Monday, August 29, 2005



Japaninvaahtera (Acer palmatum)

Tällä kertaa siirsin enimmäkseen pieniä ja nuoria taimia. Kolmen ylimmän kuvan taimet on siirretty tänään 29.8.2005 ja muut eilen 28.8.2005. Eilen satoikin reippaasti siirtohetkellä, joten silloin ei ollut mitään mahdollisuutta valokuvata. Sadetta on tullut Mäntsälässäkin muutaman viime päivän aikana jälleen yli 40mm. Kuivuus ei ainakaan vaivaa :)

Alakuvassa on kaksi japaninvaahteraa, jotka saivat keväällä lisälämpöä kasvihuoneessa yli kuukauden ajan. Muutama muu japaninvaahtera on ollut lähes koko kesän kasvihuoneessa huonovointisuutensa vuoksi. Kaikki ovat tuntemattoman lajikkeen siementaimia, joilla on voimakkaan punainen kevätväritys. Ussurinpäärynät ovat aloittaneet jo häilyvästi ruskaansa sekä näissä purkkitaimissa että aivan vieressä taimipenkissä. Laji on tunnettu erityisen leimuavasta punaisesta ruskastaan muista päärynöistä poiketen. Hapankirsikkoja on myös pieninä taimina ja kuvasta nähdään niiden kärsineen kirvoista kuluneena kesänä. Siksi lehdet ovat nyt tuolla tavalla repaleisia, kurttuisia ja pieniäkin. Valeakaasia ja Zanthoxylum americanum -laji jatkavat eksoottisten ja talvenarkojen taimien sarjaa. Ptelean taimista (myös ne isommat aikaisemmin siirretyt) lähes kaikki ovat jo valmistautuneet talveen erinomaisesti; muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki tämän kesän uusi kasvu on puutunutta.

Yläkuvan kynäkatajat ovat voineet erinomaisesti ja ne ovatkin yksi parhaiten voineista havukasveistani. Keväällä muutama taimi kuoli kevätauringon paahteessa, mutta vähäksi aikaa paahdesuojattuna purkkien jään sulamisen ajaksi muut pinkaisivat sen jälkeen lopulta hyvään kasvuun. Nuo laudat purkkien alla pitävät taimet enemmän "kuivin jaloin", mikä tarkoittaa sitä, että taimet ovat paremmin erossa haitallisesta lilluvasta vedestä etenkin talven aikana. Monille havukasveille liikamärkyys on myrkkyä ja varmaankin aion kehitellä tällaisille purkkitaimille korkeampia jalustoja ko. tarkoitusta varten.
Posted by Picasa

No comments: