
Kolme japaninjalopähkinää (Juglans ailanthifolia) eri ruskavaiheissa.
Tässä kuvasarjassa on esimerkkejä juuri päättyneen leudon jakson vuoksi poikkeuksellisen hyvin muodostuneesta ruskasta. Normaalistihan kaikki jalopähkinät reagoivat viimeistään lokakuun alussa tuleviin yöpakkasiin siten, että lehdet varisevat heti kerralla pakkasen jälkeen ja ruskan eteneminen jää kesken etenkin sisämaassa. Tänä vuonna sellaisia yöpakkasia ei ole käytännössä ollut vieläkään edes Uudenmaan sisämaassa, joten näiden lajien ruska on päässyt etenemään hyvin loppuun asti ilman keskeytystä. Kaksi ylintä kuvaa on otettu Mäntsälässä keskiviikkona 12.10.2005 ja kaikki muut 8.10.2005. Mantsurianjalopähkinät on kuvattu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa ja muut Espoon Tapiolassa.
Alimmassa kuvassa nähdään hyvin ko. lajin vaihtelevasti edennyttä ruskaa eri yksilöiden kesken. Kasvupaikkaolosuhteet vaikuttavat paljon lajin ruskaantumisaikaan ja tällainen juuri päättynyt leutous on edesauttanut erojen syntyä; viimeisenä vihreänä pysyvä viivästyy ruskaltaan ja ensimmäisenä ruskaantuva varistaa lehtensä nopeasti lämmöstä huolimatta. Nyttemmin tuo vihreänä pysyvä puu on hieman jo kellastunut ja taaimmainenkin yksilö on lehdetön.
Muissa viime viikonlopun kuvissa nähdäänkin tämän suvun ruskaa parhaimmillaan. Näin hienoa se ei tosiaan ole joka vuosi edes etelärannikolla varhaisten yöpakkasten vuoksi. Varsinaisen ruskan värisävynä on aina hyvin puhdas keltainen. Nyt nämä puut ovat lähes tyhjiä tämän merkinnän ajankohtana. Kahdessa ylimmässä kuvassa onkin sitten esimerkki siitä, kuinka ruska on edennyt loppuun saakka sisämaassakin ilman pakkasen keskeytystä. Se on hyvin poikkeuksellista ja en edes muista, olisiko koskaan käynyt tämän Mäntsälän yksilön kohdalla näin hyvin.
Nyt alkavalla viikolla tulee todennäköisesti etelärannikollekin pientä yöpakkasta ainakin arimmille paikoille, jolloin tämän suvun myöhäisimmin ruskaantuneistakin puista varisevat viimeiset lehdet, joita eilinen kova tuuli ei vielä riipinyt. Joka tapauksessa on hyvin erikoista, että nämä puut ovat säilyttäneet lehtiään vielä lokakuun puolivälin ylikin.

No comments:
Post a Comment