissani ensi sunnuntaina!...
Näin ollen etenkin laajasti Etelä-Suomessa Joulusta saattaisi olla tulossa poikkeuksellisen ellei jopa ennätyksellisenkin "valkoinen", eli siis ääriluminen!...
Lopuksi tähän päivitykseen vielä huomio Pohjois-Amerikan tai tarkemmin Yhdysvaltojen säästä! - sielläkin on tällä ja ensi viikolla odotettavissa erittäin erikoisia sääoloja, joten esim. alla olevasta lähdelistauksesta kannattaa seurata Ryan Hallin Youtube-kanavia.
Itse asiassa juuri parhaillaan Yhdysvaltoja on ylittämässä itään laaja ja raju myrskymatalapaine, joka tuo pohjoisiin osavaltioihin laajalla alueella rankkoja lumimyrskytilanteita ja muutamiin eteläisimpiin osavaltioihin samalla kertaa rajuja ukkosia ja tietyllä alueella jopa tornadosarjan, joka on joulukuussa erikoista!
Jouluviikolle 51 on odotettavissa siellä toinen raju myrskymatalapainesysteemi eteläisempää reittiä, joka toisi mukanaan eteläisempiinkin osavaltioihin lumimyrskyjä, (ehkä mm. jopa Texasiin) sekä jälkipuolellaan poikkeuksellisen ellei jopa ennätyksellisenkin kylmän pakkasilman purkauksen laajasti Kanadasta jopa Meksikonlahden rannalle saakka! - Ehkä todella laajasti Yhdysvalloissa Joulu saattaisi olla siksi ikimuistettavan ankara kylmän ja lumisen talvisään suhteen - seurataan tätäkin!...
Päivitys 14.12.2022 klo. 21:20:
Uudelle päivitykselle on taas heti edellisen perään aihetta:
Ensinnäkin seuraan parhaillaan livelähetystä Ryan Hallin Youtube-kanavalta, jossa on menossa seuranta Mississippin, Louisianan ja Alabaman osavaltioissa nyt tapahtuvasta tornadosarjasta (tornado outbreak), joka on osoittautumassa historiallisen rajuksi, ja saattaa mennä ns. "super outbreak" -sarjaankin! - tässä se livelähetys: LIVE - Severe Weather Coverage - Storm Chasers On The Ground.
Toisena asiana päivityksessä on ensi viikonvaihteesta alkava iso säänmuutos Suomessa: edelliseen päivitykseen nähden ennustemallit tarjoavat paljon leudompaa versiota tapahtuvaksi, jossa siis raju matalapainesysteemi Britteinsaarten pohjoispuolelta kohti Lappia tuottaisi ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen ensi viikolla muutaman päivän mittaisen erittäin leudon ja vesisateisen jakson, jossa siis tapahtuisikin uusien lumikertymien sijaan nopeaa ja runsasta lumien sulamista laajalla alueella; todennäköisimmin ensi viikon ke-pe välillä on leudoin vaihe jopa n. +5 asteen lämmöissä eli juuri ennen Joulua. Suojasäätä voi silti tulla jo ensi sunnuntaista alkaen Etelä-Suomessa sateiden ollessa kaikissa olomuodoissa ennen tuota kaikkein leudointa vaihetta...
Seurataan ja palaan ehkä taas pian päivittämään lisää, jossa tarkemmin jo myös Joulun pyhien säästä!...
Päivitys 16.12.2022 klo. 22:50:
Uusimmat sääennustemallit pitävät edelleen hyvin leutoa suojasääjaksoa esillä ensi viikolle 51 Etelä- ja osin Keski-Suomeen, ja päivinä se kattaa näillä näkymin ensi sunnuntaista ensi viikon torstaihin olevan jakson.
Niinpä huomenna lauantaina on Etelä-Suomessa viimeiset hyvin lumiset ja huurteiset maisemanäkymät, koska puustot ovat silloin vielä monin paikoin äärimmäisen tykkylumisia ja sisämaan sumujenkin ansioista myös huurteisia. Jo sunnuntaina eli ylihuomenna nämä puustojen lumet varisevat ja huurteet sulavat plussakelien heti tultua - Lapissa sen sijaan tulee lisää lunta tästä lauhtuvasta säävaiheesta ensi viikolla...
En tämän enempää enää päivitä tätä kirjoitusta, vaan palaan sunnuntaina paremmin asiaan ensi viikon 51 sää- ja luonto-olosuhteista seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa.
Sääennusteiden lähteet:
--- Weatheronline- ja Wetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.
--- Foreca ja Ilmatieteen laitos.
--- Ventusky.
--- Sääfoorumi.
Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.
--- Vesi.fi -sivusto.
--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.
--- Kelikamerat-sivusto.
Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaaleja aspekteja ajatellen:
--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.
--- "WeatherWatchNZ" -kanava.
--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".
No comments:
Post a Comment