Sunday, December 24, 2023

Joulun 2023 tunnelmia - Osa 2

Tässä on sitten tuttuun tyyliin jouluaaton päivänvalossa tänään valokuvattuja maisemakuvia eilisen joulu- ja juhlavalojulkaisun lisäksi. Myös tuttuun tapaan tälläkin kertaa maisemakuvissa on mukana joitakin samoja näkymiä, joita joka vuoden jouluna laitan näin vertailuun keskenään; sen avulla eri joulujen lumipeitetilanteita yms. on havainnollista verrata.

Tällä kertaa koko Etelä-Suomessa voidaan jälleen kahden edellisvuoden tapaan kokea valkoinen joulu ihan etelärannikkoa ja lounaissaaristoa myöten, ja näissä alla olevissa 6 valokuvassa Hämeenlinnan olosuhteissa se nähdään myös hyvin -- tosin erona on edellisjouluun nähden se, että puustolumia on paljon vähemmän ja vaisummin myös tällä sisämaan alueella. 

Uudenmaan rannikon suhteen mm. Kelikamerakuvia tarkastelemalla voidaan nähdä, ettei esim. pääkaupunkiseudulla ole puustolumia juuri yhtään; puissa olevat lumethan ovat aina erittäin herkkiä reagoimaan suojasäähän ja vesisateeseen, missä hyvinkin runsaat puustolumet voivat sellaisten sattuessa varista ja sulaa jopa vain muutamissa tunneissa kokonaankin pois. Näin ollen parin viime päivän räntä- ja lumisateista huolimatta etelärannikolla puustolumien kertyminen jäi niiden sulamiselle alakynteen, ja sillä seudulla onkin täksi jouluksi lähinnä vain maassa lumipeitettä.

Lumipeitetilanne on seuraavanlainen tänään jouluaattona, kun tarkasteluun otetaan mm. Ilmatieteen laitoksen lumipeitekartan ja paikallissääsivujensa tiedot -- Eilisen illan ja viime yön lumisateista tuli vielä sen verran lisäystä Etelä- ja Keski-Suomen lumipeitteisiin, että tämän aamun virallisissa lumipeitemittauksissa esim. Hämeenlinnan Lepaan asemalla oli lunta 25 cm, Helsingin Kaisaniemessä 11 cm, Espoon Tapiolassa 18 cm, Espoon Nuuksiossa 33 cm, Turun Artukaisissa 6 cm, Maarianhaminassa (Jomala) 18 cm ja Jyväskylän lentoasemalla 39 cm.

Lumipeitekartan mukaankin lähinnä vain Turun seudulla on siis alle 10 cm lumipeitettä, mutta muutoin linjan "Porin ja Vaasan puolivälistä Hämeenlinnan ja Lahden kautta noin Kotkan tienoille" lounaispuolella on lunta 10 ja 25 cm:n välillä ja sen koillispuolella 25 ja 50 cm:n välillä; yli puolen metrin lumipeitteitä näkyy olevan mm. osassa itäisintä Suomea ja Koillismaata sekä Lapin länsiosissa -- vaikuttaa siis lumien suhteen melko normaalilta ajankohdan tilanteelta.

Sääennustetietojen mukaan Joulupyhät menevät enimmäkseen pilvipoutaisessa pikkupakkassäässä vain heikkojen pakkaslumisateiden kera lähes koko maassa, joten Tapaninpäivän ylikin lumipeitetilanne sisämaan puustolumineen pysyy jatkuvasti lähes muuttumattomana monilla alueilla; selkeimmillä paikoilla pakkanen voi tosin kiristyä ajoittain ja näin etenkin Lapissa -20 asteen kylmemmälle puolelle saatetaan paikoin päästä.

Toisaalta ensi yönä ja huomenna Joulupäivänä etelärannikkoa voi viistää eteläkautta itään menevän matalapaineen lumisadealue, josta ehkä saattaa tulla hieman uutta lunta mm. pääkaupunkiseudulle. Samalla Itä-Suomesta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä sataa runsaamminkin lunta.

Sitten lumisateet jäävät siis lähinnä vain heikoiksi ja hajanaisiksi pakkaslumisateiksi, kunnes näillä näkymin ensi viikon torstain 28.12. paikkeilla lounaasta näyttäisi tulevan voimakas ja runsaslumipyryinen matalapaine suoraan Etelä-Suomeen, jolloin lumipeitelisäystä saattaisi tulla hyvinkin paljon laajalla alueella; toisaalta vielä on epävarmaa se, josko etelärannikolle pistäytyisi siinä samalla annos suojasäätä ja vesisadetta, vai tulisiko myös etelärannikollekin paljon lisää lunta...

Sen jälkeen vuodenvaihdetta ajatellen sääennusteissa on merkkejä siitä, että tuon torstaisen lumipyrytilanteen jälkeen saattaisi koillisesta käsin korkeapaineen selänteen kera pyrkiä koko Suomeen ankara pakkasaalto, jolloin etelärannikollakin saatettaisiin mitata talven ensimmäisiä -20 asteen alituksia... Toisaalta joissakin ennustemalleissa tuo pakkasaalto jäisi lyhyeksi ja vaisummaksi, ja pian sen perään Pohjois-Atlantin matalapainetehdas työntäisi paljon leudompia etelän ja lännen välisiä virtauksia Suomeen viimeistään pian vuodenvaihteen jälkeen...

Lopuksi: alla ovat selityksineen ko. aattokuvien maisemanäkymät Hämeenlinnasta, ja kuvat on siis otettu tänään klo. 13:00 ja 14:00 välillä viime vuoden tapaan; kuvien ottotilanteessa vallitsi lähes tyyni ja tasaisesti ala- ja keskipilvinen (Stratus- ja Altostratus -pilvilajeja) poutasää ja lämpötila oli noin -3 astetta.

Sitten ei enempää alustusta, ja toivotan tämän kera taas rauhallista ja hyvää Joulua, ja mahdollisesti siis palaan kirjoittamaan blogiini vielä välipäivinä ennen vuodenvaihdetta!...


Joulun 2023 tunnelmakuvia: osa 2 >>











Näkymää Hämeen linnalle pääkirjaston viereiseltä Vanajaveden rannalta kuvattuna 24.12.2023: marraskuun lopulta joulukuun puoliväliin saakka kestänyt talven tähän mennessä ankarin pakkasjakso jäädytti Etelä-Suomenkin järviä hyvin, mutta tässä nähdään toisaalta se, miten tuolla keskemmällä olevalla virtaavavetisellä alueella kuluneen viikon suojasäissä tapahtui jääpeitteen osaksi sulaksi ja sohjoksi muuttumista.










Näkymää Vanajavedelle Paasikiventien eteläpuoliselta ranta-alueelta läheltä uimahallia ja kuvattuna 24.12.2023: ylempään kuvaan verrattuna tässä laajempi järvenselkä on tasaisemmin jäässä ja lumipeitteinen; Ympäristö.fi-sivuston jääpeitetilanteen (20.12.2023) mukaan Etelä-Suomen järvissä on nyt ollut noin 20 cm:n vähän molemmin puolin vaihdelleita jäänpaksuuksia, mitkä ovat monin paikoin jopa vähän tämän ajankohdan normaalia paksumpia kiitos tuon marras-joulukuun pakkasjakson.










Rantanäkymää Paasikiventien eteläreunalla kevyenliikenteen väylän varrelta kuvattuna 24.12.2023: tästä voidaan hyvin verrata lumipeite- ja lumenauraustilannetta viime vuoden vastaavan julkaisuni samaan näkymäkuvaan verrattuna; puustolumia on tosiaan tällä kertaa vähemmän, mutta monin paikoin näkyvästi kuitenkin kiitos etenkin eilisillan lumisateen.










Näkymää Ystävyydenpuiston vieressä olevan Viipurintien sillan kupeesta koilliseen Vanajaveden kapeikon yli Hämeenlinnan keskustan itäreunalla kuvattuna 24.12.2023: tällä kapeikkokohdalla Vanajaveden virtaus on aina suurta, joka pitää sillä paikalla jääpeitemuodostusta kurissa, ja suojasäillä paikka herkästi sulaa jäättömille aukoille; näin tämän viikonkin suojasäiden takia. Kuvasta voi löytää myös jäällä ihmettelevän variksen.










Näkymää Sibeliuksenpuistossa kohti Sibeliuksen patsasta ja Lyseo-rakennusta kuvattuna 24.12.2023: tästä kuvasta voidaan parhaiten verrata puustolumien eroja viime jouluun verrattuna; viime kerran samasta näkymäkuvasta nähdään näissä samoissa puissa paljon enemmän lumikuorrutetta.










Näkymää Ystävyydenpuistossa Hämeenlinnan keskustan itäreunalla Vanajaveden äärellä kuvattuna 24.12.2023: tästä kuvasta voidaan puolestaan verrata viime kerran samaan näkymään nähden lumipeitteen paksuuden eroa; viime vuoden Jouluna lumipeite näyttää olleen vain noin 2 - 5 cm paksumpi kuin tällä kerralla.

No comments: