Sunday, July 24, 2005
Yllä olevat lajit ovat olleet kukassa jo parisen viikkoa. Alimpien kuvien auringotähti (Telekia speciosa) on hauska kukkija, koska sen erivaiheiset kukat ovat mykeröiltään kirjavia; mykeröt muuttavat olemustaan lähes mustiksi tuolla tavoin raidallisesti. Laji on myös isokokoinen, kuten monet keski- loppukesällä ja syksyllä kukkivat perennalajit. Lajin kukintaa riittää pitkälle elokuuhun.
Ylimmässä kuvassa keltaisena kukkiva valtikkanauhus (Ligularia przewalskii) on nauhuksista ensimmäisiä kukkijoita, mutta kukintaa riittää silläkin pitkälle elokuuhun. Myöhäisemmillä nauhuslajeilla kukinta osuu vasta elo- syyskuulle ja niilläkin on yleensä pitkät tahkämäiset kukintovanat, joissa on tyypillisesti keltaisia kukkia. Otan niistä jonkun /jotkut vielä esille myöhemmin kesällä.
Samassa kuvassa oikealla puolella oleva jaloritarinkannus (Delphinium X cultorum) tai (Delphinium Elatum-ryhmä) on ollut jo lopettamassa sinistä kukintaansa. Se on tyypillisemmin heinäkuun alkupuolen kukkija, mutta nyt toisaalta kasvukausikin on ollut edellä tavanomaista aikataulua. Kuvan lajike on "Blue Bird", jonka kukinnasta on ollut lähikuvamerkintä tässä blogissa heinäkuun alussa. Usein jaloritarinkannusten kukintosivuhaarat pidentävät kukintaa, mutta se on vaatimatonta eikä varsinaisten kukintovanojen poistaminen auta juurikaan asiaa, vaan ne kannattaa jättää paikoilleen koristeeksi. Jaloritarinkannusten hedelmäkodat nimittäin ovat hauskoissa muutaman kappaleen ryppäissä pitkin pitkää terttua.
Vasemmalla edelleen samassa kuvassa näkyy vähän kermanvalkoisena kukkivaa tähkäkimikkiä (Cimicifuga racemosa), jolla on aikalailla sama kukinta-aika valtikkanauhuksen kanssa. Laji on suositeltava jo pelkästään erikoisen kukkatertturakenteensa vuoksi. Pitkät ja kapeat kukinnot pysyvät koko ajan pystyasennossa ja kukinta etenee vähitellen terttua pitkin ylöspäin ja elokuussa samaan aikaan viimeisten kukkien kanssa tertun alaosassa valmistuu jo vaaleita hedelmäkotia. Kaikki kuvat on otettu viime sunnuntaina 17.7.2005 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment