Sääennusteeni sisältää tällä kertaa erittäin vahvoja talven merkkejä. Jouluksi laittamassani ennusteessa Tapaninpäivälle sattui siis lumimyräkkä, joka tuli purevan kylmän itätuulen kera matalapaineen siirryttyä Suomen eteläreunaa pitkin hitaasti itään. Niinpä kylmä pakkasilmamassa vallitsi koko ajan ja lämpötilat pysyivät aatonaaton eli keskiviikon tilapäisen suojasään jälkeen sisämaassa -10 asteen tienoilla ja rannikolla -5 ja -10 asteen välillä tähän päivään saakka. Joulupäivän aamuna sisämaassa oli paikoin kylmempää kuin -15 astetta.
Tuo kuva on otettu Joulupäivänä perjantaina 25.12.2009 sinertävässä iltapäivähämärässä Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa, jossa nähdään rantakivikkoon tuiskunneen pakkaslumen dyynimuodostusta kaakkoistuulen takia. Tuo lumimäärä on peräisin keskiviikkoyön lumimyräkästä, jolloin Hämeenlinnakin sai viimein kunnolla lunta; paikoin lähes 20 senttiä. Näin kuvassa yläosassa oleva järvijääkin sai jään paksunemista hidastavan lumipeitteen päällensä.
Tänään tuo em. matalapaine on siirtynyt heikkenevänä Suomen itäpuolelle ja tilalle on saapunut heikko korkeapaineen selänne. Niinpä alkupäivän lumisateet ovat kaikonneet itään ja sen takia hienon iltaruskon aikana tuulet olivat tyyntyneet kokonaan. Kuitenkin jo yöllä lännestä lähestyvä toinen pieni matalapaine alkaa voimistaa lauhduttavia etelätuulia ja huomiseksi onkin luvassa taas tilapäinen suojasäävaihe. Sisämaassa heikko pakkanen kuitenkin jatkuu etenkin idässä. Lauhtumisen yhteydessä pilvisyys on runsasta ja sadealue saapuu tupruttelemaan ajoittain lunta, jota voi kertyä paikoin reilu 5 senttiäkin. Etelärannikolla räntä ja tihkukin voivat olla mahdollisia hetken aikaa, mutta lumia ko. suojasää ei juurikaan ehdi sulattaa.
Tiistaina alkaakin sitten muutos rajusti talvisempaan suuntaan! Nimittäin eräs matalapaineen osakeskus on voimistumassa Suomen kaakkoispuolella huomisesta lähtien ja alkaen Mustanmeren länsipuolelta. Samalla Pohjois-Venäjällä alkaa vahvistua korkeapaine hitaasti länteen päin. Tämän myötä aluksi tiistaina tuo pieni matalapaine heikkenee Etelä-Suomen päällä lumisateineen ja tuulen tyyntyessä pakkanen alkaa hitaasti kiristyä. Sitten keskiviikkona tuo kaakkoinen melko voimakas matalapaine alkaa voimistamaan vähitellen itätuulia, jotka alkavat tuomaan tuon Venäjän korkeapaineen eteläpuolitse hyvin kylmää pakkasilmamassaa koko Suomeen. Keskiviikkona lämpötilat pysyvät kuitenkin vielä -10 astetta leudommissa lukemissa lännessä, mutta idässä pakkasen kiristyminen alkaa jo tuntua.
Ke - pe aikana Atlantilta tulee lisää matalapainetoimintaa Keski- ja Etelä-Eurooppaan ja tuo em. matalapaine jää Suomen kaakkoispuolelle sulautuen tuohon uuteen matalapainetoimintaan. Sen myötä itätuulet jatkuvat Suomessa, mutta eivät kovin voimakkaina ja pilvisyyskin pysyy vielä ajoittain runsaana pakkaslumisateiden kera (etelärannikolla mahdollisesti runsaita lumikuuroja), jolloin pakkanen kiristyy hitaasti; kuitenkin pe mennessä sisämaassa lukemat ovat jo -15 ja -20 asteen välillä ollen itäosissa sitä kylmempiäkin ja etelärannikollakin -15 asteen alitukset kylmemmälle puolelle ovat mahdollisia. Uudenvuoden vastaanotto on siis jo melkoisen kylmä!
Pe jälkeen näyttää siltä, että kylmyys koventaisi otettaan edelleen ja saavutettaisiin talven kylmin vaihe tähän mennessä! Matalapainetoiminta näyttäisi jäävän kokonaan Suomen eteläpuolelle Venäjälle ulottuvine useine osakeskuksineen ja Pohjois-Venäjän laajasta korkeapaineesta ulottuisi Jäämerelle edelleen selänne. Ko. korkean ja matalapainetoiminnan välistä pääsee siis näin koko ajan hyvin arktista ilmamassaa idästä koko Suomeen. Lauantain - sunnuntain tienoilla tämä itä - koillistuuli näyttäisi lisäksi voimistuvankin, jolloin Etelä-Suomessakin jo yleisesti paljonkin -20 asteen alapuolelle painuvat lämpötilat tuntuisivat äärimmäisen purevan kylmiltä! Samalla sää selkenee, koska näin kylmä ilmamassa ei enää voi sisältää paljoa kosteutta. Samaan aikaan Pohjois-Suomessa -40 pakkasastetta rikkovat lukemat voivat olla mahdollisia syntyvän korkeapaineen alueen kohdalla!
Viikonvaihteen tienoilla tuo Lapin tienoon korkeapaine siirtyisi Etelä-Suomen yli etelään - lounaaseen ja Jäämerellä syntyvä matalapaine alkaisi sen jälkeen vaikuttaa; tämän myötä jopa etelän sisämaassa tuulen tyyntyessä voi hetkellisesti -30 astettakin kireämmät pakkaset tapahtua selkeässä säässä ja etelärannikollakin -25 astetta kylmemmät lukemat olisivat silloin mahdollisia. Tämä siis jo nyt vakavana varoituksena, mutta tilannetta on vielä seurattava... Sitten tuo Jäämeren matalapaine lauhduttaisi säätä jonkin verran seuraavan viikon alussa...
Lumipeite on kasvanut eteläisessä Suomessa jo yleisesti yli 10 sentin ja eniten lunta on etelärannikolla sekä kaakkoisessa Suomessa, missä yli 25 sentin hanget ovat yleisiä. Paikoin lähestytään jo 50 senttiäkin. Huomisen ja tiistain lumisateet kartuttavat lisää hankia ja paikoin lisäys voi olla 10 sentin luokkaa. Etelärannikolla lumen lisäys voi olla tätäkin suurempaa... Tulevaa hurjaa pakkasjaksoa ajatellen runsas lumi onkin hyvä, koska kasvillisuus saa tarpeellista suojaa kylmyyttä vastaan. Vesistöjäiden päällä oleva ja lisääntyvä lumi hidastaa tuota loppuviikon pakkasjakson jäitä kasvattavaa luonnetta. Sama koskee routaakin. Järvijäät ovat yleensä 15 ja 20 sentin paksuisia ja paikoin ylikin. Ensi viikon loppuun mennessä paksuutta tulee useita senttejä lisää. Routakin on jo paikoin yli 20 senttiä syvää ja tuo hurja pakkanen kasvattaa sitäkin jo n. 30 sentin syvyyteen hyvästä lumipeitteestä huolimatta. Jokien virtaamat jatkavat hidasta vähenemistään, jolloin jokijäät taipuvat yhä enemmän kourulle.
Suomenlahdella sisälahdet ja rannikot ovat jäässä ja sisälahdissa etenkin idässä 10 senttiä paksumpaakin jäätä on. Ulapalla pintaveden lämpötila on edelleen lähes +5 astetta. Tuleva ankara pakkanen lisää jo olemassa olevien jäiden paksuutta yleisesti yli 10 sentin ja uuden jään muodostus leviää viikon loppuun mennessä nopeasti ulapalle päin. Kovimpien pakkasten aikana merisavu saattaa olla hyvinkin sakeaa sulan veden yllä.
Kasvillisuuden suhteen tuo tuleva pakkasjakso saattaa olla hyvinkin haasteellinen, mikäli pakkanen kiristyy etelärannikkoakin myöten paljon -20 astetta kylmempiin lukemiin ja sisämaassa jopa -30 asteen tienoille. Se tietäisi viime vuosien leutojen talvien aikana hyvin selvinneiden arkojen lajien kohdalla huomattavaa pakkasvaurioriskiä lumipeitteen yläpuolella oleville osille. Suojaamista siis kannattaa tehdä lisää esim. kasaamalla tulevista lumisateista hyvää peitettä päälle. Lunta ei saa kuitenkaan talloa (Pitää viskoa kaukaa kohteeseen), koska sen pitää olla kuohkeaa ja samasta syystä suojalumen kasaaminen suojaksi ei ole hyvä idea. Vain kuohkean pakkaslumen kuljettaminen kasvien päälle on suojauksen kannalta kunnollista ja oikeaa toimintaa. Onneksi kuitenkin pienet taimet ovat jo nyt valtaosin suojaavan lumen alla.