Sunday, December 18, 2022

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 51 (19. - 25.12.2022) - Vaihteleva talvisää jatkuu: etelässä muutama päivä suojaa, muutoin pakkasia ja lumisateita sekä Jouluna koko maassa hyvin kylmää

Suomessa ja suuressa osassa manner-Eurooppaa Britteinsaaret mukaan lukien on koettu päättyvällä viikolla 50 talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset ja osin lumisimmatkin olosuhteet toistaiseksi - melko ankaria ne ovat olleetkin, vaikka talvi on vasta ihan alussa ja vielä on aikaa tulla paljon ankarampaakin talvisäätä yli tai noin kahden kuukauden ajan...

Suomessa talven ankaruus koettiin päättyvällä viikolla Etelä-Suomen osalta talvikauden ensimmäisen lumimyrskyn ja muutenkin runsaan lumentulon kohdalla, ja Lapissa mentiin lämpötiloissa taas monin paikoin lähelle -30 astetta, ja muutoinkin pakkanen pysyi siellä vähintään ns. kohtalaisena

Lisäksi Etelä-Suomen sisämaassa mitattiin myös hieman yllättäen paikoin -20 astetta kylmempiä lukemia pe-la paikkeilla, kun tuulet tyystin tyyntyivät pakkasilmamassassa ja osittain seljenneessä säässä sen verran sopivasti.

Tänään sunnuntaina on kuitenkin lähtenyt käyntiin iso muutos leudompaan suuntaan, ja tässä kirjoituksessa nyt tarkastelen sen kestoa ja luonnettalkavalle jouluviikolle 51, sekä tietenkin jo sitä joulunajankin säätä lumitilanteineen koko Suomeen.

Viime kertaisen Sääennuste- ja luontoseurantaraportin päivityksissähän ehdin jo pohtimaan sitä, miten voimakas tästä leudosta sääjaksosta Suomeen mahtaisi tulla; arvioita oli vain hyvin miedosta lauhuudesta jopa +5 asteen veroista lämpöä ja voimakasta lumensulatuskeliä sisältäviin hyvin leutoihin versioihin Keski-Suomeen saakka - nyt näyttää siltä, että on tulossa jotain näiden puolivälistä.

Suursäätilan ja Euroopan mittakaavan katsannossa lauhan sään Suomeen ja samalla koko Eurooppaan lännestä alkaen on aiheuttamassa voimakkaiden matalapaineiden sarja Britteinsaarten länsi-pohjoispuolitse Fennoskandiaan, joka esim. lauhduttaa tällä viikolla 50 pakkasista kärsineet Ranskan ja Britteinsaaret alkavalla viikolla jopa selvästi yli +10 asteen lämpötiloihin ja talvi katoaa toistaiseksi siellä.

Näiden matalapaineiden reitti on kuitenkin sen verran eteläinen kohti Fennoskandiaa, että Lappi jää kylmän ilmamassan puolelle koko ajaksi. Kylmää ilmaa pääsee tässä suursäätilan asetelmassa uudestaan aivan ko. viikon alussa myös Ukrainaan ja ko. sotatoimialueelle pakkasineen, kun korkeapaine on aluksi sillä tavalla sijoittuneena Itä-Euroopassa, mutta noiden matalapaineiden sarjan eteläpuoliset leudot länsi-lounaisvirtaukset pääsevät leudontamaan säätä suojan puolelle loppuviikolla myös Ukrainassa ja laajemmin Itä-Euroopassa ja Venäjän lounaisosissa.

Jakson ankarimmat pakkaset jopa -30 ja -40 asteen välille kehittyvät kuitenkin alkuun Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Uralillalkuviikolla vallitsevassa korkeapaineen selänteessä, mutta myöhemmin viikolla nuo Fennoskandian yli itään-koilliseen pyrkivät matalapaineet leudontavat sielläkin pakkasia sitten lumipyryjen kerainakin osaksi.

Loppuviikolla pe-su eli juuri Joulun ajaksi on toisaalta nähtävissä myös sellainen käänne, että tuosta matalapaineiden sarjasta yksi erkanee Fennoskandian kohdalla laajana ja siirtyy Suomen itäpuolelle päästäen kylmät pakkasilmamassat länsipuolitseen koko Fennoskandiaan takaisin pohjois-luoteistuulilla: tässä yhteydessä etenkin Lapissankarat pakkaset palaavat, mutta etelämpänäkin Fennoskandiassa Joulusta saattaa tulla heti leudon vaiheen perään yllättävästi hyvin kylmä, ja se olisi energiakriisinkin katsannossa seuraava uhkan paikka...

Samalla Britteinsaarten tienoilla muhii toinen voimakas matalapaine, joka joutuu tuon uuden pohjoisvirtauksen puristuksissa venymään jonona itään Keski- ja Itä-Euroopan pohjoisreunaa pitkin niin, että sen pohjoispuolella koittaa myös talven takaisin tuloa pakkasineen ja lumipyryineen ainakin Skotlantiin, Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin sekä Puolaan - lopulta tuon matalapainejonon perässä kylmää ilmaa saattaa juuri Joulupäiväksi päästä laajemminkin Länsi- ja Keski-Eurooppaan; päivityksissä Joulun säätilanteista vielä lisää tarkemmin tuonnempana.

Tarkemmin Suomen tilanteista seuraavaksi:

Tänään sunnuntaina on siis Etelä- ja Keski-Suomeen tullut jo ensimmäinen annos leutoa säätä lounaistuulilla, kun matalapaineen sarjasta on yksi osakeskus siirtymässä Norjan keskivaiheilta Lapin yli itään heikkenevänä: suojasäälle on päästy kuitenkin vain Etelä-Suomen lounaisosissa ja etelärannikolla, ja vaihtelevan olomuotoiset sateet ovat olleet melko vähäisiä lauhtumisen yhteydessä.

Huomenna maanantaina Britteinsaarten luoteiskulmalla pyörivä voimakas matalapaine alkaa vähitellen ulottaa solaa kohti Suomea, mutta maamme eteläosissa lounaisvirtaus kokee tilapäistä heikkenemistä, joten tämän sunnuntain suojasään perään lounaissaaristoa lukuun ottamatta huomenna pakastuu tilapäisesti uudelleen runsaspilvisessä poutasäässä - muualla maassa pakkaset jatkuvat ja Lapissa osaksi vieläkin -10 astetta kylmemmin lukemin.

Etelä-Suomeen koittaa sitten ti-to välillä viikon leudoin vaihe, missä tuo Britteinsaarten tienoon matalapaine kurottuu matalapaineiden sarjana tai jonona Keski-Suomen ylitse itään-koilliseen, ja siinä siis Keski-Suomessa eteläpainotteisesti tulee kulkemaan lämpötilan nollaraja.

Siinä eteläpuolella on leudoimmillaan parin-kolmen plusasteen suojasäätä ajoittaisine vesisateineen, Keski-Suomessa nollan molemmin puolin vaihtelevaa lumi- ja räntäsateista säätä, ja Lapissajoittaisia lumisateita lauhduttaen siellä säätä ajoittain -10 ja -20 asteen välisistä lämpötiloista välillä vähän miedompiin pakkasiin.

Näin ollen tässä "ti-to" -vaiheessa Etelä-Suomessa lumipeite hupenee, Keski-Suomessa se kasvaa paikoin paljonkin, ja Lapissa lumipeite karttuu hillitymmin - näin muodostuu kontrastia eteläosien vähälumisempien ja muun maan runsaslumisempien olosuhteiden välille.

Torstain paikkeilla koittaa kuitenkin tuo talvinen säänmuutos koko Suomeen, kun tuosta matalapainejonosta kehkeytyy ensin voimakas ja laaja matalapaine Fennoskandiassa ja se siirtyy loppuviikoksi Suomen itäpuolelle heikkenevänä: jo perjantaiksi kylmät luoteistuulet palauttavat pakkaset Etelä-Suomeenkin ainakin -2 ja -5 asteen veroisesti, ja samalla uutta luntakin saattaa hieman ehtiä satamaan Etelä-Suomeenkin kylmenemisen yhteydessä...

Sitten jouluaatto lauantaina ja Joulupäivä sunnuntaina kuluvat melko samanlaisen talvisen pakkassään parissa tuon matalapaineen länsipuolella, jossa tuulet heikkenevät poutasäässä kuitenkin pian perjantain jälkeen niin, että näillä näkymin tuossa palanneessa kylmässä ilmamassassa sään seljetessä voi pakkanen kiristyä Etelä-Suomessakin taas jopainakin -10 ja -20 asteen välille: samalla Lapissa voivat taas mahdollistua -30 astetta kylmemmät lukemat.

Joulun aika siis olisi tässä vaiheessa nähtynä poutainen ja ehkä yllättävän kylmäkin, vaikka pari päivää Joulua aikaisemmin Etelä-Suomessa viihtyy vielä suojasäätä...

Sääennusteosion lopuksi vielä tässä vaiheessa lyhyt maininta myös Yhdysvaltojen jouluviikon säästä: siellä nimittäin on edelleen näkyvissä poikkeuksellisen ankaran pakkasaallon muodostuminen juuri Jouluksi Meksikonlahden rannikkoa myöten, ja sitä edeltää voimakkaan matalapaineen kera laajallalueella keski- ja itäosissa myös lumipyryä ja kunnon lumimyrskyäkin...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:

Päättyvällä viikolla 50 iso puheenaihe oli siis Etelä-Suomeen laajalle alueelle ja etenkin Uudellemaalle ja kaakkoisosiin saatu runsas lumipeite: paikoin mitattiin jopa n. 50 cm:n syvyisiä lumipeitteitä heti runsaimpien lumipyryjen jälkeen.

Koska nämä lumipeitteet muodostuivat melko kuohkeasta pakkaslumesta, niin muutamassa päivässä lumipyryjen jälkeen nämä lumipeitteet painuivat pakkassäässäkin selvästi kasaan, joka tarkoitti esim. 40 - 50 cm:n syvyisen lumipeitteen huipennuksesta painumista jopa 5 - 10 cm:n verran matalammiksi lumipeitteiksi.

Tämän kasaan painumisen saattoi nähdä hauskasti luonnossa siitä, miten esim. niittyjen korsijäänteiden kohdilla lumi jäi korsien ympärillä ylemmäksi kiinni korsiin lumipeitteen laskettua korsien ulkopuolella matalammaksi: tästä oli seurauksena hassun näköisiä "lumitissejä" koholla korsien kohdilla.

Nyt Etelä-Suomen suojasääalueella on alkanut tyypillinen nopea lumipeitteen yhä tiiviimmäksi kasaan painuminen ja vesisateista johtuen myös vetistyminen, jolloin huomenna maanantaina lievä uusi pakastuminen tilapäisestikin saa lumihanget muuttumaan jo selvästi aikaisempaa kovemmiksi ja jäisemmiksi.

Tämän myötä lumipeitteestä tulee huomisesta lähtien jo selvästi aikaisempaa hitaammin sulavaa, joka siis kestää sitten tuossa ti-to vaiheen leudoimmassa suojasäävaiheessa paremmin sulamista: voi siis olla, että melko vähäluminen lounaiskolkkakin säästyy siksi lumipeitteen kokonaan sulamiselta ja varsinkin esim. pääkaupunkiseudulla ei ole vaaraa menettää lumipeitettä merkittävästi ennen Joulua - tarkastellaan lähempänä Joulua päivityksessä lumipeitetilanteita uudestaan...

Nähtäväksi sitten vielä jääkin se, miten paljon voisi uutta lumipeitettä tulla juuri Jouluksi tuossa to-pe aikaisen kylmenemisen yhteydessä: näillä näkymin mitään suuria määriä ei olisi tulossa, mutta toisaalta melko vähäinenkin määrä näkyisi esim. puustossa taas hyvin koristeellisesti heikkotuulisten pakkasten tullessa heti perään...

Nythän tänään sunnuntaina suojasää on jo varistanut etelän itäosia lukuun ottamatta laajallalueella puustolumet ja puustohuurteetkin pois, ja havupuustokin on jatkossa paljas lumesta. Tosin ti-to vaiheen mahdolliset lumisemmat sateet idempänä ja enemmän Keski-Suomen puolella voivat ylläpitää tykkylumisuuttakin koko ajan, ja etenkin Keski-Suomessa pahentaa tykkylumitilanteita paljonkin...

Päättyvällä viikollahan ennen tätä suojasäätä paikoin Etelä-Suomessa tykkylumitaakat pääsivät osaksi jo tuhoasteelle: esim. Espoossa näin tällä viikolla yhdestä isosta männystä katkenneen lumen painosta lähes käsivarren vahvuisen oksakarahkan - onneksi nyt tällä alueella tykkylumitaakat ovat jo poistuneet.

Vesistöjen jäätyminen on edennyt päättyvän viikon 50 pakkasissa etenkin merialueilla: uutta jäätä on syntynyt Suomenlahdellakin yhä enemmän rantaviivan tuntumassa ja itäosissa on muodostunut jo kiintojäätäkin 10 - 20 cm:n paksuudelta. Ulappavedetkin ovat viilenneet jo kauttaaltaan alle +5 asteen pintavesilämpötiloiltaan.

Tuo alkavan viikon leuto jakso länsi-lounaistuulissa voi hajottaa eteläisten merialueiden jäätä hieman sohjoksi ja muutoin jäiden päälle voi muodostua loskaa jäiden päällä olevien lumipeitteiden mukaisesti: sitten loppuviikon pakkasten palatessa jäätyminen jatkuu taas, mutta voi sitten sisältää tuon loskan takia aikaisempaa enemmän ns. kohvajään muodostustakin.

Uusia järvijäiden paksuustietoja ei ole tätä kirjoitettaessa tullut, mutta otaksun järvijäissäkin paksuuksien välillä 10 - 20 cm yleistyneen, vaikka järvijäiden päällä onkin ollut toisaalta jäätymistä paljon hidastavaa lumipeitettä päättyvän viikon 50 aikana.

Jatkossa järvijäiden päälle voi tulletenkin eteläisimmissä osissa leudoimmasta suojasäävaiheesta myös loskaa jäiden päälle lumipeitteiden sulaessa, ja se on sitten pakkasten palatessa loppuviikolla myös aihe kohvajään muodostumiselle alla olevan ensimmäisen jääpeitteen päälle; se voi näennäisesti kasvattaa jäiden paksuuksia Joulun aikana paljonkin, ja toisaalta se voi tehdä järvijäiden päällä kävelystä vaikeakulkuista, vaikka jäiden kantavuus alkaisi muutoin jo olla paranemaan päin...


Päivitys 20.12.2022 klo. 22:00:

Katsotaan taas uusia sääennustetietoja, ja ensimmäisenä tämän parhaillaan alkamassa olevan Etelä-Suomen leudoimman säävaiheen luonnetta. 

Nyt näyttää siltä, että ainakin Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle ulottuu jo ensi yöstä alkaen niin leutoa ilmaa vesisateiden kera lounaasta, että lämpötila voi olla ylimmillään huomisestaamustalkaen jopa +5 asteen vaiheilla. 

Tämä on kyllä sitten jo aika merkittävä lumensulatustilanne, koska samalla yölliset vesisateet ja muutenkin ilman suuri kosteus ovat mukana siinä tekemässä sitä tehokkaaksi

Lisäksi ko. alueellainakin torstain iltaan saakka jatkuu kostea ja jatkuvasti +2 ja +5 asteen välillä olevat lämpötilat, joten torstain iltaan mennessä jopa yli puolet nykyisistä lumista voi olla kadonneet mm. pääkaupunkiseudulla, ja samalla sulamisesta voi aiheutua jonkin verran kaupunkitulvia ja notkopaikkoihin isoja lammikoita, sekä ojiin, puroihin ja jokiin selvää virtaamien kasvua.

Muutoin suojasäätä hieman lievempänä ulottuu ke-to aikana suunnilleen Jyväskylän tasalle saakka pohjoiseen, joten Etelä-Suomessa tulee olemaan parin seuraavan päivän ajan erittäin märkää, loskaista, jalankulkualueilla ja poluilla myös liukasta vetisten jääpintojen takia sekä yleisilmeeltään utuisen harmaata.

Sitten tuossa to-pe tienoon kylmenemisessä uusimmat ennustetiedot esittävät juurikin etenkin tuolle eniten lumensulamista tapahtuvalle eteläisimmälle alueelle uudestaan suurimpilumikertymiä kylmenemisen yhteydessä Etelä-Suomen ylittävän rintamasysteemin mukana; ehkä enimmillään 5 - 10 cm, ja muutoin vain nimellisesti / parisen senttiä.

Seuraavana Joulun tienoon säässä erityisen kylmää olisi ainakin tulossa Lappiin, mutta vieläkin on ennustemalleissa epävarmuutta Etelä-Suomen kylmyydestä; pakkaset siis palaavat aatoksi ja Joulupäiväksi joka tapauksessa, mutta voi olla vain sisämaassa riskiä -10 asteen kylmemmälle puolelle noina päivinä...

Lisäksi Tapaninpäiväksi on ilmestynyt ennustemalleihin lounaasta pienen ja pippurisen matalapaineen tuloa suoraan Etelä- ja Keski-Suomeen, joka saattaisi tuoda seuraavan runsaan lumipyryn noille alueille, mutta samalla myös taas leudompaa ilmaainakin hetkeksi niin, että ainakin lounaassa-etelärannikolla olisi taas myös suojasää mahdollinen lumipyryn perään...

Ei nyt muuta, mutta vielä palaan ainakin toisessa päivityksessä luonnehtimaan etenkin juuri Joulun pyhien säätä, sekä viime hetken lumipeitetilannetta ennen aattoa, kun nuo em. lumipeitteen muutokset ovat tapahtuneet ja ovat "viimeisteltävinä" Jouluksi...


Päivitys 24.12.2022 klo. 12:35: 

Pääsen tekemään päivityksen tietoteknisten ongelmien takia vasta nyt jouluaattona, mutta nythän onkin toisaalta oivallinen tilanne tarkistella juuri tämän hetken lumitilannetta Suomessa, kun eilinen kylmeneminen lumisadealueen kera on toteutunut, ja nyt aaton poutasäässä Joulun lumitilanne on lopullisesti toteutunut kauttaaltaan sellaisena kuin se nyt on.

Eilinen kylmän rintaman lumisade antoi eniten uutta lumipeitettä suunnilleen vyöhykkeelle Turun ja Porin puolivälistä Hämeenlinnan seudun ja Päijänteen eteläosien yli Itä-Suomeen, missä monin paikoin tuli jopa yli 10 cm uutta lunta. Sadealueen pohjoisreuna viisti suunnilleen linjalla vähän Porin pohjoispuolelta Jyväskylän ja Kuopion kautta Lieksaan. 

Sadealueen eteläreunat Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja kaakonkulmalla olivat eilen pisimpään vesisateisia ja lunta ehti sataa niillä alueilla vain vähän nimellisestä huurusta pariin senttiin ennen sateiden kokonaan lakkaamista; kaikkein vähiten uutta lunta satoi Uudenmaan rannikolla. Tämä koko em. alue koki myös edeltäneen suojasään aikana eniten vanhan lumen sulamista niin, että jopa yli puolet lumesta suli pois, ja Varsinais-Suomessa ja etelärannikolla länsiosiltaan monin paikoin maakin paljastui taas esille.

Näin ollen tällä hetkellä on vain nippa nappa valkoinen joulu noin linjan Rauma-Salo-Kerava-Porvoo eteläpuolella 2 - 10 cm syvyisten vaihtelevien hankien parissa, mutta sen linjan kohdilta lumipeitteen syvyys kasvaa nopeasti pohjoiseen siirryttäessä. Eilisen lumipyryn runsaimman annin ansiosta yli 25 cm:n hanget vallitsevat Hämeenlinnan seudulta itäkoilliseen kielekkeenä, mutta muutoin yli 25 cm:n hankien raja kulkee suunnilleen Vaasan ja Oulun puolivälistä Jyväskylän itäpuolitse mutkitellen Saimaan seudulle. Lapissa lumipeitteen syvyys vaihtelee pääasiassa 25 ja 50 cm:n välillä.

Puustolumien suhteen tilanne on nyt Suomessa erikoisen monijakoinen "joulukorttimaisemien" / talven ihmemaan katsannossa: edeltäneet suojasäät ensin siis varistivat ja sulattivat kaikki puustolumet pois vähän Jyväskylän pohjoispuolen tasolle saakka ulottuvalta alueelta etelästä. 

Sitten eilinen lumipyry kylmenemisen yhteydessä palautti puustolumet erityisen näyttävästi etenkin tuolle em. runsaimman pyryn alueelle Turun ja Porin puolivälistä Hämeenlinnan seudun ja Päijänteen eteläosien yli Itä-Suomeen. Sen eteläpuolella puustoihin kertyi eilen vain vähän lunta ja etelärannikolla ei juuri mitään. Toinen vyöhyke ilman puustolumia löytyy puolestaan noin Jyväskylän tasalta, koska yhtäältä eilinen lumisadealue ei ulottunut sinne ja toisaalta edeltäneet suojasäät siis sulattivat puustolumet pois.

Talven ihmemaan katsannossa paras alue on sitten tuon edeltäneen suojasään pohjoisimman ulottuvuusrajan kohdilta pohjoiseen, missä siksi kaikki vanhatkin puustolumet ja huurteet ovat yhä säilyneet siellä: Pohjanmaan pohjoisosissa ja Kainuussa on jo hyvin näyttävää lumi- ja huurremaisemaa, mutta kaikkein näyttävintä on laajasti Lapissa, jossa on puustolumien kera erityisen runsasta huurrettakin kaikissa puissa!

Sään suhteen Joulua pyhineen vietetään siis poutaisessa pakkassäässä koko maassa ja Tapaninpäivänä vähän lumisateen uhkaa tulee lännestä alkaen, mutta ennustemallit ovat kääntyneet koko ajan yhä leudompaan suuntaan. 

Syynä on se, kun Atlantin matalapaineet ovat asettumassa yhä leudompaan asetelmaan Euroopan mittakaavassa syöttäen jatkossa leutoa ilmaa lounaasta-lännestä alueelle, ja se johtuu osaksi stratosfäärin polaaripyörteen voimakkuudesta, mikä pitää arktisia ilmamassoja kurissa sisällään napa-alueella.

Näin ollen nämä Joulun pakkasetkin pysyvät jo aikaisempia arvioita miedompina, eli Etelä-Suomessa on vain sisämaassa korkeintaan -10 asteen lämpötiloja ajoittain, ja Lapissakaan kylmyys ei näillä näkymin äidy -30 astetta ankarammaksi; Tapaninpäivänä lauhtuu jo koko maassa etelätuulilla.

Lisäksi on nähtävissä pian Joulun jälkeen leudon suojasään paluuta Etelä- ja osin Keski-Suomeen eikä aikaisemmin Tapaninpäiväksi näkyvissä ollutta lumipyryäkään ole enää ennusteissa esillä. Näin ollen taitaa tavanomaista paljonkin leudommat säät Atlantin matalapaineiden tuomissa länsi-lounaisvirtauksissa olla pääosassa koko vuoden lopun, ja ilmeisesti uuden vuoden 2023 puolellekin reilusti... 

Talvi on siis toistaiseksi hellittämässä selvästi otettaan laajasti koko Euroopan mittakaavassa jatkossa, josta sitten lisää uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa arviolta Tapaninpäivän illalla...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

No comments: