Monday, May 01, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 18 (1. - 7.5.2023) - Etelä- ja keskiosien runsaiden sateiden perään erittäin kylmää ja etelää myöten takatalven uhkaa yöpakkasineen; aivan viikon lopussa lämpenevää korkeapainesäätä

Päättyneellä viikolla 17 aluksi Etelä-Suomen ja Lapin välillä vallitsi äärimmäinen lämpötilojen kontrasti, jossa etelässä oli lähes kesäisen lämmintä ja Lapissa ajankohtaan nähden erittäin talvista. 

Sitten Etelä- ja osin Keski-Suomessa koettiin säänmuutos hyvin lämpimästä koleaan, jossa lähes kesäisen lämmin ilmamassa ja osittain poutainen sää vaihtui tavanomaista viileämpään ja sateisen epävakaiseen säähän ke-to paikkeilla. Samalla Lapissa jatkui pääasiassa talviset olosuhteet suhteellisen ankarine yöpakkasineen ja ajoittaisine lumisateineen koko loppuviikon ajan.

Vappu tässä viikonvaihteessa on ollut sitten tasaisen kolea koko maassa ja osittain edelleen epävakainen, ja Lapissa, Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla luminenkin.

Ensi yönä ja huomenna tiistaina on Etelä- ja Keski-Suomessa vuorossa lounaasta ko. alueen ylittävä hyvin runsassateinen matalapaine, joka saattaa tuoda Keski-Suomeen-Kainuuseen runsaasti uutta lunta.

Sitten sen jälkeen matalapaineen länsireunalla koko Suomessa vallitsee erittäin kylmä pohjoisvirtaus muutaman päivän ajan, joka voi tuoda takatalvisia lumisateita jopa Etelä-Suomea myöten, ja samalla yöpakkaset palaavat yleisesti koko maahan; silloin Lapissa ja Kainuussa voi olla jopa erityisen ankaria yöpakkasia (-10 astetta kylmempää) ajankohtaan nähden.

Aivan viikon lopussa näyttäisi sitten lännestä käsin kehittyvän lämpenevää korkeapainesäätä, jolla voisi olla potentiaalia seuraavan viikon 19 puolella tuoda koko maan kattavaa voimakastakin lämpöaaltoa -- näin ollen toukokuusta näyttäisi tulevan äärimmäisyyksien sääkuukausi heti kättelyssä, jos ja kun tuollainen alkaneen viikon ankara kylmyys vaihtuisi heti perään seuraavalla viikolla erittäin lämpimään säähän...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 17 tilanteita

Maanantaista keskiviikkoon vallitsi siis tuo kahtiajako etelän ja pohjoisen välillä, jossa epävakaisin ja sateisin vyöhyke oli Keski-Suomessa ko. eri ilmamassojen rajalla, jossa yksi pieni matalapaine siirtyi ma aikana lounaasta koilliseen; aluksi maanantaina lämmin ilmamassa oli vain kapeasti eteläisimmässä Suomessa, sitten tiistaina laajemmin Etelä-Suomessa ja viimeiseksi keskiviikkona Itä-Suomessa - näinä kahtena viimeisenä lämpöaallon päivänä ko. alueilla mitattiin vuoden ensimmäisen kerran paikoin +20 astetta hieman ylittäneitä maksimilämpötiloja.

Jo alkuviikolla Etelä-Skandinaviassa pyöri lähes sijoillaan matalapainetta ja se sitten ke aikana alkoi tulla enemmän Suomen päälle, jolloin ke-to välisestä yöstä alkaen Suomea pitkin pohjoiseen alkoi siirtyä hitaasti melko runsassateinen luode-kaakkosuuntainen rintamasateen vyöhyke, jonka jälkipuolella tuli länsilounaasta viileää ja iltapäiväkuuroja sisältänyttä ilmaa etelä- ja keskiosiin to-la ajaksi, jolloin päivälämpötilat jäivät sinä aikana pääosin alle +10 asteen etelässäkin ja hallaa sekä yöpakkastakin alkoi sään öisin osittain seljettyä esiintymään.

Lapissa ja Kainuussa tuo em. luode-kaakkosuuntainen rintamasateen vyöhyke antoi sitten pe-la aikana märkää lumipyryä paikoin runsaastikin ja vähintään räntää noin nollakeleissä, joka siinä vaiheessa toisaalta poisti Lapista ankarat yöpakkaset, joita siellä oli ollut viikon alkupuolella.

Sitten viikon lopussa la-su aikana lounaasta siirtyi yöllä ja aamulla Etelä- ja Keski-Suomen ylitse matalapaine sateineen kohti Lappia, jolloin vielä Vappuaaton eli eilisen sunnuntain aikana esiintyi koleassa säässä kuurosateita iltaan saakka, ja Lapissa, Kainuussa ja osin Pohjois-Pohjanmaalla taas myös räntä- ja lumisateitakin - Vappuaaton maksimilämpötilat olivat etelässäkin vain vähän +5 asteen yläpuolella, mutta toisaalta Lapissakin oli ennen ko. sateita plusasteita sentään päivällä.

Tänään Vappupäivänä maanantaina tuo matalapaine on ollut heikkenemässä Lapissa, jossa vesi-, räntä- ja lumisateet ovat iltaan mennessä antaneet tilaa poutaisemmalle säälle. Etelä- ja Keski-Suomessa puolestaan vappuyöksi poutaantui ja laajasti selkeni, jolloin esiintyi heikkoja yöpakkasia ja hallaa, ja päivällä kumpupilvet nousivat sisämaassa heikoiksi kuurosateiksi monin paikoin. Päivälämpötila oli etelässä +10 asteen vaiheilla sekä vähän ylikin, ja muutoin Lapin muutamasta plusasteesta +5 ja +10 asteen välille.

Nyt illalla Etelä-Suomeen on ollut saapumassa tuo alussa mainittu uusi hyvin runsassateinen matalapaine lounaasta, ja sen sadealue on jo levinnyt tätä kirjoitusta tänään loppuillalla julkaistaessa jo noin Pori-Tampere-Lahti-Kotka -linjalle saakka, ja siitä se valtaa ensi yönä myös Keski-Suomea, jossa sateiden olomuoto voi siis olla sakeaa lumipyryä!...

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 18

Matalapaine siis siirtyy voimistuvana Etelä- ja Keski-Suomen ylitse koilliseen huomisen tiistain aikana ja samalla Britteinsaarilta Grönlantiin ulottuvalla vyöhykkeellä muodostuu korkeapainetta - tämän jälkeen ke-pe ajaksi tuon matalapaineen jälkipuolella jää vallitsemaan Fennoskandiaan ja etenkin Suomen kohdalle hyvin kylmä pohjoisvirtaus, jossa takatalvista ilmaa tulee Pohjoisnavalta saakka.

Viikon mittaan tuo läntinen korkeapaine aluksi pysyttelee Fennoskandian länsi-lounaispuolella ja ulottuu nippa nappa Skandinavian eteläosiin, jossa lämpenevää säätä on jo silloin. Sitten viikon lopussa tuon korkeapaineen asettumista paremmin Fennoskandian yllä lännestä alkaen odotellaan, joka toisi selvästi lämpenevää ja aurinkoistakin säätä myös Suomeen jo la-su aikana, mutta tarkennetaan sitä skenaariota vielä myöhemmin viikolla päivityksessä...

Muualla manner-Euroopan ja Venäjän alueella on tapahtumassa seuraavaa; Espanjassa ja Portugalissa on ollut isona puheenaiheena ennätyshelteet, jossa on päättyneen viikon 17 puolelta saakka jatkuneet ainakin n. +35 asteen tienoilla pysyneet päivälämpötilat - tällä alkaneella viikolla 18 sää näyttää viimein viilenevän siellä, koska Atlantin matalapaineet sen verran syöttävät lännestä sinne viileämpää ilmamassaa.

Nuo Atlantin matalapaineet alkavat myöhemmin viikolla vaikuttamaan myös Britteinsaarilla ja Länsi-Euroopassa säätä epävakaistaen ja osin lämmittäen, mutta toisaalta muualle manner-Eurooppaan ja siis myös myöhemmin Fennoskandiaankin siitä seuraa viikon lopulla voimakasta lämpöaaltoa lounaasta-lännestä käsin kehittyen; Keski- ja Itä-Euroopassa on ennen sitä aluksi Fennoskandiasta käsin tuon kylmän ilman vaikutusta myös.

Länsi-Venäjällä pohjoisosissaan on ollut ja on edelleen epävakaista ja Uralin tasalla osin yhä myös talvistakin Suomen Lapin tapaan, mutta etelämpänä on ollut yhä ajoittain hyvinkin lämmintä.

Alkaneen viikon lopulla siellä käykin sitten Keski- ja Itä-Eurooppaan sekä Fennoskandiaan nähden päin vastoin tuon em. korkeapaineen siirtyessä enemmän Fennoskandian päälle, eli sen korkeapaineen itäpuolella kylmää ilmaa pääsee Venäjällä etelämmäksi pohjoistuulilla ja siitä voi tulla viileän ilman annosta myös Ukrainan sota-alueellekin - tosin siellä se ei enää tarkoita muuta kuin vain vähän aikaisempaa viileämpää kesäsäätä lyhyeksi hetkeksi.

Keskisellä Välimerellä on ollut tässä Vapun tienoilla rankkojakin kuuro- ja ukkossateita, ja sellainen epävakaisemman kesäsään alue on viikon mittaan siirtymässä siellä vähitellen itäisemmän Välimeren alueelle.

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 18

Huomenna tiistaina Etelä- ja Keski-Suomea siis ylittää matalapaine, jossa tuulet vaihtelevat taas suunniltaan ja voimakkuuksiltaan matalapaineen keskuksen etenemisen ja sijainnin mukaan. Yöllä ja aamulla runsassateinen yhtenäinen sadealue siirtyy alueen yli koilliseen, ja sateen etureunalla Keski-Suomessa etenkin yöllä voi olla sakeaa märkää lumipyryä. Yölämpötila onkin siellä nollan vaiheilla, mutta etelässä muutaman asteen plussalla. Päivällä sateet alkavat muuttua kuurotyyppisiksi etelässä ja illalla lounaasta käsin poutaantuu. Keski-Suomessa sateiden olomuoto voi muuttua osaksi vedeksi ja yhtenäisen sateen siirtyessä Kainuuseen siellä tulee lumipyryä. Lapissa on koko ajan vaihtelevapilvistä ja paikoin esiintyy iltapäiväpainotteisia räntä- ja vesikuuroja pakkasyön jälkeen. Päivälämpötila on etelässä +5 ja +9 asteen välillä; leudointa kaakossa, jossa voidaan ylittää hetken ajan reilusti myös +10 astetta. Keski-Suomessa ja Kainuussa kylmimmän (lumisimman) sateen alueella voi olla vain parisen astetta plussaa maksimissaankin. Lapissa päivälämpötila vaihtelee eteläosien reilusta +5 asteesta pohjoisosien pariin plusasteeseen.

Keskiviikkona vallitsee tuon matalapaineen jälkipuolinen pohjoisvirtaus, joka ei vielä saavuta pahimmalla tavalla Etelä-Suomea; tuo em. Kainuun lumi-räntäsade siirtyy vasta yöllä pois koilliseen. Etelään jää päivän ajaksi vielä leudompi ja epävakainen kuurosateiden alue, jossa on runsaspilvistä ja iltapäiväpainotteisia kuurosateita esiintyy vetenä. Keski-Suomessa on hieman poutaisemman sään vyöhyke, mutta Lapissa on Jäämereltä käsin yhä kylmemmässä pohjoisvirtauksessa iltapäiväpainotteisissa kuurosateissa yhä enemmän vain lunta. Yölämpötila on etelässä vähän plusasteilla ja muualla maassa esiintyy heikkoja yöpakkasia. Päivälämpötila on etelässä vielä +10 asteen vaiheilla; leudointa idässä. Keski-Suomessa ollaan +5 asteen vaiheilla ja Lapissa jäädään jo koko alueella selvästi alle +5 asteen ja pohjoisosissaan paikoin jopa hitusen pakkasellekin.

Sitten to-pe aikana koko maassa vallitsee tuo hyvin kylmä pohjoisvirtaus, jossa pilvisyys vaihtelee; öisin on vähäpilvisempää ja yöpakkasta etelän parista asteesta Keski-Suomen -5 asteen vaiheilta Lapin ja Kainuun paikoin jopa -10 asteen kylmemmälle puolelle saakka. Iltapäivisin syntyy kumpupilviä, joista kehittyy kuurosateita; olomuoto sateissa voi olla etelässäkin osittain lunta-räntää tai lumirakeita, ja ainakin Lapissa ja osassa Keski-Suomea kokonaankin lunta. Päivälämpötilat ovat etelässä +5 asteen vaiheilla ja keskiosissa vain hitusen plussalla. Lapissa voidaan jäädä paikoin jopa päivälläkin vähän pakkaselle ainakin torstaina - perjantaina päivälämpötila saattaa olla koko maassa jo vähän torstaita leudompi varsinkin, jos osassa maata on jo silloin poutaisempaa kuin torstaina.

Sitten la-su aikana odotellaan sään olevan kunnolla poutaisempaa ja aurinkoisempaa pohjoisvirtauksen heiketessä ja ehkä jo korvautuessa lämpimämmillä länsituulilla, jos korkeapaineen keskus valikoituu juuri Suomen eteläreunalle siinä vaiheessa... Siinä yhteydessä öisin voi olla vielä aluksi heikkoja pakkasia koko maassa, mutta leudontuvina silti jo, ja etelässä plusasteetkin voivat jo palautua öihin su mennessä. Päivälämpötilat alkaisivat nousta etelä- ja keskiosissa taas reilusti yli +10 asteen lännestä alkaen ja Lapissa +5 ja +10 asteen välille -- päivityksessä myöhemmin viikolla voidaan tarkentaa näitäkin lisää, ja katsoa samalla, josko seuraavan viikon 19 puolella kehittyisi jopa kesäistä lämpöä vai jäisikö se sittenkin suutariksi...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Päättyneen viikon 17 lämpöaalto keskiviikkoon mennessä sai siis etelässä kasvukauden alkamaan ja etenemään selvästi etenkin Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella niin, että koivut (Betula sp.) sekä aloittivat runsaan kukintansa että puhkaisivat lehtiään vähän hiirenkorvallekin. Osa koivuista jäi silti vielä tuosta vähän jälkeen ja niin etenkin eteläosien pohjoisemmissa maakunnissa, kuten Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja kaakossa.

Noiden koivujen pisimmälle ehtineiden kehitysvaiheiden kanssa ilmeni samalla myös seuraavaa; metsävaahteroilla (Acer platanoides) ja rusokirsikoilla (Prunus sargentii) kukinnot ehtivät tulla ainakin nuppuasteelle esille, ja osittain ne avautuivat kukintaankin lämpimillä kasvupaikoilla.

Isolla hiirenkorvalla ovat puolestaan jo lehtiensä kehityksissään ensimmäisenä lehtensä kasvattavat lajit, kuten tuomi (Prunus padus), monet kuusamat (Lonicera sp.) ja pensasangervot (Spiraea sp.), terttuselja (Sambucus racemosa) ja viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia).

Näillä kaikilla viime päivien kolea sää on pitänyt kasvun jatkokehitystä erittäin hitaana tai jopa lähes pysähtyneenä, ja tällä alkaneella viikolla erittäin kolea sää pitää sitä edelleen sellaisena ainakin perjantaihin saakka - niinpä esim. tuolla rusokirsikalla ei vielä pääse kunnolla kehittymään täysi kukinta. Viikon lopun lämpenevä sää voi kuitenkin melko nopeasti palauttaa kasvun kehityksen selvemmin eteneväksi ja rusokirsikan kukinta voi puhjeta auki parissa päivässä paljonkin...

Tämä hyvin kolea sää toisaalta pitkittää menossa olevia kukkimisia, kuten puistoissa ja puutarhoissa pitkittyvät mm. sinililjojen (Scilla siberica), narsissien (Narcissus sp.) ja pensaista mm. koreanonnenpensaan (Forsythia ovata) kukinnat. Komeaonnenpensas (Forsythia X intermedia) on vasta aloittanut tai aloittamassa kukinnan, joten sen täysi kukinta on tulossa vasta tuon uuden lämpenevän sään myötä. Luonnossa pitkittyy kolean sään takia valkovuokkojen (Anemone nemorosa) täysi kukinta.

Päättymässä olevia kukkimisia on ollut haavalla (Populus tremula), pajuilla (Salix sp.) ja raidalla (Salix caprea), joiden hedenorkkojen variseminen pois jatkuu tällä alkaneella viikollakin.

Puistojen ja puutarhojen nurmikot ovat vihertyneet jo melko kiitettävästi mm. sateiden ansiosta, mutta toki kolea sää hidastaa niidenkin kasvua vielä muutaman päivän ajan, joten ensimmäiset nurmikonleikkuukerrat odottavat vielä.

Maaseudun peltoviljelyssä tämä kolea sää hidastaa myös kylvötöiden etenemistä, ja siihen vaikuttaa myös nuo ensi yön hyvin runsaat vesisateet, koska pellot voivat vettyä uudestaan liikaa - niinpä kylvötöiden kiireisin vaihe on alkamassa vasta ensi viikolla 19, ja jo ennestään huhtikuun puolella kylvetyiksi ehtineet pellot voivat vasta silloin alkaa itämään oraalle...

Koska alkanut viikko sisältää etelässäkin melko selviä yöpakkasia alkaneen kasvukauden keskellä, niin täytyypä tässä mainita hallavaurioriskistäkin jotain; onneksi kasvukauden kehitysaste on vasta sellainen, että hallanarimmat kasvuvaiheet eivät ole vielä tulleet esille. Lisäksi kokemuksesta tiedän, että mm. rusokirsikankin avautuneet kukat kestävät pakkasta ainakin pari-kolme astetta vaurioitumatta, joten näillä näkymin ei ole tulossa vakavaa hallatuhon uhkaa niillekään - toki jos sattuukin jopa -5 asteen vaiheilla olevia yöpakkasia, niin vaurioita voi jo siinä tulla...

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat järvissä siis saavuttaneet päättyneen viikon 17 puolella +5 ja +10 asteen välin, jossa ne tällä alkaneella viikolla koleassa säässä pysyvätkin, ja voivat etenkin to-pe aikana kylmien öiden takia hieman laskeakin. 

Eteläisillä merialueilla rannan lähellä ja sisälahdissa on myös saavutettu +5 ja +10 asteen väliä pintavesilämpötiloissa ja ulapalla ollaan vielä vajaassa +5 asteessa. Tällä alkaneella viikolla ulapan ja ranta-alueiden pintaveden lämpötilaerot voivat tuosta hieman tasaantuakin, kun koleassa säässä rantavedet voivat vähän kylmentyä ja silti ulapalla jatkunee tasaisen hidas lämpeneminen -- Perämerellä on yhä paljon jäätä, joka ei ala kunnolla sulamaan vielä tälläkään viikolla.

Vesistöjen suhteen on tarkkailussa myös näiden viimeaikojen ja etenkin ensi yön runsaiden sateiden vaikutus; jonkin verran virtaavissa vesissä (ojat, purot ja joet) voi ilmetä sen myötä virtaamien nousua, ja samalla järviin voi tulla viiveellä vedenpintoihinsa lisänousua, joka siis tulee jo ennestään menossa vielä olevan sulamisvesistä johtuvan viivenousun päälle - pientä tulvimisen riskiä voisi siis olla tulossa paikoin alavilla alueilla, kun maaperäkin on vielä melko kostea ennestäänkin ja tulee ensi yön sateista taas paljon märemmäksi.


Päivitys 5.5.2023 klo. 21:00:

Eilen ja tänään perjantaina kylmä sää on siis ollut huipussaan koko Suomessa pohjoisvirtauksen takia, ja molempina päivinä on esiintynyt eteläistä Suomea myöten iltapäivien lumikuuroja ja öiden pakkasia; eilen lumikuuroja tosin tuli runsaammin ja sakeammin, missä mukana oli myös lumirakeita.

Tässä ennustepäivityksessä voidaan ilolla todeta ja varmistaa, että tämän jälkeen huomisesta lauantaista alkaen sää lähtee lämpenemään todella kunnolla koko maassa, ja sellainen prosessi näyttää sitten jatkuvan ensi viikon 19 ajan tuottaen lopulta ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen jopa erittäinkin kesäistä säätä useaksi päiväksi, ja Lapissa-Kainuussa alkaa samalla loppujen lumipeitteiden pääsulaminen kokonaan pois!

Vielä on kuitenkin epäselvää se, missä vaiheessa tuo lämpöaalto ainakin keskeytyisi tai loppuisi; joissakin malleissa olisi tarjolla erittäin lämmintä säätä yhtä mittaa jopa viikon 20 puolelle saakka, ja osassa matalapainetta lähestyisi Suomea jo ensi viikon lopussa...

Syynä tähän uuteen lämpöaaltoon on siis em. tapaan parhaillaan jo Fennoskandiaa lännestä käsin valtaamaan alkanut korkeapaine, jonka luonne lähipäivinä ja edelleen pitkin ensi viikkoa näyttää lämpimän sään suhteen optimaalisimmalta mahdolliselta asemoitumisessaan ja muotoutumisessaan.

Nimittäin sen painopiste näyttää asettuvan Suomen etelä-kaakkoispuolelle, joka mahdollistaa aluksi lämpimiä virtauksia etelän ja lännen väliltä, ja sitten ensi viikolla etenkin loppupuolella myös etelästä-kaakosta. Samalla matalapainetoiminta on vilkasta Pohjois-Atlantilta Norjanmeren kautta Jäämerelle.

Tällainen asetelma luo jopa koko Suomeen täten normaalia ajankohdan säätä paljon tavanomaista lämpimämpien ilmamassojen valtajakson, jossa siis Etelä- ja Keski-Suomeen voidaan odotella ensi viikon 19 lopulla jo useana päivänä yli +20 asteen päivälämpötiloja ja yölämpötilatkin näyttävät nousevan lopulta yli +10 asteen. 

Lapissa voidaan myös odottaa hyvin korkeita lämpötiloja ajankohtaan nähden, missä eteläosissaan voi olla tuon +20 asteen saavuttaminen mahdollista heti lumipeitteiden riittävästi sulettua ja pohjoisosissaan ainakin +15 asteen ylitykset voivat mahdollistua päivälämpötiloissa, kun samalla koko Lapissakin yölämpötilat nousevat myös reilusti plusasteille - tämähän sitten todella saa tuolla lumien loppusulamisen todella nopeaan ja tulvaiseen vauhtiin!

Etelä- ja Keski-Suomessa puolestaan ensi viikolla voidaan katsella kasvukauden kehittymisen nopeutuvan hurjasti! - täten odotettavissa silloin on mm. yleisesti koivujen (Betula sp.) poikkeuksellisen runsaan kukinnan hyppäämistä huippuunsa nopeasti, missä siitepölyallergikkojen isoksi harmiksi voidaan joutua ilman siitepölypitoisuuksissa jopa ennätyksellisiin runsauksiin; sitä näyttäisi eskaloivan entistäkin pahemmaksi myös lämpöaallon mukana tulevat ajoittain melko tuulisetkin vaiheet.

Iloisena ilmiönä puolestaan voidaan ko. viikon loppuun mennessä odotella jopa jo pääskysten (Hirundinidae) paluumuuttoa ainakin etelään ehkä myös hyvinkin runsaana.

Tällainen skenaario on siis nyt jo melko varmasti toteutumassa ja tuomassa jopa ihan kesää Suomeen, joten ei tässä päivityksessä ja kirjoituksessa enää enempää näistä - palaan tarkemmin analysoimaan ensi viikon 19 sää- ja luontotapahtumia sitten joko ensi su tai ma aikana uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

--- Norkko-siitepölytiedotus; Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jossa on n. kaksi kertaa viikossa päivittyvää tietoa ajankohtaisista siitepölytilanteista koko maassa siitepölykaudella.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: