Monday, March 06, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 10 (6. - 12.3.2023) - Pääasiassa tavanomaista paljon kylmempää ja erittäin talvista; etelässä kaksi lumimyrskyä ja ajoittain ankaria yöpakkasia koko maassa (Päivitys: lumipyry la-su jäämässä vaisuksi)

Viikko 10 on jo päässyt käyntiin näin maanantaina, ja teen vasta nyt uuden Sääennuste- ja luontoseurantaraportin - päätin taas seurata sääennustemalleja ja sään kehitystä tavanomaista tarkemmin ja pidempään ennen tätä kirjoitusta, koska Euroopassa suursäätila on parhaillaan ja jatkossakin niin erikoinen ja toisaalta myös melko ärhäkkäästi muuttuvainenkin osittain.

Pääasioina siinä on tulossa näin alustuksena sellaista, että alkaneen viikon 10 aikana pohjoinen Eurooppa eli pääasiassa Fennoskandia ja pohjoinen osa Länsi-Venäjästä pysyvät koko ajan ajankohtaan nähden erittäin talvisen ja normaalia paljon kylmemmän ilmamassan piirissä.

Toisaalta Atlantin voimakkaan ja toisaalta melko eteläisellä reitillä olevan matalapainetoiminnan myötä etelämmäksi Eurooppaan eli eteläpainotteisesti Länsi- ja Keski-Eurooppaan, Välimerelle sekä toisaalta idässä Ukrainaan ja Länsi-Venäjän lounaisosiin työntyy lännestä ja lounaasta voimakkaasti erittäin lämmintä ja siten kevättä nopeasti aloittavaa ja edistävää ilmamassaa.

Näiden kahden aivan erilaisen vuodenajan rajamailla sitten liikkuu lännestä itään noita Atlantin voimakkaita matalapaineita, mikä yhtäältä aiheuttaa ko. ilmamassojen rajavyöhykkeellä lämpimästä kylmään ja edestakaisin rajusti vaihtelevaa, ajoittain rajutuulista ja runsassateista säätä (kuten Britteinsaarilta Saksaan ja Puolaan olevalla linjalla).

Toisaalta siitä syntyy Fennoskandian etenkin eteläosiin kahden voimakkaan matalapaineen tuomia lumimyrskyolosuhteita, joista Suomessa eteläosat saavat ensimmäisestä osansa keskiviikkona ylihuomenna ja toinen jopa runsaspyryisempi osa tulee näillä näkymin tuota edeltävääkin voimakkaammasta matalapaineesta laajemmin lähes koko Suomeen viikon lopussa la-su aikana!...

Täten Eurooppaan muodostuu kahden eri ilmamassan ja eri vuodenajan välinen äärimmäinen kontrasti pohjoisen ja etelän välille.

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 9 tilanteita lyhyesti:

Viikon 9 alussa Suomessa vallitsi vielä melko leuto Föhn-tuulinen vaihe, jossa oli enimmäkseen poutaista ja vaihtelevapilvistä vain vähäisten räntä-, vesi- ja lumisateiden kera, ja missä kuivaa suojasäätä oli lähinnä päivisin etelä-länsipainotteisesti ja ylimmillään päivälämpötilat olivat sillä alueella n. +5 asteen luokkaa - Lapissa tosin esiintyi enemmän pakkasia ja lumisateita.

Muutos kylmempään ja talviseen suuntaan alkoi torstaina, jolloin matalapaine Jäämerellä voimistui ja alkoi ulottumaan enemmän Suomen itäpuolellekin, missä vaiheessa Lapissa tuli lumisateita ja etelässä vaikutti voimakkaampana leuto luoteistuuli vielä poutasäässä ja plusasteisessa kelissä.

Perjantaina voimistuva matalapaineen osakeskus siirtyi Keski-Skandinaviasta Etelä-Suomen yli kaakkoon, joka toi etelään lounaispainotteisesti 5 - 10 cm uutta lunta ja ilmamassa kylmeni siinä vaiheessa selvästi jo Lapissa sekä vähän jo etelässäkin, jossa kuitenkin oli vielä n. nollakeliä.

La-su aikana tuo matalapaineen osakeskus jäi vaikuttamaan osittain Etelä-Suomen päälle ja myös Baltiaan sekä osaan Länsi-Venäjää; ko. heikkenevän matalan pohjoispuolella pääsi vaikuttamaan kaikkein kylmin arktinen ilmamassa jo selvimmin kuten juuri Lapissa, mutta Etelä-Suomi kylmeni odotettua vähän hillitymmin ja sillä alueella jäi esiintymään edelleen myös ajoittaisia lumisateita melko runsaspilvisessä säässä.

Kylmenemisessä lämpötilat olivat etelässä tuossa vaiheessa lähinnä vain -1 ja -5 asteen välillä yötä-päivää, ja vain vähäpilvisimmillä alueilla paikoin -5 ja -10 asteen välillä öisin. Lapissa sen sijaan lämpötilat alkoivat etenkin öisin tippua laajasti jo -10 ja -20 asteen välille ja kylmemmäksikin paikoin.

Etelässä oli aluksi myös melko tuulista pohjoisvirtausta, mutta sittemmin tuulet ovat lähes tyyntyneet ko. matalapaineen alueen heikennyttyä.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 10:

Tällä hetkellä manner-Euroopassa Fennoskandian lisäksi vaikuttaa vielä edeltävältä viikolta 9 peräisin oleva kylmä ilmamassa melko laajasti, mutta tuo em. lännestä tulevien matalapaineiden ja kerallaan tulevan hyvin lämpimän ilmamassan työntyminen on alkanut mahdollistumaan Ranskan kautta alueelle.

Sitä edesauttaa se, kun aikaisemmin edeltäneen viikon 9 lopussa Grönlannista Britteinsaarten länsireunalle ulottunut korkeapaineen selänne on vetäytynyt enemmän kohti Grönlantia sallien eteläisellä reitillä em. Atlantin voimakkaita matalapaineita itään Euroopan alueelle.

Tässä yhteydessä Fennoskandiassa on nyt siis tuo eteläosiensa heikkenevä matalapaine heikkotuulisessa ja kylmässä ilmamassassa ja toisaalta voimakastuulinen koillisvirtaus käy Norjan länsipuolella kohti Britteinsaaria - laajempi keskusmatalapaine jää vellomaan Jäämerelle ja Lapin pohjoisosiin useammaksi päiväksi.

Tämä Britteinsaaria kohti parhaillaan voimakkaana käyvä kylmä virtaus triggeröi alkaneen viikon alussa Pohjanmeren tienoilta voimakkaan uuden matalapaineen, joka liikkuu ti-ke aikana melko nopeasti Etelä-Skandinavian sekä Baltian ja Etelä-Suomen ylitse itään kohti Uralin pohjoisosia - tästä siis syntyy keskiviikoksi Etelä-Suomeen ensimmäinen lumimyrskytilanne ja Lapissa jatkuu talvinen pakkassää.

Manner-Euroopassa puolestaan muodostuu ti-to ajaksi noin linjalle Ranskan pohjoisosista Saksan puolivälin halki Puolaan tuo em. jyrkkä ilmamassojen ja vuodenaikojen rajavyöhyke, johon aluksi kapeana kiilana työntyy lännestä matalapainetta runsaan sateen kera: eteläpuolelle tulee hyvin lämmin kevätsää Ranskasta alkaen jopa +20 astetta tavoittelevien päivälämpötilojen kera, mutta äärikontrastisesti ko. rajavyöhykkeellä sadealueen pohjoisreunalla mm. Ranskan pohjoisosissa, Englannissa, Benelux-maissa ja Pohjois-Saksassa sataa samalla lunta poikkeuksellisen talvisesti.

To-pe aikana Fennoskandiassa edelleen tuon Jäämerelle jäävän keskusmatalapaineen kierrättämänä jatkuvat talviset pakkassäät, jolloin yölämpötilat saattavat olla paikoin hyvinkin ankaria heikkotuulisissa vaiheissa mm. Lapissa, mutta toisaalta eteläosissa tuulten kääntyminen enemmän länteen-lounaaseen pe mennessä voi myös hieman leudontaa säätä ennen tuota la-su tulevaa lumimyrskytilannetta...

Samaan aikaan Länsi- ja Keski-Euroopassa tuossa to-pe vaiheessa tapahtuu seuraavaa: Britteinsaarten halki Atlantilta saapuu seuraava voimakas matalapaine, joka liikkuu sitten taas samaa reittiä Etelä-Skandinavian ylitse kohti Baltiaa ja Etelä-Suomea kuin tuo keskiviikkoinen edeltävä matalapaine, mutta paljon voimakkaampana ja laajempana...

Ensin kuitenkin yhtäältä Britteinsaarilla tuo toinen matalapaine aiheuttaa rajusti vaihtelevaa säätä, jossa eteläosissaan käy tuota leudon keväistä ilmaa ja Skotlantiin jää talvista ilmaa sateiden ollessa jakautuneena lumipyryksi ja vesisateeksi ko. alueiden mukaan, sekä sitten manner-Euroopassa tuo toinen matalapaine työntää keväisempää lämpöä enemmän pohjoiseen tuolle edeltäneelle lumisateiden alueellekin.

Sitten tosiaan la-su aikana odotellaan tuon toisen matalapaineen tuloa voimakkaana ja laajentuvana keskukseltaan kohti Etelä-Suomea ja se näyttäisi sitten jämähtävän pyörimään lähes sijoilleen Suomen ja Baltian ylle la-su ajaksi, jolloin sen lumipyryalue näyttää leviävän lopulta Lappiin saakka, ja sitä ennen Etelä- ja Keski-Suomeen odotellaan runsaasti uutta lunta tuovaa lumimyrskytilannetta!...

Samalla sen matalapaineen jälkipuolella voi pyörähtää uudestaan kylmempää ilmaa vähän etelämmäksi manner-Euroopankin puolella, mutta näillä näkymin taas sunnuntaihin mennessä jo uusi kolmas matalapaine kyttää voimakkaana Britteinsaarten länsipuolella tuomassa taas uuden annoksen sekä paljon sateita että manner-Eurooppaan myös lämmintä ilmaa edelleen...

Näissä kaikissa vaiheissa Välimerellä pääsee vallitsemaan kaikkein lämpimin sää parhaiten, jossa etenkin länsiosissaan (mm. Espanjassa) voidaan joinakin päivinä päästä paikoin jo vuoden ensimmäisen kerran hellelukemiinkin eli +25 asteen ylityksiin. Samalla osaltaan juuri Välimereltä käsin Ukrainaan ja osaksi Venäjällekin siis pääsee ajoittain myös erittäin lämmintä ja kevättä aloittavaa ja edistävää lämpöä, mutta toisaalta myös epävakaista ja sateista on myös tuolla Itä-Euroopan suunnalla pohjoisempien em. matalapaineiden takia.

Tuota viikon lopun tilannetta voin joutua päivittämään vielä suursäätilankin katsannoissa, koska joitakin muutoksia tilanteisiin voi tulla... Silti näillä näkymin siis pohjoisessa pysyy viikon 10 loppuun saakka talvi ja kevät etenee etelämpänä Euroopassa, ja näiden välivyöhykkeessä ilmenee erittäin rajusti vaihtelevia säitä...

Näin siis voidaan osaltaan nähdä stratosfäärissä tapahtuneen SSW:n ja sen aiheuttaman polaaripyörteen hajoamisen takia seurauksena troposfääriin tällainen erikoistilanne Euroopan osalta, kun yhtäältä arktiset ilmamassat tässä tilanteessa ovat ottaneet eteläisemmät asemansa ja toisaalta kun kevät silti etenee lämpimämmissä ilmamassoissa kontrastina jo selvästi.

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 10:

Tänään maanantaina Suomessa on mitattu koko talven tähän mennessä ankarin pakkaslukema Lapissa Utsjoen Kevojärvellä, jossa päästiin tasan -35 asteeseen! - Twitter meteorologien twiittaus aiheesta.

Näin ankaraksi siis talvinen ilmamassa jo pääsi äitymään viikon aluksi heikkotuulisissa ja vähäpilvisissä oloissa siellä, ja samalla Etelä-Suomessakin päivälämpötilat jäivät tänään muutaman asteen pakkaselle heikkojen pakkaslumisateiden ja osittaisen auringonpaisteen kera vaihtelevassa pilvisyydessä.

Huomenna tiistaina on koko maassa vielä suunnilleen samanlainen lähes poutainen ja heikkotuulinen päivä, jossa auringonpaistetta voi olla kuitenkin etelässä tätä maanantaita enemmänkin. Heikkotuulisissa ja vähäpilvisissä oloissa yö- ja päivälämpötilojen erot ovat suuret, mutta ilmamassa on yhä erittäin kylmää. Etelässä yölämpötilat ovat pääosin -10 ja -20 asteen välillä ja etenkin keskiosissa voi olla selvästi kylmempääkin. Lapissa voidaan yhä mitata -30 astetta kylmempiäkin lukemia, ja jää nähtäväksi voisiko tulla vielä uusi kuluvan talven pakkasennätys... Päivälämpötilat ovat etelässä -1 ja -5 asteen välillä, keskiosissa -5 ja -10 asteen välillä sekä Lapissa paikoin -10 ja -20 asteen välillä.

Keskiviikkona sitten odotellaan Etelä-Suomeen tuota ensimmäistä lumimyrskytilannetta, mutta vielä tällä hetkellä on epäselvää se, kuinka pohjoiseen saakka runsaat lumisateet ulottuvat. Runsaimmat pyryt tulevat ainakin Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja kaakonkulmalle, missä jopa 20 cm:n lumikertymät voivat olla paikoin mahdollisia enimmillään, ja muutoin voi tulla 5 - 15 cm:n lumikertymiä. Lumimyrskyssä vaikuttaa samalla voimakas itätuuli ja pyry alkaa jo yöllä / aamulla. Ennen pyryä yöllä etelässäkin voi aluksi olla -10 ja -20 asteen välisiä minimilämpötiloja, ja sitten lumipyryssä loppupäivän ajan on pikkupakkasta. Pohjoisemmassa lumipyryn ulottumattomissa jatkuu em. kaltainen sama sää samoine lämpötiloineen tiistain toisintona; tosin keskiosissa voi ilmetä etelästä käsin runsaampaa pilvisyyttä ja heikkoja lumisateita.

Sitten to-pe aikana on vuorossa koko maassa taas poutaisempi vaihe, jossa torstaina on kylmempää kuin perjantaina; pilvisyys vaihtelee ja ajoittain voi olla hyvin vähäpilvistäkin, mutta heikkoja pakkaslumisateita esiintyy vain vähän. Tuulet heikkenevät ke-to yönä etelässäkin ja sitten on koko maassa melko heikkotuulista, jossa virtaukset kääntyvät vähitellen pohjoisen ja lännen väliltä etelän ja lännen välille. Lämpötilat ovat yhä Lapissa öisin hyvin ankaria ja -30 asteen kylmemmälle puolelle etenkin ke-to yönä on mahdollisuuksia; sitten vähän leudontuu. Etelässä to päivällä maksimilämpötilat jäävät -5 asteen vaiheille, mutta pe voidaan päästä nollan vaiheille leudontuvassa virtauksessa. Öisin silti etelässäkin voi olla minimissään taas -10 ja -20 asteen välisiä lukemia ja etenkin keskiosissa paikoin kylmempääkin.

Tuosta viikonlopun toisesta lumimyrskytilanteesta voidaan sanoa, että sen lumisateet siis ulottuvat lopulta myös lähes koko Lappiin saakka, ja Etelä- ja Keski-Suomessa saatetaan kokea jopa koko talven ankarimmat ja runsaimmat lumipyryt, jossa ei olisi ihme reilustikin yli 20 cm:n uudet lumikertymät! - lumisateet näyttävät nimittäin jatkuvan pitkään sekä la että su! Toisaalta kylmän pe-la yön jälkeen loppuajaksi lauhtunee "vain" pikkupakkaselle koko maassa, mutta itä-koillistuulet ja sittemmin pohjoistuulet voivat olla samalla hyvin voimakkaita ja sää siksi lumipyryssä hyvin purevan kylmää - tätä la-su vaihetta kannattaa tarkastella vielä uudestaan ainakin yhdessä päivityksessä myöhemmin, ja katsoa mm. lumikertymien tarkkoja lopullisia ennustemääriä, ja siinä mm. pakkaslumisen sateen muodon ja voimakkaan tuulen synnyttämiä isoja kinostumatilanteita!...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:

Viikon 9 puolella siis tapahtui jonkin verran lumipeitteiden sulamista sen viikon alun Föhn-leutoudessa, mutta sulaminen jäi muutamaan senttiin ja sula-aukkoistumista ilmeni vain länsipainotteisesti aurinkoisilla paahdepaikoilla, kuten etelään viettävillä rinteillä ja luiskilla.

Sitten sen viikon pe aikana tuli uutta lunta 5 - 10 cm etenkin juuri etelän lounaisosiin, joka edelleen tasoitti tarkastelualueen itä-länsikontrastia lumipeitteen syvyyksissä; näin ollen vähälumisemmissa lounaisosissa ja etelärannikolla lumipeitteeksi vakiintui pääasiassa 10 ja 20 cm:n väliset paksuudet paikoin 25 cm:n ylittävienkin osien kera. Samalla etenkin Päijänteen tasan itäpuolella pysyivät edelleen pääasiassa 25 ja 50 cm:n paksuiset hanget paikoin 50 cm:n ylittävien paksuuksien kera.

Viime päivinä uutta lunta on tullut vain parin sentin verran lisää monin paikoin, joten samanlainen lumipeitetilanne jatkuu vielä tuohon keskiviikon uuden lumipyryn vaiheeseen saakka - tähän aikaan vuodesta hyvin kylmästä ilmamassasta huolimatta tosin on ilmennyt jo se "kevään merkki", jossa päiväaikaisessa auringonpaisteessa maksimilämpötilojen pakkasella olosta huolimattakin asfalttialueilla on tapahtunut lumien sulamista.

Sitten tosiaan jää nähtäväksi se, miten paljon noista molemmista lumipyryistä tulee Etelä-Suomeen uutta lumipeitettä yhteensä sunnuntain iltaan mennessä: on siis mahdollista, että yhteismäärä lumilisäyksessä voisi olla ainakin 10 - 20 cm, ja enimmillään voidaan liikkua määrissä jopa 25 ja 40 cm välillä! - myös alueelliset jakaumat lumilisäyksissä ovat vielä epäselviä, mutta näyttäisi siltä, että lounaisin osa ja etelärannikko saattavat saada suurimmat lumimäärät...

Niinpä näiden kaikkien uusien lumilisäysten ja ennestään jo olevien lumipeitteiden yhteenlasketut syvyydet sunnuntain iltaan mennessä saattavat tarkoittaa yli puolen metrin syvyisiä lumihankia yllättävänkin laajasti ehkä jopa etelärannikkoakin myöten, ja paikoin jopa 75 ja 90 cm:n välisiin hankisyvyyksiin olisi mahdollisuuksia hyvin hämmästyttävästi! - seuraillaan miten tämä maaliskuun poikkeuksellinen talvi tämän suhteen vielä ankaroituu...

Joskus myöhemmin alkavan kevään kannalta on kuitenkin tavallaan lohdullista näissä erikoisen talvisissa oloissa se, että paljon paksunevat lumipeitteet eristävät pakkaset yhä paremmin pois maan pinnalta, jolloin ankarimmatkaan yöpakkaset eivät enää synnytä lisää routaa missään - paitsi toki aurattujen väylien yms. alueiden piireissä.

Samasta syystä johtuen järvijäiden päälle kertyvät yhä paksummat lumipeitteet eristävät jäiden paksuuksia kasvattavat pakkaset pois entistä tehokkaammin myös. Lähinnä vain vielä osaksi sula-aukkoiset virtapaikat saavat uutta jäätä kohdilleen - järvijäiden paksuudet täten pysyvät edelleen ennallaan n. 25 ja 50 cm:n välillä virtapaikkojen ulkopuolisilta osiltaan.

Merialueilla sama pätee jo ennestään jäisillä alueilla Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämerellä, mutta vielä sulien ulappa-alueiden suhteen tulevat yöpakkaset voivat muodostaa vielä paljonkin uusia jääpeitteitä. Silti tuskin esim. Selkämeren ulappa enää pystyy jäätymään kokonaan umpeen. Suomenlahdella itäosan ulappa on jo tosin ollut kattavasti jäässä, mutta sen laatu on ollut ajojäätä samaan tapaan kuin Perämeren ulapallakin on ollut tilanne viime päivinä. Perämerellä ulappa tosin oli jo aikaisemmin kokonaan umpijäässä, mutta leuto viime viikon sää harvensi sen ulapan tilannetta ajojäiksi; jatkossa siellä jäätyminen etenee taas täysumpinaiseksi ja kiinteämmäksi.

Näissä erikoisen kylmissä ja talvisissa oloissa kasvillisuuden kevääseen herääminen pysyy täten koko Etelä-Suomessa yhä pysähtyneenä ilmeisesti vielä pitkään, joten siitä ei sen enempää asiaa toistaiseksi - toki tuolla etelämpänä Euroopassa em. erittäin lämpimäksi muuttuvilla alueilla alkavat jo maisemien vihertymiset ja kukkimiset toteutumaan ja etenemään selvästikin, ja näin etenkin Välimeren maissa.


Päivitys 11.3.2023 klo. 00:15:

Päivityksen teen vasta nyt lauantain jo alettua tässä puolen yön jälkeen, koska melko isoja muutoksia ja sen mukaista vaihtelua on ollut esillä ennustemalleissa osaltaan tälle viikonlopulle ja etenkin ensi viikolle 11, ja siksi on ollut taas hyvä tarkkailla niitä pidempään!

Merkittävää on niissä muutoksissa se, miten tämän viikonlopun kohdalle ennusteissa ollut lumimyräkkä on jäämässä aikaisempia arvioita selvästi vaisummaksi Suomessa ja toisekseen ensi viikolla on odotettavissa lounaasta ainakin Etelä-Suomeen hyvin leudon ilman pulssia, joka toisi ainakin hetkeksi keväisen tuulahduksen sille alueelle...

Myös tuo viime keskiviikon toteutunut lumipyrytilanne jäi jo odotettua vaisummaksi, joten ei tämä "takatalvi" ole ollut onneksi niin paha kuin miltä tämän kirjoituksen alkuperäisenä julkaisupäivänä viime maanantaina vielä näytti.

Tuo toinen tänään etelästä tuleva lumipyry tilanne on jäämässä odotettua vaisummaksi kahdesta syystä; ensinnäkin sen tuova matalapaine on ottamassa sekä eteläisempää että itäisempää reittiä Suomen yli, jolloin runsaimmat sateet ovat jäämässä Baltiaan ja Venäjälle, ja Suomen alueella itäosat saavat täten enimmät lumipyryt tänään ja sunnuntaina. Näyttää jopa siltä, että läntisimmissä osissa ei sada edes yhtään ja vain pilvisyys runsastuu. 

Tuulet voimistuvat silti koko Suomessa paljon ja ovat matalapaineen edellä idästä tai koillisesta ja sitten kääntyvät pohjoisen kautta luoteisiksi.

Pyry alkaa tänään etelässä-kaakossa puolenpäivän paikkeilla, ja siitä se leviää pohjoiseen matalapaineen liikkeen mukaan niin, että laajimmillaan Etelä- ja Keski-Suomessa pyry on la-su yönä ja sunnuntaina päivällä pyry keskittyy jo vain itäosiin pohjoispainotteisesti ja myöhemmin vielä Lapin itäosiin.

Lumikertymät voivat olla yli 10 cm lähinnä vain itäosissa tämän skenaarion mukaan, joten mm. pääkaupunkiseudulla uuden lumen kertymät voivat jäädä la-su vain muutamaan tai jopa vain pariin senttiin.

Sunnuntaina etelässä onkin jo laajasti poutaa ja vähitellen vähenevää pilvisyyttä, mutta tuulet ovat yhä voimakkaita ollen matalapaineen jälkireunalla pohjoisen ja lännen väliltä ja se ylläpitää yhä kylmää ilmamassaa koko Suomessa. 

Lämpötilat ovat koko maassa koko ajan pakkasella la-su aikana siten, että etelässä ollaan vähän -5 asteen molemmin puolin päivällä ja yöllä voi olla paikoin n. -10 asteen lukemia. Pohjoisempana ja Lapissa varsinkin lämpötilat vaihtelevat -10 asteen vaiheilla ja paikoin voi olla selvästi kylmempää yöaikaan.

Poikkeus lämpötiloihin on tämä pe-la yö, jolloin ennen tuon matalapaineen saapumista heikkotuulisissa ja vähäpilvisissä oloissa minimilämpötilat voivat olla jälleen hyvin matalia; etelässä etenkin sisämaassa -10 ja -20 asteen välillä mitataan minimilukemia ja Lapissa paikoin yhä jopa -30 asteen paikkeilla olevat lämpötilat ovat mahdollisia.

Sitten ensi viikosta 11 maistiaisena voin jo mainita, että maanantai on aluksi poutainen välipäivä tuon la-su matalapaineen jälkipuolella, jolloin etenkin etelässä voi olla aurinkoista pakkasyön jälkeen ja päivälämpötila voi kohota nollan vaiheille tai pikkupakkaselle. Lapissa on vielä tuulisempaa ja pilvisempää, ja aluksi vielä noita em. lumisateita itäosissaan.

Muutos on kuitenkin tulossa jo maanantaina illalla, kun Britteinsaarilta käsin lähestyy Skandinaviaa voimakas matalapaine, ja sen etelä-itäpuolelta pyrkii voimakkaasti hyvin leutoa / lämmintä ilmaa Keski-Euroopasta kohti Suomea: tämän mukana runsas sadealue työntyy jo maanantaina illalla Etelä-Suomeen ja sitten ma-ti yönä se valtaa Suomea keskiosia myöten. 

Sade alkaa etelässä runsaana lumipyrynä, mutta muuttuu jo tuona ko. yönä vedeksi lämpötilan noustessa plusasteille. Keskiosissa sade näyttäisi pysyvän koko ajan lumena, joten siellä voi kertyä paljon lunta...

Sitten näillä näkymin vaikuttaa siltä, että ti-to ajaksi tuo matalapaine jää vähitellen heikkenevänä Etelä-Skandinavian ylle siten, että sen itäpuolella syöttyy Etelä-Suomeen lounaasta-etelästä leutoa ilmaa, jolloin yölämpötilat ovat nollan vaiheilla (pakkasta vähäpilvisessä tilanteessa) ja päivälämpötilat voivat olla +5 asteen vaiheilla. Samalla pilvisyys vaihtelee ja ajoittain voi tulla vesi- tai räntäkuuroja - näin ollen etelässä alkanee tuossa vaiheessa jo selvä lumipeitteen sulaminen.

Sen sijaan kylmä ja talvinen ilmamassa näyttää jäävän yhä vaikuttamaan keskiosissa sekä tietenkin Lapissa: keskiosissa voi yhä tulla ajoittain lisää lunta ja Lapissa jatkuu enimmäkseen poutainen sää kireine yöpakkasineen...

Tuossa ensi viikon skenaariossa on toki yhä epävarmaa se, miten pohjoiseen saakka tuota leutoa ilmaa lopulta ulottuu; muutos voi olla mahdollinen jopa siihen, että etelässäkin jatkuisi sittenkin varsin talvinen sää ja leuto vyöhyke jäisikin vain Baltiaan - katsotaan tarkemmin noita ensi viikon 11 skenaarioita ja muuta luonto- ja sääasiaa sitten seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa viimeistään ensi maanantaina.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: