Sunday, November 27, 2005



Kaunopajuangervo (Spiraea menziesii)

Ruskan ollessa nyt käytännössä ohi, on syytä muistuttaa myös puuvartisten kasvien kohdalla, että kuihtunut ja kuolleen näköinen voi olla hyvinkin esteettistä. Tässä kuvasarjassa nähdään perennojen tapaan kuivien hedelmä - kukkaterttujen olemuksia muutamilla esimerkeillä. Kuvat kertokoot puolestaan. Todettava on kuitenkin se, että esim. alimman kuvan tyyppisiä pensaita ei kannata leikata talvea vasten (jos esim. harkitsee pensaan uudistamista alasleikkaamalla), koska muutoin menetetään kuuraa ja lunta koristeellisesti keräävät hedelmätertut - tähkät. Lumettomat kuvat on otettu 23.11.2005 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Lumikuvat on otettu eilen 26.11.2005 Hämeenlinnassa uunituoreen lumen sadettua koko Etelä-Suomeen.

Ylimmät kaksi kuvaa näyttävätkin juuri sen, miksi esim. myöhään lehdessä olevat ja hedelmiä /terttuja sisältävät pensaat (ja puutkin) ovat erittäin hyviä lumisateessa; nimenomaan suojalumi kertyy niitten päälle näyttäväksi kuorrutukseksi, vaikkakin suojalumi kertyy myös paljaisiin oksiin. Tässä kohdassa on hyvä huomata myös se, että alemman lumikuvan tapaan hyvin tummaa taustaa vasten tällainen kuorrutus on erityisen näyttävää. Niinpä sekin on hyvä huomioida istutuksia suunnitellessa ja kaikki tässä blogissa esittelemäni lajit, joilla on ollut lehtiä jäljellä lokakuun lopussa ja sen jälkeen, ovat potentiaalisia lumikuorrutelajeja tässä mielessä ohi muiden lajien. Liian runsas suojalumi voi kuitenkin olla haitaksi myöhään lehdessä olevien pensaiden päällä, kuten aikaisemminkin olen maininnut. Tällä kertaa lunta satoi kuitenkin hyvin harmiton muutaman sentin määrä.

Ylimmässä kuvassa on hyvä esimerkki puolestaan hedelmäterttujen niskaan kertyvästä lumikuorrutteesta. Toki kuvasta havaitaan myös havukasvien erinomaisuus talven lumitilanteissa. Pakkaslumisade ei tunnetusti kerry näillekään pinnoille juuri ollenkaan, mutta ruskeat tai muulla tavoin värikkäät hedelmät ovat toki näyttäviä lumihankea vasten ilman kuorrutustakin. Oma tärkeä tilanteensa on myös voimakkaiden pakkasjaksojen huurre ja kuura, jotka näyttäytyvät sitä hienommin mitä moniosaisempia hedelmät ja hedelmätertut /-tähkät ovat.

Tällä hetkellä lumikuorrutus on jo sulanut ja varissut puista ja pensaista etelärannikolla lämpötilan kohottua muutama tunti sitten plussalle. Se on hyvin tyypillistä, että puissa ja pensaissa oleva lumi katoaa erittäin pian jopa parissa tunnissa suojasään alettua, koska vetinen lumi on liukasta ja helposti varisevaa.
Posted by Picasa

No comments: