Monday, June 27, 2005
Jatketaanpa laikkuköynnöksillä. Kuvien laji eli kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) on tämän suvun yleisimmin viljelty laji Suomessa. Tunnetuin laikkuköynnöslaji (Actinidia deliciosa) on puolestaan tuttu syötävistä ja erittäin herkullisista hedelmistään, mutta se on arka Suomessa. Sillä on muista laikkuköynnöksistä poikkeava suomalainen nimi - nimittäin kiivi. Kiinanlaikkuköynnöstäkin kutsutaan minikiiviksi joissakin yhteyksissä, sillä senkin hedelmät ovat syötäviä ja Venäjällä ko. laji onkin tunnettu hedelmäkasvi.
Kuvien kiinanlaikkuköynnös on muista laikkuköynnöksistä poikkeava ja sen mukaan on suomalainen nimikin tullut koko suvulle. Kuten kuvista nähdään, niin lajin lehdet ovat erikoisesti valkolaikkuiset. Muilla Suomessa tunnetuilla laikkuköynnöslajeilla ko. ominaisuutta ei ole. Tämä ominaisuus ilmenee kukinnan aikana, jolloin lehdet värjäytyvät päältä osittain valkoisiksi ja myöhemmin väri muuttuu vaaleanpunaiseksi. Varsinaiset kukat ovat piilossa lehtien alla (alakuva) ja niiden tuoksukin on aika heikko, joten houkutellakseen pölyttäviä hyönteisiä kasvi on kehittänyt kukkien terälehdille vaihtoehdon lehtilaikkujen avulla. Ovelaa :)
Tämä ilmiö alkoi näkymään jo parisen viikkoa sitten ja on näinä aikoina näyttävimmillään. Paahteisilla paikoilla kukinta on jo ohi, mutta lehtien laikkuisuus säilyy pitkään kukinnan jälkeenkin; jopa useita viikkoja. Laikkuisuus on ominaista lähinnä vain hedeyksilöillä. Joskus, kuten alakuvassa, hede- ja emikukat ovat samassa yksilössä ja laikkuominaisuus on silti olemassa ko. yksilössä. Kyseessä on kotimainen lajike "Annikki".
Tämän merkinnän kuvat ovat eiliseltä päivältä 26.6.2005 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta. Ylempien kuvien kiinanlaikkuköynnös on paahteisella muurillla ja alimman kuvan köynnös on varjoisalla muurilla, jossa varsinainen kukinta siis vielä jatkuu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment