Wednesday, November 02, 2005
Keijuangervo (Spiraea japonica "Little Princess")
Vielä ennen tämän viikon kasvin julkistamista laitetaan tähän myös muutamien pienten ja myöhään lehdessä säilyvien pensaiden viime viikon ruskatilanteita pakkasten jälkeen. Tarhakotakuusamakuva on otettu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 28.10.2005 ja kaikki muut Espoon Tapiolassa, joista lumimarjakuvat 27.10.2005, kun ensilumi oli vielä maassa ja kaikki muut 26.10.2005, kun lunta ei ollut maassa ko. vuorokauden aamun ja illan lumen välissä.
Alimman kuvan keijuangervo koki heti ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen dramaattisen sävyn muutoksen mustanruskeaan suuntaan. Seassa on myös hieman punaruskeita sävyjä merkkinä ennen pakkasta olleesta varsinaisesta keltaisesta ja vähän oranssistakin ruskasta. Iso osa lehdistä oli kuitenkin vielä kesävihreitä ennen pakkasia ja siitä siis tuo hyvin tumma pakkasvaurioväri. Nyttemmin suurin osa lehdistä on varissut. Toinen yleinen pensas ruusuangervo (Spiraea japonica "Froebelii") oli ennen pakkasia melko voimakkaasti punaisessa ruskassa ja pakkasten jälkeen lehtiin muodostui ruskeaa sävyä, mutta ei läheskään niin voimakkaasti kuin keijuangervolla ja lehdet ovat suureksi osaksi myös säilyneet paleltumatta. Nyt vielä vihreinä pysyneisiin lehtiin on ilmaantumassa lähinnä keltaisia sävyjä.
Norjanangervo oli ennen pakkasta monin paikoin keltaisen ruskansa alussa. Pakkasten jälkeen etenkin ruskaantuneet lehdet muuttuivat ruskeiksi, mikä näkyykin kuvassa noiden pensaiden ruskehtavassa laikkuisuudessa. Nyttemmin vihreinä säilyneisiin lehtiin on alkanut ilmaantumaan uudestaan keltaisia sävyjä. Aikaisemmin ruskaantuneet lehdet ovat varisseet, mutta edelleen monessa paikassa nämäkin pensaat ovat erittäin lehteviä ja yksittäisissä tapauksissa suojaisilla ja rehevillä paikoilla jopa lähes kesäasussa.
Kanukoistahan oli jo puhetta, että monet niistä ovat säilyneet ainakin etelärannikolla ensimmäisistä pakkasista melko hyvin. Kuvassa nähdään esimerkkinä keltaoksakanukka, jolla osa lehdistä kuitenkin kuivui tällä avoimella paikalla. Nyttemmin selvinneisiin lehtiin on alkanut tulla lähinnä keltaisia sävyjä. Terttuselja puolestaan palellutti pakkasissa siihen asti vihreinä säilyneet lehtensä mustanruskeiksi kokonaan. Paleltumissävy on melko sama kuin maakkialla (Maackia amurensis), mutta ei siltikään yhtä dramaattinen, koska maakkian lehdet eivät alkaneet roikkumaan surkeasti palelluttuaan. Nyttemmin nuo paleltuneet lehdet ovat melkein kokonaan varisseet. Myös mustaseljalla (Sambucus nigra) lehdet kärsivät pakkasista yhtä paljon, mutta niiden paleltumissävy on huomattavasti vaaleamman ruskea kuin terttuseljalla.
Tarhakotakuusama "Korea" on ollut myös myöhään kesäasussa ja juuri ennen pakkasia osittain keltaisessa ruskassa. Pakkasten jälkeen lehdet ovat värittyneet voimakkaasti ruskeiksi ja vain vähän vihreitä lehtiä on säilynyt. Keltakotakuusama (Weigela middendorfiana) sen sijaan oli keltaisessa ruskassa jo syys- lokakuussa ja se on ollut jo monta viikkoa alaston. Tarhakotakuusaman tapaan ruskeiksi ovat pakkasissa menneet myös myöhään lehdessä olleiden onnenpensaiden (Forsythia sp.) lehdet ja nyt suurin osa niistä on jo varissut.
Ylimpänä nähdään lumimarjaa, joka selvisi etenkin etelärannikolla pakkasista lähes vaurioitta. Kuvan tilanteessa on vielä ensilumi ohkaisena kerroksena pensaiden päällä. Etenkin ylimmästä kuvasta päästäänkin hauskasti vertaamaan lajin marjojen väriä aitoon lumen väriin ja siitä havaitaan, että eivätpä ne marjat aivan puhtaan valkoisia ole. Melkolailla hyvä "maastoväri" niillä kuitenkin on lumen kanssa. Tällä viikolla lumimarjoihin on viimeinkin alkanut tulla keltaista varsinaista ruskaa, mutta edelleen monin paikoin pensaat ovat jopa tyystin kesäasuisia.
Tähän loppuun on muistutettava, että sisämaassa kylmimmillä paikoilla kaikkien näidenkin lajien lehdet paleltuivat kokonaan tai lähes kokonaan, joten siellä niillä ei enää varsinaista ruskaa käytännössä nähdä. Etelärannikolla olen sitä vastoin kuvannut tälläkin viikolla edelleen hyvin kirkasta ja runsasta ruskaa monilla muillakin lajeilla, joista tulee kuvia näytille ajallaan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment