Monday, October 31, 2005



Tässä on puolestaan pallohortensian (Hydrangea arborescens "Grandifora") tilannekuvat ensimmäsen pakkasen jälkeen kuvattuna 26.10.2005 Espoon Tapiolassa. Ylimmäinen kuva näyttää sen lisäksi ensimmäisen yli vuorokauden ajan säilyneen lumen pallohortensian päällä kuvattuna samassa paikassa 27.10.2005. Lumi suli seuraavana päivänä pois leudon jakson alettua.

Ensimmäinen pakkanen vaikutti vihertäväksi vähitellen syys- lokakuun aikana muuttuneisiin "kukintoihin" ruskistamalla ne kokonaan. Osa lehdistä sen sijaan säilyi vielä vihreänä, mutta nyttemmin nekin ovat enimmäkseen jo varisseet ja kiinni pysyneetkin muuttuneet yhä ruskeammiksi ja kuiviksi. Ennen pakkasia osaan lehdistä ehti muodostua keltainen ruska ja karuilla paikoilla osa oli varissutkin siinä vaiheessa.

Nämäkin kukinnot on hyvä jättää ns. talventörröttäjiksi, vaikkakin tuosta ylimmästä kuvasta nähdään etenkin märän suojalumen helposti taivuttavan oksat maahan ja runsaamman lumen aikaan ne jäävätkin tyystin hangen alle. Matala pensas kun on kyseessä. Joka tapauksessa nämäkin tertut kannattaa pitää profiilikkaina ns. kuivakukkakoristeina niin pitkään kuin ne vain suinkin ovat kunnokkaita. Hyvällä onnella ne säilyvät kauniina kevääseen. Vasta sitten typistetään tertut, kuten leikattaisiin perennoja; jätetään 10 - 20cm tapit maahan. Posted by Picasa

No comments: