Sunday, July 31, 2005



Ruskolilja (Lilium bulbiferum); kukinta kuvattu Mäntsälässä 25.7.2005.

Liljat ovat olleet jo vuosia suosikkikukkieni joukossa, joten ennen kuin niiden kukinta-aika on kokonaan ohi, niin kuun lopuksi on syytä esitellä niitä hieman.


Kuningaslilja on jo lopettanut kukintansa, mutta ruskoliljalla se jatkuu vielä paikoin. Yllä olevien lisäksi komeat kukat tekevät heinäkuun aikana mm. varjolilja (Lilium martagon), erilaiset värililjat (Lilium hybr.) ja tiikerililja (Lilium tigrinum). Ensimmäisenä näistä on kukassa monesti jo kesäkuun puolella varjolilja. Viimeisenä tulevat kukkaan ruskolilja ja värililjat, joiden kukintaa riittää elokuulle. Isokukkaisin kuningaslilja on täydessä kukassa vähän ennen ruskoliljaa, kuten kuvatekstit selittävät. Liljat ovat helppohoitoisia perennoja (itse asiassa sipulikukkia) ja montaa eri lajia käyttämällä saadaan pitkäaikaista kukintaa samaan ryhmään. Kutakin lajia ja lajiketta kannattaa käyttää myös useita kappaleita massana, jotta ne muodostavat riittävän efektin. Pienenä ryhmänä tällaiset kukat ovat liian orpoja etenkin suuressa tilassa.

Liljat sopivat hyvin omaksi kokonaisuudeksi, mutta myös yhteen monien muidenkin perennojen kanssa. Graafisesti hyvin selkeinä ja yksinkertaisina kukkina (sisältää myös lehdet) liljat ovat omiaan myös tilke- ja taustakasveina, kun ne eivät kuki; ne tasapainottavat olemuksellaan monimuotoisempia perennoja ryhmässään. Liljojen kukkien kanssa samanvärisinä samaan aikaan kukkivia perennoja kannattaa välttää samassa ryhmässä, jotta liljan omat kukat pääsevät hyvin oikeuksiinsa. Liljojen kukinnan osaksi sopivat kuitenkin erinomaisesti muun värisinä samaan aikaan kukkivat lajit.
Posted by Picasa

No comments: