Monday, April 10, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 15 (10. - 16.4.2023) - Lämpöaallon katkaisee tilapäisesti etelässä epävakainen ja etenkin pohjoisessa kylmempi sää; viikon lopussa uusi korkeapaineinen lämpeneminen

Kunnon kevät pääsi siis vauhtiin päättyneellä viikolla 14, jolloin jopa koko maassa päästiin nauttimaan hyvin korkeista päivälämpötiloista ajankohtaan nähden useana päivänä. 

Viikon alku tosin oli vielä ma ja ti osalta kylmä, mutta keskiviikosta alkaen ja kattaen koko Pääsiäisen ajankin tähän maanantaihin saakka sää on ollut tavanomaista lämpimämpää, joten etenkin etelässä lumipeite on kadonnut varjoisimpia paikkoja lukuun ottamatta nopeasti pois.

Jatkossa alkaneella viikolla 15 vielä ti ja ke ovat etenkin etelässä jopa tähän mennessä lämpimimpiä päiviä, mutta sitten tälle lämpöaallolle käykin osittain köpelösti varsinkin pohjoisessa itäpainotteisesti, kun ke-pe paikkeilla on kylmempi vaihe. 

Se on kuitenkin vain tilapäinen häiriö, koska jo viikon lopulla lämpenee reippaasti koko maassa jälleen, ja korkeapaineisen aurinkoisessa säässä -- lisäksi yhä enemmän lämpenemistä aurinkoisessa säässä näyttäisi sitten jatkuvan edelleen viikon 16 puolelle saakka pitkäksi aikaa!...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 14 tilanteita

Viikon alussa ma ja ti siis vallitsi vielä etenkin etelässä kylmä koillistuuli reippaine yöpakkasineen ja vain hitusen plussan puolella olleine päivälämpötiloineen korkeapaineen itäreunalla, mutta sitten ke alkaen tuo korkeapaine alkoi vallita Fennoskandian yllä siten, että sään lämpeneminen yhtäältä lounaasta ja toisaalta kaakosta käsin mahdollistui. 

Välillä korkeapaine tosin venyi hieman Suomen länsipuolelle ja sieltä käsin uuden keskuksensa kera se asettui viikonloppuna taas Suomen päälle Lapista käsin, joka on ylläpitänyt lämmintä ilmamassaa sijoillaan maassamme.

Jo keskiviikkona monin paikoin päästiin etenkin etelässä +5 ja +10 asteen välille päivälämpötiloissa, mutta sitten to - su välisenä aikana koko loppuviikon ajan päivälämpötilat olivat joka päivä etenkin etelässä sisämaassa +10 asteen yläpuolellakin, ja ajoittain jopa Etelä-Lapissa päästiin +10 asteen vaiheille ja muuallakin Lapissa +5 asteen ylitykset ovat olleet säännöllisiä; poikkeus tähän lämpimyyteen oli torstaina etelärannikko, jossa matala sumupilvi esti päivälämpötilojen nousun ja piti ne alle +5 asteessa, kun sisämaassa jo rikottiin +10 asteen rajoja maksimilämpötiloissa.

Heikkotuulinen ja vähäpilvinen korkeapainesää on toisaalta tarkoittanut sitä, että tuon päättyneen viikon aikana yölämpötilat olivat koko maassa vähän pakkasella, ja vain ajoittain etelärannikolla ja lounaiskolkassa parina yönä minimilämpötilat pysyivät hitusen plussalla -- täten etelässä jo lumettomallakin alueella ei vielä aivan olla päästy termisen kasvukauden piiriin, mutta hyvin täpärästi sen alkamisen partaalla ollaan jo oltu viime päivinä, ja ehkä paikoin jo on täyttynytkin ko. määritelmä eli yli +5 asteen menevät vuorokausikeskilämpötilat...

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 15

Tänään maanantaina lämmin korkeapaine on siis ollut vielä Fennoskandian yllä itäpainotteisesti eli Suomen ja Länsi-Venäjän yllä, kun samalla Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta on levinnyt idemmäksi siten, että Britteinsaarilla on jo ollut sateista ja tuulista ja sieltä matalapaine on lähestynyt Etelä-Skandinaviaa.

Jatkossa ti-ke aikana tuo em. korkeapaine vetäytyy idemmäksi ja surkastuu vähitellen Fennoskandian yllä, mutta sen etelä-lounaispuolelta pääsee vielä ti-ke aikana Etelä-Suomeen entistä lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa kaakosta, kun samalla voimakas matalapainetoiminta jää pyörimään Britteinsaarten tienoille eikä pääsekään vaikuttamaan kunnolla Etelä-Skandinaviaa ja osaa Länsi-Eurooppaa idemmäksi; hieman sateita voi kuitenkin ulottua Etelä-Suomeen ke-to aikana.

Mielenkiintoinen uusi korkeapaine kuitenkin samalla alkaa tunkeutua Jäämereltä Suomen itäpuolelle, ja korvaa sitten ke-to aikana tuon edellisen korkeapaineen - tähän liittyy osassa Suomeakin sään kylmeneminen tilapäisesti, koska ko. korkeapaineen keskuksen tullessa etelämmäksi Vienanmeren tienoilla sen itäpuolitse Uralille ja laajemminkin Länsi-Venäjälle tulee hyvin kylmää ilmaa, josta ulottuu to-pe aikana vaikutusta myös Suomeen etenkin itärajalle ja Lappiin.

Tuon uuden korkeapaineen ansiosta kuitenkin Pohjois-Atlantilta jatkuvasti Britteinsaarille tulevat uudet matalapaineet eivät pääsekään juuri idemmäksi vaikuttamaan edelleenkään, vaan lähinnä vain Etelä-Skandinavia ja osa Länsi-Euroopasta saa epävakaisuutta ja sateita niistä - toinen selvempi matalapaineen alue velloo viikon mittaan keskisellä Välimerellä ja kolmas kehittyy Turkin ja Mustanmeren suunnalta koilliseen, ja siinä Ukrainan sotatoimialueellekin tulee leutoja sateita.

Näiden matalapaineiden huomassa Keski- ja Itä-Euroopassa viihtyy kuitenkin edelleen lämmintä ilmamassaa, jonka ulottuminen Baltiaan on melko varmaa koko ajan, mutta on siinä ja siinä, josko sitä ulottuisi myös eteläisimpään Suomeen sittenkin jonkin verran myös tuossa em. tilapäisessä kylmemmässä vaiheessa, kun muualle Suomeen kiertyy tuon uuden korkeapaineen itäpuolelta kylmempää ilmaa.

Joka tapauksessa nyt näyttää kuitenkin siis siltä, että tuo uusi korkeapaine asettuu sitten viikon lopulla Suomen itäpuolelle juuri niin sopivasti, että tuota Itä-Euroopan lämmintä ilmaa alkaa virtaamaan koko maahan kunnolla ja sää lämpenee siten päivä päivältä yhä lisää. Samalla epävakainen sää pysyy Skandinavian puolella edelleen, mutta voi ulottua ajoittain Lappiin.

Näyttää myös siltä, että tuo korkeapaine saisi lounaasta Britteinsaarilta ja Länsi-Euroopasta käsin toista korkeapainetta kaveriksi viikon lopussa / viikonvaihteessa, ja nämä yhdistäisivät voimansa seuraavan viikon 16 alkuun hyvin pysyväksi blocking- eli sulkukorkeapaineen tilanteeksi, ja siitä sitten sää lämpenisi taas laajemminkin Euroopassa uusiin vuoden huippulukemiin (jo kesäisiinkin...) Suomi mukaan luettuna...

Katsotaan viikonlopun ja ensi viikon 16 alun tilanteita tarkemmin taas tuttuun tapaan päivityksessä myöhemmin viikolla...

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 15

Tänään maanantaina on siis ollut vielä heikkotuulista, vähäpilvistä ja aurinkoista koko maassa korkeapainesäässä, missä Etelä-Suomessa on taas mitattu kevään tähän mennessä korkeimpia päivälämpötiloja +13 asteen paikkeilla. Lapissakin on ollut laajasti +5 ja +10 asteen välisiä maksimilämpötiloja.

Huomenna tiistaina etelästä-kaakosta virtaa siis entistä lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa Etelä-Suomeen, jossa yhteydessä pilvisyys on aikaisempaa runsaampaa ja varsinkin Keski-Suomessa pilvisyys runsastuu eniten; sateita ei kuitenkaan mainittavasti ole tulossa, paitsi ehkä vähän vesi-räntäsateita Pohjois-Pohjanmaalla. Lapissa on vähäpilvistä, joten siellä yöpakkaset jatkuvat ja päivälämpötila on siellä vielä vähän +5 asteen molemmin puolin. Etelässä yölämpötila voi olla jo aikaisempaa vähän korkeampi, mutta silti etenkin sisämaassa heikkoa yöpakkasta tyynessä tuulitilanteessa esiintyy vielä. Päivälämpötila nousee kuitenkin juuri etelässä taas uusiin huippulukemiin +10 ja +15 asteen välillä, jossa aurinkoisimmilla paikoilla voidaan jo saavuttaa +15 astetta sisämaassa. Keski-Suomen pilvisimmillä alueilla jäädään vajaaseen +10 asteeseen.

Keskiviikkona lähes samanlainen tilanne jatkuu, mutta muutoksena tulee Lappiin jo hieman viileämpää säätä idästä tuon em. Jäämeren uuden korkeapaineen kierrättämänä. Etelässä saattaa olla siihen mennessä lämpimin sää kaakkoistuulen hieman jo voimistuessa, mutta myös sen verran epävakaista, jolloin iltapäivällä voi esiintyä kuurosateita ja niissä voimakkaimmissa voi olla jopa vuoden ensimmäistä kertaa ukkosriskiäkin. Keski- ja Pohjois-Suomessa on vaihtelevapilvistä. Yölämpötila voi olla etelässä jo paljonkin korkeampi aikaisempaan nähden, jolloin minimilämpötilat voivat jäädä selvästi plussalle. Keski-Suomen selkeimmillä alueilla ja Lapissa yöpakkaset jatkuvat. Päivälämpötila nousee etelässä taas +11 ja +15 asteen välille vähintään, ja aurinkoisimmilla paikoilla sisämaassa jopa selvätkin +15 asteen ylitykset voivat olla mahdollisia. Keski-Suomessa jäädään +10 asteen tienoille tai vähän sen alle ja Lapissa +5 asteen vaiheille siten, että pohjoisimmissa osissaan voi olla jo vain aste-pari plussaa.

Torstaina Etelä-Suomessa jatkuu vaihtelevapilvinen ja epävakainenkin sää, jossa kuurosateita voi paikoin esiintyä, ja tässä vaiheessa onkin sitten jännittävää se, miten paljon tuon em. korkeapaineen idästä kierrättämää kylmempää ilmaa pääsisi myös eteläisimpään Suomeen, vai jäisikö ainakin esim. Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle ulottumaan edelleen etelästä-kaakosta tuota hyvin lämmintä ilmaa. Tästä riippuu sitten paljon etelän päivälämpötilat; jos kylmää ulottuu, niin päivälämpötila jäisi jopa vajaaseen +10 asteeseen, mutta jos ei ulotu, niin edelleen mitattaisiin reippaasti yli +10 asteen päivälämpötiloja. Yölämpötilat ovat etelässä joka tapauksessa selvästi plussalla mm. voimakkaamman kaakkois-itätuulen ansiostakin. Pohjoisempana Suomessa jatkuu vähäpilvisempi ja tässä vaiheessa siis kylmempi sää itätuulissa, jossa yöpakkaset jatkuvat (Lapissa jo paikoin -10 asteen vaiheilla tai kylmempääkin) ja päivälämpötila voi jäädä Lapissa vain nollan vaiheille ja Keski-Suomessakin +5 ja +10 asteen välille lännessä ja idässä +1 ja +5 asteen välille.

Perjantaina alkaa sitten taas lämpenemään ja sää poutaantuu myös etelässä, jolloin koko maassa on iltapäivällä viimeistään vähäpilvisen aurinkoista; tosin joissakin malleissa nähtynä länsiosiin voi jäädä runsaampaa pilvisyyttä vielä. Yölämpötilat ovat heikosti pakkasella ainakin Keski-Suomessa ja Lapissa reilumminkin, mutta etelässä runsas pilvisyys ja voimakas itä-kaakkoistuuli vielä yöllä saattaisivat pitää minimilämpötiloja osaksi plussalla. Päivälämpötilat ovat etelässä +10 asteen vaiheilla siten, että jos tuota em. lämpimämpää ilmaa olisi jäänyt edelleen ulottumaan alueelle, niin silloin yli +10 asteen lukemat ovat yleisiä. Muualla maassa ollaan +5 ja +10 asteen välillä ja Lapissakin jo taas selvemmin plusasteilla.

Sitten näillä näkymin la-su aikana tapahtuu päivä päivältä yhä enemmän lämpenemistä enimmäkseen aurinkoisessa ja vähäpilvisessä säässä, mutta Lapissa voi olla ajoittain epävakaisempaa / runsaspilvisempää Skandinavian puolelta käsin. Yölämpötilat ovat aluksi lähes koko maassa heikosti pakkasella, mutta etelästä käsin alkavat yleistymään plussan puolelle jäävät minimilämpötilat. Päivälämpötiloissa aletaan Etelä-Suomessa taas lähestymään +15 asteen rajaa, ja sunnuntaina se ylitettäneen monin paikoin selvästi ja Keski-Suomessakin olisi silloin paikoin n. +15 astetta. Lapissakin voidaan taas päästä su mennessä kolkuttelemaan +10 asteen rajaa...

Päivityksessä voi olla syytä tarkentaa etenkin tuota pe-su välisen ajan säätä, joten palannen siihen asiaan myöhemmin viikolla...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Lumien sulaminen etelässä on siis tapahtunut jo valtaosiltaan kokonaan loppuun ainakin alueen lounais- ja eteläosissa; eli etenkin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä sekä osassa Kymenlaaksoa ja Satakuntaa - näilläkin alueilla tosin on vielä jäänyt varjoisimpiin paikkoihin (kuten metsiin ja rinteiden pohjoispuolille) vanhoja lumilämpäreitä sulamatta.

Etenkin Päijänteen tasan itäpuolella on kuitenkin jäänyt selvemmin lunta sulamatta, koska se koostuu siellä niin paljon jo alkutalvesta saakka kertymään alkaneesta tiivistä ja jäisestä kaikkein vanhimmasta lumesta - niinpä siellä on etenkin varjopaikoilla vielä jopa 10 - 30 cm paksuja lumilaikkuja laajoinakin hankina, mutta peltoaukeat alkavat olemaan pääosin paljaita sielläkin.

Jatkossa sulaminen on vielä nopeaa ti-ke aikana, jolloin ainakin nuo etelä-lounaisosat tulevat yhä kattavammin lumettomiksi varjopaikoillakin. Päijänteen tasan itäpuolella sulamatta jää tuonkin vaiheen yli vielä varjopaikoille runsaasti lunta, ja vasta tuossa viikonlopusta alkavasta uudesta lämpöaaltovaiheesta lähtien ne voivat alkaa sulaa loppuun.

Koska suurin osa / melkein kaikki lumet ovat jo sulaneet, niin merkittäviä sulamistulvia ei enää ole odotettavissa ko. alueella; parhaillaan juuri sulamisten takia joet, ojat ja purot ovat kuitenkin jonkin verran virtaamiltaan koholla ja paikoin on vielä lievää tulvariskiä alavimmilla paikoilla. Lisäksi järvien veden pinnat ovat hitaasti noususuunnassa, jota jatkuu vielä ainakin toukokuulle viiveellä.

Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla tulossa / jo osittain menossakin olevia sulamistulvia sittenkin tulee helpottamaan tuo viikon puolivälin kylmempi vaihe...

Sulaminen on kattanut runsaasti etelässä jo myös maaperän vähäistä routaa, ja siksi etenkin lumettomimmilla alueilla suurin osa roudastakin on jo sulanut kokonaan. Tämän takia sulamisvesiä on päässyt jo hyvin imeytymään maaperään ja se alkaa kasvattaa pohjavesivarantoja. Toisaalta etenkin ensimmäisenä lumesta vapautuneilla paikoilla maaperä on alkanut jo myös kuivumaan selvästi.

Nämä em. roudan sulamisen ja maaperän eri prosessit jatkuvat myös alkaneella viikolla hyvin keväisesti, mutta toisaalta maaperä voi kastua paikoin lisää noista ke-to aikana sattuvista kuurosateista. Maaperän kuivumisen yhteydessä entistä enemmän lähestyy toisaalta myös ruohikkopalojen vaarat, jotka toteutunevat viimeistään tuossa viikonlopusta lähtien käynnistyvässä uudessa lämpöaallossa...

Vesistöjen jäiden sulaminen jatkuu myös edelleen, ja tällä alkaneella viikolla 15 voidaan odotella viimeistään tuossa viikonlopun uudessa lämpimässä vaiheessa jäiden kokonaan katoamisia ainakin osassa järviä, ja jos tuo kylmä vaihe jääkin suutariksi, niin jäiden kokonaan lähtö voi olla yleistäkin su mennessä. 

Myös eteläisillä merialueilla vielä sisälahdissa ja saaristoissa esiintyviä jäiden jäänteitä voi jo paikoin samalla kadota kokonaan. Suomenlahden itäosan ulapalla on toisaalta oma iso jäälauttansa, jonka kokonaan sulaminen saattaa viivästyä vielä viikon 16 puolellekin...

Kasvillisuuden herääminen kevääseen on jo myös edistynyt huomattavasti, vaikka terminen kasvukausi ei ole vielä yleisesti tai kunnolla alkanut; lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) ovat käytännössä jo saavuttaneet kukintahuipun, joka jatkuu vielä tämän alkaneen viikon 15 mittaan.

Haapa (Populus tremula), pajut (Salix sp.) ja raita (Salix caprea) ovat tulleet kukinnan alkamisen partaalle, ja osittain etenkin haapa jo alkaa kukkimaan tässä viikon alun eli ti-ke ajan lämmön huipennuksessa. Sitten viimeistään tuossa viikonlopun uudessa lämpöaallossa näiden kukinta alkaa yleistymään kunnolla koko alueella.

Ensimmäisenä lehteen puhkeavilla puu- ja pensaslajeilla silmut ovat jo selvästi turvonneet, ja viimeistään tuossa viikonlopun uudessa lämpöaallossa ne alkavat puhkeamaan selvästi hiirenkorvalle - Näitä lajeja ovat siis mm. tuomi (Prunus padus), terttuselja (Sambucus racemosa), monet kuusamat (Lonicera sp.) sekä viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia).

Luonnossa yleistyvät edelleen huippuunsa leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokkojen (Hepatica nobilis) kukinnat, ja viikonlopun uudessa lämpöaallossa saattaa paikoin kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla alkaa jo jopa valkovuokonkin (Anemone nemorosa) kukinta.

Puistoissa ja puutarhoissa nurmikoiden kasvu on jo alkanut lämpimimmillä paahdepaikoilla, ja siitä se etenee viikon mittaan ja tuossa viikonlopusta alkavassa lämpöaallossa se alkaa yleisestikin tapahtumaan. Samalla viljellyt sipulikasvit tulevat yhä enemmän kukkaan, kuten krookukset (Crocus sp.) ja viikon loppuun mennessä lämpimimmillä kasvupaikoilla jo paikoin ensimmäiset narsissitkin (Narcissus sp.). Perennojen esille kasvut maasta yleistyvät myös selvästi.

Maaseudulla peltoviljelyssä kevätkylvöjen tekoa joudutaan odottelemaan vielä ensi viikon 16 puolelle saakka vähintään, koska pitää tapahtua riittävää peltojen kuivumista sulamisvesien jäljiltä, ja paikoin vielä kylmimmillä paikoilla loppujen routajäänteidenkin sulamista on esteenä kylvöille - ensimmäisenä kylvöihin päästään ensimmäisenä lumettomaksi tulleella Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella, sekä osittain Satakunnan ja Kymenlaakson alueillakin.

Terminen kasvukausi on siis melkein tai osittain jo alkanut, ja jatkossa se alkaa selvästi etuajassa joka tapauksessa; jos tuo viikon puolivälin kylmempi vaihe jää vaisuksi, niin terminen kasvukausi on alkamassa jo tästä alkuviikosta lähtien ainakin lumettomimmalla Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella, sekä osittain Satakunnan ja Kymenlaakson alueillakin

Jos kylmeneminen tuossa em. vaiheessa on reilumpi, niin kasvukauden alkaminen voi viivästyä tuohon viikonlopusta alkavalle uudelle lämpöaallolle, ja silloin joka tapauksessa näyttää kasvukausi sitten viimeistään alkavan koko alueella yleisesti...

Termisen kasvukauden alkamisen merkiksi olen viimeisenä mainintana lisännyt alla olevaan lähdeviitelistaukseen myös siitepölytiedotteen sivuston nimeltään Norkko - se on Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jonne päivittyvät uudet koko maan siitepölytilanteen tiedot siitepölykaudella n. kaksi kertaa joka viikko.


Päivitys 11.4.2023 klo. 13:00:

Etelä-Suomeen eteläkaakosta virtaamaan alkanut entistä lämpimämpi ja kosteampi ilmamassa on triggeröinytkin jo parhaillaan osaan aluetta (kuten pääkaupunkiseudulta pohjoiseen) sadekuuroja, jotka ovat paikoin aika rankkoja huolimatta pienialaisuuksistaan -  niinpä niistä tässä huomio jo nyt päivityksessä.

Huomisesta keskiviikosta tarkennuksena sanottakoon myös se, että silloin Etelä-Suomessa kuurosateita esiintyy siis runsaammin ja jopa lievän ukkosriskin kera, ja nämä kuurosateet esiintyvät noin linjan Vaasan ja Porin puolivälistä Tampereen ja Lahden kautta Porvooseen lounaispuolella; kuurot syntyvät silloin jo melko kesäiseen tapaan iltapäiväksi, kun ilmamassa on silloin etelässä hyvin lämmintä, kosteaa ja epävakaista.

Tässä on sateiden seurantaan Ilmatieteen laitoksen sadetutkalinkki Etelä-Suomen alueelle, ja tässä on Forecan sade-ennuste kolmeksi lähivuorokaudeksi, joka siis päivittyy parisen kertaa päivittäin aina uuteen ennusteeseen.


Päivitys 14.4.2023 klo. 23:05:

Tänään perjantaina on taas ollut Etelä-Suomessakin aurinkoisempaa säätä kahden edellispäivän pilvisemmän sään sijaan, mutta tuon pohjoisesta Suomen itäpuolelle tulleen uuden korkeapaineen eteläpuolitseen kierrättämänä on saatu nyt siis tuo kylmin vaihtoehto toteutumaan, jossa eilen torstaina hyvin voimakkaan itätuulen myötä myös eteläisimpään Suomeen saatiin kuin saatiinkin selvästi aikaisempaa kylmempää ilmaa Venäjältä.

Voimakkaan itätuulen ansiota tässä vaiheessa on silti onneksi ollut se, että yölämpötilat etenkin juuri etelässä ovat pysyneet viilentyneestä säästä huolimatta selvästi plusasteilla, vaikka tänään perjantaina päivälämpötila onkin jäänyt etelässäkin vain vähän reiluun +5 asteeseen ja vain länsirannikolla lähenneltiin +10 astetta.

Korkeapaine asettuu edelleen aikaisemmin ennustettuun tapaan nyt viikonloppuna Suomen itäreunalle keskukseltaan siten, että itätuulet heikkenevät etelässä ja kääntyvät enemmän kaakkoon, ja voivat myös tyyntyä osassa maatajoittain kokonaankin.

Kylmeneminen on kuitenkin ollut nyt sen verran voimakasta jopa Baltiaakin myöten, että uusi lämpöaalto pääsee tänä viikonloppuna alkamaan aikaisempaarviota hitaammin, ja sitä tulevat nyt ensi yöstä lähtien tuulten heiketessä hidastamaan eteläisintä Suomea myöten palaavat heikot yöpakkaset, ja pohjoisessa voi olla edelleen jopa -10 asteen vaiheilla olevia minimilämpötiloja; Lapissa on ollut paikoin jopa -15 astettakin kylmempää.

Sää on kuitenkin joka tapauksessa tänä viikonloppuna ja pitkälle ensi viikon 16 puolelle saakka koko maassa ehkä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta vähäpilvistä, aurinkoista ja korkeapaine pitää pintansa Suomen lähellä jalueella; katsotaanpa vielä alustavasti ensi viikolle 16 juuri sitä, miten tuo korkeapaine ja sen mukana uusi lämpöaalto pääsee kehittymään.

Viikonvaihteessa korkeapaineesta tuo Suomen itäpuolinen osalkaakin surkastua, ja samalla Britteinsaarten kautta Skandinaviaan olevassa korkeapaineen selänteessä kehittyy korvaava korkeapaineen keskus ensi viikon alkuun ja se sijoittuu keskukseltaan vähän Suomen länsipuolelle ja on siis Fennoskandian yllä länsipainotteisesti.

Tämän myötä lämpöaallon kehittyminen Suomeen ei tapahdukaan kaakosta käsin tulevien ilmavirtojen mukana, vaan tuon uuden korkeapaineen ympäri pohjoispuolitse Norjanmeren kautta kiertymällä.

Senkin takia lämpöaalto kehittyy ensi viikolla hillitysti jarvioissa on ke-to paikkeilla näkyvissä lämpöaallon huipentumaa, jossa Lapissa voidaan ylittää päivälämpötiloissa +10 astetta ja etelä- ja keskiosissa +15 astetta. Samalla yötkin lämpenevät jainakin etelässä minimilämpötilat voivat taas silloin nousta plusasteille.

Sitten ensi viikon lopussa on tuon korkeapaineen sijoittuminen edelleen nähtävästi sen verran länsipainotteista Fennoskandian yllä, että Jäämerellä voimistuvan matalapainetoiminnan takia voi olla riskiä Suomen kohdalla pohjoisesta tulevalle kylmänpurkaukselle, mutta ilmeisesti pahin osa siitä olisi ohjautumassa Venäjän puolelle, jos sellainen kunnolla edes tapahtuisi...

Palataan tarkastelemaan ensi viikon säätä tämän uuden lämpöaallon kehittymisen ja sitä mahdollisesti seuraavan em. kylmenemisen osalta seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa joko ensi su tai maikana.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

--- Norkko-siitepölytiedotus; Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jossa on n. kaksi kertaa viikossa päivittyvää tietoa ajankohtaisista siitepölytilanteista koko maassa siitepölykaudella.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: