Tuesday, April 04, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 14 (3. - 9.4.2023) - Pääasiassa korkeapainetta ja aurinkoisen poutaista; sää lämpenee jatkuvasti, ja kevät alkaa etenemään nopeasti ja etuajassa

Uuden Sääennuste- ja luontoseurantaraportin teko on nyt viivästynyt tälle tiistaille, koska viime päivien traagiset yhteiskunnallispoliittiset tilanteet maassamme ovat vieneet myös minun huomiotani: WEF-, NATO- ja EU-sidonnaisen globalismi-fasismin mustan viitan laskeutuminen Suomen ylle yhä kohtalokkaammin eteni sekä huonon eduskuntavaalituloksen että tänään Suomen NATO-jäsenyyden sinetöimisen merkeissä.

Mieleni on siksi ollut musta, pettynyt ja hermostunut, mutta sentään säässä on tapahtumassa koko Suomen osalta positiivista kehitystä jatkossa, ja nimen omaan siis kevään etenemisen ja lämpimien säiden katsannossa! - tämä taitaa ollakin nyt lähes ainoa iloinen asia näinä aikoina...

Joka tapauksessa lähdetään nyt katsomaan jo tuttuun tapaan tässä sää- ja luontoasioita!

Viime viikolla 13 oli siis erittäin talvinen vaihe koko maassa, joka on jatkunut vielä eilen ja tänään tiistaina etenkin kylminä öinä Fennoskandian ylle muodostuneen korkeapaineen alueella, jossa päivälämpötilat ovat jo osoittaneet hieman lämpenemisen merkkejä.

Kuten on ollut jo useamman päivän nähtävissä, niin tämän korkeapaineen muodostuminen ns. "Scandinavian blocking" -tilanteeksi jatkossa tällä alkaneella viikolla 14 on johtamassa sään lämpenemiseen koko maassa päivä päivältä yhä enemmän, ja nähtäväksi sitten jää kuinka voimakas lämpeneminen pystyy tapahtumaan viikon loppuun eli Pääsiäiseen mennessä - tavanomaista ajankohdan säätä selvästi lämpimämpää on joka tapauksessa tulossa.

Lämpenemisen voimakkuus ja tahti riippuu nyt ko. korkeapaineen asemoitumisen ja muotoutumisen piirteistä viikon mittaan, ja siitä pääseekö ennustemalleissa olevaa epävakaisuutta ja siten runsaampaa pilvisyyttä etelästä käsin lämpenemisen mukana Etelä-Suomeen ko. korkeapaineen eteläreunalla.

Joka tapauksessa terminen kevät alkaa Etelä- ja Keski-Suomessa nopeasti parin seuraavan päivän myötä, ja etenee sitten jopa etuajassa ja voi alkaa myös osassa Lappiakin...

Lisäksi on nähtävissä, että tämä korkeapainetilanne voisi kestää myös pitkäänkin Pääsiäisen yli noin Fennoskandian - Baltian - Länsi-Venäjän yllä, jolloin ennusteskenaarioissa on esillä lämpöaallon edelleen voimistumista jopa koko maahan, ja siten viikolle 15 saattaisi tulla lopulta jopa poikkeuksellisen (etelässä kesäisen!...) lämmintä säätä ajankohtaan nähden!? -- päivityksessä lähempänä Pääsiäistä voidaan arvioida sitten paremmin sitäkin...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 13 tilanteita

Viikko alkoi maanantain runsaalla lumipyryllä Etelä- ja osin Keski-Suomessa, jonka perään erittäin talvinen ilmamassa vakiintui koko maahamme useaksi päiväksi, kun koko Fennoskandia jäi Jäämereltä käsin vaikuttaneen kylmän ilmamassan vangiksi viikon loppuun saakka - päivisinkin lämpötilat olivat etelää myöten pääosin pakkasella, ja aluksi Lapissa oli ankaria n. -30 asteen yöpakkasia.

Muutoksena kylmässä tilanteessa oli sitten seuraavaksi ti-to välillä Ukrainan suunnasta tulleen matalapaineen osakeskuksen tulo kohti Suomea, joka antoi aluksi lumipyryä itäisimmässä osassa maatamme, ja sen jälkeen ko. matalapaine lumisateineen siirtyi ja jäi pyörimään pariksi päiväksi Lapin ylle poistaen sieltä viimein ajankohtaan nähden ankarat yöpakkaset.

Viikon lopulla pe aikana etelärannikkoa uhkasi vielä kolmas lumipyryalue, mutta se jäi ulottumatta alueelle Baltian yli itäkoilliseen liikuttuaan, jolloin loppuviikon aikana Suomen länsipuolelle muodostuneen korkeapaineen myötä koko maahan muodostui hyvin kylmä pohjois-koillisvirtaus enimmäkseen vähäpilvisessä säässä, ja tällöin yöpakkaset alkoivat taas kiristymään; joskin Lapissakaan ei enää palattu edeltäneiden ankarien yöpakkasten luokkaan, ja minimilämpötilat olivat etelässä n. -10 astetta ja Lapissa silti yhä -20 astetta kylmempääkin.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 14

Tuo em. korkeapaine on siis nyt asettunut tämän alkaneen viikon 14 alussa (ma-ti) Fennoskandian ylle siten, että sen heikkotuulinen keskusalue sijaitsee kapeana vyöhykkeenä noin Tanskan tienoilta Keski-Suomen yli itäkoilliseen, jolloin Etelä-Suomessa on vielä tänään tiistaina vallinnut kylmää koillistuulta ja Lapissa jo leudompaa lounaistuulta.

Korkeapaineen ympärillä on parhaillaan seuraavaa; Pohjois-Atlantilla on voimakasta ja laajaa matalapainetta, jonka keskusalue on noin Grönlannin ja Islannin välimailla, ja toista matalapainetta sijaitsee Mustallamerellä ja Turkissa.

Ensin mainittu matalapaine on alkanut syöttämään lounaasta Fennoskandiaan lämpimämpää ilmaa ja tuo toinen matalapaine on ylläpitänyt pohjoispuolellaan itä-kaakkoisvirtauksessa edellisviikon puolelta saakka Venäjällä vallinnutta erittäin lämmintä ilmamassaa.

Samalla kuitenkin lännempänä laajasti manner-Eurooppaan on päässyt tuon Fennoskandian korkeapaineen itä- ja eteläpuolitse koillistuulella kylmää ilmaa, joka on aiheuttanut mm. Ranskasta Saksan kautta Puolaan olevalla alueella jo alkaneelle kasvukaudelleen hallanvaaraa.

Jatkossa huomenna keskiviikkona tuo korkeapaine vahvistuu hieman Suomen yllä pohjoispainotteisesti siten, että samalla pienen pieni matalapaine muodostuu Itämeren ylle ja ulottaa vaikutustaan eteläisimpään Suomeen.

Sitten to-pe ajaksi tuo korkeapaine muotoutuu pitkulaiseksi siten, että sen heikkotuulinen vyöhyke sijaitsee Keski-Suomen alueelta Uralille saakka, ja samalla nuo em. matalapaineen alueet pysyvät edelleen yhtäältä Pohjois-Atlantilla ja toisaalta Mustanmeren tienoilla lähes sijoillaan: tosin tuo kaakkoinen matalapaine vähän lähestyisi Suomea.

Joka tapauksessa lämpimämpi sää alkaa tässä vaiheessa valtaamaan alaa koko Euroopankin mittakaavassa; yhtäältä Fennoskandiassa ja Länsi-Venäjällä lämpenee sekä korkeapaineen itsensä alueella että kaakosta ja lounaasta käsin virtaavien lämpimämpien ilmamassojen kautta ko. korkeapaineen molemmilta puolilta käsin. Samalla manner-Euroopassakin lämpenee, kun sinne muodostuu tuon korkeapaineen eteläpuolinen heikko itävirtaus, joskin samalla siellä on myös epävakaisuutta kuurosateineen.

Seuraavaksi viikonloppuna tuo korkeapaine vahvistuu lännemmäksi ja pohjoisemmaksi siten, että sen keskusalue siirtyy hieman enemmän Suomen länsipuolelle ja palautuu sitten etenkin Lapin ylle, jolloin sen eteläpuolinen itävirtauksen alue muodostuu myös osittain eteläisen Fennoskandian ylle, ja siinä yhteydessä voi myös hieman epävakaisempaa ja kosteampaa ilmaa ulottua samalla ko. alueelle manner-Euroopan ja kaakon suunnalta.

Tuossa vaiheessa em. kaakon matalapaine on surkastunut kuitenkin vain hajanaiseksi epävakaisuuden alueeksi, ja lämpenevässä säässä muutenkin manner-Euroopassa epävakaisuus alkaa sisältämään kasvavaa ukkostenkin riskiä siellä kesää jo enteillen.

Samalla tämän edelleen voimistuvan yleisen lämpenemisen myötä Fennoskandian ja Länsi-Venäjän pohjoisosien yöpakkasetkin heikentyvät edelleen ja monin paikoin jo katoavatkin, joka alkaa mahdollistaa kasvukauden alkamista jopa jo Etelä-Suomen tasaa myöten, ja pohjoisempana lumipeitteiden katoaminen etenee ja jatkuu jopa Lappia myöten huomattavasti.

Ainoa voimakas matalapainetoiminta pysyy tuossakin vaiheessa edelleen Pohjois-Atlantilla Islannin ja Grönlannin seutuja myöten, kuten koko viikon aikana tapahtuu.

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 14

Nyt alkuviikolla ma ja ti on siis ollut vielä aluksi kylmää koillisvirtausta lähes koko maassa, joka poistui ensimmäisenä Lapista tuon korkeapaineen heikkotuulisen alueen muotouduttua ensin sinne; molempina päivinä on ollut enimmäkseen vähäpilvistä tai jopa täysin selkeääkin, joskin itäosissa esiintyi ajoittain enemmän pilvisyyttä ja tänään eteläisimpään Suomeen on illalla alkanut ulottumaan Baltiasta pilvisyyttä. Lapissa on ollut paikallinen lumikuuroalue tänään yöllä ja aamulla. Yölämpötilat vaihtelivat etelässä vähän -10 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa heikkotuulisella alueella on ollut molempina öinä myös -20 astetta kylmempää; edellisyönä pohjoisempana ja viime yönä enemmän keskisessä Suomessa, kun Lapissa viime yö oli jo leudompi.

Huomenna keskiviikkona selkeimmän sää alue on Keski-Suomessa ko. korkeapaineen heikkotuulisella alueella, ja sen sekä etelä- että pohjoispuolella pilvisyys vaihtelee; etelärannikkoa saattaa uhata päivän aikana jopa vesikuuroja. Yölämpötila on yhä melko matala keskiosien heikkotuulisella ja selkeällä alueella ollen -10 asteen vaiheilla, mutta pohjoisessa on heikompaa yöpakkasta ja etelässä voi olla jo yön pilvisyydessä paikoin nollan vaiheilla olevia minimilämpötiloja. Päivälämpötila kohoaa jo koko maassa useita asteita plussan puolelle siten, että reilusti yli +5 asteen lukemia on osaksi Lapin lounaisosissa ja monin paikoin Etelä-Suomessa. Lapissa tuulee lounaasta ja etelässä idästä.

Torstaina Lapissa jatkuu lounaistuuli ja etelässä tuuli kääntyy idästä enemmän kaakkoon ja se lämpenee selvästi. Keskiosissa on heikkotuulisempaa yhä. Edelleen keskiosissa on myös selkeintä ja siten kylmimmät yölämpötilat, mutta yöpakkasta on jo edellisyötä vähemmän. Pohjoisessa on vain pikkupakkasta yöllä ja etelässä ollaan yöllä nollan vaiheilla siten, että pilvisimmässä lounaisosassa on leudointa. Päivän mittaan pilvisyys vaihtelee etelässä ja Lapissa, ja lounaiskolkassa voi olla vielä yöllä ja aamulla vesikuurojen riskiä. Päivälämpötilat kohoavat etelässä jo monin paikoin +10 asteen vaiheille ja muualla maassakin yleisesti +5 ja +9 asteen välille; lounaissaaristossa voi olla muuta maata koleampaa.

Perjantaina etelässä sää selkenee enemmän korkeapaineen laajentuessa isommaksi, mutta itä-kaakkoistuuli jatkuu. Keskiosat ovat yhä heikkotuulisimmat ja selkeimmät, ja Lapissa jatkuu länsi-lounaistuuli vaihtelevassa pilvisyydessä; pohjoisin Lappi saattaa saada lännestä vesi- / räntäkuuroja. Yölämpötilat ovat keskiosissa yhä matalimmat, mutta koko maassa on kuitenkin enää vain heikkoa yöpakkasta; etelässä sään seljetessä voi olla aste-pari kylmempää edeltäviin öihin verrattuna. Päivälämpötilat pysyvät lähes to lukemissa, mutta +10 asteen ylitykset voivat paikoin yleistyä etenkin etelässä sisämaassa.

Lauantai ja sunnuntai ovat näillä näkymin sellaisia, että la on selkeämpi koko maassa kuin su, jolloin etelässä on vähän pilvisempää kuin la. Korkeapaineen vaikutus on selvintä pohjoisessa, jossa on heikkotuulisinta. Lämpötilat ovat edelleen päivällä etelässä ja keskiosissa +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa sen ylikin ehkä reilustikin, ja öisin on korkeintaan vain heikkoa pakkasta koko maassa, ja etelässä voidaan olla minimilämpötiloissa jopa plussan puolella, jos itätuuli taas viriää ja sää vähän pilvistyy -- Etenkin tuota la-su ajan säätä voi olla paras tarkentaa vielä myöhemmin päivityksessä, ja samalla katsoa molempien Pääsiäispyhien ja sen jälkeisenkin sään luonnetta lisää...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Etelän lumipeite koki siis lisäyksen viime viikon 13 maanantaina, jolloin yleisesti alueelle satoi 10 - 20 cm uutta lunta, ja lisäksi vanhaa lunta jäi sen alle eniten etenkin Päijänteen tasan itäpuolella, jolloin kokonaislumipeitteen paksuus oli siellä lumilisäyksen jälkeen 20 - 50 cm:n välillä vaihtelevasti.

Tämä uusi lumipeite alkoi kuitenkin sulaa aurinkoisilla paikoilla jo viime viikon aikana pian tuon lumilisäyksen jälkeen ja jatkuen tämän alkaneen viikon 14 alussakin, vaikka koko tuona aikana oli vielä hyvin kylmää ja reippaita yöpakkasia; tämä oli merkki siitä, että oltiin ns. kalenterikevään puitteissa jo pitkällä, vaikka terminen kevät oli vielä alkamatta.

Sulaminen oli  tuossa "talvivaiheessa" voimakkainta tyypillisesti etelärinteillä ja -luiskilla sekä asfaltoiduilla kaupunkialueilla, jotka sulivat paljaaksi kokonaan jo tämän alkaneen viikon alkuun mennessä huolimatta matalista lämpötiloista. 

Tasaisella (vaakatasoisella) puisto- ja puutarhamaalla sekä maaseudun peltoaukeilla sulaminen on ollut vielä hidasta, ja siksi tämän alkaneen viikon 14 alkuun mennessä on tapahtunut vain muutaman sentin verran lumipeitteen madaltumista, ja siten vain pientä peltoaukeiden sula-aukkoistumista; tosin Uudellamaalla etenkin rannikon tuntumassa sekä Varsinais-Suomessa sula-aukkoistuminen myös peltoaukeilla on jo runsasta.

Varjoisimmilla paikoilla metsissä ja pohjoisrinteillä sulamista ei ole tapahtunut vielä juuri ollenkaan tähän päivään mennessä, joten niillä alueilla on ollut vielä lähes ennallaan tuo 10 - 20 cm:n uuden lumen lisäyksen määrä, ja vanhan lumen alueella tietenkin paksummatkin hanget em. tapaan.

Jatkossa alkaa siis voimakkaan lämpenemisen myötä nopea lumien sulaminen jo huomisesta keskiviikosta alkaen siten, että vain noita varjoisimpia paikkoja lukuun ottamatta lumipeite katoaa jo parissa-kolmessa lähipäivässä uuden lumen suhteen kokonaan, ja itäisimpien osien vanhan lumen suhteen sen jälkeen tapahtuu jatkosulamista vielä pari-kolme päivää Pääsiäiseen saakka.

Varjoisimmilla paikoilla sulaminen on selvästi hitaampaa, joten uuden lumen jäänteitäkin jää vielä pari-kolme päivää pidemmäksi ajaksi sulamatta kokonaan, ja vanhan lumen jäänteitä idässä voi jäädä vielä Pääsiäisen ylikin varjopaikoille...

Joka tapauksessa melkein kauttaaltaan tapahtuu Pääsiäiseen mennessä lähes koko Etelä-Suomen sulaminen lumettomaksi, ja sitten mahdollinen lämpöaallon edelleen voimistuminen ensi viikon 15 mittaan sulattanee kaikki loputkin lumijäänteet varjoisimmiltakin paikoilta kokonaan pois...

Koska tämä alkava lämpöaalto koskee koko maata, niin todettakoon tässä erityishuomiona se, että esim. Keski-Suomessa hyvin runsasluminen ja lumen vesiarvoiltaan rikas lumipeitetilanne tällä hetkellä tarkoittaa lämpöaallon myötä rajun sulamistulvan tulemista ja sen huipentumista viikolla 15! - Pohjanmaan joet alkavat pahastikin tulvimaan ja järvialueella keskiosissa alavat ranta-alueet tulvivat myös paljon!

Etelässä jokien, ojien ja purojen lievää tulvimista voi vielä tulla Pääsiäiseen mennessä, mutta todennäköisesti viime tammi- ja maaliskuun tulvakorkeuksiin ei enää päästä, ja tätä asiaa edesauttaa myös jo aurinkoisessa säässä ilmenevä haihtumisen voimakkuuskin.

Vesistöjen jääpeitteiden sulaminen käynnistyy myös tehokkaasti varsinkin auringonpaisteessa, jolloin jäiden lähtöä kokonaan voidaan odotella järvialueilla jo tämän viikon lopusta alkaen paikoin, ja se prosessi jatkuu sitten yleisesti viikon 15 puolella todennäköisesti kiihtyen ja päätyen jopa jo loppuunsa sekin..

Lähtötilanne jäiden sulamisessa on kuitenkin melko paksu jo sulien virtapaikkojen ulkopuolella, kun jääpeitepaksuudet ovat vielä pysyneet monin paikoin 20 ja 50 cm:n välillä - vähintään +10 asteen päivälämpötilat ja auringonpaiste ovat kuitenkin tehokas yhdistelmä sulattamisessa jo näin pitkällä huhtikuussa.

Eteläisillä merialueilla voidaan sanoa tapahtuvan samaa jäiden sulamisen suhteen, joskin hieman hitaampaa se taitaa olla järvijäiden lähtöön verrattuna - Perämeren jäätilanne on kuitenkin poikkeus; siellä toki alkaa myös sulaminen ja jäiden haurastuminen jopa isossa etuajassa, mutta jäätä riittää sulettavaksi vielä monen viikon ajan edelleen...

Maan routatilannehan on jo valmiiksi erittäin hyvä kevään etenemistä ajatellen tässä vaiheessa Etelä-Suomessa, koska ensinnäkin suurin osa muutenkin vähäisestä roudasta suli kahteen otteeseen merkittävästi alkuvuonna; ensin tammikuun erittäin leudoissa oloissa ja sitten maaliskuussa viikolla 12 vallinneessa leudossa vaiheessa uudestaan.

Noiden leutojen vaiheiden välissä olleissa talven pakkasjaksoissa puolestaan oli onni siinä, kun samalla vallitsi sellaisia lumipeitteitä, jotka ehkäisivät roudan muodostumista, ja tämä sama päti siis myös viime viikon 13 talvisessa vaiheessa.

Niinpä tällä hetkellä lämpöaallon alkaessa routaa on Etelä-Suomessa vain vähän ja paikoin ei edes oikeastaan ollenkaan; näin ollen lämpöaalto sulattaa heti lumettomilla alueilla ja lumettomuuden edetessä maasta kaikki routajämätkin hyvin nopeasti pois - ja heti perään alkaa jo sulien maakohtien kuivuminenkin, joka alkaa pian enteilemään lämpöaallossa ruohikkopalovaarankin tuloa kuvioon mukaan, koska märänkin maan aikana edelliskesän ruohovartisten kasvien jäänteet tulevat syttymisherkiksi.

Jo Pääsiäiseksi päästään täten sekä lumettomuuden että roudattomuuden yleistyttyä ja edettyä jopa ihan kasvukauden alkamisen partaalle lähes samoin tein, joka alkaa näkymään ruohovartisen kasvillisuuden parissa aurinkoisten paahdepaikkojen parissa alkavana kasvuna; mm. nurmikot alkavat kasvaa niiltä paikoilta alkaen jo Pääsiäiseen mennessä.

Samalla alkavat muutenkin etenemään kukintahuippuaan kohden reippaasti leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokkojen (Hepatica nobilis) kukinnat, ja puistoissa ja puutarhoissa mm. sipulikasvien esille kasvu ja ensimmäiset kukinnat etenevät huomattavasti; kuten krookusten (Crocus sp.) ja sinililjojen (Scilla siberica) kukkimiset alkavat vähintään osittain jo Pääsiäiseksi / Pääsiäisenä.

Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaiden (Corylus avellana) jo alkaneet kukinnat etenevät myös jo tämän viikon lopulla voimakkaasti kohti huippuaan, ja Pääsiäisen jälkeen pian ko. huippu saavutetaan yleisesti koko alueella. 

Haapojen (Populus tremula) ja pajujen (Salix sp.) sekä raidan (Salix caprea) kukinnat tulevat myös jo alkamisen partaalle pian, mutta niiden kukintavaihe käynnistyy selvemmin vasta Pääsiäisen jälkeen; joskin hyvin pian silloin, jos tuo lämpöaalto edelleen voimistuu Pääsiäisen jälkeen - Silloin voidaan määritellä myös kasvukauden jo yleisesti alkaneen parisen viikkoa etuajassa...

Ensimmäisenä lehteen ja siis ns. hiirenkorvalle puhkeavat lehtipuut ja -pensaat ryhtyvät myös kehittymään selvästi jo tämän viikon aikana silmuiltaan, ja tuo hiirenkorvalle puhkeamisen vaihe syntyy sitten viimeistään viikon 15 aikana, jos tuo lämpöaalto voimistuu edelleen - Näitä lajeja ovat mm. tuomi (Prunus padus), terttuselja (Sambucus racemosa), monet kuusamat (Lonicera sp.) sekä viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia)...

Näin ollen kaiken kaikkiaan sittenkin huolimatta viime viikon 13 erittäin talvisesta vaiheesta kevät pääsee kuin pääseekin jatkossa jopa yllättävän nopeaan ja jopa etuaikaiseen vauhtiin! - Tämä tarkoittaa myös sitä, että muuttolintujen paluumuutossakin saattaa tapahtua lähiaikoina isoja ryntäyksiä maahamme! Itse olen nähnyt tällä viikolla 14 jo ensimmäisiä perhosiakin lentelemässä, ja odotettavissa onkin jo Pääsiäiseksi myös hyönteisten joukkoilmaantumisia monilajisesti.


Päivitys 7.4.2023 klo. 23:20:

Katsotaanpa sitten lämpöaallon uusimpia kehitysvaiheita ja ennusteskenaarioita Pääsiäiseksi ja myös ensi viikolle 15, ja tässä vaiheessa tosiaan näyttää siltä, että lämmin sää jatkuu ja ensi viikolla jopa voimistuu lisää.

Eilen ennusteisiin nähden poikkeava tilanne oli etelärannikon tuntumassa, missä alkuiltaan saakka jäi vellomaan matalaa sumupilveä, joka esti lämpötilan nousun. Siksi etelärannikon tuntumassa eilinen torstai oli sisämaahan nähden paljon koleampi, kun esim. pääkaupunkiseudulla päivälämpötila oleili vain +2 ja +5 asteen välillä ja samalla esim. lähes selkeässä jaurinkoisessa Hämeenlinnassa mitattiin vuoden ensimmäistä kertaa +10 asteen ylitys.

Tänään perjantaina (Pitkäperjantai) myös etelärannikolla on ollut selkeää jaurinkoista, jolloin päivälämpötila nousi viileästä merituulesta huolimatta +6 ja +9 asteen välille, ja sisämaassa länsipainotteisesti oli taas +10 asteen selviä ylityksiä Oulun tasaa myöten

Myös Lapissa oli monin paikoin lähes +10 asteen lukemia, joten sielläkin saatiin jopa poikkeuksellista kevään tuntua varsinkin aikaisempaan erittäin ankaria yöpakkasia sisältäneeseen talviseen vaiheeseen verrattuna viime viikolla; toisaalta tänään on lännestä etenkin Lapin pohjoisosiin liikkunut myös vesi- ja räntäsateita.

Korkeapaine on parhaillaan siis venynyt itä-länsisuunnassa Suomen länsipuolellekin, ja sinne muodostuva uusi korkeapaineen keskus siirtyy la ja su aikana vähitellen Lapin päälle, jonka takia sen itäpuolitse heikkotuulisena kiertyy hieman viileämpää ilmaa koko Suomeen.

Huomenna pe silti jatkuu selkeä tai ainakin vähäpilvinen sää ja Lapissakin poutaantuu, mutta päivälämpötilat jäävät tätä päivää hitusen alemmiksi; näin ollen +10 asteen ylityksiä on vähemmän, mutta Etelä-Suomessa niitä voi tapahtua, ja vallitsevassa koillistuulessa poikkeuksellisesti merituulta kumoten etelärannikko voikin olla se lämpimin paikka koko Suomessa, ja siis sisämaatakin lämpimämpi.

Sunnuntaina ensimmäisenä Pääsiäispäivänä sää jatkuu lähes ennallaan, joskin on heikkotuulisempaa ja hitusen voi olla lauantaita taas lämpimämpää päivälämpötilojen osalta. Toisaalta edeltävä yö saattaa olla vähän aikaisempaa kylmempi, joten heikkoa yöpakkasta voi olla koko maassa, ja Lapissa paikoin -10 asteen paikkeille saakka.

Toisena Pääsiäispäivänä maanantainkorkeapaine valuu vähän etelämmäksi Lapista ja sijoittuu vähän enemmän Suomen itäpuolelle; enimmäkseen vähäpilvinen, heikkotuulinen (pohjoisessa Lapissa lounais-länsituuli voi hieman voimistua) ja etenkin päivälämpötilojen osalta lämmin sää jatkuu, ja päivälämpötiloissa +10 asteen ylitykset yleistyvät ja voimistuvat taas etenkin eteläosissa.

Sitten Pääsiäisen jälkeinen ensi viikko 15 näyttää seuraavalta näin alustavasti; Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta näyttää laajenevan kohti Eurooppaa, jossa Britteinsaaret saavat ensinnäkin eniten ja rajuimmin epävakaista säätä rajuistakin matalapaineen osakeskuksista. 

Näiden matalapaineiden vaikutus ulottuu myös ainakin osaan Länsi-Eurooppaa ja Etelä-Skandinaviaa, mutta Suomen osalta näyttäisi olevan tuuria täpärästi siinä, että tuo em. korkeapaine jäisikin vellomaan sopivasti Länsi-Venäjälle ja estäisi / hidastaisi noiden lännen-lounaan matalapaineiden tuloa maahamme.

Samalla virtaus kävisi siinä jatkuvasti Suomeen etelän ja idän väliltä niin, että virtaus sekä lämpenisi lisää että alkaisi sisältämään sen verran lisää kosteutta ja tuulisempaa säätä, että myös yölämpötilat nousisivat etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa huomattavasti - näin ollen yöpakkaset alkaisivat jäämään vain Lapin asiaksi, ja etenkin etelässä öiden minimilämpötilat saattavat noustajoittain jopa +5 asteen ylikin.

Lämpenevien öiden kera päivälämpötilat nousevat myös yhä enemmän yli +10 asteen, jaurinkoisimmilla hetkillä sisämaassa ovat jopa +15 asteen ylityksetkin mahdollisia ja Lapissakin voidaan kokea ensimmäisiä +10 asteen ylityksiä; näin ollen etenkin Etelä-Suomeen näyttää tosiaan koittavan ensi viikolla jo ihan selvästi myös kasvukauden alkaminen parisen viikkoa etuajassa.

Ja lämpenevät yöt myös Keski-Suomessa voivat tarkoittaa siellä olevien lumien loppusulamista varsin tulvaisesti!...

Viikon 15 lopulla voi kuitenkin viimeistään olla mahdollista myös tuon läntisen matalapainetoiminnan tuomat ajoittaiset vesisateet, mutta silloinkin ne näyttävät olevan pikemminkin leutoja ja siksi koko maasskevään sekä etenkin etelässä myös kasvukauden etenemistä hienosti edesauttavia luonteeltaan...

Palataan tarkistamaan ensi viikolle paremmin ennusteita ja niiden mahdollisia muutoksia uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa, jonka julkaisupäiväksi kaavailen tuota toista Pääsiäispäivää maanantaita...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: