Monday, October 31, 2005



Hortensioista komein jopa talvella on syyshortensia (Hydrangea paniculata "Grandiflora"). Tässä on kaksi eri kuvasarjaa samasta pensasryhmästä Vantaan Tikkurilassa. Alin kolmen kuvan sarja on kuvattu heti ensimmäisen kunnon pakkasen jälkeen 25.10.2005 puolen päivän aikaan, kun aurinko vielä paistoi. Ylimmät kolme kuvaa on kuvattu 28.10.2005 viimeisen pakkasyön jälkeen, kun yhä meneillään oleva leuto jakso oli jo alkamassa. Pensaan päällä oli tilanteessa jäljellä vielä ensiluntakin.

Ensin kuvatusta sarjasta nähdään, että pakkanen ei heti ruskistanut kaikkia "kukintoja" kunnolla, vaan ruskea sävy muodostuu vähitellen ja useamman pakkasen myötä. Kuitenkin melko nopeasti parissa päivässä, kuten ylin kuvasarja näyttää. Ylimmissä kuvissa nähdään lehtienkin jo varisseen lähes kokonaan eli lopullinen talviasu on käytännössä saavutettu. Tuollaisena nämä tertut sitten pysyvätkin talven säistä riippuen jopa useita kuukausia, joten niiden profiilikasta ja kuivakukkamaista koristearvoa ei voi väheksyä. Niinpä ne ovat ehdottomasti kevääseen asti säilytettäväksi suositeltavia.

Ei ole ollenkaan hullu idea säilyttää kuivia kukintoja seuraavaan kesäänkin kasvun jo alettua, jolloin kuihtuneet kukinnot ja uusi vihreä kasvu muodostavat kiinnostavan kontrastin. Siinä tapauksessa on tosin hyväksyttävä pienemmät uudet kukinnot sinä kasvukautena, sillä kasvun jo alettua ei pensasta enää leikata. Paluu tavanomaiseen typistämiskäytäntöön käy kuitenkin hyvin seuraavana keväänä ennen kasvukauden alkua, jos suuremmat kukinnot ovat toivottuja. Voi myös tehdä jatkuvasti niin, että joka toinen vuosi pensas jätetään leikkaamatta. Joka tapauksessa on muistettava se, mitä jo elokuussa sanoin; liian voimakkaasti typistetyt oksat muodostavat etenkin varjoisilla paikoilla olemattomasti punertaviksi asti ehtiviä kukintoja. Posted by Picasa

No comments: