Saturday, June 04, 2005
On taas aika kerrata kuluneen viikon aikana tehtyjä taimistohommia. Tiistai 31.5. olikin erittäin kiireinen päivä, jolloin tein mm. nuo kaikki kuvan purkitukset. Muista sen päivän hommista tuonnempana, mutta nyt esittelen hieman näitä. Kuvasin nämä kasvit vasta itse asiassa tänään, joten ne ovat odottaneet tuossa nurmikolla muutaman päivän lopulliselle taimistopaikalle laittamista. Ylimmästä kuvasta katsottuna vasemmalla on lähinnä tervaleppiä (Alnus glutinosa), keskellä on Espoon Tapiolasta löytyneestä koristeomenalajikkeesta (Malus sp.) saatuja siementaimia ja oikealla vuorijalavaa (Ulmus glabra).
Noihin leppiin haluan palata vähän tarkemmin, sillä niiden joukossa on eräs poikkeuksellinen erikoisuus vailla vertaa! Leppäryhmää esittävässä kuvassa nähdään punalehtisiä yksilöitä. Pienimpänä on yksi punaharmaalepän siementaimi, mutta siinä ei ole vielä mitään kovin erikoista. Sitä vastoin ryhmässä vasemmalla oleva isoin punertava- tai itse asiassa aika ruskealehtinenkin taimi on tervalepän muoto, josta erityisen erikoisen ja todellisen aarteen tekee se, että sellaista ei tietääkseni ole olemassa maapallolla missään muualla kuin minulla. Se on sattumalta mutaation kautta saatu todella iso yllätys. Keräsin nimittäin ko. tervaleppien siemenet ihan tavallisesta yksilöstä ja tällainen luojan luomus siinä joukossa sikisi. Juuri tämä taimi voi olla alku kokonaan uudelle tervaleppälajikkeelle. Taimea täytyykin varjella nyt kuin valtionsalaisuutta ja valmistautua jossakin vaiheessa lisäämään sitä kasvullisesti. Tietääkseni vielä ei ole myynnissä tai viljelyssä missään minkäänlaista punertavalehtistä tervaleppää. Kertokaa toki, jos olette jotain tällaista kohdanneet tervaleppään liittyen. Veikkaan, että ette ole...
Tällaiset yllätykset ovat joskus taimistoviljelijän osana, kun kasvatetaan paljon kasveja. Monet nykyään tunnetut viljelylajikkeet ovatkin saaneet tällä tavalla alkunsa. Nimi lajikkeelle on annettu sitten esim. ko. tamitarhan tai viljelijän nimen mukaan. Esimerkkinä on vaikkapa hurmevaahtera (Acer platanoides "Faassen's Black"), jonka tieteellisessä nimessä lajikenimi on saatu henkilön mukaan. Monesti lajikenimi on nykyään myös elävää kieltä eikä vain erisnimiä tai "latinaa". Hmmm, täytyypä alkaa miettimään ehdotusta lajikenimeksi ja tietenkin ennen sitä laji pitää kuvata myös täydellisenä tieteellisenä nimenä. Lainausmerkkien sisässä oleva lajikenimihän on tarkoitettu kaupalliseksi nimikkeeksi, mutta samaan aikaan tieteellisen nimen pitää kuvata muoto tieteellisesti. Hatusta vedetty esimerkki: (Alnus glutinosa f. rubra) olisi tieteellinen nimi ja (Alnus glutinosa "Punainen Kajastus") tai kansainvälisemmin (Alnus glutinosa "Purple Shade") olisivat lajikenimiä. Pistetäänpä vähän interaktiivisuutta kehiin. Ehdottakaa lajikenimeä tälle uuden uutukaiselle tervaleppämuodolle. Luvassa ei ole kuitenkaan mitään palkintoja parhaalle ehdotukselle tms., koska näistä nimistä päättää ihan muut henkilöt kuin minä. Kunhan syntyisi vain jotain keskustelua :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment