Sunday, April 16, 2023

Youtube-meteorologi Ryan Hallin "Y'all Squad" -ryhmä humaanin toiminnan esimerkkinä yleisesti myös mm. yhteiskunnallispoliittiselle aktivismille: dokumenttivideo "Y'all Squad":n auttamistoimista tornadon tuhoamassa Rolling Forkissa

Tähän väliin haluan tarjota jotain huippu-upeaa ja ihmisyyden parhaita puolia esittävää toimintaa ja asennetta Yhdysvalloista epävirallisesti!

Nimittäin jotain ennen näkemätöntä tuossa katsannossa on kehittynyt epävirallisesti ammattimaisen meteorologian ja ns. myrskybongareiden parissa Youtube-meteorologina tunnetuksi tulleen Ryan Hallin johdolla.

Ryan on perustanut Youtube-kanavansa "Ryan Hall, Y'all" lisäksi sääkatastrofeista ja -tuhoista kärsiville yhteisöille ja ihmisille auttamisryhmän nimeltä "Y'all Squad", joka toimii Yhdysvaltojen alueella (ainakin toistaiseksi vain siellä).

Se toimittaa resurssiensa (kyseessä lienee tulevaisuudessa massiivisesti kasvava toiminta...) mukaan joillekin säätuhoalueille Yhdysvalloissa ruoka- ja materiaaliapua, sekä kerää lahjoituksien kautta myös taloudellista tukea ja toimittaa sitä raha-avustuksina perille joillekin sitä tarvitseville.

Ko. ryhmä on ollut jo ainakin viime vuodesta saakka toiminnassa, mutta sen toiminta nousi viime kuussa ennen näkemättömän tärkeään ja huomattavaan osaan, kun 24.3.2023 Mississippin Rolling Fork -niminen pikkukaupunki koki totaalisen tuhon erityisen rajun tornadon iskettyä suoraan sinne.

Tässä on siitä tornadotuhosta ja ko. ryhmän toiminnasta siellä Ryan Hallin eräänlainen dokumenttivideo (Giving $100k To People Hit By Monster Tornadoes...) n. kolmen päivän takaa, jossa esitellään pelastus- ja auttamistoimia tuolla tuhoutuneen Rolling Forkin alueella, jossa "Y'all Squad" oli merkittävänä osatekijänä mukana heti tornadotilanteen tapahduttua.

Kuten videolta nähdään, niin ko. pikkukaupunki sai niin suoran osuman EF4-luokkaan määritellystä tornadosta, että juuri mitään ei yhteisöstä säilynyt tuhoutumatta, ja monet korttelit tuhoutuivat täydellisesti - Rolling Fork siis lakkasi olemasta fyysisesti.

Ja kuten muistamme täällä Suomessakin uutisista tuolta tuhon hetkeltä, niin myös valitettavasti useita kuolonuhreja ja paljon loukkaantuneita tuli tästä sääkatastrofista - Tuo tornadotilanne onkin nostettu Mississippin historian kautta aikain pahimpien säätuhojen joukkoon.

Onneksi Ryan Hallin tarjoamat ruoka- ja materiaaliavustukset sekä myös suoratkin rahalliset tuet ovat herättäneet paikallisissa suurta kiitollisuutta, ja laajasti sääharrastajien parissa suurta ihailua ja kunnioitusta.

Mukana tässä "Y'all Squad" -porukassa ovat usein myös muut sääharrastajat ja myrskybongarit, joista monet tekevät Ryan Hallin Youtube-kanavan suorien sää- ja myrskylähetysten kanssa tiivistä yhteistyötä.

Yksi tällainen aktiivinen myrskybongari tässä joukossa on Chris Hall, jota haastatellaan myös tässä ko. videolla.

Lisäksi Ryan Hallin kanssa näissä säälähetyksissä on aina useita muitakin myrskybongareita, jotka liikkuvat autoillaan myrskyjen perässä kulloisellakin myrskyalueella, ja raportoivat striimivideoiden ja ääniraporttien kera livenä tilanteista.

Ryan Hallin kanssa ns. studioapuna livelähetyksissä on myös hänen siskonsa ja etäyhteyksien kautta myös toinen ammattimeteorologi nimeltään Andy Hill, jolla on myös äskettäin perustamansa oma Youtube-kanavansa "Meteorologist Andy Hill".

Tässä on siis esimerkki siitä, miten osaltaan internet ja some on mahdollistanut aivan uudenlaista sääharrastamisen ja meteorologisen toiminnan lajia, jossa yhdistyy ammattimaisuus, epävirallinen harrastuneisuus ja perehtyneisyys sekä laajamittainen humaani auttamisen halu aivan uudenlaisella tavalla, jossa some ja käytännön toiminta tuottaa monenlaista edistyksellistä ja interaktiivista sisältöä.

Otin tämän esille nyt näin myös siksi, koska tässä on esimerkkiä myös muiden aihepiirien parissa toteutettavalle samanlaatuiselle / vastaavan tapaiselle uraa uurtavalle ja luovalle toiminnalle ja hyvällä tavalla humaanille asenteelle.

Tietenkin yksi sellainen "muu aihepiiri" voisi olla yhteiskunnallis-poliittiset sisällöt ja toiminnat, jotka ovat toki hyvin tärkeässä osassa länsimaiden rappiokriisissä lähitulevaisuudessa!...

Varmasti tulee aivan lähitulevaisuudessa(kin) olemaan tarvetta virallisten sisältöjen ja tahojen toimintaa ohittavalle epäviralliselle toiminnalle, jolle operaatiollisena ja / tai asenteellisena esimerkkinä voisi olla mm. juuri tällainen Ryan Hallin perustama meteorologinen kokonaistoiminta.

Ryan Hallin youtube-kanavahan on jo ollut muutenkin pysyvästi linkkinä minun blogisarjassani "Sääennuste- ja luontoseurantaraportti" -- ja tässä lopuksi laitan linkiksi myös sen livestriimivideon myrskyseurannasta tuolta 24.3. -päivältä, joka sisälsi tuon Rolling Forkin tuhoutumisen: The March 24, 2023 Tornado Outbreak, As It Happened... .

No comments: