Saturday, July 23, 2005
Tämän angervolajin otan vielä erilliseen esittelyyn, vaikka edellisessä merkinnässä esitelty samanlainen kirjava kukinta ilmenee myös tällä lajilla. Kuvien japaninangervosta (Spiraea japonica) on itse asiassa olemassa mm. ne lajikkeet; ruusu- ja keijuangervo. Japaninangervo on kukassa kuitenkin myöhemmin kuin ne ja noissa kuvissa se näkyykin hyvin, sillä kuihtuneita kukkia ei vielä näy. Kuvat on otettu 17.7.2005 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Japaninangervo on lisäksi lajikkeitaan selvästi isompi ja kukkien väri on vaaleamman punainen.
Kannattaa kokeilla useita lajikkeita ja myös tuota japaninangervoa samassa ryhmässä ja muiden kasvien kanssa (mm. havupensaat, perennat ym. kukkakasvit). Japaninangervo tosin on saatavuuden heikon tilanteen vuoksi nykyään vähän käytetty, mutta mielestäni se tuo kaivattua lisäominaisuutta näiden angervojen joukkoon erilaisen kokonsa ja myöhemmän kukinta-aikansa puolesta. Sen saatavuuteen pitäisi panostaa enemmän.
Pelkästään japaninangervojen eri versioilla saadaan siis aikaan kukinnaltaan pitkäkestoisia, lehdistöltäänkin vaihtelevia ja monimuotoisia pensasryhmiä. Mainittujen yleisten lajikkeiden lisäksi japaninangervosta on myös esim. näitä lajikkeita: "Anthony Waterer", "Shirobana", "Goldmound", "Odensala", "Neon Flash", "Shibori", ja "Magic Carpet", joka tunnetaan myös nimellä "Walbuma". Näitäkin pitäisi suosia ja niiden viljelyä sekä myyntiä tehostaa eikä tyytyä vain niihin kahteen yleisimpään lajikkeeseen eli ruusu- ja keijuangervoon. Sellainen on turhaa näköalattomuutta ja kapeamielisyyttä. Eri lajikkeita käytettäessä on muistettava, että nämä pienet pensaat ovat parhaimmillaan laajoina monen kappaleen kokonaisuuksina eikä niitä tulisi käyttää yksittäiskasveina kuin vain yksittäistapauksissa esim. hyvin pienissä pihoissa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment