Wednesday, November 02, 2005



Puistolehmuksia (Tilia X vulgaris)

Tähän väliin tarjoan muutaman kuvan viime viikolla käyneestä pikkutalvesta. Kuvissa esittelen samalla muutamien yleisten puu- ja pensaslajienkin viime viikon ruskatilannetta. Kaikki kuvat on otettu torstaina 27.10.2005 Espoon Tapiolassa. Seuraavana päivänä lumi suli jo pois.

Alimmassa kuvassa nähdään aikaisemminkin pakkasenpuremina esitellyt puistolehmukset, joiden lehdet olivat yllä olevan kuvan ottohetkeen mennessä kuivuneet käppyräisiksi. Muutamissa suojaisissa paikoissa etelärannikolla lehmusten lehdet säilyivät osaksi ja keltainen varsinainen ruska on nyt edennyt ruskeiden ja kuolleitten lehtien seassa, jolloin sävy-yhdistelmä on mielenkiintoinen. Kuolleitten lehtien variseminen on kuitenkin ollut melko hidasta. Sama koskee joitakin jalavia (Ulmus sp.).

Raita ja tammi ovat sen sijaan varistaneet viimeisiä lehtiään varsin paljon. Pakkasten myötä lehdet myös kuivuivat melkein kokonaan ja vain suojaisilla paikoilla etelärannikolla on jäljellä raidan varsinaista keltaista ruskaa ja osaksi vihreitä lehtiäkin. Kuvassa nähdään tyypillinen lehdiltään ruskeaksi paleltunut ja melko paljon varistunut raitayksilö. Monilla muilla pajuilla on vieläkin runsas ja jopa suureksi osaksi kesäasuinen lehvästö. Palaan siihen asiaan... Tammella kaikki puissa jäljellä olevat lehdet ovat jo ruskeaksi kuivuneita, mutta ruskeita ne olivat melkein kaikkialla jo ennen pakkasiakin. Osa puista oli jo viime viikolla lähes alastomiakin, kuten kuvassa.

Verivaahtera käy esimerkkinä metsävaahteran lajikkeiden tilanteesta. Suojaisimpien paikkojen yksilöitä lukuun ottamatta kaikkien näidenkin puiden lehdet kuivuivat ja varisivat jo melkein kokonaan. Yksittäisissä paikoissa etelärannikolla on silti edelleen lähes kesäasuisia puita. Ennen pakkasia lajikkeisiin ei ehtinyt tulla varsinaista ruskaa kuin vain hieman ja nyt pakkasesta selvinneisiin lehtiin ilmaantuu lähinnä haaleankeltaisia ja hurmevaahteran (Acer platanoides "Faassen's Black") tapauksessa myös ruskehtavia - punaruskeita sävyjä. Kuvan puussa tällaisia kellertäviä lehtiä olikin jo kuvaustilanteessa.

Ylimmän kuvan rusotuomipihlaja sen sijaan on jatkanut pakkasten jälkeenkin monin paikoin kirkasta ruskaansa. Etenkin kylmillä paikoilla lehdet saivat silti hieman ruskeaa sävyä, mikä näkyy hyvin kuvassa. Kaikki muut tuomipihlajat olivat jo viime viikolla käytännössä talviasuisia. Vastaavalla tavalla noin runsaassa lehdessä jopa tähän päivään asti ovat olleet mm. rehevien paikkojen koivut (Betula sp.) etenkin etelärannikolla ja kuvassa näkyy siitäkin hyvä esimerkki.

Ruska ei ole siis kaikkien luontaistenkaan puiden suhteen vielä ohi. Viime viikon pakkaset ja siinä välissä ollut myrsky eivät jaksaneet riipiä kaikkia lehtiä, kun ruska on kokonaisuudessaankin ollut niin paljon myöhässä ja yksittäiset lajit edelleenkin osittain kesäasussa. Itse asiassa ruskaa on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen runsaasti. Lisäksi ruska on edennyt pakkasten jälkeen erittäin hitaasti, vaikka nyt on ollut tavanomaista selvästi lämpimämpää. Ko. leutous on vain tähän aikaan vuodesta jo niin "kylmää", että se ei riitä kunnolla lehtivihreän virtaamiseen pois lehdistä. Kasvit ovat jo muuttumassa myös yhä enemmän lepotilaisiksi, jolloin elintoiminnot hidastuvat entisestään. Niinpä tällaisen pakkasettoman leudon sään pitkittyessä ruskakin pitkittyy ennen näkemättömällä tavalla siellä missä pakkasesta selvinneitä lehtiä on vielä puissa ja pensaissa. Ja niitähän tosiaan on vielä hyvin runsaasti monessa paikassa etenkin etelärannikolla. Posted by Picasa

No comments: