Seuraavaksi teen uuden sää- ja luontoaiheisen kirjoituksen, eli sääennusteen ja luontoseurantaraportin etenkin Etelä-Suomea koskien -- kaksi edellistä (linkki A ja linkki B) tein toukokuun lopulla, jolloin oli käynnissä tämän kesän ensimmäinen voimakas helleaalto.
Tuosta toukokuun ja kesänkuun ensimmäiselle viikolle saakka yltäneestä helleaallosta odotettiin jopa ennätyksellistä, ja osittain se toteutuikin; yhä voimassa olevaa ja vuodelta 1995 peräisin olevaa toukokuun helle-ennätystä +31,0 astetta ei ylitetty täpärästi, mutta toukokuun hellepäivien lukumäärässä saavutettiin uusi mittaushistorian ennätys, mikä on nyt 16 kpl.
Tänään sunnuntaina 23.6.2024 näin hetimiten Juhannuksen jälkeen on ennustemalleissa nähtävissä tämän kesän toisen helleaallon saapuminen lähes koko Suomeen alkavalla viikolla 26 (24. - 30.6.), ja etenkin Etelä-Suomessa siitä näyttää taas tulevan erityisen ankarakin! Toisaalta helteen kesto ei olisi kovin pitkä, sillä malleissa on merkkejä sen päättymisestä jo ensi viikon lopussa...
Viime ja tuon tulevan helleaallon välissä Suomen säässä vaikutti lähes koko ajan sateisilta kesiltä tuttu suursäätila, jossa lännestä ja lounaasta käsin vaikuttivat lähes keskeytyksettä Fennoskandiaan saapuneet matalapaineet.
Niiden kera ilmamassa pysyi Etelä-Suomessakin pääasiassa viileänä ja vain ajoittain normaalilämpimänä. Samalla lähes joka päivä saatiin vähintään iltapäivien ravakoita sadekuuroja ja välillä myös yhtenäistäkin sadetta; myös ukkosia esiintyi melko paljon ja siellä täällä rakeineenkin -- melko tavanomaista alkukesän säätä tämä vaihe toisaalta oli näin ollen.
Erityisen voimakas ukkosvaihe jopa koko Suomessa oli kuitenkin tuon ensimmäisen hellejakson loppuvaiheissa kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin etenkin kesäkuun 1. ja 2. päivien aikana kertyi Suomessa maasalamoita poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden, ja jo niiden kera ylitettiin koko kesäkuun tarkastelussa kuun keskimääräinen salamamäärä! -- tein tästä upeasta ukkosvaiheesta seurannan tässä Fb-julkaisussani, kun seurailin tilanteita silloin Hämeenlinnassa.
Tämä uusi helleaalto näyttää alkavan melko samalla tavalla kuin tuo toukokuinenkin hellejakso: Fennoskandian päälle on voimistumassa lounaasta käsin korkeapaine parhaillaan ja se näyttää olevan eniten maamme päällä alkavalla viikolla ti-pe välisenä aikana; helteisin ilma keskittyy silloin Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta Lapissa pääsevät ajoittain vaikuttamaan Jäämereltä käsin viileämmät ilmamassat tai toisaalta helteisin ilma ei pääse kunnolla perille ainakaan pohjoisimpaan Lappiin saakka...
Tällä hetkellä ja huomisen maanantain aikana lännestä itään ylittää maatamme rintamavyöhyke ennen helteen saapumista, jossa esiintyy kuurottaisia sateita paikoin ukkosen kera, ja tässä vaiheessa jää nähtäväksi saako vielä jotkut paikat rankkojakin sateita ennen hellejaksoa -- lämpötilat tosin jo huomenna maanantaina voivat kohota selvästi hellelukemiin myöhään iltapäivällä heti sään seljetessä Etelä- ja Länsi-Suomessa.
Sitten helle voimistuu ja laajenee, ja helteisimmässä vaiheessa enimmäkseen vähäpilvisessä ja aurinkoisessa säässä päivälämpötilat voivat olla etenkin ke-pe aikana sisämaassa +30 asteen vaiheilla etelässä, ja ilmamassan kostuessa ja vesistöjen lämmetessä yölämpötiloissa voidaan päästä lopulta viikon puolivälin jälkeen trooppisten öiden lukemiin, eli minimilämpötilat voivat jäädä paikoin +20 asteen yläpuolelle.
Näin ollen helteestä on tulossa etenkin etelässä hyvinkin tukala pariksi-kolmeksi päiväksi, kun tuuletkin ovat samalla enimmäkseen hyvin heikkoja ja ajoittain tyyniäkin! -- kesän toistaiseksi kuumimmat säät ovat siis käsillä ainakin Etelä-Suomessa, vaikka toukokuun lopullakin jo oli niin kovin kuumaa.
Sitten jää vielä nähtäväksi se, että miten helle jatkuisi vielä alkavan viikon lopussa: näillä näkymin lännestä tai lounaasta olisi lähestymässä voimakaskin matalapaine ko. viikon lopulla, jossa kylmä rintama voisi siirtyä la-su aikana maamme yli itään-koilliseen, ja siinä yhteydessä voisi olla mahdollista jopa tuota kesäkuun 1. ja 2. päivien ukkosvaihettakin rajumpien ukkosten aika!...
Saatan tehdä tästä viikonlopun tilanteesta ainakin yhden päivityksen tämän kirjoituksen loppuun myöhemmin alkavan viikon mittaan, ja ainakin viimeistään n. perjantain aikana, ja siinä voidaan katsoa sitten säätä myös seuraavan viikon puolellekin, jolloin tarkentuu helteiden mahdollinen jatkuminen heinäkuun alussa tai jos helteet saavat toisaalta tylyn lopun...
Tarkastellaan sitten kasvillisuuden kehitysvaiheita, ja sitä miten kasvukausi ylipäätään on edennyt ja etenee tässä kesäkuun mittaan sitten noiden viime kertaisten luontoseurantaraporttieni:
Touko-kesäkuun vaihteessa silloisen helteen loppuvaiheissa kasvillisuuden kehitysaste oli jo saavuttanut huippuetuaikaisen asteen Etelä-Suomessa, jota kuvasti hyvin mm. lupiinien (Lupinus polyphyllus) täyden kukinnan saavuttuminen jo kesäkuun ensimmäiselle viikolle!
Sittemmin lupiinien kukinta on jo selvästi hiipunut loppuun, ja tänä Juhannuksena tosiaankin kaikki sen ajankohdan normaalit kukkijat ja kasvuvaiheet olivat jo ohitse ennen h-hetkeä, kuten kukintansa olivat jo kokonaankin lopettaneet mm. kultasade (Laburnum alpinum), monet myöhäiset syreenilajit (Syringa sp.), ja suuri osa atsaleoista ja alppiruusuistakin (Rhododendron sp.).
Niinpä pikemminkin tätä Juhannusta sävyttivät jo monet heinäkuussa normaalisti kukkivat tilanteet; esim. maitohorsma (Chamaenerion angustifolium) on jo ollut monin paikoin yli viikon ajan kukassa, kun se normaalisti tunnetaan selvästi vain heinäkuussa kukkivana lajina. Samoin puistoissa ja puutarhoissa heinäkuun kukkijoina tunnetut pionit (Paeonia sp.) ovat olleet jo monin paikoin kukintahuipussakin.
Näin ollen tuo kesäkuun viileä sääjakso ei ole ehtinyt vaikuttaa kovin paljon hidastavasti kasvukauden etenemisen asteeseen, ja siksi tällä hetkellä ennen tätä uutta helleaaltoa kasvukauden eteneminen on yhä ainakin n. 2 viikkoa edellä ajankohdan normaalitilanteesta.
Tuo alkava helleaalto tietenkin kiihdyttää taas kasvukauden etenemistä huomattavan paljon, mutta toisaalta toisin paikoin kuumimmissa säätilanteissa ja varsinkin kuivuuden alkaessa vaivata tapahtuu päin vastoin myös kasvun ja kehityksen tukahtumista liikakuumuden ja paahteen takia.
Kuitenkin keskimäärin yhä etuaikaisempana alkaa uuden helteen myötä tuolla kesäkuun viimeisellä viikolla esiintymään heinäkuisia kukinta- ja kehitysvaiheita:
Näitä ovat mm. ensimmäisten lehmusten (Tilia sp.) kukintaan puhkeamiset, tuon em. maitohorsman kukintahuipun saavuttuminen, mesiangervon (Filipendula ulmaria) kukinnan runsastuminen, jasmikkeiden (Philadelphus sp.) kukinnan eteneminen yhä myöhäisempiin lajeihin ja lajikkeisiin, ja hedelmien kypsymisessä tulee jo ajankohtaiseksi esim. terttuseljan (Sambucus racemosa) marjojen punertumiset.
Tuossa kesäkuun viileässä ja epävakaisen sateisessa vaiheessa Etelä-Suomessakin saatiin laajasti runsaasti sateita, ja paikoin sademäärät ovatkin ylittäneet jo kesäkuun koko keskimääräisen sademäärän -- kuivuus on siis pysynyt loitolla edelleen, vaikka tuossa toukokuun lopun helleaallossa vähävetisyyttä ja paikoin lieviä kuivuusongelmia ehtikin jo ilmetä.
Uusi helleaalto voi taas tuoda lieviä kuivuusongelmia esille, mutta toisaalta jos tuo ensi viikonlopun rajujen ukkosten kera tapahtuva helteiden loppu toteutuu, niin eipä kuivuus silloin ehtisi pahaksi vielä päästä missään -- voi olla, että ainakin paahteisimpien paikkojen nurmikoita voi alkaa kellastumaan alkavan viikon loppuun mennessä, ja paahdepaikoilla pienet taimet ja pensaat voivat alkaa kärsimään jonkin verran, ja kallioisilla mäillä ainakin pieni lehtipuusto saattaa alkaa reagoimaan lehtiään vähän kellastuttamalla, ja tämä ilmiö tapahtuu tyypillisesti koivuilla (Betula sp.)...
Maaseudun peltoviljelyssähän ehti tulla sellaisia kuivuusongelmia tuossa toukokuun loppupuolen helleaallossa, että myöhäisimmin kylvetyillä peltoalueilla viljojen itäminen oli paikoin epätasaista ja siten osittain epäonnistunutta, kun yhtäkkisen kuuma ja aurinkoinen sää kuivatti pintamaata sen verran nopeasti, missä vielä itämättä olleet jyvät / siemenet eivät päässeet helteessä itämään kunnolla.
Nyttemmin hyvin kasvamaan päässeet toiset viljakasvustot eivät enää niin helposti joudu kärsimään kuivuudesta päästyään rehevään ja syväjuuriseen kasvuvaiheeseensa, joten tämä uusi helleaalto lienee enimmäkseen hyvällä tavalla lähinnä kasvua hyvin kiihdyttävää niiden osalta -- nähtäväksi jää sitten se, josko tuossa ensi viikonlopun mahdollisessa rajujen ukkosten tilanteessa esiintyisi viljakasvustoja murskaavaa ja lakoonnuttavaa tilannetta paikoin rae- ja kaatosateissa...
Sitten vielä lopuksi vesistöjen pintavesilämpötiloista asiaa:
Vesistöt olivat kesäkuun alussa toukokuun poikkeuksellisen helteen ansiosta ennätyslämpimiä monin paikoin siihen ajankohtaan nähden; eli esim. kaikki Etelä-Suomen järvet olivat silloin pintavesiltään yli +20 asteisia ja paikoin esiintyi jopa yli +25 asteen pintavesilämpötiloja!
Sittemmin tuo kesäkuun viileä sääjakso viilensi järvienkin pintavedet niin, että lämpötiloina niissä ovat pysyneet viime viikot pääasiassa +15 ja +19 asteen väliset lukemat.
Tämä uusi alkavan viikon hellesää lämmittää kaikkien vesistöjen pintavesiä vuoden tehokkaimmalla tavalla, kun Kesäpäivänseisauksen jälkeen elämme edelleen auringonsäteilyn voimakkainta vuodenaikaa.
Tämän takia järvissä pintavedet lämpenevät jo ma-ti aikana nopeasti +20 asteen yläpuolelle, ja sitten viikon loppupuolella alkaa taas esiintymään jopa yli +25 asteen pintavesilämpötiloja pienistä ja matalavetisistä järvistä alkaen.
Myös merivedet lämpenevät alkavalla viikolla tehokkaasti, missä esim. Suomenlahdella sisälahdissa ja rantaviivan läheisillä vesialueilla +20 asteen ylityksiin on pian hyvät mahdollisuudet, ja ulapallakin voidaan alkaa lähestymään +20 astetta paikoin viikon lopulle mennessä, jos tuuliolosuhteet sen sallivat, eli on esim. sopivan heikkotuulista.
Näissä merkeissä ei nyt enempää sää- ja luontoasiaa, mutta tosiaan saatan tehdä tähän loppuun yhden tai pari päivitystä viimeistään ensi perjantaihin mennessä, jo(i)ssa selviää tarkemmin ensi viikon lopun ja mahdollisesti seuraavan eli heinäkuun ensimmäisen viikon sääennusteita ja muita tilanteita luonnossa...
Päivitys maanantaina 1.7.2024 klo. 13:10:
Heinäkuun ensimmäiseen päivään saakka tämä päivitykseni sitten viivästyikin, kun varasin päättyneelle viikonlopulle muuta hommaa ja en siksi viitsinyt somettaa -- joka tapauksessa tässä on nyt päivitys päättyneen kesäkuun viimeisen viikon säävaiheista, ja siitä kuinka tämä heinäkuun ensimmäinen viikko etenee seuraavallekin viikolle saakka Etelä-Suomen säässä.
Päättynyt viikko siis sisälsi tämän kesän tähän mennessä kuumimmat helteet, ja parina päivänä useilla sääasemilla mitattiinkin sen takia +30 asteen ylityksiä: korkein lämpötila mitattiin perjantaina 28.6.2024 sekä Kuopion Savilahdessa ja Heinolan Asemantauksen havaintoasemalla, joilla saatiin maksimilämpötilaksi +31,4 astetta -- Forecan juttu. Paikoin esiintyi myös trooppisiä öitä, eli yön alin lämpötila pysyi yli +20 asteessa.
Helteet päättyivät lauantaina 29.6.2024 maamme lännestä itään ylittäneen kylmän rintaman myötä, jossa Päijänteen tasan länsipuolella rintaman eteneminen ja sateensa sattuivat yöllä ja varhain aamulla, jonka takia siinä vaiheessa rintamassa esiintyneet ukkoset jäivät vaisuiksi.
Kuitenkin rintaman siirryttyä iltapäivän aikana Päijänteen tasan itäpuolella itään, aiheutti se kesän tähän mennessä rajuimpia ja tuhoisimpia ukkosia siellä monin paikoin! -- vakavin tilanne syntyi Oulusta itään Pudasjärvellä olleilla lestadiolaisten Suviseuroilla, missä raju syöksyvirtaus kaatoi alueella telemaston ja sen alle jääneistä yksi ihminen jopa kuoli tilanteessa: iltasanomien juttu.
Myös muualla Itä-Suomessa sattui paikoin mm. puustotuhoja tämän rintamaukkosten vyöryn takia (iltasanomien juttu), joten tälle tilanteelle on annettu jo nimi Pekka-rajuilma / Pekka-myrsky.
Eilen sunnuntaina olikin sitten poutaisempi ja vaihtelevapilvinen vaihe aikaisempaa viileämmissä lämpötiloissa, mutta edelleen päivällä yli +20 asteen lämmöissä, kunnes viime yönä lounaasta on nyt ollut ylittämässä Etelä-Suomea koilliseen pieni matalapaine; sen sateet ovat olleet paikoin melko reippaita tänään, mutta ukkoset ovat olleet lähes olemattomia maassamme.
Tänään iltapäivällä ja illalla saattaa olla mahdollista kuitenkin vielä se, että Baltiassa kehittyvä ukkostilanne saattaisi täpärästi ulottua etelärannikon itäosiin-kaakonkulmalle ja siitä itärajaa pitkin koilliseen loppupäivän aikana. Muutoin päivä on runsaspilvinen ja kostean lämmin.
Tästä alkaakin sitten koko tämän alkaneen viikon kestävä epävakainen ja ajoittain jopa tuulisen sateinenkin vaihe Etelä-Suomen säässä, koska laaja matalapaine ulottuu Pohjois-Atlantilta Fennoskandiaan jatkuvasti, ja tilanteessa vaikuttavat lähes jatkuvasti etelän ja lännen väliset virtaukset.
Tämä epävakainen vaihe siis muistuttaa kesäkuun alkupuolella ja puolivälissä sattunutta vastaavaa, mutta tällä kertaa näin heinäkuussa kesän ollessa keskimäärinkin lämpimimmillään tämä käynnistyvä epävakainen vaihe on tuota kesäkuun vastaavaa selvästi lämpimämpi; sen mukaan yölämpötilat pysyvät tällä viikolla pääasiassa reilustikin yli +10 asteessa ja päivisin maksimilämpötilat voivat olla helposti yli +20 astetta pienienkin poutahetkien myötä.
Eli heinäkuu alkaa ihan normaalilämpimänä keskikesän säänä, joten mm. kasvien kasvulle on luvassa hyvää jatkoa, kun kuivuuskin on taas loitolla viime viikkoa paremmin.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että sitten tämän viikon aivan lopussa lähtisi kehittymään seuraavaa helleaaltoa ennakoiva vaihe, missä korkeapainetta vahvistuisi Suomen kaakkois-itäpuolella, jonka myötä sitten seuraavan viikon puolella saattaisi olla mahdollista tämän kesän kolmannen ja ilmeisesti taas hyvinkin ankaran helleaallon saapuminen etelästä-kaakosta Suomeen, jos tuo korkeapainetilanne voimistuu tuolta mainitulta suunnalta edelleen kohti Fennoskandiaa ensi viikolla...
Näin ollen tämän kesän sääteemana näyttäisi jatkuvan epävakaisten viileiden vaiheiden ja tavanomaista paljonkin voimakkaampien hellejaksojen vuorottelut hyvinkin tasaisesti ja syklisesti...
Päätin nyt myös sen, että taidan kertoa erillisessä blogipostauksessa ottamieni valokuvien avulla havainnollistusta tämän kasvukauden poikkeuksellisen etuaikaisesta etenemisen asteesta tässä kuunvaihteen tilanteessa täällä Etelä-Suomessa.
Nimittäin tuossa kesäkuun viimeisen viikon aikana nuo viime helteet kirittivät kasvien kehitys- ja kukintavaiheita jopa suorastaan ennätykselliselle tasolle etuaikaan, koska keväästä saakka mm. näiden ankarien helteiden takia kasvikehittymiseen tarvittavaa lämpömäärää on ollut niin hurjan paljon tähän mennessä!...
Tässä päivityksessä ja koko blogipostauksessa ei siis nyt enää muuta asiaa.
No comments:
Post a Comment