Friday, April 29, 2005

Hyvää itämistä



Tässä esimerkki hyvin itäneestä kylvöksestä kasvihuoneessa. Kuva on viikonlopulta 23. - 24.4.2005 ja aivan äsken tarkistin itämistilanteen yhä parantuneen. Laji on todellakin rusokirsikka (Prunus sargentii), jota voi lisätä helposti siemenistä. Täytyy vain löytää apaja, joka tuottaa vuodesta toiseen hyvin hedelmää ja tarvittavien esikäsittelyjen jälkeen tätä näyttävästi kukkivaa japaninkirsikoiden (Prunus serrulata -ryhmä) tapaista puuta on paljon käytettävissä. Esikäsittelyinä ovat lämpökäsittely yhden - kahden kk:n ajan, jonka jälkeen kylmäkäsittely n. kolmen kk:n verran. Osa siemenistä voi itää vasta seuraavana vuonna käsittelyistä huolimatta. Rusokirsikkaa on jo arboretumalueellani ennestäänkin, mutta tästä sitä tulee lisää. Tavoitteena on saada aikaan ehkä Suomen suurin yksittäinen esiintymä ko. lajia.

Taustalla näkyvä katsurakylvös (Cercidiphyllum japonicum) on myös itänyt viime päivien aikana ja taimia on arviolta pari -kolmesataa! Jossakin vaiheessa näytän teille, kuinka tavallaan hyvin vähäiseltä näyttävästä siemenmäärästä saadaan mielettömän paljon katsuraa todella helposti. Yksi vaivainen hyvin hedelmää tuottava puu täyttäisi helposti koko Euroopan katsuran tarpeen yli 10 vuodeksi eteenpäin, jos kaikki siemenet vain kerättäisiin ja käytettäisiin... Siemenet ovat lisäksi helposti kerättävissä palkomaisissa kodissa.

Näistä kylvöksistä on kuvat myös heti niiden kasvihuoneeseen tuomisen jälkeen merkinnässä "Nektariinin kukkia". Kyseessä on siis tänä keväänä tehdyt kylvökset eivätkä yli vuoden vanhat, joita on kasvihuoneessa näiden lisäksi.
Posted by Hello

No comments: