Wednesday, May 01, 2024

Sometoimintani ja elämäni tilannekatsausta Vappupäivänä 2024: kemikaalivanakultin riitelevästä kyseenalaistamisesta Facebook-seinäni vaivuttamiseen syvään uneen

Täällä blogissani on ollut maaliskuusta saakka taas hiljaista, mutta toisaalta Facebookissa seinälläni olen ollut erittäin aktiivinen samana aikana -- blogissani tässä maaliskuun kirjoituksessani pohdiskelin sometuotantoni sisällön ja tapani jatkoa tälle vuodelle sekä muutenkin elämäntilannettani mm. vanhan äitini omaishoitajana.

Tuo reilun kuukauden mittainen aktiivinen Fb-sometuksen jakso sen jälkeen oli siihen pohdintaani nähden ja aikomuksieni suhteen tavallaan yllätys, koska yhtäältä minun ei pitänyt olla niin runsaasti somepostauksia tekevä tässä keväällä ja muutenkaan jatkossa.

Toisaalta sisällöllisesti tuo erityisen aktiivinen Fb-julkaisujeni sarja oli tyypillinen ja tarpeellinen, kun pääasiallisena teemana siinä oli ns. kemikaalivanauskomusten kyseenalaistaminen ja kritisoiminen aktivismin parissa ottamalla samalla siinä tarkasteluun aiheeseen kuuluvia sosiaalisia ja psykologisia aspekteja -- ja tämän havaitsemani ja analysoimani kokonaiskuvan takia olen alkanut säännöllisesti kutsumaan tätä vanakauhun ilmiötä termillä "kemikaalivanakultti / vanakultti".

Tässä maaliskuisessa blogikirjoituksessani myös jo pohdin tätä kulttia ja sen piirteitä ennen tuota Fb-julkaisujen runsastunutta sarjaa, joten siinä mielessä on ollut selvää ja ajankohtaista jatkumoa käsitellä sitä edelleen tuohon äskettäiseen runsaaseen tapaan myös Fb-seinälläni ja parissa muussa Fb-ryhmässäkin, vaikka se myös aiheutti riitaisia tilanteita.

Sekä tämän aihepiirisisällön että muutenkin tämän someaktiviteettini runsauden suhteen koen kuitenkin nyt, miten tämä mennyt reilu kuukausi tässä toiminnassani on ollut ainakin osaksi virhe, ja myös tarpeettoman rasittavana monenlaista huonoa mieltä itselleni(kin) aiheuttanut vaihe.

Kun samaan aikaan minun on täytynyt yhtäältä keskittyä äitini omaishoitajana toimitettaviin "töihin" (itse asiassa myös koko tämä Vappu on mennyt tällä kertaa äitini luona näissä merkeissä) ja siinä samalla yrittää tehdä sitä omaa vuodenkierron seurannan valokuvaamisprojektiani sekä Espoossa että Hämeenlinnassa, niin on ollut selviö koko tämän viime aikaisen riitelevänkin someaktiviteetin mukana kontolleni aiheutunut ylirasitus ja sen seuraukset.

Siksi nyt on selvinnyt todella tämän someaktiviteetin myötä itselleni se, miten tällainen sometus ei oikeastaan toistaiseksi sovi nykyiseen elämänvaiheeseeni eikä ilmeisesti pitkään aikaan jatkossakaan, kun se aiheuttaa liikarasitusta ja herkistää minua sen kautta mm. ärtymykselle, surullisuudelle ja ahdistukselle.

Sen herkistymisen negatiiviselle olen nyt huomannut siitäkin, miten tuolla Facebookissa nämä toimittamani ko. kultin ja uskomustensa kyseenalaistamiset ovat aktivoineet juurikin em. riitelevissä merkeissä joitakin sellaisten puolustajia suoraan vastakritiikkiin minua ja tuottamaani informaatiota kohtaan.

Sen myötä jouduin tuossa huhtikuun loppupuolella useaan kertaan Fb-ympäristössä liikaa hedelmättömään kiistelyyn heidän kanssaan ja ärtymyskynnykseni ylittyi monta kertaa siinä samalla, mistä puolestaan oli tuloksena huonoa riitelyä.

Sellainen sitten eskaloitui mm. siihen, että n. 10 - 20 Fb-kaveria poisti minut kaverilistaltaan huhtikuun aikana, ja vastaavasti minäkin olen nyttemmin joutunut pari-kolme poistoa ja estoa tekemään jossain määrin vastoin periaatteitani (yleensä siis minulla on hyvin korkea kynnys poistaa Fb-kavereita), koska haluan mm. inttäjiltä ja syyllistäjiltä nyt rauhaa -- mutta ei siitä sen enempää.

Pahoittelen joka tapauksessa siis sitä, miten tästä on tullut tavanomaista negatiivisempaa miellettä joillekin Fb-kavereilleni itsestäni ja toiminnastani!

Toisaalta on ollut myös ihan oikein kovasanaisestikin kyseenalaistaa tätä vanauskomusten vyyhtiä (sisältäen myös koko säänmuokkauksen aihepiirin), koska siinä on tullut vakavasti esille sellainen älyllinen epärehellisyys ja fanaattisuus sellaisten virheajatusten promotoinnissa, että se on tuonut esille aktivismin ja ns. maailmanparantamisen valheellisia, typeriä ja siksi myös haitallisiakin piirteitä.

Toisaalta on toki hyvä, että nämä negatiiviset ja myös sosiaalisestikin haitalliset asiat ovat nyt tulleet ilmi näistä riitelevistä tilanteista huolimatta, ja olenkin hyvilläni siitä, miten olen itse voinut paljastaa sitä analyyttisillä ja tarkkanäköisillä kyvyilläni!

Ja minun on vain sanottava edelleen painokkaasti totuuden puolustajana, etten mitenkään voi omaksua virheellisiä tietoja mm. juuri sään käyttäytymisestä ja meteorologiasta tähän aihepiiriin liittyen (enkä tietenkään ylipäätään missään asiassa!...), koska se on täysin vastoin periaatteitani, ja tapaani havainnoida ja analysoida olevaista -- minkäänlainen minulle inttäminen ja ylisyöttäminen ei siinä auta...

Kaiken kaikkiaan some on alkanut tuntumaan joka tapauksessa näissä em. merkeissä minusta jälleen hyvin tympeältä ja epäkiitolliselta foorumilta, joten vastenmielisyys on taas kasvanut minulla huippuunsa koko sometoimintaa kohtaan, ja etenkin Facebookin osalta.

Onneksi sentään parilta Fb-kaverilta olen saanut myös ko. vanakulttikritiikkiäni kohtaan hyväksyvää kiitosta ja tukevaa kannustusta, ja heistä voisin mainita tässä vastakiitollisena Sami Ilmarin ja Jari Jakosen noine linkitettyine Facebook-profiileineen.

Suurimmaksi osaksi on kuitenkin niin käytännössä, ettei näissä Fb-hommissani saa muutenkaan kiitosta lähes ollenkaan oli aihepiiri oikeastaan mikä tahansa. 

Eikä valistaminen kokonaisuutenakaan tunnu enää motivoivalta toiminnalta maailmantilanteen (ja Suomen rappioprosessin) vakavuudesta huolimatta, kun siihen lisää em. koko elämäntilanteenikin kaikkineen.

Siksi joudunkin nyt tekemään taas aktivismini kannalta ikävän päätöksen jättää sometuotantoa hyvin vähiin ja tauolle: käytännössä tällä erää tämä tarkoittaa sitä, että jätän Facebookin taas huilimaan telakalle kokonaan joksikin määrittelemättömäksi (todennäköisesti pitkäksi) ajaksi tästä Vappupäivästä lähtien.

Pakko tässä on siis pitää somesta myös vähintään rauhoittumiseen ja muutenkin tarvittavaan lepoon aikaa jatkossa!

Toisaalta haluan siirtää keskeisiä sisältöjä tuosta reilun kuukauden mittaisesta Fb-aktiviteetistani tänne blogiini, joten sen verran sometuotantoa tulee täällä blogin puolella olemaan muutamina eri julkaisuina -- todennäköisesti tätä siirtohommaa teen verkkaiseen ja sopivan rentoon tahtiin tämän alkaneen toukokuun aikana ja ehkä pidempäänkin...

Sitten sen jälkeen jää nähtäväksi aikanaan, miten täällä blogissa voisi jatkossa kirjoitteluni jatkua, ja mikä tulisi olemaan elämäntilanteeni ja sen kautta koko someaktiviteettini luonteet tulevan kesän mittaan ja yhä pidemmälle...

Muuta tähdellistä ei nyt tule tälle kerralle mieleeni, joten tähän on hyvä päättää kirjoitus ja toivottaa kaikesta huolimatta hyvää jatkoa keväälle ja kesän alkuun kaikille blogini seuraajille!

No comments: