Sunday, December 18, 2022

Ilmoitusasioita taas uusista käänteistä vuodenkierron seurannan valokuvausprojektissani ja Facebook-sivuni / somen käytössä

Jatketaan taas some- ja projektiasioista tiedottamalla, ja mikä on tavallaan jatkoa tälle joulukuun alun julkaisulleni.

Kyseessä ovat siis paljolti samojen asioiden jatkotilanteet ja uudet käänteet tälläkin kertaa: vuodenkierron seurannan valokuvausprojektini sujuminen ja siinä hiljattaisesta kamerarikosta selviytyminen sekä yleisestikin someaktiviteettini uudet tilanteet jatkollekin.


Vuodenkierron seurannan valokuvausprojekti:

Kuten kerroin viimeksi tässä aihepiirissä, niin ostin rikkoutuneen "Nikon Coolpix" -kamerani tilalle uuden vastaavanlaisen saman kamerasarjan tuotteen Back Market -nimisen nettimyyntifirman kautta, ja viimein reilut viikko sitten lauantaina pääsin aloittamaan sen uutukaisen kanssa valokuvaamisen.

Kameran toiminta on ollut muutoin moitteetonta ja hyvää, mutta tälle kamerasarjalle tyypillinen yksi ongelma on tälläkin kertaa olemassa, joka osaltaan hankaloittaa tuota vuodenkierron seurannan valokuvausprojektia. 

Nimittäin etenkin kylmässä säässä jaamu- / iltapäivähämärässä näinä aikoina kuvattaessa kamera ei kovin luotettavasti pysty tarkentamaan kuvaa teräväksi; joudun siis hämärätilanteissa kuvattaessa olemaan erityisen huolellinen, ja silti täydellinen onnistuminen ei joka kuvalle ole mahdollista. Joitakin tällaisia "vajaita" kuvia joutuu sitten kuvankäsittelyohjelmalla parantamaan joka tapauksessa joskus myöhemmin...

Tässä valokuvausprojektissa erityisesti ja selvästi eniten hankaloittava seikka on kuitenkin taas ilmennyt nyt, kun Etelä-Suomi on saanut paljon lunta jo viime viikon lopuksi ja täksi päättyväksi viikoksi - ko. runsaslumisuus on muuten koko tässä valokuvausprojektissa ensimmäinen kerta, kun se tapahtuu jo joulukuussa selvästi ennen Joulua; aikaisempina talvina runsaslumisuus on tullut vasta tammikuun loppupuolelle mennessä.

Kuten tuossa viimekertaisessaiheen mukaisessa julkaisussani kerroin, niin juurikin paksujen lumihankien varalle tein ko. projektia varten kuvanottopaikoilla olevien rakenteiden yms. tussimerkkausta oikean kuvanottopaikan ja -asennon mahdollisimman täydellistä joka kertaista samanlaista muotoa varten.

Siitä huolimatta nyt nämä suuret lumimäärät mm. aurausvallien takia ovat tehneet kuvauslenkeistä taas normaalia hankalampia tuossa katsannossa sekä Espoon kahdella lenkillä että Hämeenlinnan yhdellä lenkillä.

Lisäksi yhä tässäkin kuvausohjelmassani joitakin kuvanottopaikkoja ei ole ollut mahdollista tussata ko. tavalla merkityiksi, koska säilytin tälle talvelle ja ensi kasvukaudelle hieman uudistetuissa kuvauslenkeissä yhä myös sellaisia kohtia, joissa kuvanottopaikan kohta on maamerkkinä jopa maassa (ja nyt siis siten lumen alla), kuten katukiveyksen reunan tietty kohta tms. kohta tarkkanaskelmerkkinä.

Kaikkia näitä lumihankaluuksia vähentääkseni jouduin täten tällä viikolltaas viime talvesta tutulle esivalmistelujen linjalle ennen varsinaisten valokuvanottolenkkien tekoja, jossa siis käyn edellisiltana ennen lenkkipäivää tekemässä osassa hankalimpia kuvanottopaikkoja lumitöitä lumilapion kanssa kuvanottopaikkojen lumesta sopivasti putsaamista varten.

Tälläkin kertaa tämä esivalmistelutapa on kannattanut, koska yhtäältä kuvien ottaminen tarkasti samalla tavalla kuvasarjoihin joka kuvauskerta pysyy siksi vakaana, ja toisaalta kuvauslenkillä noudatettavaa tarkkaa kuvausohjelman aikataulua pystyy sen turvin noudattamaan; eli ko. esivalmistelujen ansiosta lenkin aikataulu ei viivästy lenkin teon mittaan liikaa liian vaikeiden lumiolosuhteiden takia.

Ja siis aikataulussa pysyminen tarkoittaa sitä, että kullakin lenkin kuvanottopaikalla pysyy n. viiden minuutin tarkkuudella sama kuvanottoaika joka kuvauskerta lenkkiä järjestelmällisesti kierrettäessä, jolloin vuodenkierron vaihteluja pystyy havainnoimaan ja tallentamaan auringon aseman ajallisen lukitsemisen kautta, joka tuo esille vuodenaikojen vaiheet pikantisti, selkeästi ja tarkasti.

Muutoinhan nyt on ollut näistä hankaluuksista huolimatta ilo valokuvata näitä kaikkia projektin maisemia Espoossa ja Hämeenlinnassa, kun puustotkin ovat olleet niin hienon tykkylumisia monin paikoin - ja vieläpä "uudella" kameralla tyytyväisenä tätä on ollut hienoa nyt tehdäkin.

Tosin lumien ja näyttävien talvimaisemien suhteen tänään sunnuntaina on alkanut suojasäävaihe, joka on jo selvästi alkanut varistamaan puista lumia pois. 

Silti uusimpien sääennustetietojen mukaan suojasäätä ei kestä kuin vain ensi torstaille ja melko lievänä, missä lumien selvää sulamista tapahtuu lähinnä vain etelärannikolle ja lounaiskolkkaan keskittyvänä tilanteena - Sitten Jouluksi taas kylmenee selvästi pakkaselle yleisesti, ja sitten vuoden lopulla on taas uusien lumipyryjenkin mahdollisuutta olemassa...

Niinpä voi hyvinkin olla, että noita em. runsaan lumisuuden hankaluuksia tulee olemaan vielä paljon jatkossakin ko. valokuvausprojektisskoko talven ajan, ja niihin kuuluvat ongelmat saattavat yhä pahentua lisää tammi- ja helmikuussa...


Sometoimintani ja Facebook-aktiviteettini:

Sometoimintani onkin ollut etenkin noiden valokuvausprojektini hankaluuksien takia taas enemmän tai vähemmän "tauolla", joka on tarkoittanut seuraaviasioita energiani jäätyä sen verran paljon tuon projektin suorittamisen piiriin:

En olen jaksanut juurikaan päivitellä uusia julkaisuja Facebookiin, enkä olla muutenkaan aktiivinen siellä; se puolestaan on tarkoittanut myös sitä, etten ole pystynyt tarkistelemaan ja läpikäymään edelleen jatkunutta kaveriksi pyyntöjen sumaa Fb-sivullani.

Jatkossa yritän käydä ystäväpyyntöjä enemmän läpi, mutta kannattaa varautua hyväksymis- tai joissakin tapauksissa hylkäämispäätösten venymiseen edelleen...

Toinen someasia on ollut em. syiden takia jopa täysin jumissa ja pysähdyksissä: se marraskuun alussa lanseeraamani aikomus siirtää n. kolmen viime vuoden ajalta Fb-julkaisujeni materiaalia tänne blogiini.

Sen projektin ollessa mm. välillä toistuvien Fb:n käytettävyysongelmienkin takia myös hankalaa, olen ollut motivaatio-ongelmissa sen suorittamiseen. Lisäksi suoritusongelmia tässä kasaa tietenkin myös se, kun nyt nuo valokuvausprojektin ongelmat ovat kasvaneet runsaslumiselle talvelle tyypillisiksi.

Niinpä valitettavasti vaikuttaa tässä vaiheessainakin siltä, että luovutan ensi alkuun tämän loppuvuoden osalta tämän siirtotyön tekemisestä, kun Joulukin jo painaa päälle. 

Yritän katsoa motivaatiotilannetta ko. siirtotyöhön uudestaan ensi vuoden alussa, ja siinä sitten mm. talven sää- ja lumiolosuhteet määrittelevät jatkoa osaltaan merkittävästi, kun osallisena energiani käytössä pysyy kuitenkin koko ajan päällimmäisenä tuo valokuvausprojekti...

Muutoin haluan tosin jatkaa Facebookin käyttöä sopivan rauhalliseen tahtiin, missä yksittäisiä uusia Fb-postauksia voi tipahdella. Myös tänne blogiinkin tulee asiaa mm. ainakin säännöllisten "Sääennuste- ja luontoseurantaraporttieni" mukaisesti - Tänään sunnuntaina onkin aika palata taas sen raportin teon pariin...

No comments: