Monday, June 27, 2005



Toinen tällä viikolla kukkiva köynnössuku on viiniköynnökset (Vitis sp.) Yllä olevat kuvat on otettu eilen 26.6.2005 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa tuon rakennuksen eteläseinustalla on itse asiassa useita eri nimikkeitä viiniköynnöksiä. Eniten on törmäviiniä (Vitis riparia), joka on yllättävän kestävä Etelä-Suomessa ja normaalivuosina se ehtii kypsyttämään runsaasti hedelmääkin. Lajikkeista tuolla seinustalla on mm. (Vitis "Fredonia").
Tuolla tavalla eteläseinustalla tai lämpimällä muurilla tällaiset kylmää ilmastoa kestävät viiniköynnöslajit ja -lajikkeet saa menestymään jopa erittäin hyvin. Kannattaa kokeilla ainakin vyöhykkeillä I - III.

Viiniköynnösten kukat ovat melko samannäköisiä lajista toiseen ja hyvin vaatimattomia, mutta niistä tuleva tuoksu on erittäin pikantti. Sitä ei voi kuvailla imeläksi, koska se muistuttaa pikemminkin jotain keinotekoista teollista tuoksua. Sanoisin sitä hajuvesimäiseksi. Kukinta on pian ohi ja jo ensi viikolla on rypäleiden raakilekehitys alkanut. Raakileiden kypsyminen vain ottaa paljon aikaa. Kypsymisessä voi olla hieman laji- ja lajikekohtaisia eroja.
Posted by Hello

No comments: