Saturday, May 14, 2005



Päätin lisätä vielä ottamani kuvasarjan toukokuulta 2001, missä siinäkin on esillä tämän viikon kasvi katsura (Cercidiphyllum japonicum). Kuvat on otettu 10.5., jolloin kasvukausi oli pidemmällä kuin tänä keväänä. Nyt ollaan saapumassa samaan vaiheeseen vasta alkavalla viikolla. Näin ollen tänä vuonna kasvukausi on tällä hetkellä muutamia päiviä tavanomaisesta jäljessä. Kuvat on otettu Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä ja niissä näkyy erinomaisesti, kuinka lehtien kevätväri voi olla jokin muu kuin vihreä tai keltainen.

Ylimmässä kuvassa katsura on oikeanpuoleinen kellertävämmin punertava puu. Sen vasemmalla puolella oleva punaisempi puu on mantsurianvaahtera (Acer mandschuricum), jota voi suositella myös erinomaisena kevätväripuuna. Kesällä sen lehdet ovat aivan tavanomaisesti vihreät, mutta syksyllä seuraa erittäin värikäs ruska. Tarkemmin kuvaa katsoen erottuvat ko. vaahteralajin keltaiset kukatkin. Kuriositeettina mainittakoon myös, että ko. kasvukauden tilanteessa kukkivat metsävaahtera (Acer platanoides) ja rusokirsikka (Prunus sargentii) täydessä terässään.

Keskimmäisessä kuvassa näkyy enemmän kevätvärilajeja. Em. katsura ja mantsurianvaahtera näkyvät vasemmalla. Niiden oikealla puolella ovat pienempinä pensaina rusotuomipihlaja (Amelanchier lamarckii) ja isompina sekä puumaisempina sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis). Vasemmalla oleva pensas, jolla puhjeneet lehdet ovat vihreät, on vaahteralaji (Acer tschonoskii). Alakuvassa em. sirotuomipihlaja on juuri aloittamassa kukintaansa; valkoiset kukat ovat alkaneet juuri ja juuri erottua. Sen vasemmalla puolella kuvan keskellä oleva vihertävä pensas on viinivaahtera (Acer circinatum). Sillä lehtien kera on juuri tähän aikaan vaaleanpunaisen ja valkoisen kirjavat kukat. Vaahteroiden suvussa ne ovat siitä näyttävimmästä päästä. Samalla vaaleahkonpunaiset silmusuomut ovat vielä jäljellä. Siksi pensas on kuvassa hieman punertavakin, vaikka puhjenneet lehdet ovat raikkaan vaaleanvihreät. Alimmassa kuvassa vasemmalla näkyvä erittäin järeä runko kuuluu kanadanpoppelille (Populus X canadensis).
Keskimmäisessä kuvassa sinisenä kukkiva kasvi on helmililja, josta tässä on laji: (Muscari armeniacum). Arboretumprojektiini liittyen kaikkia muita mainittuja kuvien lajeja minulla on jo paitsi mantsurianvaahteraa, rusotuomipihlajaa ja kanadanpoppelia. Niidenkin kasvatusaika tulee vielä.

Kuten kuvista nähdään, on kevätväri joillakin lajeilla hyvin vaikuttava ominaisuus. Syysväritys on tietenkin itsestään selvä juttu lähes kaikilla kesävihannilla puilla ja pensailla, mutta kasvien tätä kevään puolta tulisi terottaa enemmän. Tällaisia kevätvärejä (myös esim keltaisen ja harmaan eri sävyt) on nimittäin herkullista sommitella esim. samaan aikaan kukkivien kasvien kanssa, "normaalisti" vihreiden kasvien kanssa ja keskenään. Erilaisten rakennusten yhteydessä jokin muu kevätväri kuin vihreä voi myös säväyttää tai olla hyvin sointuva. Kasvivalikoima on etenkin Etelä-Suomen oloihin soveltuen yllättävän suuri tähänkin liittyen!
Posted by Hello

No comments: