Sunday, October 02, 2005



Vasemmalla (kesä)tammi (Quercus robur) ja oikealla punatammi (Quercus rubra).

Alimmat styrokslaatikkokuvat on otettu 24.9.2005 ja ylemmät kuvat pari päivää myöhemmin päättyvän viikon alussa. Molemmissa sarjoissa nähdään tyypillistä ko. lajien ruskaa. Nämä lämpimät säät ovat aiheuttaneet nyt sen, että ruskan hitaan etenemisen vuoksi monien lajien ruskavärit ovat olleet esillä poikkeuksellisen pitkään. Samalla tuuletkin ovat pysyneet kohtuullisina, jolloin senkin vuoksi ruskaantuneita lehtiä on pysynyt hyvin kiinni. Osa näistä taimistakin on toki jo varistanut ankarasti lehtiään ja esim. ylimmän kuvan amurinkorkkipuu on jo lähes lehdeton tähän päivään mennessä. Aikaisemmin esittelin myös hallavaurioita joillakin taimilla ja tuo tammilaatikko on ollut ennenkin ruskaesittelyssä. Kesävihreitäkin lajeja riittää edelleen myös tällä taimikasvatuspaikalla.

Muutamia huomioita kuviin liittyen: tammilaatikon taimet ovat herkullisimmassa vaiheessa ruskaansa, missä osa väreistä on hienostuneesti muuttumassa ruskeiksi. Pihlajien laatikossa havaitaan, että kirkkaanpunaista ruskaa tekevät lajit ovat pihlajien suvussa ensin hyvin tummanpunaisia ja jopa violettiin vivahtavia lehdiltään. Rusokirsikan ja sirotuomipihlajan tapauksessa niin on vähemmän, vaikka ruskaväri on lopulta kirkas. Ussurinpäärynä muodostaa myös aluksi tummia sävyjä ja lajilla on punaisen lisäksi myös keltaisia värejä ruskassaan. Alimmassa vaahterakuvassa nähdään idänvaahteran tyypillisen hienoa syysväritystä ja eriaikaisuutta ruskaantumisessa. Samalla havaitaan, että kesälehdistöltään värikkäät lajikkeet voivat olla todella hienoja punaruskaisen lajin parina. Viinivaahtera on kenties kirkkainta punaista ruskaa tekevä vaahteralaji, jota voidaan kasvattaa Etelä-Suomessa. Sen vieressä on keltaisempana tähkävaahteran lehtiä. Tähkävaahtera on puolestaan yksi miedoimmin ruskaantuvista vaahteralajeista ja sillä punaiset sävyt ovat vähemmistössä.

Kaikki nuo lajit olivat kuvaushetkellä keskimäärin hieman etuajassa verrattuna muihin Etelä-Suomen olosuhteissa kasvatettaviin saman lajin yksilöihin. Niinpä nämä kuvat ovat olleet ajankohtaisia enemmän tämän viikonlopun tienoilla sopivasti merkinnän ajankohdankin mukaan. Tyypillisesti tämän ruskavaiheen värit ovat tämän syksyn lämpimyydestä huolimatta juuri syys-lokakuun vaihteen asiaa, vaikka juuri lämpimyys on jo jarruttanut ruskavaihetta keskimäärin tavanomaista myöhemmäksi.

Alkavalla viikolla laitan runsaasti lisää suunnilleen saman ruskavaiheen merkintöjä kuvineen mukaanlukien viikon kasvi, koska aluksi käytössäni on runsaasti vain päättyvällä viikolla otettuja kuvia. Tällä ruskavaiheella tarkoitan siis sitä, jolloin luonnonvaraiset ja yleisimmät puut ovat eniten ruskassa; mm. haapa, kotipihlaja sekä suurin osa metsävaahteroista ja koivuista. Tässä vaiheessa myös (kesä)tammi on ruskansa alussa, mutta paikoin vieläkin lähes kesäasussa. Ruska on edennyt kuitenkin jo reilun viikon ajan niin hitaasti, että tulevat merkinnät kuvaavat varsin hyvin ainakin etelärannikon tilannetta vielä ensi viikollakin.
Posted by Picasa

No comments: